DIY Inbouwkast verven met verfspuit


Wil jij jouw kast in een nieuwe mooie kleur verven? Casey van The DIY Playbook laat zien hoe mooi en strak haar inbouwkast is geworden door verf te spuiten met een verfspuiter in plaats van te verven met een kast of een roller. Kijk snel verder!

Casey begon The DIY Playbook in 2013 als een plek om haar projecten te documenteren en de voortgang van haar huizen te laten zien. Sindsdien is het uitgegroeid tot een prachtig bedrijf, waar ze haar bezoekers inspireert met onder andere hele leuke en inspirerende DIY projecten. Zo had ze een tijdje geleden samen met haar man Finn een super mooie inbouwkast ontworpen en gebouwd in haar keuken. Hoewel het makkelijk lijkt op haar blog, was het absoluut geen makkelijke klus geweest. Finn en Casey slaakten dan ook een zucht van verlichting toen die monsterlijke taak voltooid was. Maar daarmee was het project eigenlijk nog niet voltooid. De op maat gemaakte boekenkast was gemaakt van berken multiplex, maar het moest nog wel een mooie kleur krijgen. En zoals we hier eerder hebben laten zien, is een kast verven, meer meer dan alleen het verven zelf. Een kast verven betekent ook afdekken, schuren, schoonmaken, gaten vullen, primen, noem maar op. Als het gaat om het schilderen dan is de voorbereiding eigenlijk veel meer dan het halve werk. Casey laat zien hoe ze dit project heeft aangemaakt, en toont dat het allemaal meer dan waard is geweest.

Wat heb je nodig?

 • Houtvuller;
 • Plamuurmes;
 • schildersplamuur;
 • Kit;
 • Kitpistool;
 • Afdekzeil;
 • Handschoenen;
 • Verfspuitmasker;
 • Schuurmachine;
 • Schilderstape;
 • Primer;
 • Verfspuit;
 • Emmers;
 • Stofbril;
 • Schilderpakken;
 • Verf.

1. Een kleur kiezen

Voordat Casey aan het voorbereidende werk begon, wilde ze de verfkleur voor de inbouwkast uitzoeken. Ze had in het verleden veel wit gebruikt, en deze keer wilde ze een andere kleur nemen, en besloot om een diep donkerblauw te vinden die ze mooi kan combineren met gouden deurgrepen. Ze raadt altijd aan om monsters op een paar verschillende plekken in een kamer (of in dit geval op de planken) te schilderen en vervolgens de kleuren op verschillende tijdstippen gedurende de dag te bekijken. Toen ze de kleuren op het hout zag, wist ze meteen dat de twee rechts niet de winnaars waren. De ene was te donkerblauw en de andere te turkoois. Uiteindelijk koos ze voor Valspar’s Chimney Smoke, een mooi grijsachtig donkerblauw.

diy inbouwkast verven verfspuit

2. Voorbereiding

Vervolgens was het tijd om de inbouwkast gereed te maken om gespoten te worden. Zoals aangegeven, zijn dit belangrijke stappen die je niet mag overslaan. Gaten vullen, naden wegwerken en schuren zorgen ervoor dat het eindresultaat er professioneel uit zal zien. Casey spreidde deze stappen over een paar dagen per week uit, waarbij ze voor elke klus een paar uur nodig had.

2.1 Gaten vullen

De inbouwkast had veel spijkergaten aan de voorkant waar de rand is bevestigd. Om die te vullen, had Casey schildersplamuur gebruikt. Rol gewoon een klein stukje tot een bal en druk het in elk gaatje. Dit duurt maar een paar minuten en werkt echt heel goed.

2.2 Schroeven afdekken

Er zijn ook heel veel schroeven gebruikt, waar ze de boekenkasten aan de achterwand en aan elkaar bevestigden. Gelukkig hadden ze deze schroeven tijdens de installatie verzonken met een verzinkboor. Dat betekent dat ze gewoon over die mooi kan afdekken met houtvuller om elke schroef volledig te verbergen. Neem gewoon een plamuurmes, smeer de houtvuller royaal in en laat het drogen.

diy inbouwkast verven verfspuit schroeven afdekken

2.3 Schuren

Het schuren is een tijdrovend onderdeel van het voorbereidende werk. Allereerst is het dringend aan te raden om een masker, handschoenen en een veiligheidsbril te dragen voor deze stap, omdat je overal stof zult krijgen die je absoluut niet wilt inademen!

Voor zo’n grote inbouwkast is het best om een handschuurmachine te gebruiken. Ze begon met een grove korrel (80), daarna een medium korrel (120), en uiteindelijk gebruikte ze een fijne korrel (220). Elk oppervlak van de boekenkast is goed geschuurd om er zeker van te zijn dat ze allemaal glad en gereed waren om geverfd te worden. Ga met de nerf van het hout mee, druk niet te hard en vervang het schuurpapier regelmatig. Zorg er ook voor dat je de gebieden die gevuld zijn goed behandelt met de grove korrel om het mooi glad te krijgen.

Uiteindelijk moet het hout volledig glad aanvoelen. Als je klaar bent met schuren, gebruik dan een kleefdoek om elke plank af te vegen en stof van het oppervlak te verwijderen.

2.4 Naden kitten

Daarna is het tijd om te kitten. Kitten is niet per se moeilijk, maar het kan wel een zooitje worden omdat het heel plakkerig is. Casey raadt aan om elke naad in de kast te kitten, en dat zijn er niet weinig. Kit verbergt eventuele onvolkomenheden en zorgt ervoor dat de kast eruitziet alsof het volledig uit één stuk bestaat (in plaats van meerdere stukken hout bij elkaar).

Latexkit moet worden gebruikt voor houtbewerkingsprojecten, terwijl siliconenkit bedoeld is voor bijvoorbeeld in een badkamer of voor een tegelproject. Gelukkig is latex een stuk gemakkelijker te gebruiken dan siliconen en is het ook gemakkelijk schoon te maken. Hieronder vind je nog enkele tips van Casey:

 • Draag handschoenen. Het wordt rommelig.
 • Houd een kom met water bij de hand en vervang deze vaak.
 • Snijd de punt van de kit schuin af, zodat de opening een gat van een halve centimeter heeft.

Haar techniek is om een klein stukje kit langs de naad te laten lopen. Ze doopt dan haar vinger in water en strijk hem glad langs de kitlijn. Vervolgens neemt ze een vochtige doek om overtollig vuil van de omringende muren te vegen. Het zal wat tijd in beslag nemen, maar het resultaat zal super mooi en strak zijn.

diy inbouwkast verven verfspuit naden kitten

2.5 Schoonmaken

Zodra de kit droog is, kan je alles weer met kleefdoek afvegen om het echt echt schoon te maken.

2.6 Afdekken

Voordat je daadwerkelijk begint met spuiten, moet alles in de ruimte eerst goed afgedekt worden. Je kunt verschillende soorten afdekmateriaal gebruiken, zoals zuil, folie, karton, noem maar op. Neem zeker de tijd voor deze stap, tenzij je het niet erg vindt dat andere oppervlakken dezelfde kleur krijgt als de kast. Daarnaast is het ook belangrijk om jezelf te beschermen met een verfpak, schoenovertrekken, bril, handschoenen en gasmaskers, om elke centimeter van het lichaam volledig te bedekken.

Het kostte een paar uur om de hele kamer klaar te maken, maar toen het klaar was, konden we eindelijk schilderen. Een paar mensen vroegen me waarom we een verfspuit hebben gebruikt in plaats van met de hand te schilderen. Twee redenen. Ten eerste is een verfspuit zoveel sneller dan met de hand schilderen. Ja, je moet de ruimte voorbereiden (en dat kost tijd), maar als deze eenmaal is voorbereid, kun je snel schilderen. Het primen duurde bijvoorbeeld slechts ongeveer 20 minuten. Als we het met de hand hadden gedaan (al die hoekjes en gaatjes!), Zou het 3-4 uur hebben geduurd (tenminste). Ten tweede laat een verfspuit een heel mooie gladde afwerking achter. En ik ga niet liegen, het is best leuk om de sproeier te gebruiken!

3. Verf spuiten

Het kostte een paar uur om de hele kamer klaar te maken, maar toen het klaar was, konden ze eindelijk de inbouwkast verven. Er zijn twee redenen waarom Casey een verfspuit heeft gebruikt in plaats van door het te verven met een kwast en een roller. Ten eerste is een verfspuit zoveel sneller dan met de hand schilderen. Ja, je moet de ruimte voorbereiden (en dat kost tijd), maar als deze eenmaal is voorbereid, kun je snel schilderen. Het primen duurde bijvoorbeeld slechts ongeveer 20 minuten. Als ze het met de hand hadden gedaan, zou het 3-4 uur hebben geduurd. Ten tweede laat een verfspuit een heel mooie gladde afwerking achter. En tot slot, vond Casey het best leuk om verf te spuiten!

3.1 Primen

Een verfspuit kan je kopen, maar je kunt het ook huren bij alle bekende bouwmarkten zoals Gamma, Praxis en Karwei. Maar als je van plan bent om het vaker te gebruiken, dan kan het een waardevolle investering zijn om een verfspuit te kopen. Volg de aanwijzingen om het op de juiste manier op te zetten en zorg ervoor dat je op een aantal stukjes hout test voordat je begint met het spuiten van jouw project.

diy inbouwkast verven verfspuiter primen

Spuit ongeveer 30 cm van het oppervlak af om er zeker van te zijn dat je geen druppels krijgt, en houd je hand in beweging. De verfspuit is vooral heel fijn om in alle hoeken en gaten van de planken te komen. Ze kocht maar een liter primer voor deze stap, maar moest uiteindelijk naar de winkel rennen voor nog een liter.

In ongeveer 20 minuten was alles klaargemaakt (inclusief de lades en kasten). Zoals je kunt zien, maakt het een enorme puinhoop! Daarom is het zo belangrijk om goed voorbereidend werk te doen en alles in de kamer af te plakken.

Opmerking: Casey kwam er achtertaf achter dat je de primer in donkere kleur kunt krijgen als je er een donkere kleur overheen verft. Dit kan leiden tot minder verflagen.

inbouwkast verven verfspuit primer

3.2 Verven

Casey liet de geprimede kast een nacht drogen, om het echte werk pas de volgende dag te doen. Finn had de eerste laag in tien minuten klaar. Zo snel kan het gaan met een verfspuit. Nogmaals, zorg ervoor dat je de spuit ten minste 30 cm van het oppervlak verwijderd houdt, zodat je geen druppels krijgt.

diy inbouwkast verven verfspuit donkerblauw

Uiteindelijk hebben ze twee lichte lagen gedaan, waarmee de inbouwkast prachtig is gedekt. Daar hadden ze in totaal twee liter verf voor nodig gehad. De verf was na ongeveer 24 uur droog, maar uiteindelijk hadden ze de deuren en laden ongeveer een week niet geopend. Het is belangrijk dat de verf volledig uithardt, zodat je er geen deuken of krassen in krijgt. Het kan tot een maand duren voordat latexverf volledig is uitgehard.

diy inbouwkast verven verfspuit resultaat

Bekijk ook:
Keukenkastjes verven tips
Kozijnen verven handleiding
Houten vloer verven
IKEA schilderen
Trap verven

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate