Vieze geuren verwijderen in huis


Heb je last van vieze geuren in huis? Geen paniek – Je bent zéker niet de enige. Sterker zelfs, de meeste mensen zullen er op de één of andere manier een keer mee te maken krijgen. Daarom hebben we een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet – tips om die vieze geuren te verwijderen in huis. Lees snel verder!

Elk huis heeft een geur. Het is een combinatie van de mensen die er wonen, hun parfum, aftershave, het eten dat ze koken, noem maar op. Meestal is het een goede geur, maar soms kan je écht wel spreken van een vieze geur. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Er zijn gelukkig verschillende manieren om van die vieze geuren af te komen. Hieronder vind je per oorzaak van de vieze geur een bijpassende oplossing.

1. Sigaretten

Mensen die roken hebben er zelf niet zoveel last van. Maar voor alle niet-rokers, zijn vieze sigarettengeur één van de grootste ergernissen. Voorkomen is beter dan genezen – Daarom is het aan te raden om niet binnen in huis te roken, maar bijvoorbeeld buiten op het balkon of in de tuin. Maar zelfs als je iemand vraagt ​​om buiten te roken, kan de rook door openstaande deuren het huis binnenkomen en daar blijven. En misschien heb nog last van de sigarettengeur van de vorige bewoners.

Wil jij die vieze sigarettengeur in huis verwijderen? Gebruik een handdoek en giet er witte azijn overheen en wring het uit. Pak de handdoek en loop door het huis terwijl je hem in de lucht zwaait, alsof je zoekt naar je favoriete team. Hierdoor verdwijnt de geur in een mum van tijd. Het is bovendien volledig natuurlijk, waardoor je geen last hebt van chemicaliën.

2. Huisdieren

Wij zijn dol op huisdieren, maar hoeveel je ook van je hond of kat houdt en beschouwd als een lid van de familie, ben je waarschijnlijk niet gek op de manier waarop hij of zij je huis laat ruiken. Hoewel het een uitdaging kan zijn om vieze geuren van je huisdieren in huis te verwijderen, hebben we hieronder een aantal tips voor je gezet.

Het belangrijkste is om te achterhalen wat de oorzaak is van de stank. Is het bijvoorbeeld de vacht? Een speciale shampoo kan de geur van de huid aanpakken. Malassezia pachydermatitis is een veelvoorkomende boosdoener van een stinkende vacht – een huidinfectie. Dit kan je door de dierenarts laten behandelen met een speciale anti gist shampoo tegen eczeem, allergie, een schilferige of gevoelige huid.

Komt de vieze geuren bij de oren vandaan? Dan is de kan groot dat er infecties zijn in de oren. Gebruik speciale oordoekjes en oorreinigers om de oren te reinigen.

3. Ongedierte

Iets wat je natuurlijk helemaal niet in huis wilt hebben zijn ratten en muizen. Naast alle ziektekiemen die het ongedierte mee kan brengen, zijn het vooral ook de vieze geuren die voor enorm overlast kunnen zorgen in huis. Dat geldt voor zowel levende ratten en muizen, maar die geur is zelfs nog een tikkeltje erger als ze dood zijn. De stank van een dode muis houdt meestal zo’n twee tot drie weken aan, tot het overschot van de muis in zijn geheel is afgebroken.

Heb je ook last van stank van een dode muis of rat? Probeer altijd eerst te achterhalen waar het vandaan komt, om het vervolgens op te ruimen. Je kan ook wachten totdat het stoffelijk overschot van de muis is afgebroken, en de stank te beperken tot een minimum met behulp van goede ventilatie. Een hogere kamertemperatuur kan hierbij ook helpen.

Wordt de stank erger, en je weet geen raad meer? Dan is het verstandig om hulp in te schakelen van specialisten die de stank van een dode muis op een professionele manier kunnen aanpakken.

4. Badkamer

De badkamer is de ruimte in huis waar je jezelf kunt opfrissen. Tandenpoesten, douchen, een lekkere bad nemen, noem maar op. Des te erger het is als de badkamer stinkt. Hieronder hebben we twee tips voor je om vieze geuren in de badkamer te verwijderen en te voorkomen.

  1. Goede ventiliatie is super belangrijk in een vochtige ruimte als de badkamer. Slechte ventilatie is niet alleen de grootste oorzaak van sleche geuren in de badkamer, maar ook schimmels zijn vaak daar het gevolg van. Badkamerventilatie zijn er in vele soorten – Zet deze dan ook altijd aan na het douchen of baden. Daarnaast helpt het ook altijd om een raam open te zetten, die voor extra frisse lucht zorgt.
  2. Veel mensen gebruiken een luchtverfrisser, bijvoorbeeld in de vorm van een spray, om de vieze geuren te verwijderen uit de badkamer. Deze kunnen weliswaar de geur tijdelijk camoufleren, maar de kans is groot dat de stank terugkomt. Daarom is het beter om een geurverwijderaar te gebruiken.

badkamer raam open ventilatie

5. Vloerkleden

Vloerkleden trekken veel afval aan waardoor ze kunnen stinken. Het kan erger worden als je huisdieren hebt, en die soms op het tapijt plassen. Maak een oplossing met 1 eetlepel azijn, 1 eetlepel baking soda en 150 ml waterstofperoxide en bewaar dit in een spuitfles. Wanneer je merkt dat het tapijt slecht ruikt, spuit je de oplossing in en laat je het drogen. Als het een poederachtige laag wordt, verwijder het dan met een stofzuiger. Dit helpt!

6. Prullenbak

Het is geen wonder dat een prullenbak stinkt – het is immers de plek waar je al het afval in gooit. Niet alleen verpakkingen en plastic, maar ook etensresten. Vooral in de zomer zal je er last van hebben. Er zijn verschillende manieren om van die vieze geuren van je prullenbak af te komen en te voorkomen. We raden bijvoorbeeld altijd aan om oude folders of een oude krant op de bodem van de vuilniszak te plaatsen, die kan voorkomen dat het gaat lekken. Daarbovenop kan je een geurdoekje leggen, zodat het in het begin al een stuk frisser ruikt.

Maar de gouden tip om vieze geuren te voorkomen in een prullenbak, is om wat soda op de bodem van de vuilniszak te strooien. Soda kan je bovendien ook gebruiken om je vuilnisbak schoon te maken. Alle vieze geuren zullen binnen no time verdwijnen!

7. Magnetron

Je magnetron afvegen met een doekje helpt niet om de geur te verwijderen. Citroenen zijn de oplossig. Snijd een citroen doormidden en pers het sap in een half kopje water. Doe het water en de uitgeknepen helften in een glazen kom en laat het 5 minuten in de magnetron op hoog vuur draaien. Doe de deur niet open en laat hem nog een paar minuten binnen. Verwijder vervolgens de kom en maak de magnetron schoon met een doek. Easy, toch!?

vieze geuren magnetron verwijderen citroen

8. Schoenen

Stinkende schoenen kunnen bijdragen aan een slechte geur in huis. Als je stinkende schoenen hebt, kunnen zakjes zwarte thee je te hulp schieten. Ze bevatten ‘tannines’, die de bacteriën in de schoenen kunnen bestrijden. Zet het theezakje een paar minuten in kokend water. Haal het eruit en laat het 5 minuten aan de lucht drogen. Laat ze dan minstens een uur in de schoenen zitten om de stank te doden.

Effectieve geurverwijderaars

Sommige oplossingen tegen vieze geuren werken beter dan anderen. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt met effectieve geurverwijderaars die door heel veel mensen worden gebruikt:

  • Baking soda: Doe een beetje baking soda in een open bakje en plaats het op de plek waar de geur vandaan komt;
  • Koffiebonen: Vul een ondiep bakje met gemalen koffiebonen en plaats het op de plek waar de geur vandaan komt. Koffiebonen ruiken niet alleen erg lekker, ze kunnen ook vieze geuren absorberen en verwijderen.
  • Witte azijn: Kommen met witte azijn kunnen als geurneutralisator werken.
  • Appelazijn: Als de gootsteen een vieze geur heeft, komt deze waarschijnlijk uit de afvoer. Door appelciderazijn in de afvoer te gieten, zal de geur verdwijnen.
  • Luchtreiniger: Luchtreinigers zijn hele goede oplossingen tegen stank in huis. Het verwijdert niet alleen vieze geuren in huis, maar ook fijnstof, schimmels, virussen, allergenen, pollen, noem maar op.

vieze geuren verwijderen in huis luchtreiniger

Bekijk ook:
Oven schoonmaken doe je zo!
Luchtvochtigheid in huis
4x Luchtzuiverende planten

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate