12x Hangplanten


Op zoek naar een mooie hangplant voor binnen in huis? Wij hebben 12 leuke hangplanten voor je op een rijtje gezet. Kijk snel verder!

We weten inmiddels dat planten altijd een goed idee is. Niet omdat ze zo mooi zijn, maar ook omdat ze goed zijn voor je gezondheid. Planten zijn bovendien verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten en maten, die je ook op heel veel verschillende manieren een plekje kan geven binnen in huis. Plaats het op de vensterbank, of zet het in een plantenstandaard. Heb je niet zoveel ruimte, omdat je in een klein appartement woont? Dan zijn hangplanten de perfecte oplossing. Wij hebben 12 leuke hangplanten voor je verzameld. Welke zou jij graag in huis willen halen?

1. Hedera Helix Wonder

Er zijn maar weinig mensen die de Hedera Helix Wonder niet kent. Het groeit op met gebouwen, bomen en eigenlijk alles waar het zijn worteltjes op kan laten groeien. In Engeland wordt het de English Ivy genoemd, maar je vindt deze klimplant in allerlei landen, waaronder Portugal, Turkije en zelfs Iran.

In het wild is het een essentiële voedselbron voor vogels en insecten. Meer dan 70 soorten insecten nippen nectar van de bloemen en veel verschillende soorten vogels smullen van de vruchten.

Je komt de Hedera Helix Wonder vaak tegen als een buitenplant, maar het het is dus ook super populair als een hangplant voor binnen in huis. Een extra voordeel is dat het een bovengemiddelde luchtzuiverende kamerplant is, wat betekent dat het CO2 effectiever omzet in zuurstof dan andere planten dit kunnen.

Hij gedijt onder alle lichtomstandigheden, dus hij is geschikt voor elk huis. Het is een snelle groeier, wees dus niet bang om het terug te snijden als het uit de hand loopt. Als je hem wilt helpen groeien, geef hem dan eens per maand in de lente en zomer een voeding met vloeibare mest.

Klik hier om de Hedera Helix Wonder te kopen.

klimplanten Hedera Helix Wonder

2. Chinees Lantaarnplantje

De Ceropegia Woodii, ook wel bekend als het Chinees Lantaarnplantje, is één van de populairste hangplanten. Het is een delicate hangplant met meerdere strengen groene roze, hartvormige bladeren (vandaar dat het ook wel Strings of Hearts wordt genoemd) die over de rand van de pot naar beneden hangen. Deze hangplanten kunnen tot ruim een meter lang worden en zijn een unieke toevoeging om over de rand van een plank in huis te hangen.

De Ceropegia Woodii staat het liefst aan de droge kant. Zorg ervoor dat het wordt gepot in goed doorlatende compost, zoals cactuscompost, om doorweekte wortels te voorkomen. Plaats hem het best op een warme, lichte plek die direct zonlicht kan bevatten.

Klik hier om het Chinees Lantaarnplantje te kopen.

klimplanten chinees lantaarnplantje

3. Zaagcactus

De zeldzame Epiphyllum Anguligar is de hangplant waar iedereen naar op zoek is! Deze cactus is zeer uniek omdat hij niet stekelig is, maar uniek gevormde lange, platte stengels heeft die op een visgraat, zigzag-vorm of een zaag lijken, vandaar de bijnamen fishbone cactus, zagzag cactus en zaagcactus! De stengels zullen beginnen door rechtop te groeien, maar naarmate ze langer en zwaarder worden, zullen ze uiteindelijk afnemen.

Bij de juiste groeiomstandigheden, zullen er mooie roomwitte bloemen aan groeien, met lange citroengeel tot oranjebruine buitenste bloembladen, die sterk geurend zijn.

Zet hem op een lichte plek en geef hem in het voorjaar en de zomer water als de compost droog wordt, maar zorg ervoor dat hij nooit te lang in overtollig water staat. In de herfst en winter minder water geven maar niet volledig laten uitdrogen. Vermijd een vochtige atmosfeer (geen badkamers of stomende keukens) en zet in de warmere maanden af en toe een raam of deur open om het te laten genieten van de frisse lucht. Verpot elk jaar of twee in een iets grotere pot met cactussencompost.

Klik hier om de Zaagcactus te kopen.

hangplanten zaagcactus

4. Erwtenplant

Wie houdt er niet van de Ertwenplant – een super leuke hangplant gekenmerkt door de schattige ronde, vlezige, kraalachtige bladeren, die doen denken aan groene ertwtjes. Deze vormen zich langs de hangende stengels, en creëren daarmee een mooi watervaleffect. Bloemen verschijnen op de lange, slanke stelen als kleine, witte donzige madeliefjes.

De Erwtenplant is gemakkelijk te verzorgen vetplant die graag op een lichte plek staat. Voorkom te veel water, vooral in de winter, en houd de temperatuur in de winter boven 10 ° C. Deze hangplant groeit relatief snel, dus geef ze ruimte om vrijuit te kunnen hangen.

Klik hier om de Erwtenplant te kopen.hangplant erwtenplant

5. Koningswingerd

Met de Cissus Rhombifolia, ook wel bekend als de Koningswingerd, haal je de uitstraling van een wijngaard in huis, zonder al het werk dat erbij komt kijken. Als je aan een klimop denkt, denk je waarschijnlijk aan poison ivy, of misschien aan de mooie wijnstokken die op muren klimmen die je overal in de stad ziet. Hoewel het de naam klimop kan delen, komt het eigenlijk helemaal niet uit de klimopfamilie, maar uit de druivenfamilie.

Over het algemeen is deze mooie plant vrij eenvoudig te kweken en kan ze gedijen als hangplant op een balkon of als potplant binnen in huis. De donkere bessen zijn niet eetbaar, maar zorgen wel het hele jaar door voor een aantrekkelijke plant.

De Koningswingerd is een hele onderhoudsvriendelijke plant. Ze moeten in indirect zonlicht worden geplaatst en kunnen ook binnenshuis gedijen met zeer weinig licht. Als klimplant heeft hij wel de gewoonte om in de richting van de dichtstbijzijnde lichtbron te groeien.

Klik hier om de Koningswingerd te kopen.

hangplanten Koningswingerd

6. Bekerplant

De Nepenthes Alata is een tropische bekerplant die endemisch is voor de Filippijnen en Zuidoost-Azië. Het bijzondere uiterlijk wekt ontzag bij botanici sinds ze voor het eerst werden ontdekt door Europeanen in de 17e eeuw. Met hun oogverblindende kleuren en uitbundig decoratieve vallen lijken deze Bekerplanten met trots te pronken. Zoals alle bekerplanten is het vleesetend en gebruikt het zijn nectar om insecten aan te trekken die in de beker verdrinken en door de plant worden verteerd.

Nepenthes houden over het algemeen van helder licht, maar niet veel direct zonlicht. Ze hebben regelmatig water nodig, en het is belangrijk om de plant nooit uit te laten drogen.

Klik hier om de Bekerplant te kopen.

hangplant bekerplant

7. Rotskoraal

De Rotskoraal, oftewel de Rhipsalis pulchra, is eigenlijk een cactus, maar dan zonder de stekels. Deze kamerplant is een snelle groeier die in lange slordige ranken naar beneden hangt of in een bossige vorm naar boven groeit. Donkergroen aan de bovenkant, een beetje piekerig aan de uiteinden, fantastisch voor spannende kijkgaten en tafelweiden.

De plant wordt ook wel mistletoe cactus genoemd en is nagenoeg onderhoudsvrij. Rhipsalis kan redelijk goed omgaan met vergeetachtige eigenaren die af en toe vergeten om het te bewateren, geeft niet op, en is een rijk vertakte schoonheid onder ideale omstandigheden.

Klik hier om de Rotskoraal te kopen.

hangplanten rotskoraal

8. Pseudorhipsalis ramulosa Red Coral

De Pseudorhipsalis ramulosa Red Coral hangplant is een epifytische cactus en maakt deel uit van de Cactaceae-familie. Het wordt gevonden in tropische wouden van Centraal & Zuid-Mexico, Zuid-tropisch Amerika en Jamaica. De gemodificeerde stengels zijn plat met een geschulpte rand en kunnen tot 1 meter lang worden. Als het wordt blootgesteld aan te veel licht, wordt het rood.

Geef de plant vrij water in de groei, maar houdt het in de winter droger. Besproei de bladeren regelmatig met water om de luchtvochtigheid te verhogen en ervoor te zorgen dat de wintertemperaturen boven de 10 ° C blijven.

Klik hier om de Pseudorhipsalis ramulosa Red Coral te kopen.

hangplanten Pseudorhipsalis ramulosa Red Coral

9. Philodendron scandens

De Philodendron scandens kenmerkt zich met eenvoudige elegante hartvormige bladeren. De bladeren lopen brons uit, maar zullen snel groen worden. Het is een prachtige klimmende kamerplant die eenvoudig is te verzorgen. Omdat de plant kou en tocht kan verdragen, is het een geweldige plant voor die donkere, koude kamer op het noorden. Hoewel bloemen op deze snelgroeiende klimmer op elk moment van het jaar kunnen verschijnen, bloeien de meeste planten, komt het binnen in huis zelden voor. Maar de mooie groene bladeren maken heel veel goed!

Houd de grond altijd vochtig (niet nat). Laat de bovenkant van de grond iets uitdrogen voordat je water geeft.

Klik hier om de Philodendron scandens te kopen.

hangplanten philendron scandens

10. Hertshoornvaren

De Hertshoornvaren of de Platycerium bifurcatum is een epifytische varen die gedijt op luchtvochtigheid en regelmatige verneveling. De hangplant produceert twee duidelijk verschillende soorten varenbladen; de grote vruchtbare bladeren die groeien in de vorm van gewei (vandaar de naam) en de steriele (of schild) bladeren aan de basis van de plant. Na verloop van tijd worden deze steriele bladeren bruin en sterven ze af, maar worden ze snel bedekt door nieuwe steriele bladeren. De gebruinde bladeren moeten op hun plaats blijven omdat ze bescherming bieden aan de nieuwe, meer decoratieve, vruchtbare bladeren.

In hun natuurlijke habitat van Australië, Nieuw-Guinea en Java groeit de Hertshoornvaren als epifyten die in bomen hangen en overleven op een combinatie van luchtvochtigheid en regenval. In huis of in de serre kunnen ze het beste in potten of als hangplanten worden gekweekt in een vrij doorlatende potmix die helpt om vocht rond de plant te creëren.

Klik hier om de Hertshoornvaren te kopen.

hangplanten hertzhoornvaren

11. Graslelie

De Chlorophytum Comosum is beter bekend als de Graslelie en komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en Azië. Het is makkelijk te onderhouden als kamerplant voor zon- of schaduwplekken. Een belangrijke reden waarom het een hele populaire kamerplant is. Maar de Graslelie ziet er natuurlijk ook beeldschoon uit, gekenmerkt met slanke, heldergroene bladeren met een brede, roomwitte streep in het midden. Je kunt het op een kast of wandplank plaatsen, maar de Chlorophytum Comosum komt eigenlijk het beste tot z’n recht als hangplant.

Belangrijkst is om de plant op een goed verlichte plek te plaatsen. Geef het af en toe water en kijk hoe makkelijk het groeit. Naarmate het ouder wordt, ontwikkelt het stengels, die elk een babyplant aan het uiteinde hebben. Deze kunnen in compost worden vastgezet, en als ze geworteld zijn, kan de stengel worden gesneden en heb je een nieuwe plant.

Klik hier om de Graslelie te kopen.

hangplant graslelie

12. Lepismium Bolivianum

Ook de Lepismium Bolivianum is een impactvolle vetplant super onderhoudsvriendelijk is. Je herkent de hangplant aan de grote hangende bladeren die krommen en hangen en unieke patronen creëren. Het is een epifytische cactus en vereist minimale watergift en nauwelijks zonneschijn om te gedijen. De Lepismium Bolivianum is een geweldige hangplant, maar ook op een plank of op de vensterbank kan het heel leuk staan. Als deze plant voldoende licht krijgt, word je beloond met roze en witte bloemen.

Deze plant heeft een voorkeur voor een beetje frisse lucht, dus zet het bij een raam voor in de warmere maanden. Hij houdt niet van vochtige omstandigheden, maar moet warm worden gehouden. Een ideale temperatuur is 16-25 °C.

Klik hier om de Lepismium Bolivianum te kopen.

lepismium bolivianum

Bekijk ook:
Vetplanten
Pampasgras is dé kamerplant trend!
Planten in fles of glazen pot
4x Luchtzuiverende planten
Planten hang je op!

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate