Bank schoonmaken


Wil jij jouw vieze bank schoonmaken? Dit kan je door een professioneel schoonmaakbedrijf laten doen, maar je kunt het ook heel eenvoudig zelf doen. Hieronder vind je een praktische handleiding voor het schoonmaken van verschillende soorten banken van verschillende stoffen en materialen. Lees snel verder en ga aan de slag!

De bank in de woonkamer is in veel opzichten het hart van je huis. Het is de plek waar je met je partner of met je gezin bij elkaar komt om even te kletsen, het is de plek waar je TV kijkt, het is de plek waar je gasten ontvangt, en sommige mensen eten zelfs op de bank. En omdat het zoveel wordt gebruikt, is de kans ook heel groot dat je bank snel vies wordt. Dit kan doordat je nieuwe spijkerbroek afgeeft, door het morsen van eten en drinken, of gewoon omdat je de bank heel vaak gebruikt. Het is sowieso aan te raden om je bank regelmatig te stofzuigen, omdat het een verzamelplek is voor kruimels, haren, en pluisjes. Maar er komt een tijd dat je bank echt vies wordt, en toe is aan een flink schoonmaakbeurt.

Er zijn heel veel schoonmaakbedrijven die gespecialiseerd zijn in het schoonmaken van banken, maar je je bank schoonmaken kan je heel makkelijk zelf doen. Je bespaart daarmee ook nog eens heel veel geld. Is jouw bank ook toe aan een schoonmaakbeurt? Lees onze handige tips!

Tips voor het schoonmaken van de bank

Voordat je aan direct aan de slag gaat met het schoonmaken van je bank, raden we aan om eerst onderstaande tips door te nemen:

 • Om je bank altijd schoon te houden, moet de bank regelmatig stofzuigen;
 • Morsvlekken moeten snel en effectief aangepakt worden, voordat het dieper in de stof intrekt.
 • Huisdieren zoals katten en honden zijn dol op de bank, maar ze kunnen de bank ook heel vies maken. Probeer contact dus zoveel mogelijk te vermijden.
 • Gebruik bij het schoonmaken van lichtgekleurde banken ook witte of in ieder geval lichtgekleurde doeken. Dit zorgt ervoor dat er geen textielverfstoffen worden overgedragen van de stof naar de bekleding van de bank.
 • Als je het schoonmaken naar een hoger niveau wilt tillen, gebruik dan gedestilleerd water bij het schoonmaken, want kraanwater laat resten achter en in sommige gevallen kan het er zelfs uitzien als een vlek.
 • Plaats bij voorkeur de bank uit de zon en uit de buurt van warmtebronnen om de frisse en levendige kleuren van je bank te behouden. Zon en warmte kunnen je meubels niet alleen verkleuren, maar ook onherstelbaar beschadigen.
 • Als je de hoezen in de wasmachine wast, laat ze dan niet drogen in de brandende zon.
  Breng de bank nieuw leven in door hem een of twee keer per jaar grondig te reinigen.

1. Voorbereiden

Om je bank schoon te maken, begin je met het stofzuigen van het hele oppervlak, de spleten en onder de kussens. Verwijder oude vlekken of vuil met een harde borstel met natuurlijke haren. Stofzuig dat deel dan opnieuw. Sommige stoffen meubels hebben afneembare hoezen die je in de wasmachine kunt doen. Als dat jouw geval is, kun je na het wassen direct naar het gedeelte ‘Vlekkenreiniging’ scrollen.

Lees altijd de label op je bank, voordat je begint met schoonmaken. De stoffen kunnen variëren, van natuurlijk tot kunstmatig en mengsels tussen beide. En de methodes en tips variëren dus ook.

bank schoonmaken stofzuigen
Bron: Thespruce.com – Fotografie Michele Lee

Natuurlijke materialen

Banken zijn over het algemeen niet volledig gemaakt van natuurlijke vezels – het zijn meestal mengsels. Ze zijn ook vaak wat prijziger en vereisen een beetje speciale aandacht. Een aantal populaire natuurlijke voor banken zijn:

 • Linnen banken;
 • Katoenen banken;
 • Wollen banken;
 • Leren banken.

Synthetische materialen

Voordat je doorgaat met schoonmaken, is het erg belangrijk om te weten met wat voor soort materiaal je te maken hebt, aangezien sommige synthetische materialen zeer specifieke instructies voor het schoonmaken hebben. Hieronder vind je een lijst met populaire synthetische materialen waar banken mee gemaakt worden:

 • Polyester;
 • Fluweel;
 • Microvezel;
 • Rayon;
 • Sunbrella.

Volg de instructies van de fabrikant

Ons dwingend advies is om altijd de instructies van de fabrikant goed door te lezen. Vergeleken met het schoonmaken van een bank die van natuurlijke materialen is gemaakt, is het schoonmaken van een synthetische stoffen bank iets uitdagender. Als je het niet schoonmaakt volgens de instructies op de label en met het juiste schoonmaakmiddel, is de kans groot dat je de bank beschadigd. Belangrijk is om de erachter te komen wat voor code je bank heeft. Op het label van je bank vind je één van de volgende 4 letters:

 • W – Het betekent dat het veilig is om water en oplossingen op waterbasis te gebruiken tijdens het schoonmaken;
 • S – Gebruik alleen oplosmiddelen om de bekleding te reinigen (chemisch reinigen).
 • S / W – Je kunt oplosmiddelen of reinigingsmiddelen op waterbasis gebruiken. In dit geval zijn zowel chemisch reinigen met een milde oplossing als stoomreiniging goede opties.
 • X – Alleen stofzuigen, geen water gebruiken.

2. Ontgeur en reinig de bank met baking soda

Deze bank schoonmaken handleiding zou niet compleet zijn als we baking soda niet zouden noemen. Zoals je misschien weet, is baking soda een belangrijk ingrediënt in allerlei doe-het-zelfreinigers. Het is overal te koop, en over het algemeen veilig te gebruiken op verschillende oppervlakken. Dat geldt dus voor het schoonmaken van een bank. Wel raden we aan om het altijd eerst te testen op een gedeelte wat niet zo opvalt.

Smeer het oppervlak van de bank in met een beetje baking soda en laat het ongeveer een half uur inwerken. Overdrijf het niet met de hoeveelheid baking soda, je hebt alleen een lichte dekking nodig. Gebruik daarna het opzetborstel van je stofzuiger om het weg te zuigen. That’s it! Het resultaat is een ontgeurde en voorzichtig schoongemaakte bank. Herhaal dit elke keer wanneer je de behoefte voelt om je stoffen bank, kussens of fauteuil op te frissen. En als je een grondige reiniging wilt uitvoeren, mengt je de baking soda met droge bekleding/tapijtreiniger en herhaal je hetzelfde proces.

bank schoonmaken baking soda
Bron: Thespruce.com – Fotografie Michele Lee

3. Hardnekkige vlekken op de bank schoonmaken

Baking soda is een fijne natuurlijke schoonmaakmiddel dat vaak goed werkt, maar als je hele hardnekkige vlekken hebt op de bank, dan is het soms niet voldoende.

Stoffen, vooral natuurlijke stoffen, zijn gevoelig voor vlekken, dus het is belangrijk om snel en effectief te reageren als je bijvoorbeeld op de bank hebt gemorst. Hoe meer tijd er is verstreken, hoe moeilijker het is om de vlek schoon te maken. En aangezien alle ongelukken plotseling gebeuren, is het aan te raden om altijd een schoonmaakmiddel gereed te hebben in huis.

bank schoonmaken borstel
Bron: Thespruce.com – Fotografie Michele Lee

Vlekken schoonmaken met water, azijn en afwasmiddel

Pak een kom, halfvol warm water en meng er 3 eetlepels witte azijn en 1 eetlepel milde afwasmiddel door (de hoeveelheid kan variëren). Dep het in met een schone doek of een spons en behandel vlekken stuk voor stuk. Probeer de meubels niet te laten weken. Werk voorzichtig, want je wilt de vlek niet in de stof wrijven. Veeg weg met een schone doek en controleer of de vlek verdwenen is. Herhaal het proces als dit niet het geval is. Laat het aan de lucht drogen. Het is niet nodig om föhns of kachels te gebruiken, want die kunnen meer schade aanrichten.

bank schoonmaken water azijn afwasmiddel
Bron: Thespruce.com – Fotografie Michele Lee

Grote vlekken schoonmaken met water, azijn en afwasmiddel

Om grotere vlekken op stoffen banken te reinigen, heb je wellicht iets anders nodig. Meng in een volledig schone spuitfles een kopje warm water, een halve kop witte azijn en 1 eetlepel afwasmiddel. Sluit het en schud goed. Spuit het oppervlak van de bank op 30 cm afstand in en veeg het vervolgens weg met een schone doek om er zeker van te zijn dat er geen overtollige resten van de oplossing op de bank overblijft. Laat het aan de lucht drogen. Nadat het is opgedroogd, verdwijnt de azijngeur en blijft alleen een schone, opgefriste bank achter. Deze methode is meer geschikt voor synthetische materialen behalve suède en zoals we al zeiden – sommige soorten microvezel.

Schoonmaken met baking soda mix

Met baking soda kan je een krachtige schoonmaakmiddel mixen. Meng baking soda en net genoeg water om een ​​mix te maken en je hebt een zelfgemaakte oplossing met twee ingrediënten om hardnekkige en vette vlekken te verwijderen. Doe er een klein beetje van op de vlek en wrijf het met de punt van je vinger of een schone doek zachtjes in met ronddraaiende bewegingen. Ga niet schrobben, omdat het vuil dieper in de stof wordt geduwd, waardoor het een groter probleem wordt dan het zou moeten zijn. Laat de mix ongeveer 15 minuten intrekken. Controleer of de mix het vet heeft geabsorbeerd en borstel het af of stofzuig het met de borstelopzet.

Reinig met een schoonmaakproduct

Als je thuis een stofreiniger of een tapijtreiniger hebt die je in de winkel hebt gekocht, moet je eerst controleren of het een reiniger op waterbasis is en of het geschikt is voor jouw bank. Check goed wat welke code (W-, S-, S / W-, X) er op de label staat. Maak eerst de vlekken schoon op een onopvallende plek. Pas als er geen verkleuring of andere problemen ontstaan, ga dan verder met het schoonmaken van de rest van de vlekken door de instructies op de label te volgen. Na de behandeling kan je eventueel resterend vocht afnemen met een handdoek en de bank vervolgens aan de lucht laten drogen.

Bekijk ook:
Oven schoonmaken doe je zo!
Vloerkleed reinigen
Vieze geuren verwijderen in huis

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate