Balkon planten


Balkon planten zijn een absolute musthave, ongeacht of je een erg klein balkon of een groot balkon terras hebt. Dit kunnen mooie decoratieve planten zijn, waarmee jij jouw balkon meer kleur geeft, maar dit kunnen bijvoorbeeld ook verse kruiden zijn die je perfect kunt gebruiken bij het koken. Op deze pagina vind je handige tips over waar je op moet letten als je leuke planten wilt kopen voor jouw balkon. Kijk snel verder!

Planten zijn altijd een goed idee, of dat nou binnen in huis is, buiten in de tuin of op je balkonnetje. Ze zien er niet alleen super leuk uit, maar zijn ook nog eens goed voor mens en milieu. Als je planten wilt kopen, is het echter belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren. Net als binnen in huis, moet je bijvoorbeeld rekening houden met de hoeveelheid zonlicht die de planten zullen ontvangen. Op een zonnig balkon op het westen zou je dus andere planten kunnen houden dan een inpandig balkon zonder zonlicht. En buiten op het balkon, vooral als deze een open karakter heeft en niet echt beschut is, heb je ook te maken met wind, dat schade kan brengen aan planten. Daarom is het belangrijk om je hier goed over in te lezen. Hieronder hebben we de beste tips voor je op een rijtje gezet die je hierbij kunnen helpen.

Zon en wind

Zoals gezegd zijn de factoren zonlicht en wind mega belangrijk als het gaat om balkon planten. Heb je balkon met een open karakter, zonder bijvoorbeeld bovenburen en overkapping, dan heb je vrijwel altijd te maken met veel zon en wind. Het maakt heel veel uit of je een balkon op het zuiden, noorden, oosten of westen hebt. Een balkon op het zuiden is meestal zonnig, terwijl een balkon op het noorden vaak de meeste schaduw heeft. We raden echter altijd aan om het zelf eens in de gaten te houden, omdat je met beschutting te maken kan hebben.

Merk je dat je te maken hebt met veel wind, dan zou je op zoek kunnen gaan naar planten of bloemen die daar tegen kunnen, zoals bijvoorbeeld Lavendel of Rozemarijn.

balkon planten balkonscherm

Heb je bepaalde balkon planten in gedachte die minder goed tegen de wind kunnen, dan zou je ook een manier kunnen bedenken waarmee je de planten tegen de wind kunt beschermen. Zo zou je bijvoorbeeld een balkonscherm kunnen monteren aan je balkonreling. Deze zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren – van balkonschermen van kunststof tot natuurlijke rieten matten of bamboeschermen die je met kabelbinders aan je balkonreling kunt vastmaken.

Als je potten gebruikt, dan kun je planten wat lager planten, waarbij de zijkanten van de potten fungeren als een mini-windscherm.

balkon planten plantenbak reling

Windbestendige balkon planten

Heb je een winderig balkon? Dan zijn onderstaande balkon planten een goed idee.

1. Blauwbaard

De Caryopteris, ook wel Blauwbaard genoemd, is vanwege zijn winterhardheid een prachtige plant om op winderige balkons te groeien. Het is geliefd bij bijen en vlinders. Deze plant is zeer droogte-, koude- en ziekteresistent. Hoewel de Caryopteris van de zon houdt, kan hij ook overleven bij temperaturen tot -5° C. Hij kan worden gekweekt uit zaad of gemakkelijk worden vermeerderd vanuit bestaande planten. Plant de caryopteris plant of zaden in lichte, goed doorlatende grond vermengd met tuingrond. De caryopteris heeft verschillende variëteiten zoals de Summer Sorbet, Autumn Pink, White Surprise en Dark Knight om uit te kiezen.

2. Sempervivum

Sempervivum is een andere winterharde plant die kan gedijen op een winderig balkon en door droogte. De kleur van de bladeren van de sempervivum verandert het hele jaar door, waardoor ze een prachtige aanvulling zijn op een groen en weelderig balkon. Deze alpenplant groeit in allerlei soorten potten en bakken. Zorg er gewoon voor dat de container die je selecteert voldoende drainage heeft en ongeveer 1 liter of meer compost kan bevatten. Plant de sempervivum in zeer goed doorlatende grond of compost en zorg ervoor dat je de plant niet te veel voedt of te veel water geeft. Deze kunnen extreem koud weer verdragen, dus ze kunnen het hele jaar buiten blijven staan.

3. Groente, fruit en kruiden

Er is een breed scala aan groenten, fruit en kruiden die je op een winderig balkon kunt laten groeien. Als we beginnen met zaad, raden we aan om containervariëteiten te kopen en planten te vermijden die traditioneel niet zouden groeien in ons buitenklimaat, zoals basilicum, paprika, chili, citrus, vijg en elke plant met een winterhardheidszone van 3 of lager. Meestal is het het beste om de zaden binnen te beginnen en ze buiten geleidelijk af te harden, maar sommige soorten geven er de voorkeur aan om vanaf het begin buiten te planten.

balkon planten moestuin kruiden

Planten op een zonnig balkon

De meeste mensen zijn blij met een zonnig balkon, niet alleen omdat je er lekker kunt zonnebaden, maar ook omdat de meeste balkon planten het best kunnen groeien op een balkon met veel zonlicht. Hieronder zie je een aantal mooie geschikte balkon planten voor een zonnig balkon.

4. Korenbloemen

Korenbloemen zijn winterharde eenjarigen met prachtige kleurrijke bloemen die in Europa voorkomen. Deze groeien het beste op zonnige plaatsen, dus zorg ervoor dat je de juiste plek op je balkon kiest voor deze bloemen. Ze groeien het beste in vruchtbare grond verrijkt met organisch materiaal dat langdurig vocht kan vasthouden. Zaai de korenbloemen tussen maart en mei buiten voor bloei in de zomermaanden. Om een goede groei van de plant te garanderen, moet je voor het beste resultaat om de paar weken bemesten met een vloeibare mest van goede kwaliteit.

5. Dwergzonnebloemen

Dwergzonnebloemen zijn prachtige toevoegingen aan een zonnig balkon. Daarnaast zijn ze ook bestand tegen wind. De aanblik van de zonnebloemen die in de wind fladderen, kan elke ruimte opvrolijken. Dwergzonnebloemen worden het best gekweekt na de laatste nachtvorst van het seizoen in groepen van 3-4 zaden. De zaden kunnen ongeveer 7-14 dagen ontkiemen, waarna ze kunnen worden overgebracht naar de uiteindelijke container. Plant deze in een lichte, goed doorlatende grond en plaats de container op een plek met voldoende zonlicht voor het beste resultaat.

balkon planten zonnig balkon

6. Lavendel

Niets doet denken aan de Provence en een zonovergoten zomer als lavendel. De plant is er in vele vormen, biedt kleuren variërend van bijna wit en lila tot diep paars, heeft weinig onderhoud nodig en verspreidt een verrukkelijke geur. Lavendel is bijzonder geschikt als balkonbloeier omdat de plant goed tegen zon en wind kan en is verkrijgbaar in maten variërend van klein genoeg voor een bloembak tot grotere exemplaren die alleen in een pot kunnen worden weergegeven. De bloemen op alle vormen van lavendel groeien recht omhoog, zodat ze weinig ruimte innemen en toch voor veel kleur en geur zorgen.

7. Goudsbloemen

Er zijn veel goede zonminnende goudsbloemen die je super leuk in plantenbakken kunt planten. Ze zijn er in verschillende hoogtes en bloemvormen in een breed scala aan warme kleuren. Zoek naar Afrikaanse goudsbloemen (T. erecta), Franse goudsbloemen (T. patula) en Mexicaanse goudsbloemen (T. tenuifolia), ook wel bekend als zegelgoudsbloemen. Goudsbloemen kunnen zelfs de gereflecteerde warmte en het licht van verharde oppervlakken aan, zolang ze maar regelmatig vocht krijgen.

Schaduwplanten voor je balkon

Ook als je een balkon op het noorden hebt met weinig zon, hoef je je geen zorgen te maken. Er zijn namelijk genoeg leuke planten en bloemen die prima in de schaduw kunnen groeien.

8. Hedera Helix

De populaire Hedera Helix, beter bekend als de Klimop, zien we vaak als hangplant binnen in huis. Maar de Klimop is ook een hele populaire balkon plant. Sterker zelfs, de Klimop wordt algemeen beschouwd als een buitenplant. Het is een mooie, zacht hangende plant die alle lichtomstandigheden gedijt. Hij zal het dus zowel op een zonnig als een schaduwrijk balkon erg goed doen. Het is een snelle groeier, dus wees niet bang om het terug te snoeien als het uit de hand loopt. Als je hem wilt helpen groeien, geef hem dan in het voorjaar en de zomer eenmaal per maand vloeibare mest.

balkon planten klimop

9. Begonia

Begonia’s groeien het beste op schaduwrijke plaatsen. Directe zon is geen optie, dus op balkons en terrassen op het noorden zullen ze het geweldig doen. De meeste mensen met een balkon kopen ze in het midden van de lente. Je kunt het duidelijk onderscheiden van andere planten dankzij de grootte en kleur van de bloemen. Haal in de herfst, zodra de eerste nachtvorst komt, de bollen eruit, maak ze schoon en droog ze om ze in de winter in graszoden of zaagsel te bewaren, bij ongeveer 10 graden C.

10. Jasmijn

Jasmijn kan op een balkon worden gekweekt, mits aan de basisvereisten wordt voldaan. Omdat de meeste jasmijnen wijnstokken zijn, hebben ze een pot nodig die groot genoeg is met drainagegaten, een hoepel of latwerk om de wijnstok te laten klimmen, en rijke, redelijk zure potgrond om op balkons te groeien. De verzorging van sterjasmijn is zeer minimaal. Sterjasmijnplanten groeien in verschillende bodems, en hoewel ze het beste bloeien in de volle zon, doen ze het ook erg goed in halfschaduw en verdragen ze zelfs zware schaduw.

schaduwplanten balkon

Balkon planten water geven

Vanwege de soms hardere elementen op balkons en het feit dat potten en bakken sneller uitdrogen, moet je ervoor zorgen dat de bewateringsroutine goed is. Je zult behoorlijk veel water moeten geven, vooral als het erg zonnig en blootgesteld en winderig is. Houd daar dus rekening mee: ofwel waterreservoirs in je potten gebruiken, een irrigatiesysteem gebruiken of ervoor zorgen dat je water klaar hebt staan ​​om je planten water te geven.

Controleer eerst wat het draagvermogen is van je balkon, en kies bij voorkeur voor zo groot mogelijke potten en bakken. Want dan hoef je niet zoveel water te geven. Ga voor oneven nummers – één, drie of vijf, in plaats van veel verschillende kleine potten. Houd de materialen vrij harmonieus door dezelfde kleur potten of materialen te gebruiken.

In het hartje van de zomer moet je minstens één en waarschijnlijk twee keer per dag water geven, ’s morgens en’ s avonds, voordat de zon opkomt en nadat deze is ondergegaan. Doe het op het koelste moment, anders verdampt het water gewoon weer.

planten zak pot mand

Bekijk ook:
Klein balkon inrichten
12x Terrarium plantjes
Vetplanten
Dit zijn de leukste plantenwinkels!
Plantenstandaards

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate