12x Slaapkamer planten


Planten mogen niet ontbreken in de slaapkamer. Niet alleen omdat ze er leuk en mooi uitzien, maar ook omdat luchtzuiverende planten voor een schonere lucht en een betere nachtrust kunnen zorgen. Wil je dus ook planten kopen voor je slaapkamer? Wij hebben de beste slaapkamer planten voor je op een rijtje gezet!

Als je een planten denkt in huis, dan denk je gelijk aan die mooie groene decoratieve bladeren, die werkelijk bij alles passen in een interieur. Maar planten bieden veel meer andere voordelen dan alleen mooi zijn.

Groen is een kleur die onze hersenen van nature rustgevend vinden, dus als je een paar planten in de slaapkamer brengt, wordt het meteen een fijnere plek om te ontspannen en tot rust te komen. Maar wat nóg interessanter is, is dat veel planten ook luchtzuiverende eigenschappen hebben die helpen bij het verwijderen van giftige stoffen uit de lucht. De onwaarschijnlijke onderzoeksgroep achter deze bevindingen was de ruimtevaartorganisatie NASA, die in de jaren tachtig samenwerkte met de Amerikaanse regering om de meest effectieve kamerplanten voor het reinigen van de lucht te bepalen.

De gifstoffen die NASA vond, werden effectief verwijderd door planten, waaronder benzeen, ammoniak, formaldehyde en xyleen, waarbij het bureau aanbeveelde om ten minste één plant per 10 vierkante meter in je huis te plaatsen. En in de slaapkamer heb je genoeg mogelijkheden om planten een plekje te geven. Grote planten kan je in mooie potten op de vloer plaatsen. Kleine plantjes zijn altijd een goed idee voor op je nachtkastje of op een plek met veel licht zoals de vensterbank. Met een plantenstandaard kan je de planten een soort podium geven die ze verdienen. En het kan ook super leuk zijn om hangplanten aan het plafond of de muur te hangen.

Welke slaapkamer planten je dan moet kopen? Wij hebben hieronder de beste planten voor de slaapkamer voor je op een rijtje gezet.

slaapkamer planten nachtkastje

1. Lepelplant

De Lepelplant is geliefd vanwege zijn sierlijke schoonheid en onderhoudsgemak. Het is ook een slimme keuze voor de slaapkamer vanwege zijn vermogen om het aantal microben in de lucht te verminderen, wat op zijn beurt allergiesymptomen kan verlichten. En dit zorgt weer voor een betere nachtrust. Wie wilt dat nou niet?

2. Aloë vera

Aloë vera staat al lang bekend om zijn vermogen om brandwonden en huiduitslag te genezen, maar het heeft nog een andere geheime gezondheidseigenschap: het bevordert een betere luchtkwaliteit. Aloë vera stoot ’s nachts zuurstof uit in plaats van overdag, waardoor de lucht eromheen een boost krijgt die je slaap ten goede kan komen. Bovendien is het tolerant voor verwaarlozing, waardoor het een goede keuze is als je geen groene vingers hebt.

3. Lavendel

De geur van Lavendel wordt overal herkend als een geweldig hulpmiddel voor ontspanning. Het is bewezen dat lavendel onze hartslag, bloeddruk en stress verlaagt. Daarom is deze plant perfect voor de slaapkamer. Het is een van de meest bekende planten om je te helpen slapen. Uit onderzoek is gebleken dat de geur van lavendel in badolie baby’s kalmeerde en ze in een diepere slaap bracht, terwijl het ook de stress bij de moeder verminderde. Lavendelplanten houden van warmte en zonlicht, dus plaats ze op een zonnige vensterbank en geef spaarzaam water.

grote slaapkamer plant pot

4. Golden Pothos

De Golden Pothos plant kenmerkt zich met mooie gemarmerde, hartvormige bladeren. Maar wisten jullie dat het ook een hele effectieve luchtzuiverende plant is? Vanwege de manier waarop deze plant groeit, ziet het er het beste uit als je het ophangt als een hangplant, wat een prachtig designelement in je slaapkamer kan zijn. Als je kleine kinderen of huisdieren hebt, is dit een geweldig alternatief voor een plantenpot op een vensterbank om hem uit de buurt te houden. Deze planten zijn zeer gemakkelijk te verzorgen en hebben slechts een beetje zonlicht nodig en één keer per week water.

5. Klimop

De klimop zie je vaker langs de gevels van oude bakstenen gebouwen kruipen dan op nachtkastjes. Maar er is een goede reden om deze bodembedekker in je slaapkamer te houden. De klimop kan de door de lucht verspreide schimmel in een kamer in slechts enkele uren drastisch verminderen, wat goed nieuws is voor mensen met een allergie die op zoek zijn naar een betere nachtrust. Deze plant is bovendien een hele vergevingsgezinde plant die slechts matige blootstelling aan zonlicht vereist.

slaapkamer planten op vensterbank

6. Gerbera

Gerbera’s brengen overdag vrolijke kleur en ’s nachts stoten ze zuurstof uit en nemen ze gifstoffen en kooldioxide uit de lucht op. Deze bloemen worden al heel lang aanbevolen voor mensen die last hebben van slaapapneu en allergieën. Hoewel gerbera meer onderhoud vergen dan andere slaapbevorderende planten, kunnen de voordelen die ze bieden de extra zorg de moeite waard maken voor de slaapkamer.

7. Mexicaanse Dwergpalm

De Mexicaanse Dwergpalm groeit in gedeeltelijke tot volledige schaduw, daarom zie je deze exemplaren gedijen in kantoor- en binnenruimtes met weinig tot geen natuurlijk licht. In feite zal te veel licht de palmbladeren van de plant verbranden, dus houd deze plant uit de buurt van ramen met veen direct zonlicht in de slaapkamer.

leuke slaapkamer planten

8. Mexicaanse Dwergpalm

Philodendron is een niet-kieskeurige slaapkamer plant. Ze zijn net zo blij als ze uit een hangende mand in de hoek hangen als ze de schijnwerpers stelen op de vensterbank. Philodendrons verdragen een grote verscheidenheid aan licht, maar worden een beetje slungelig als de omstandigheden zwak zijn. Less is more als het gaat om irrigatie, en je kunt nieuwe planten gemakkelijk wortelen in een vaas met water als je besluit de Philodendron te stekken.

9. Graslelie

De Chlorophytum comosum, beter bekend als de Graslelie, is een van de gemakkelijkst te kweken en meest voorkomende kamerplanten die er zijn. Ze hebben goed doorlatende grond en helder indirect licht nodig. Wat betreft water geven, kan je de Graslelie de gietbeurten laten uitdrogen. Bij het geven van teveel water, kan er wortelrot ontstaan. Dit super leuke plantje is volgens het onderzoek van NASA een geweldige optie om schadelijke stoffen uit de lucht te verwijderen. En wat ook niet onbelangrijk is, ze zien er ook erg leuk uit!

slaapkamer hangplanten

10. Rozemarijn

Rozemarijn heeft een sterk, bedwelmend aroma waarvan bekend is dat het angst en stress vermindert, een eigenschap die de uren die je doorbrengt met slapen vrediger en bevredigender kan maken. Hoewel de meeste mensen verse Rozemarijn in de keuken hebben staan, is het dus ook een goed idee om een exemplaar in je slaapkamer te plaatsen.

11. Rozemarijn

Volgens NASA’s Clean Air-studie uit 1989 kan de Vrouwentong plant helpen om formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen uit de lucht te verwijderen. Bovendien zien de hoge, omhoog groeiende bladeren er prachtig uit. Een bijkomend voordeel is dat de Vrouwentong erg onderhoudsvriendelijk is. De leerachtige bladeren hebben zich aangepast om de barre omstandigheden van West-Afrika te overleven, waar de grond arm is en er onregelmatig regent.

12. Goudpalm

De Goudpalm is een grote palm die inheems is in Madagaskar en daarom binnen in huis graag vochtig gehouden wilt worden. Meerdere rietachtige stengels groeien uit de basis, bekroond door smalle, gevederde bladeren. Als kamerplant bereikt de Goudpalm een maximale hoogte van ongeveer drie meter en zal niet bloeien. Deze mooie kamerplant zorgt voor zuurstof, en neemt verontreinigende stoffen zoals tolueen, xyleen en formaldehyde op uit de lucht.

slaapkamer. planten bankje

Bekijk ook:
Groene slaapkamer
12x Terrarium plantjes
Pampasgras is dé kamerplant trend!
50x Slaapkamer decoratie ideeën
30x Slaapkamer ideeën

1 Comment

  1. Pingback: Ultieme gids voor een rustgevende slaapkamer: 6 Tips voor een betere nachtrust - HOMEASE

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate