Droge lucht in huis? 5x Tips!


Droge lucht in huis kan meerdere gezondheidsklachten veroorzaken. Heb jij ook regelmatig last van een droge kil, droge ogen, schrale lippen, of zelfs bloedneus en keelpijn? Op deze pagina hebben we de beste tips en oplossingen voor je op een rijtje gezet om een te droge lucht in huis te bestrijden. Kijk snel verder en creëer vandaag nog een gezond binnenklimaat!

Hoewel droge lucht in huis heel het jaar een probleem kan zijn, hebben de meeste mensen er vooral in de winter last van. Er is een reden waarom je in de zomer zo bezweet raakt, en dat komt niet alleen door de hitte. Warmere lucht houdt namelijk meer vocht vast dan koudere lucht. In de winter heeft de koude lucht die van buitenaf je huis binnensijpelt een lagere luchtvochtigheid – wat betekent dat het heel weinig vocht bevat. Je verhoogt de warmte in je huis, wat warmte toevoegt, maar niet de hoeveelheid vocht in de lucht verhoogt. Omdat de luchtvochtigheid in de winter zo laag is, wordt het weinige vocht dat zich binnen in huis bevindt snel de lucht in gezogen.

Wat doet een te droge lucht in huis met je?

Vocht verdampt uit je lichaam, waardoor je huid, neus en keel uitgedroogd raken. Koude, droge lucht trekt vocht uit je mond en neus, waardoor je neusholtes uitdrogen en je keel droog blijft. Droge neusgaten hebben meer kans om te barsten, wat een bloedneus kan veroorzaken.

Omdat je neus kleverig slijm nodig heeft om virussen en andere vervelende indringers te vangen voordat ze je ziek kunnen maken, kunnen droge neusgaten je ook kwetsbaarder maken voor verkoudheid, sinusitis en griep. Dat is vooral een probleem in de winter, wanneer bacteriën en virussen de neiging hebben om langer in de droge lucht te blijven hangen nadat iemand hoest of niest.

Wanneer je de thermostaat binnen in huis hoger zet, veroorzaakt het verwarmingssysteem stofwolken, pollen en andere allergenen die je sinussen kunnen ontsteken. Koude, droge lucht plus die allergenen kunnen ook je luchtwegen irriteren. Voor sommige mensen met astma kan koude en droge lucht leiden tot een vernauwing van de ademhalingswegen en een aanval veroorzaken.

Koude lucht zuigt het vocht van de huid weg, waardoor jonge, gladde handen er in de wintermaanden ouder kunnen uitzien. Het nemen van warme douches kan de droge, jeukende huid verergeren omdat het de natuurlijke olielaag verwijdert die het vocht van de huid vasthoudt en beschermt.

Tips voor het bestrijden van droge lucht in huis

Omdat een droge lucht in huis dus vooral schadelijk is voor je gezondheid, is het belangrijk om de juiste luchtvochtigheid te creëren – voor jezelf, maar natuurlijk ook voor je kinderen. Gelukkig zijn er hele goede oplossingen die je hierbij kunnen helpen. Lees onderstaande tips en ga direct aan de slag:

1. Luchtbevochtiger

Het gebruik van een luchtbevochtiger is een geweldige manier om meer vocht aan de lucht in je huis toe te voegen. Je kunt tegenwoordig veel betaalbare modellen online vinden, en ze zijn heel eenvoudig te bedienen! Het is belangrijk op te merken dat het het beste is om gedestilleerd water in een luchtbevochtiger te gebruiken, om te voorkomen dat bacteriën in de tank of machine groeien. En het is nóg belangrijker om gedestilleerd water te gebruiken als iemand in je huis last heeft van allergieën. Luchtbevochtiger kopen? Klik hier voor een groot aanbod van de beste luchtbevochtigers.

droge lucht in huis tips luchtbevochtiger

2. Waterverdamper

Een andere veelgebruikte methode om een droge lucht in huis te bestrijden, is het gebruik van waterverdampers. Vul het met water en hang ze aan de radiator. Waterverdampers zijn bijvoorbeeld hier verkrijgbaar. Heb je vloerverwarming in plaats van radiatoren, dan zou je ook een kom of een vaas met water kunnen gebruiken. Laat ze buiten op een zonnige vensterbank staan, en het verdampende water zal helpen om vocht aan de lucht toe te voegen.

droge lucht in huis tips waterverdamper

3. Planten

Planten zijn een absolute must, of je nou wel of geen last hebt van droge lucht in huis. Of dat nou voor de woonkamer, badkamer, keuken of slaapkamer is. Naast het absorberen van koolstofdioxide, kunnen kamerplanten ook helpen de binnenlucht te ontdoen van vluchtige organische stoffen (VOS) volgens een onderzoek uit 1989 uitgevoerd door NASA. VOC’s omvatten enge dingen zoals formaldehyde, ammoniak, benzeen en trichloorethyleen, die allemaal te vinden zijn in alledaagse voorwerpen in huis, zoals elektronica en meubels. Toegegeven, je zou veel planten nodig hebben om er volledig op te vertrouwen voor je frisse lucht. Maar het toevoegen van een paar planten in huis kan voordelen hebben die verder gaan dan frissere lucht. Een verbeterde luchtvochtigheid behoort ook tot die voordelen. En planten zien er natuurlijk ook gewoon erg mooi en leuk uit!

Leestip: 12x Slaapkamer planten

droge lucht in huis tips planten

4. Hang je kleren op om te drogen

Hang de was op om te drogen. Dit kan aan een droogrek, over de rugleuning van een stoel of waar je ook maar extra ruimte hebt. Je vochtige kleding voegt vocht toe aan de lucht terwijl deze verdampt. En daarbij kan je ook profiteren van het grote voordeel dat je je droger niet hoeft te gebruiken, waardoor je flink kunt besparen op je energierekening.

droge lucht in huis tips kleding ophangen droogrek

5. Open badkamer

De volgende keer dat je klaar bent met ontspannen in het bad, laat het water dan niet meteen weglopen. Laat het water in plaats daarvan afkoelen. Het water voegt vocht toe aan de lucht terwijl deze afkoelt. Ga je liever onder de douche in plaats van in bad, dat kan natuurlijk ook. Het belangrijkste is, ongeacht of je in bad of onder de douchte gaat, dat je de deur van de badkamer open laat, zodat het vocht door je huis verspreid kan worden.

droge lucht in huis tips badkamer open

6. Koken op je kookplaat

Kook jij regelmatig? Overweeg om meer gebruik te maken van het fornuis in plaats van van de oven. Wat dit te maken heeft met een te droge lucht in huis? Simpel. Terwijl koken in je oven de lucht nog meer kan uitdrogen, kan koken op je kookplaat de lucht juist bevochtigen. Het kan ook je huis (of in ieder geval de keuken) opwarmen. Laat een grote pan soep een paar uur sudderen op je kookplaat om echt van dit effect te profiteren.

droge lucht in huis tips koken op kookplaat

Bekijk ook:
Luchtvochtigheid in huis
12x Hangplanten
Vieze geuren verwijderen in huis

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate