Vinyl plaktegels van FloorPops


Plaktegels kunnen dé perfecte oplossing zijn voor een budget renovatie of makeover van je badkamer, keuken, toilet, washok, of welke ruimte in huis dan ook. De meeste kunststof plaktegels dien je met lijm of kit op de bestaande vloer of wand gelijmd te worden, wat al een stuk eenvoudiger en laagdrempeliger is dan échte tegels van steen of keramiek. Wil je het nóg makkelijker hebben? Dan zou je ook vinyl plaktegels kunnen overwegen, die je aan de muur of vloer kunt plakken, op de manier zoals je ook stickers ergens op plakt. Klinkt dit als muziek in jouw oren? Op deze pagina kan je alles lezen over vinyl plaktegels!

Laten we eerlijk zijn, het mooiste resultaat als het om tegels gaat, zijn tóch stenen of keramische tegels. Het nadeel is dat echte tegels niet goedkoop zijn – tegels zijn niet alleen duur om te kopen, je moet ook een aannemer of tegelzetter betalen voor de arbeidskosten voor het leggen van de tegels. Het is niet een eenvoudige DIY klus die iedereen eventjes snel kan doen.

Voor je nieuwe moderne luxe badkamer is het natuurlijk wel de moeite waard om te kiezen voor echte tegels, maar we kunnen ons voorstellen dat je voor sommige ruimtes en situaties liever voor een eenvoudige en goedkope alternatief wilt gaan. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer of keuken van een huurwoning of huurappartement. En je wilt natuurlijk ook geen duizenden Euro’s wilt uitgeven voor het opleuken van een studentenkamer waar je tijdelijk in woont.

vinyl plaktegels badkamer patroon

Op deze pagina vertellen we je alles over de voordelen en nadelen van vinyl plaktegels, oftewel zelfklevende tegels die je heel eenvoudig zelf kunt toepassen. Daarnaast vind je onderin ook een beknopte stap voor stap handleiding over hoe je dit project kunt aanpakken.

Belangrijk om te weten dat er verschillende vinyl plaktegels verkrijgbaar zijn op de markt, met verschillende voordelen en nadelen. Voor deze handleiding, hebben we FloorPops als voorbeeld genomen.

vinyl plaktegels floorpops

vinyl plaktegels patroon floorpops

Voordelen

 • Geen voegen nodig – Trek gewoon de achterkant los en plak deze op je vloer.
 • Eenvoudig te snijden – Eenvoudig te snijden met een stanleymes, zonder het gebruik van speciale gereedschap.
 • Duurzaam – de vinyl tegels van FloorPops zijn bestand tegen slijtage en zien er toch fris en chic uit.
 • Waterbestendig – Waterbestendige en gemakkelijk te reinigen tegels.
 • Plakt goed – Ontworpen om zwaar voetverkeer te weerstaan.
 • Niet giftig – Ftalaatvrij en gemaakt van duurzaam vinyl.
 • Goedkoop – vooral vergeleken met echte tegels.

Nadelen

 • Patroonvariatie – als je goed kijkt, zie je de naden tussen de vinyl plaktegels en gebieden waar het patroon niet perfect overeenkomt.
 • Plakkerig: Sommige hoeken plakken minder goed dan je zou verwachten

vinyl plaktegels marmer

Veelgestelde vragen

Hieronder hebben we ook drie veelgestelde vragen geplaatst met het daarbijhorende antwoord:

1. Zijn ze verhuurvriendelijk? Makkelijk te verwijderen?
Het is belangrijk om de vinyl plaktegels voorzicht te installeren. Zoals in een gebied met weinig tot gemiddeld verkeer dat niet super nat wordt. De vinyl plaktegels zijn semi-permanent, wat betekent dat ze niet verwijderbaar zijn in die zin dat het heel eenvoudig is. Met een schraper kan je de hoeken los kunnen maken, en vervolgens de tegel met je handen verwijderen. De lijm is echter sterk – het is dus mogelijk dat er wat lijmresten achterblijven wanneer FloorPops worden verwijderd.

2. Gaan de vinyl plaktegels lang mee?
De vinyl vloertegels van FloorPops zijn waterbestendig en vijf dagen na installatie kun je vegen, dweilen en stofzuigen. Voor de beste resultaten raden ze aan om een ​​vinylvloerreiniger te gebruiken en niet te reinigen met een overmatige hoeveelheid water. Vooral in een gebied met weinig verkeer, en mits het goed wordt onderhouden, ze lang meegaan. Vinyl is een duurzaam materiaal, maar zoals bij elke vloer kan het onderhevig zijn aan deuken en slijtage.

3. Kan je het over bestaande vloertegels plakken?
Ze raden af om de vinyl tegels over over gevoegde vloertegels of zwevend houtlaminaat, te plakken. Je hebt te maken hebt met voegen, en als eroverheen wordt gelopen, kan het snel lelijk worden. Als je ervoor kiest om het over keramische of gevoegde tegels te plakken, raden ze aan om alle voeglijnen te vullen met dunne tegelmortel, zodat je een vlak en glad oppervlak krijgt. Als je de vinyl plaktegels over een betegelde wand plakt, heb je minder dat probleem.

vinyl plaktegels vloer

Stappenplan

Hieronder vind je een beknopte stap voor stap handleiding voor het plakken van de vinyl plaktegels op de vloer. Bekijk ook de video handleiding van FloorPops.

Tips

 • Gebruik indien nodig een liniaal en een stanleymes om tegels op maat te snijden wanneer je de rand van de muren bereikt.
 • Gebruik een tegelroller over de gehele vloer om de hechting tussen tegel en vloer te versterken.
 • Het wordt ook aanbevolen om plinten op te tillen en opnieuw over de nieuwe tegels te plaatsen om ruimte te maken voor uitzetting. Als tegels strak tegen de muur worden gelegd, kan de druk veroorzaakt door uitzetting ervoor zorgen dat ze omhoog komen.

1. Tegels voorbereiden en oppervlak reinigen

 • Leg het tegelpakket plat en laat 48 uur acclimatiseren tot kamertemperatuur van minimaal 18°C.
 • Zorg ervoor dat het oppervlak schoon, glad, vlak en droog is voordat je het aanbrengt.
 • Het gebied moet vrij zijn van vet, vuil, was, uv-coating en andere oliën. Inspecteer de vinyl plaktegels om ervoor te zorgen dat ze vrij zijn van gebreken.
 • Zorg ervoor dat je geen tegels aanbrengt op losse of oneffen vloeren en vloerverwarming.
 • Bij installatie op beton is een primerlijm nodig voor een veilige applicatie.

2. Het midden van de ruimte

Markeer loodrechte richtlijnen om het midden van de kamer te vinden. Het gebruik van een krijtlijn is een hulpmiddel bij voorkeur voor deze stap.

3. Tegels neerzetten

Laat de achterste voering erop en leg de vinyl plaktegels vanuit het midden van de kamer naar de muren. Beoordeel na het leggen van tegels de buitenranden en beslis of je de tegels moet verschuiven om te voorkomen dat dunne tegelstukken worden bijgesneden.

4. Backing verwijderen en tegels op de vloer aanbrengen

 • Begin vanuit het midden van de kamer, verwijder de achterkant van je eerste tegel en druk hem stevig op zijn plaats. Raak de lijm niet aan – stof, vuil en olie zullen de sterkte aantasten.
 • Draai de volgende tegel om een patroonovereenkomst* te vinden en installeer hem stevig tegen de zijkant van de eerste tegel. Werk aan een kwart van de kamer tegelijk en breng tegels aan in een stappenpatroon.

Mogelijk vind je een kleine variatie in ontwerpovereenkomst van tegel tot tegel. Deze variatie mag het algehele uiterlijk van de vloer niet beïnvloeden. Zorg ervoor dat je tegels roteert voor het mooiste resultaat.

marokkaanse vinyl plaktegels

Onderhoud en schoonmaken van de vinyl plaktegels

 • Wacht vijf dagen na het leggen van de vinyl plaktegels voordat je het gaat schoonmaken.
 • Gebruik voor het schoonmaken van de vloer een vinyl vloerreiniger.
 • Veeg, dweil, stofzuig en/of stof naar wens.
 • Niet reinigen met wasmiddelen, zeep, agressieve chemicaliën, bleekmiddel, eenstapsreinigers, was of een overmatige hoeveelheid water.

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate