Zonnepanelen plaatsen


Zonnepanelen plaatsen was al erg hot, maar door de stijgende energieprijzen in 2022 zijn zonnepanelen nu populairder dan ooit. Flinke besparingen op energierekeningen en het milieuvriendelijke karakter zijn de belangrijkste redenen om zonnepanelen te plaatsen. Er zijn echter nog veel meer voordelen en nadelen waar veel mensen niet op de hoogte van zijn. Daarnaast komt er bij deze investering heel wat bij kijken. Wil jij daarom ook zonnepanelen plaatsen op het dak van jouw woning? Op deze pagina vind je kort en bondig alle informatie die je nodig hebt!

Zonnepanelen, ook wel PV (Photo Voltaic) panelen genoemd, vangen de energie van de zon op en zetten deze om in elektriciteit die je in je huis kunt gebruiken. Door het plaatsen van zonnepanelen kan je dus jouw eigen duurzame elektriciteit opwekken.

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel bestaat uit cellen die zijn gemaakt van lagen halfgeleidend materiaal, meestal silicium. Wanneer er licht op dit materiaal schijnt, ontstaat er een stroom van elektriciteit. De cellen hebben geen direct zonlicht nodig om te werken en kunnen zelfs werken op bewolkte dagen. Echter, hoe sterker de zon schijnt, hoe meer elektriciteit er wordt opgewekt.

Zonnepanelen systemen bestaan uit meerdere panelen, waarbij elk paneel bij sterk zonlicht ongeveer 355 W aan energie genereert. Typische systemen bevatten ongeveer 15 panelen en wekken gelijkstroom (DC) elektriciteit op. Omdat de elektriciteit die wordt gebruikt voor huishoudelijke apparaten wisselstroom (AC) is, wordt er samen met het systeem een omvormer geïnstalleerd om gelijkstroom om te zetten in AC. Deze elektriciteit kan in je hele huis worden gebruikt of naar het elektriciteitsnet worden geëxporteerd.

zonnepanelen plaatsen schuin dak

Wat kosten zonnepanelen?

Een belangrijke vraag bij het plaatsen van zonnepanelen is natuurlijk wat zonnepanelen kosten. Zoals bij elke investering in en om je huis, verschillen de kosten van zonnepanelen per aanbieder. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten zonnepanelen. Bij het plaatsen van 10 zonnepanelen met een vermogen van 360 wattpiek liggen de kosten gemiddeld rond € 4.192. Bij 12 zonnepanelen is de investering € 4.854. En bij 16 panelen moet je rekening houden met een prijs van ongeveer € 6.222. Lees op de website van Sungevity over de kosten van zonnepanelen.

Krijg ik subsidie voor zonnepanelen?

In het verleden kreeg je ook subsidie voor zonnepanelen van de overheid. Deze subsidie is helaas gestopt. Voor het plaatsen van zonnepanelen kan je wel gebruik maken van de Energiebespaarlening, een lening die je tegen gunstige voorwaarden kunt afsluiten voor energiebesparende investeringen in of aan je huis.

BTW terugvragen?

Daarnaast kan je als particulier de BTW op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. Bij een standaardpakket van 10 zonnepanelen (3.000 wattpiek) voor € 4.700 kun je bijvoorbeeld € 700 terugvragen. Let op dat de factuur van de zonnepanelen en de energierekening op dezelfde naam staan. Anders kun je geen btw terugvragen. Klik hier voor informatie over BTW terugvragen bij zonnepanelen.

Wat is de salderingsregeling

Met zonnepanelen gebruik je een deel van de opgewekte stroom direct zelf in huis. Er is echter ook kans dat je meer stroom opwekt dan je gebruikt. Het gedeelte wat je niet gebruikt, kan je terugleveren aan het elektriciteitsnet. Deze teruglevering van stroom wordt door je energieleverancier afgetrokken van de hoeveelheid stroom die je hebt gekocht. Deze verrekening wordt salderen genoemd. De salderingsregeling geldt tot 1 januari 2023. Vanaf 2023 wordt de regeling langzaam afgebouwd tot 2031.

hoeveel zonnepanelen dak

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

De twee belangrijkste voordelen van zonnepanelen zijn energiebesparingen en het milieuvriendelijke karakter, maar zonnepanelen bieden nog veel meer voordelen. Hieronder vind je alle voordelen op een rijtje:

Hernieuwbare schone energiebron

Het vermogen om schone energie op te wekken zonder het milieu te belasten, is een belangrijke reden waarom mensen zonnepanelen plaatsen. De zon is een onbeperkte energiebron en zodra de zonnepanelen zijn vervaardigd en geïnstalleerd, leveren ze schone, hernieuwbare energie zonder dat het ten koste gaat aan het milieu. Gezien de alternatieven kernenergie, gas of kolencentrales zijn, zijn zonnepanelen volkomen logisch, hoe je ze ook bekijkt.

Besparen op energierekening

Iedereen weet dat de kosten van energie maar één kant op gaan, namelijk omhoog. Een gemiddeld huishouden besteedt jaarlijks meer dan € 1.000 aan gas en elektriciteit. Zonnepanelen kunnen daar minstens de helft van opvangen. Besparen op je energierekening wordt dan ook als één van de belangrijkste voordelen van zonnepanelen gezien.

Onderhoudsvriendelijk

Zonnepanelen hebben geen bewegende delen, weinig mechanische elementen en er kan weinig fout gaan. Daarom hebben ze bijna geen onderhoud nodig. Zolang je zonnepanelen en componenten van goede kwaliteit zijn, en ook door erkende installateurs zijn geplaatst, heb je er vrijwel geen omkijken naar. Kwalitatieve zonnepanelen kunnen zo’n 25 jaar energie opwekken voordat er iets moet worden vervangen.

Energieonafhankelijkheid

De wereld is een tumultueuze plek waar veel gebeurt. Hoewel we ons misschien liever niet met geopolitiek bemoeien, heeft de energiemarkt die luxe niet. We zijn ook gebonden aan energieleveranciers die hun eigen agenda’s hebben en hun eigen aandeelhouders tevreden moeten houden. Met zonnepanelen op het dak van je huis ben je een stuk minder afhankelijk van de overheid en energieleveranciers. Wat er ook gebeurt met het elektriciteitsnet, of het de vraag bijhoudt of niet, wie de elektriciteitsproductie ook overneemt, het maakt niet uit, want je bent daar volledig onafhankelijk van.

Investering aan je huis

Zonnepanelen kunnen een meerwaarde zijn voor je huis. Veel zal afhangen van de locatie, het type huis en potentiële kopers, maar een huis met zonnepanelen is absoluut een pré. Nu de samenleving verschuift naar hernieuwbare energiebronnen, is het een groot voordeel om een ​​huis te hebben waar alles al is geïnstalleerd. Mensen zullen dan ook bereid zijn om meer te betalen.

Uitstekend rendement op je investering

Zonnepanelen zijn een investering die je na verloop van tijd terug zal verdienen. Over het algemeen is de terugverdientijd van zonnepanelen 6 tot 7 jaar. Wat de exacte terugverdientijd is, is echter afhankelijk van veel factoren:

  • Kosten van de zonnepanelen;
  • Soort zonnepanelen en kwaliteit;
  • Aantal uren zon;
  • Energieprijs;
  • Terugleververgoeding;
  • Degradatie.

Bewezen en betrouwbaar

Zonnepanelen hebben zich in het verleden bewezen en zijn daarom erg betrouwbaar. Het is een technologie die zich gestaag ontwikkelt en ook niet stilstaat. Zonnepanelen worden efficiënter, de productie wordt goedkoper en efficiënter en ook ondersteunende technologieën worden steeds beter.

zonnepanelen plaatsen houten huis

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen?

Naast de voordelen, is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn wat de nadelen van zonnepanelen zijn. Ook deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

Dak op het zuiden

Je kunt zonnepanelen plaatsen op schuine daken, maar het moet op het zuiden gericht zijn om er het beste uit te halen. Afhankelijk van je huis kan dat betekenen dat je zonnepanelen aan de voor-, zij- of achterkant van je dak geplaatst moeten worden, wat niet bij iedereen mogelijk is. Je kunt indirect zonlicht ondervangen door meer panelen toe te voegen, maar dit verhoogt de kosten en de benodigde dakruimte.

Invloeden door het weer

We weten allemaal dat het weer in Nederland niet het beste is. Hoewel zonnepanelen energie kunnen opwekken zonder direct zonlicht, zijn ze bij slecht weer niet zo efficiënt. Op bewolkte, donkere en regenachtige dagen wekken zonnepanelen simpelweg veel minder energie op.

Niet alle daken zijn geschikt

Sommige oudere huizen of panden die zijn gerenoveerd of uitgebreid hebben mogelijk geen daken die geschikt zijn voor het plaatsen zonnepanelen. Sommige oudere daken moeten mogelijk van binnenuit worden versterkt om het extra gewicht te kunnen dragen. Hoewel er alternatieven zijn voor zonnepanelen op het dak, zoals grondmontage, maar hiervoor heb je ook weer ruimte nodig in je tuin. Dat is misschien ook niet de ideale oplossing.

Gebruikt veel dakruimte

Ook voor woningen met kleine daken is het een uitdaging om zonnepanelen te plaatsen. Afhankelijk van de energiebehoefte heb je mogelijk meer dan 15m2 vrije dakruimte nodig voor voldoende zonnepanelen.

Kan kopers afschrikken

Hoewel veel kopers zonnepanelen als een voordeel zien, zijn er ook mensen die ze liever niet willen, bijvoorbeeld omdat zij de dakpanelen lelijk vinden.

Hoge kosten vooraf

Zonnepanelen zijn een investering, wat betekent dat je eerst geld moet neerleggen. En zonnepanelen zijn niet goedkoop. Wat de kosten zijn hangt af van hoeveel panelen je nodig hebt, het type dak en het soort panelen die je wilt plaatsen.

Toch niet zo milieuvriendelijk?

Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk omdat ze groene energie opwekken, maar de productie ervan veroorzaakt nog steeds vervuiling aan het milieu. Fotovoltaïsche systemen kunnen zeer arbeidsintensief zijn om enkele giftige bijproducten te produceren en te genereren. Dat gezegd hebbende, als ze eenmaal zijn vervaardigd, compenseren ze wel hun productiekosten.

Bekijk ook:
Makkelijk thuis energie besparen? Hier zijn 10 tips!
De verschillen tussen een boiler, cv-ketel, doorstromer en combiketel
Duurzaam wonen in drie maanden

1 Comment

  1. Pingback: Garage bijbouwen aan huis - 6 cruciale vragen beantwoord - HOMEASE

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate