Dit voorheen afgebrand appartement is super mooi geworden!


Houd je van karakteristieke panden met mooie authentieke details, en kan je het het gebruik van bijzondere kleuren in een interieur erg waarderen? Vandaag gaan we binnenkijken in een prachtig appartement uit Barcelona, die volledig is verbouwd en hersteld na een vreselijke brand. Benieuwd wat het resultaat is van de verbouwing? Kijk dan snel verder en raak geïnspireerd!

Dit bijzondere appartement is gelegen in een prachtig Art Nouveau pand in de hippe wijk Born in Barcelona. Voorheen had de opdrachtgever, Marta Klinker (binnenhuisarchitect) het appartement van 75m2 helemaal in haar eentje ontworpen en ingericht.

Een enorme explosie brandde echter de flat af, waardoor de familieveel van hun bezittingen verloor. Na de explosie werd er hulp ingeschakeld van het lokale Colombo en Serboli Architecture voor een budgetvriendelijke renovatie die gericht was op eenvoudige, esthetische aanpassingen – investeringen die tijdens de eerste ingreep werden gedaan, zorgden ervoor dat de klant het zich niet langer kon veroorloven om grote wijzigingen in de indeling van het appartement aan te brengen.

modern interieur karakteristiek appartement

De briefing

Het appartement had een grote update nodig na de ongelukkige gebeurtenissen. De aanvankelijke opdracht was om een budgetvriendelijk project te realiseren, vanwege het wegvallen van de investering in de eerste afgebrande rehabilitatie. Een slim gebruik van materialen was een vereiste, evenals het optimaal benutten van de bestaande distributie en installaties. Desondanks was de wens dat het appartement er heel anders uit gaat zien. Nadat de essentie van het project was opgezet, konden andere speciale elementen afzonderlijk worden geëvalueerd en eraan worden toegevoegd.

Zowel opdrachtgevers als architecten wilden dat de historische kenmerken behouden zouden blijven en benadrukt moesten worden, waarbij het beste werd gehaald uit hoge plafonds, decoratieve elementen, vloeren, ramen en deuren. De architecten hadden het appartement leeg ontvangen. Muren en plafonds, zwartgeblakerd door het vuur, hadden speciale zorg nodig. De meeste muren moesten tot bakstenen worden gesloopt en opnieuw worden afgewerkt en enkele van de originele art nouveau-plafondelementen moesten worden hersteld of zelfs gereproduceerd en vervangen.

woonkamer patroontegels en gekleurd plafond

Indeling

Het aanvankelijk krappe budget weerhield architecten ervan om te slopen of de indeling te veranderen en verplichtte hen de bestaande installaties te behouden. De uitdaging was om de gegeven ruimtes te nemen en er een nieuwe betekenis aan te geven, de betekenis en het gebruik te veranderen zonder muren te verplaatsen – een nieuwe interpretatie van ruimtes.

De oorspronkelijke indeling omvatte al een open keuken, woonkamer, twee slaapkamers (voor ouders en kinderen) en een kleine badkamer. Wat het project betreft, moesten de meeste gedachten gaan naar het begrijpen van het hoofdgebied, om de rest van het project te ordenen. Dit centrale gebied had keukeninstallaties op de achtermuur en een verzonken, donker gebied in het tegenovergestelde dat in het vorige project een kleine eethoek herbergde.

De eerdere sloop liet ook de ruimte binnen de entree/keuken/woonkamer achter met een patchwork van vijf verschillende soorten vloertegels, die er gefragmenteerd en rommelig uitzagen.
Een onvermijdelijke structurele balk werd aan één kant van de keuken toegevoegd.

De architecten besloten om het centrale gebied als een kleurblok te behandelen. Deze baksteenachtige kern ordent de ruimte om zich heen en belichaamt verschillende functies, namelijk de keuken, de eetkamer en een studio. Gek genoeg herinnert de familienaam aan klinkerblokken, bakstenen die tijdens het bakproces aan overmatige hitte worden blootgesteld, wat resulteert in een glanzend oppervlak.

mooie authentieke tegels in keuken

Terracotta kleur

Om deze aparte ruimte te creëren, hebben de architecten besloten om de hele ruimte in een rijke terracotta kleur te dompelen, inclusief de verzonken ruimte die zal worden gebruikt als een rustige studiohoek. Het hele plafond boven de keuken viel weg, waardoor de balk en de airconditioningkanalen werden verhuld.

Vind je de kleur terracotta mooi? Lees dan ook: Terracotta in interieur

color blocking terracotta keuken met eiland

Microcementvloeren en wanden

Microcementvloeren van dezelfde tint bedekken drie verschillende soorten tegels (de minst interessante), die het blok verenigen en de aangrenzende verdiepingen, van grotere waarde, van ingang en woonkamer benadrukken. Dezelfde aardse tint wordt gebruikt voor de microcement-achterwand, het plafond, de keukenkasten, inclusief het lange, ronde centrale eiland, evenals voor de studio, het bureau en de planken. Het resultaat is een gebied met kleurblokken dat een onderscheidend statement maakt in de kern van het appartement.

Een lang keukeneiland doet ook dienst als eettafel, in assen met de ramen en de baan waar het op uitkijkt. Glanzend, stalen, keukenventilatorcilinder revisies boven de kookplaten. Een op maat gemaakte, witte gipskoepel boven het werkgebied verbergt een schijnwerper en vervangt een cellamp. Op de keuken achterwand zijn kleine globe-appliqués geplaatst.

Het kantoorgedeelte is genesteld in een verzonken ruimte tegenover de keuken, met een op maat gemaakt bureau en planken die in een cirkelvorm zijn gesneden zodat er een kleine bolvormige hanglamp aan kan hangen, allemaal in dezelfde kleur. Een patrijspoort doorboort een muur en brengt een vleugje natuurlijk licht in de ruimte.

Kleuren

Het interieur kenmerkt zich met gedurfde kleurkeuzes. De architecten kozen een zacht palet voor het pand. Buiten de baksteenkleurige kern zijn de muren wit om het licht te maximaliseren.
Toch loopt een volant rond muren, deuren en ramen, waardoor een kunstmatige horizon ontstaat, visueel verwijdende ruimtes, in een verder verticaal geproportioneerd pand. Deze franje is gekozen op basis van de ruimtes en in relatie tot de kleurrijke, originele hidráulico-vloeren: een meer neutraal zand brengt warmte door entree en woonkamer (verenigt de ruimtes aan beide zijden rond het keukenblok), waardoor de bordeauxrode en grijze tinten van de woonverdieping opvallen; Voor de slaapkamers is gekozen voor een koelere lichtgroene kleur.

Ook de plafonds zijn in kleuren geschilderd: een bordeauxrode kleur voor de woonkamer, en een donkere teal voor de slaapkamers.

De art nouveau hoekpleistermotieven zijn gerestaureerd. In de woonkamer moest een van de hoeken zijn vervangen oorzaak van brandschade, na het maken van een nieuwe gietvorm van het lijstwerk.

Badkamer met slaapkamer

De badkamer is ook behandeld met het steenrode microcement, opnieuw de volant en die de doucheruimte binnendringt.

Slaapkamers zijn eenvoudig en strak. In de master bedroom wordt de gekleurde rand een volume en vormt het bedhoofd dat bollampen, lichtschakelaars en stopcontacten belichaamt en een nis aan de zijkant waar geen nachtkastje kan worden geplaatst. De slaapkamer heeft ook het patrijspoortraam dat licht in de ruimte brengt. Hier vanuit heb je bovendien toegang tot een kleine inloopkast die onderdeel uitmaakt van het baksteenkleurige blok.

slaapkamer hoofdbord met opbergruimte

slaapkamer groene lambrisering verven

Maatwerk meubels

Al het vaste meubilair in het appartement is maatwerk. Kasten in de keuken, badkamer, gang en slaapkamers hebben op maat gemaakte deurgrepen, gelakt in kleuren die passen bij hun oppervlak. De woonkamer heeft een prachtige Kettal landscape bank, een plantenbak van Ferm Living en een Handvärk lamp van Studio Floor.

Fotografie: Roberto Ruiz

Bekijk ook:
Colour blocking
Muur kleuren
Verbouwing historisch appartement in Barcelona

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate