10x Houten plantenbak maken


Wil jij zelf een houten plantenbak maken voor in je tuin of gewoon binnen in huis, maar je wilt eerst nog wat inspiratie opdoen? Wij hebben 10 DIY houten plantenbak projecten gevonden, die je heel eenvoudig zelf kunt maken. Bekijk de stap voor stap handleidingen en ga direct aan de slag. Heel veel succes, en vooral heel veel plezier!

Planten zijn een absolute musthave, of dat nou binnen in huis, in je achtertuin of zelfs je voortuin is. Je huis en tuin is gewoon niet compleet zonder leuke plantjes. Plantenpotten en plantenbakken zijn natuurlijk overal verkrijgbaar. Loop binnen in één van de bekende bouwmarkten en de kans is groot dat je een plantenbak kunt vinden die bij jou in de tuin past. Maar het is natuurlijk veel leuker om zelf je houten plantenbak te maken. Een houten plantenbak maken is niet alleen super leuk om te doen, het grote voordeel is dat je helemaal zelf kunt bepalen hoe het eruit komt te zien. Je hoeft er niet eens meer de deur voor uit te gaan. Hout online kopen is super eenvoudig en snel, en alle benodigde gereedschap heb je waarschijnlijk al in huis. Om je te inspireren, vind je hieronder tien DIY houten plantenbakken die je zelf, of met een beetje hulp, in een middag kunt maken. Welke gaat het worden? Laat het ons weten!

1. Lage brede houten plantenbak

Bij Sam, een fulltime psycholoog en doe-het-zelver uit Long Island NY, vonden we deze leuke DIY houten plantenbak. Maar motto is dat creatief zijn niet veel goed en tijd hoeft te kosten. En daar is deze DIY houten plantenbak een heel mooi voorbeeld van. Ze wilde een houten plantenbak maken die bij haar moderne stijl paste, maar toch groot genoeg was om haar eraan te herinneren ze haar planten water moet geven. De plantenbak is gemaakt van cederhout, wat best een duur houtsoort is, maar het voordeel is dat het wel een tijdje mooi blijft. Deze lage brede houten plantenbak is perfect voor haar lavendel, rozemarijn en mooie paarse plantjes en bloemen. Klik hier voor de handleiding.

lage brede houten plantenbak maken

2. Plantenbak van houten latten

Cara van Theinspiredworkshop maakte deze kleine stoere houten plantenbak van houten latten voor in op haar veranda, geplaatst naast de voordeur. Het is een kleinere versie van een grote plantenbak die ze eerder voor een ander project had gemaakt. Naast het kleinere formaat, is deze plantenbak iets strakker en iets makkelijker te maken. Om de plantenbak af te maken, heeft Cara beits gebruikt, waardoor het ook geschikt is voor buiten in de voortuin. Daarnaast maakte ze een voering van plastic voor in de binnenkant, met daarin een paar stenen op de bodem om te helpen bij de afvoer. Je kunt ook een paar gaten in de plastic voering maken als je dat wilt. Enthousiast geworden? Klik hier voor de handleiding.

houten plantenbak maken houten latten veranda

3. Makkelijke houten plantenbak

Heb jij nog nooit iets gemaakt van hout, en wordt dit je eerste DIY klus? Deze DIY houten plantenbak is daar perfect voor! Met een budget van nog geen 10 euro maakte Anika van Anikasdiylife.com deze plantenbak binnen slechts twee uur. Het zijn eigenlijk drie kleine plantenbakken, die middels de houten poten aan elkaar zijn verbonden. Door verschillende pootlengtes, creëer je een soort trapvorm. Super tof, toch? Klik hier voor de handleiding.

budget houten plantenbak maken

4. Houten plantenbak voor op tafel

Wil je een houten plantenbak maken voor op tafel? Bij Karen van Decorhint.com vonden we deze super stoere DIY houten plantenbak. Zij maakte deze rustieke doe-het-zelf succulente plantenbak voor haar mini vetplanten. Het formaat is ideaal om het op een lange eettafel te plaatsen, vooral omdat het een lage plantenbak is, zodat je elkaar goed kunt zien aan de eettafel. In plaats van schroeven en spijkers, heeft Karen gewoon lijm gebruikt om de plantenbak vast te lijmen. Klik hier voor de handleiding.

houten plantenbak maken voor op tafel

5. Strakke houten plantenbak

Tanya is het gezicht achter de blog Danslelakehouse.com, waar ze schrijft over de leukste moderne DIY projecten, unieke handwerkhandleidingen en woningrenovaties voor elk budget. Zo schreef ze ook over deze strakke houten plantenbak die ze zelf had gemaakt van underlayment. Ook zij heeft houtlijm gebruikt om de plantenbak te lijmen. En wat het nog leuker maakt, is dat Tanya ook een soort plantenstandaard heeft gemaakt, waar ze de plantenbak in kunt doen. Klik hier voor de handleiding.

strakke houten plantenbak maken

6. Vierkante houten plantenbak

Sabina van de blog Mominmusiccity.com had een stoere vierkante houten plantenbak gezien in de winkel, maar bleek later helaas niet meer verkrijgbaar te zijn. Vooral het eenvoudige ontwerp van teruggewonnen hout met rechte lijnen sprak haar aan. Dat inspireerde haar om zelf een soortgelijke plantenbak te maken. Benieuwd hoe ze dit heeft gerealiseerd? Klik hier om er alles over te lezen.

vierkante houten plantenbak maken

7. Houten plantenbak met klimrek

Shara, de ontwerper, maker en videograaf achter Woodshop Diaries, maakte deze doe-het-zelf houten plantenbak met klimrek/trellis scherm. Wat erg slim van Sara, was om eerst de afmetingen op te meten van de kunststof binnenbak, die ze in de houten plantenbak wilde plaatsen. Op basis daarvan heeft ze dus de uiteindelijke afmetingen van de houten plantenbak bepaald. Deze houten plantenbak heeft ze dus gecombineerd met een leuke trellis scherm, dat er niet alleen leuk uitziet, maar je kunt er ook klimplanten aan laten groeien. Klik hier voor de handleiding.

houten plantenbak maken met trellis scherm

8. Houten plantenbak trapsgewijs

Bij Kelin, van Hydrangeatreehouse.com, een inspirerende blog waarin Kelin schrijft hoe je een huis persoonlijk en mooi kunt maken met behulp van een doe-het-zelf-aanpak, vonden we deze super leuke houten plantenbak met een trapsgewijs ontwerp. Deze houten plantenbak is voor het kweken van aardbeien of verse kruiden in verticale lagen. Het dient als een verhoogd aardbeienbed met drie lagen kistplanten – ideaal voor tuinieren in kleine ruimtes, zoals een kleine tuin, klein balkon of een kleine keuken. Klik hier voor de handleiding.

houten plantenbak maken trapsgewijs

9. Grote verhoogde houten plantenbak

Wil jij grote planten of een moestuin maken voor in jouw tuin, en wil je een een grote plantenbak hier voor maken? Bij Instructables.com hebben we deze DIY grote verhoogde houten plantenbak gevonden die je vrij eenvoudig zelf kunt maken. Je kunt deze plantenbak in een middag bouwen met eenvoudig gereedschap en materialen. Dankzij het gebruik van cederhout, is het ook geschikt voor in de tuin. Klik hier voor de handleiding.

grote verhoogde houten plantenbak maken

10. Houten plantenbak maken voor verticaal tuinieren

Wil je verticaal tuinieren in jouw tuin of op jouw balkon? Deze DIY houten plantenbak biedt veel ruimte om je favoriete kruiden en planten te kweken. En het ingebouwde druppelbewateringssysteem maakt het besproeien van je verticale tuin nog gemakkelijker. Kati had het gemaakt van cederhout zodat het ook geschikt is voor buiten in de tuin. Klik hier voor de handleiding.

houten plantenbak maken verticaal tuinieren

Bekijk ook:
Balkon planten
18x Plantenstandaards
Planten in fles of glazen pot

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate