Stylingtips voor een kleine badkamer


Als je een kleine badkamer hebt, hoeft dat niet te betekenen dat je je design-ideeën kunt laten varen. Sterker nog: het is een uitdaging om keuzes te maken die je sanitaire ruimte groter doet lijken, zodat je geen opgesloten gevoel krijgt als je een verkwikkende douche neemt. Een andere uitdaging is het optimaal benutten van elk hoekje, kastje en elke vierkante centimeter vloerruimte. Dit artikel probeert je zo goed mogelijk op weg te helpen bij het stylen van je kleine badkamer.

Twee vragen

Het stylen van een kleine badkamer komt op twee vragen neer:

  • Hoe benut ik de ruimte optimaal?
  • Hoe creëer ik meer optische ruimte?

De eerste vraag richt zich op het efficiënt inrichten van de ruimte. Dit doe je met een kolomkast die tot het plafond reikt, of met een douchewand die het douchegedeelte effectief afschermt. Maar er zijn meer tips en trucs te geven. Hangende meubels laten de beperkte vloerruimte vrij en met een bepaalde manier van indelen van je lades en plankruimte win je ook vierkante decimeters.
Wanneer je echter meer optische ruimte wilt creëren om de badkamer groter te laten lijken dan hij in werkelijkheid is, kom je uit bij wat subtielere methodes.

In deze kleine badkamer, ontworpen door ontwerpbureau Studio ETN, is een volledig afgesloten inloopdouche ingericht. Klik hier voor meer foto's.
In deze kleine badkamer, ontworpen door ontwerpbureau Studio ETN, is een volledig afgesloten inloopdouche ingericht. Klik hier voor meer foto’s.

Lichtspel

Bij het groter laten lijken van je badkamer speelt licht een grote rol. Daglicht is natuurlijk de mooiste lichtbron. Met helder zicht en een fijne verlichting voelt een mens zich niet alleen prettiger, alles lijkt ook groter, ruimtelijker. Naast daglicht door bijvoorbeeld een lichtkoepel zorg je dus voor voldoende kunstmatig licht. Spiegelverlichting, plafondspots en led verlichting in de douchecabine maken de ruimte optisch groter en verschaffen daarnaast een prettige en comfortabele sfeer.
Ook spiegels werken mee in het spel der optische illusie. Hans Klok is er niets bij. Hoe groter de spiegel, hoe ruimer de badkamer lijkt. Spiegels weerkaatsen het functionele licht dat je aangebracht hebt. Het is af te raden om je plafondspots direct spiegels te richten. Dat werkt louter verblindend en schiet zijn doel dus voorbij.

Dankzij het dakraam in deze kleine badkamer, voelt het een stuk lichter en ruimtelijker aan - een ontwerp van Robert Dye Architects.
Dankzij het dakraam in deze kleine badkamer, voelt het een stuk lichter en ruimtelijker aan – een ontwerp van Robert Dye Architects.

Glanzende mozaïektegels
Designliefhebbers kiezen tegenwoordig vaak voor matte tegels. Als je een kleine badkamer groter wilt doen lijken, zijn glanzende mozaïektegels echter een betere keuze. Door de weerspiegeling van de tegels creëer je de illusie van meer ruimte. Mozaïektegels die te veel kleurschakeringen en -tinten hebben, schieten hun doel echter voorbij. Ze geven juist het tegenovergestelde effect. Daarnaast maken ze je badkamer druk en onrustig. In een grote badkamer voldoen dit soort tegels prima, voor een kleine ruimte zijn ze ongeschikt.

Vorm en grootte van de tegels zijn ook van belang. Groot formaat tegels verzorgen het ruimtelijke effect waar je naar op zoek bent. Al maakt de manier waarop je ze plaatst ook verschil. Heb je een smalle badkamer, dan leg je de tegels in de breedte. Bij een brede badkamer bereik je juist meer effect door tegels in de lengte te leggen.

Architect Neil Dusheiko heeft deze super leuke kleine badkamer ontworpen met kleine lichte mozaïektegeltjes aan de wanden.
Architect Neil Dusheiko heeft deze super leuke kleine badkamer ontworpen met kleine lichte mozaïektegeltjes aan de wanden.

Transparantie

De bovenstaande kopjes gingen allen over licht en het weerkaatsen ervan. Hier voegen we het advies aan toe om licht zoveel mogelijk te laten stromen. Dat betekent dus dat je gekleurde douchegordijnen mijdt en dat je douchewand doorzichtig is, hoogstens met een decoratief profiel aan de randen. Privacy creëren door tussenwandjes te plaatsen is geen goed idee in een kleine badkamer.

In plaats van een douchegordijn, kozen de ontwerpers van Alexander &CO voor een glazen douchewand op het bad in deze mooie kleine badkamer. Klik hier voor meer foto's.
In plaats van een douchegordijn, kozen de ontwerpers van Alexander &CO voor een glazen douchewand op het bad in deze mooie kleine badkamer. Klik hier voor meer foto’s.

Verder zijn er nog wat zaken die je in eerste instantie wellicht niet aan het rijtje ruimte veroveraars linkt. Zo is het beter om te grote naden en voegen te vermijden. Deze werken in je nadeel. Wanneer je nog tegels moet laten plaatsen, kun je hier rekening mee houden. Heb je met een bestaande tegelvloer of -wand te maken, dan kun je overwegen om de voegen te verven. Hier is goede tegelverf of betonverf voor op de markt.

Weet je genoeg over het wegnemen van de bezwaren van een kleine badkamer? Dit artikel is getracht de belangrijkste aandachtspunten weer te geven. Met bovenstaande tips en adviezen kom je ongetwijfeld een heel eind in de goede richting. Succes!

Bekijk ook:
15x Kleine badkamer met bad en douche
50x Badkamers voorbeelden
25x Moderne badkamer

1 Comment

  1. Pingback: Opbergruimte in een kleine badkamer - 8 slimme tips voor optimaal gebruik van de ruimte - HOMEASE

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate