Een boekenkast op maat laten maken: Tips en inspiratie!


Wil jij een mooie grote, kleine, smalle of brede boekenkast op maat laten maken voor in jouw woonkamer of keuken? Wat je wensen ook zijn, wij hebben een aantal praktische tips en mooie inspiratie voorbeelden voor je op een rijtje gezet, waarmee je aan de slag kunt gaan. Kijk snel verder!

Je hebt thuis vast meer boeken dan je op een mooie manier kunt opbergen. Of een verzameling mooie boeken die een beter lot verdienen dan op zolder opgeborgen te worden achter een schuifkast. In dat geval biedt een op maat gemaakte boekenkast uitkomst. Door betrekkelijk weinig ruimte op te offeren creëren je de mogelijkheid om enorm veel opbergruimte te creëren.

Tip 1: Goed voorwerk

Voordat je een boekenkast op maat laat maken door een aannemer of timmerman moet je goed eerst te raden gaan wat je exact wilt. Alleen op die manier heb je er uiteindelijk het meeste plezier van. Bij het bepalen van de juiste afmetingen kun je rekening houden met overige meubels in dezelfde ruimte of je beslist om het een met het ander te combineren, bijvoorbeeld door een boekenkast te combineren met een tv meubel om op die manier het maximale uit jouw beschikbare ruimte te halen.

Tip 2. De juiste formaten voor een boekenkast

De diepte en hoogte zijn uitermate belangrijk voor je nieuwe boekenkast. Benut je de hele breedte en hoogte van de kamer? Of juist een deel ervan? Wanneer je het vermoeden hebt in de toekomst van indeling te willen wisselen doe je er goed aan om verstelbare planken te gebruiken. Zo kun je ook na de oplevering van de boekenkast experimenteren en zoeken naar de juiste indeling die bij het moment past. Doorgaans is de diepte van de boekenkast zo’n 30 cm – 40 cm.

Tip 3. Verschillende boekenkasten

Een boekenkast op zolder, als scheidingswand, als tv meubel. Verwerkt in de muur of als scheidingswand. De mogelijkheden zijn legio maar hebben allemaal dezelfde functie. Je collectie boeken de presentatie geven die zij verdienen. Welke variant bij jou in jouw huis past weet jij als geen ander.

Tip 4. Materialen: Een cruciale keuze

De keuze van het materiaal voor je boekenkast is niet alleen van invloed op het uiterlijk en de duurzaamheid, maar ook op je budget. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en kenmerken, die je keuze kunnen beïnvloeden afhankelijk van je esthetische voorkeur en functionele vereisten.

  • MDF (Medium-Density Fibreboard): MDF is een veelgebruikt materiaal dat voordelig is en een gladde afwerking biedt. Het is ideaal voor een strak, modern uiterlijk en kan gemakkelijk worden geschilderd in elke gewenste kleur. Echter, het is minder sterk dan sommige andere materialen en kan slecht tegen vocht.
  • Multiplex: Dit materiaal is sterker dan MDF en kan beter omgaan met vocht, wat het een goede keuze maakt voor gebieden met hogere luchtvochtigheid. Multiplex heeft vaak een zichtbare houtnerf, wat een warmere uitstraling geeft.
  • Gelamineerd MDF: Dit is MDF bedekt met een beschermende laag laminaat, waardoor het duurzamer en beter bestand tegen krassen en vocht wordt. Het is beschikbaar in verschillende afwerkingen, van houtlook tot effen kleuren.
  • Massief hout: Voor een boekenkast die een leven lang mee kan gaan, is massief hout de beste keuze. Het is het duurst, maar het biedt ongeëvenaarde sterkte en een klassieke schoonheid die met de tijd alleen maar beter wordt. Houtsoorten zoals eiken, beuken of walnoot brengen karakter en warmte in elke ruimte.

Het kiezen van het juiste materiaal is essentieel om ervoor te zorgen dat je boekenkast zowel functioneel als mooi is, en past binnen je budget terwijl het voldoet aan je ontwerpvoorkeuren. Bespreek met je timmerman of ontwerper welk materiaal het beste past bij jouw specifieke situatie en wensen.

1. Multiplex boekenkast naast de trap

Een grote, op maat gemaakte boekenkast naast een open trap is een slimme en stijlvolle oplossing die functionaliteit en design combineert. Dit type boekenkast dient als een quasi-balustrade en voegt veiligheid toe zonder in te leveren op uitstraling. De keuze voor licht multiplex brengt een frisse, natuurlijke sfeer in elke lichte woonkamer, terwijl het symmetrische ontwerp met open vakken ruimte biedt voor zowel boeken als decoratieve elementen. Aan de onderkant van de boekenkast zorgen twee kleine, gesloten kastjes voor extra opbergruimte, ideaal voor het netjes wegbergen van minder fraaie huishoudelijke items.

multiplex boekenkast naast trap

2. Grote boekenkast in de zithoek

In een Scandinavische woonkamer, bekend om zijn minimalistische stijl en neutrale kleurenpalet, kan een grote boekenkast in een contrasterende zwarte kleur een opvallend en stijlvol accent bieden. Door de boekenkast dezelfde hoogte te geven als de deuropening ernaast, creëer je een harmonieus en uitgebalanceerd beeld in de kamer.

De zwarte kleur van de kast vormt een mooi contrast met de lichte, neutrale tinten van de rest van de woonkamer en trekt de aandacht naar je verzameling boeken en decoratieve objecten. De kast is niet alleen een functioneel opbergmeubel, maar wordt ook een integraal onderdeel van de ruimte die zowel esthetiek als gemak biedt.

Voor de praktische kant bevat deze boekenkast een handige ladder die het makkelijk maakt om bij de hoger gelegen planken te komen. Dit is vooral handig in een ruimte waar elke centimeter telt, en zorgt ervoor dat je gemakkelijk toegang hebt tot al je boeken, zelfs die op de bovenste plank.

grote boekenkast in zithoek

3. Vaste scheidingswand boekenkast op maat met nisjes

Een op maat gemaakte boekenkast die dient als een vaste scheidingswand is een perfecte oplossing voor een modern interieur dat behoefte heeft aan zowel stijl als functionaliteit. In een woning met een open wit interieur kan een dergelijke boekenkast tussen de woonkamer en keuken een prachtige en praktische toevoeging zijn.

Deze boekenkast, uitgevoerd in strak design met nisjes, biedt niet alleen opbergruimte voor boeken en decoratieve items, maar fungeert ook als een subtiele ruimteverdeler. De nisjes kunnen worden gebruikt om speciale objecten uit te lichten, zoals kunstwerken of familiefoto’s, wat zorgt voor een persoonlijke touch in beide ruimtes.

Door gebruik te maken van een witte afwerking, integreert de boekenkast naadloos met de rest van het interieur en behoudt het de lichte, ruimtelijke uitstraling van de woning. Deze benadering biedt een elegant en functioneel element dat bijdraagt aan de cohesie en vloeiende overgang tussen de leefruimtes.

vaste scheidingswand boekenkast op maat nisjes

4. Chique boekenkast op maat over hele muur

In deze elegante woonkamer, met zijn lichte muren voorzien van sierlijsten en een subtiele visgraatvloer, vormt een grote op maat gemaakte boekenkast een opvallend middelpunt. Deze boekenkast strekt zich uit over de gehele muur en omlijst de grote deuropening naar de eetkamer, waardoor een naadloze overgang tussen de ruimtes ontstaat.

De onderkant van de kast is voorzien van paneeldeurtjes, die een chique en gestructureerde uitstraling geven, terwijl de open vakken aan de bovenzijde een uitnodigende plek bieden voor boeken en decoratieve voorwerpen. De donkere kleur van de kast contrasteert sterk met de lichtere kleuren van de rest van de woonkamer, wat de boekenkast niet alleen functioneel maakt, maar ook een visueel indrukwekkend element van het interieur.

chique boekenkast op maat over hele muur

5. Op maat gemaakte boekenkast onder schuin dak

In een zolderappartement met een schuin dak biedt een op maat gemaakte boekenkast een perfecte oplossing om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Deze grote boekenkast, die naadloos rondom de deur naar de slaapkamer is gebouwd, maximaliseert de opbergruimte terwijl het tegelijkertijd een esthetisch element aan de kamer toevoegt.

De kast combineert dichte kasten voor het opbergen van minder fraaie items, met een elegante vitrinekast voor het tentoonstellen van servies. Daarnaast bieden diverse plankjes en veel open vakken voldoende ruimte voor boeken en decoratieve objecten. Het geheel is uitgevoerd in een mooie blauwgrijze kleur, die ook op de deur is toegepast, waardoor de kast en de deur een uniform en stijlvol geheel vormen. Dit slimme ontwerp maakt niet alleen efficiënt gebruik van een uitdagende ruimte onder het schuine dak, maar versterkt ook de cohesie en esthetische uitstraling van het appartement.

op maat gemaakte boekenkast onder schuin dak

6. Minimalistische open boekenkast in dezelfde kleur als de muur

In deze prachtig ingerichte woonkamer met warmgrijze muren biedt een minimalistische open boekenkast naast de deuropening een subtiel maar stijlvol accent. De boekenkast is geschilderd in exact dezelfde warmgrijze kleur als de muur, waardoor het meubelstuk naadloos opgaat in de omgeving en een gevoel van eenheid creëert.

Deze grijstinten vormen een prachtig contrast met de witte Franse deuren die naar een andere kamer leiden, waardoor de overgang tussen de ruimtes zowel zacht als uitnodigend is. Op de planken staan dozen en objecten in donkere kleuren die een opvallend contrast bieden en zo extra diepte en interesse toevoegen aan de ruimte. Deze doordachte kleurkeuze en het gebruik van contrasten versterken het minimalistische design en brengen een elegante rust in de kamer.

minimalistische boekenkast zelfde kleur als muur

7. Grote L-vormige boekenkast in chic thuiskantoor

In dit stijlvol ingerichte thuiskantoor trekt een grote L-vormige boekenkast de aandacht. Deze indrukwekkende boekenkast is strategisch rondom de deuropening tussen de slaapkamer en het kantoor gebouwd, waardoor het een prominente rol speelt in de ruimtelijke indeling. De kast strekt zich uit over de gehele muur en omvat zelfs de dubbele binnendeur, wat zorgt voor een geïntegreerd en samenhangend ontwerp.

Deze opstelling maakt niet alleen optimaal gebruik van de beschikbare muurruimte, maar benadrukt ook de multifunctionaliteit van het thuiskantoor. Het biedt ruime opbergmogelijkheden voor boeken, documenten en decoratieve objecten, terwijl de naadloze integratie met de deuren de esthetiek van een moderne, chique werkruimte versterkt. Dit ontwerp draagt bij aan een gevoel van elegantie en orde, essentieel voor een productieve en inspirerende werkomgeving.

grote l-vormige boekenkast thuiskantoor

8. Compacte inbouw boekenkast in slaapkamer

In een Zweeds appartement vindt men vaak slimme, ruimtebesparende oplossingen, zoals een chique inbouw boekenkast naast het bed. Deze compacte boekenkast met zes open planken biedt niet alleen praktische opbergruimte maar draagt ook bij aan de esthetiek van de slaapkamer.

Dit ontwerp is perfect voor kleinere ruimtes waar elke vierkante meter telt. Het biedt voldoende ruimte voor boeken, tijdschriften en kleine decoratieve objecten, wat helpt om de slaapkamer zowel geordend als persoonlijk te houden. De open planken maken het eenvoudig om je favoriete leesmateriaal binnen handbereik te houden, ideaal voor ontspannen leessessies voor het slapengaan.

De integratie van de boekenkast in de structuur van de kamer zorgt voor een naadloze look die de ruimte groter doet lijken en de kalme, georganiseerde sfeer van een Scandinavisch interieur versterkt.

compacte inbouw boekenkast slaapkamer

9. Scheidingswand boekenkast onder schuine wand

Op deze zolderkamer, gekenmerkt door een grote schuine wand, biedt een op maat gemaakte boekenkast een creatieve en functionele oplossing. Tussen twee grote dakramen is deze boekenkast zorgvuldig geïntegreerd, waarbij de schuine wand optimaal wordt benut. Het eenvoudige ontwerp van de boekenplanken maakt het mogelijk om een grote hoeveelheid boeken en andere items overzichtelijk te bewaren.

De kast fungeert niet alleen als opbergruimte maar ook als een scheidingswand, die helpt om verschillende zones binnen de zolderkamer te definiëren zonder de ruimte af te sluiten. Onder de boekenplanken is ruimte gelaten op de vloer voor gevlochten opbergmanden, die een praktische en esthetisch aantrekkelijke manier bieden om losse spullen, zoals speelgoed of handdoeken, netjes op te bergen.

Deze boekenkast verbetert niet alleen de functionaliteit van de zolderkamer, maar versterkt ook de visuele aantrekkingskracht van de ruimte, door natuurlijk licht van de dakramen te integreren en een gevoel van openheid te behouden.

scheidingswand boekenkast onder schuine wand

Vragen?

We hopen dat we je hebben kunnen inspireren voor het laten bouwen van een mooie boekenkast voor jouw interieur. Als je verder nog vragen hebt, laat het ons dan weten via een reactie. Je kunt je vraag ook naar ons mailen via ons contactformulier.

2 Comments

  1. Pingback: 15x Boekenkast in de woonkamer | HOMEASE

  2. Pingback: Grote kast aan de muur boven de trap | HOMEASE

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate