Meubels van IKEA schilderen doe je zo!


Ben je niet helemaal blij met de kleur en afwerking van je IKEA meubel? Of is het gewoon toe aan een opknapbeurt omdat het lelijk beschadigd is? In dit artikelen laten we zien hoe het best aan de slag kunt met het schilderen van kasten, tafels, banken en andere meubels van IKEA kunt schilderen. Waar wacht je nog op, kijk snel verder en ga aan de slag!

De meubels van IKEA zijn gemaakt van verschillende soorten materialen. Sommigen zijn gemaakt van hout, en sommigen van staal, maar de meeste IKEA meubels zijn gemaakt van gelamineerde spaanplaten. Laminaat meubels zijn geweldig om de kosten laag te houden, maar niet zo geschikt om te schilderen. Laminaat kan namelijk niet eerst worden geschuurd, zoals je dat wel kan bij houten meubels, om een ruw oppervlak te creëren zodat de verf beter kan hechten. En zelfs als je een primer gebruikt, zal je merken dat als deze eenmaal is geverfd, deze gemakkelijk zal krassen omdat de primer zelf ook niet goed hecht aan laminaat.

Veel mensen willen hun Ikea meubels een ander kleurtje geven, maar velen worden afgeschrikt door horrorverhalen van mensen die het geprobeerd hebben, en waarbij de verflaag een paar dagen later lelijk afpelt. Wil jij dit voorkomen? Hieronder vertellen we je hoe je het beste gelamineerde spanplaten IKEA meubels kunt schilderen, en dat ze daarna ook lang mooi blijven.

Eerst demonteren of niet?

De meningen verschillen over de vraag of je eerst een IKEA meubel moet demonteren voordat je gaat beginnen met schilderen. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, maar als je bereid bent om extra tijd te steken in een iets betere afwerking, dan raden we aan om de meubel eerst uit elkaar te halen, zodat de panelen apart geschilderd kunnen worden.

Het schilderen van gemonteerde IKEA meubels heeft uiteraard het voordeel dat je het meubel niet eerst uit elkaar hoeft te halen en weer in elkaar te zetten, wat een tijdrovend proces kan zijn dat ook de componenten kan beschadigen als je onvoorzichtig bent. Het betekent ook dat je alleen de delen van de meubel schildert die zichtbaar zijn, waardoor je tijd en verf bespaart. Daarnaast is het ook een stuk eenvoudiger te laten drogen als de meubel niet gedemonteerd is.

Het voor de hand liggende nadeel van het schilderen van gemonteerde IKEA meubels, is dat het erg lastig kan zijn om in alle hoeken te komen. Dit kan resulteren in een ongelijkmatige verfafwerking met verfstroken die niet allemaal in dezelfde richting gaan. Er bestaat ook het risico dat je per ongeluk delen van een kast of een tafel schildert die je niet van plan was, zoals handgrepen of poten, of als je verschillende panelen in verschillende kleuren wilt schilderen.

Om deze redenen kan het de moeite waard zijn om de meubel eerst uit elkaar te halen en de panelen plat te leggen om een gladdere afwerking te krijgen. Houdt dan dus wel rekening mee met veel langere droogtijden. Er bestaat ook het risico dat de verf afbladdert als het gaat om het opnieuw monteren van het afgewerkte meubelstuk als je de verf niet genoeg tijd geeft om volledig uit te harden. Ikea meubels zijn in wezen ontworpen om wegwerpbaar te zijn en zijn eigenlijk maar bedoeld om één keer in elkaar gezet te worden. Als gevolg hiervan kan het uit elkaar halen en weer in elkaar zetten de stevigheid van de spaanplaat verzwakken, met name rond de schroeven waar te strak aandraaien ervoor kan zorgen dat ze grip verliezen.

Besluit je om je IKEA meubel niet volledig te demonteren, demonteer wel de kleine losse onderdelen, zoals deurgrepen of deurknoppen.

ikea expedit kast schilderen
Bron: Anikasdiylife.com

Wat heb je nodig?

In principe heb je niet veel meer nodig voor het schilderen van IKEA meubels, vergeleken met elk ander verfklus:

  • Eventuele gereedschap om het meubel te demonteren;
  • Speciale primer voor laminaat meubels;
  • Verf;
  • Gladde verfroller;
  • Kwast;
  • Schuurpapier;
  • Doek;
  • Verfbak.

Stap 1 – Schoonmaken

Gebruik een schone doek om alle oppervlakken af te vegen met een mengsel van warm water en een kleine hoeveelheid afwasmiddel. Het doel is hierbij om eventueel vuil te verwijderen. Pas op dat je het materiaal niet doorweekt terwijl de spaanplaten schoonmaakt. Reinig alleen de laminaatdelen van het meubilair, niet het geperste hout. Als je klaar bent, ga je met een droge doek over het stuk om eventuele zeepresten te verwijderen.

Stap 2 – Schuren

Nadat je de meubel voldoende tijd heeft gegeven om volledig te drogen na het schoonmaken, ga je het oppervlak schuren met schuurpapier. Je kunt hier het beste schuurpapier gebruiken met korrel 120 of 140. Het opschuren van het laminaat zorgt ervoor dat de eerste laag primer goed kan hechten. Ga niet te agressief te werk, waardoor het oppervlak ongelijk kan worden of de spaanplaat zelfs kan beschadigen.

ikea schilderen schuren
Bron: Anikasdiylife.com

Stap 3 – Primer op oliebasis

Als je klaar bent met schuren, veeg je meubel af met een doekje en stofzuig je ook het gebied waar je aan het werk bent goed af, zodat het volledig stofvrij is. Breng nu met een kwast van goede kwaliteit een laag primer op oliebasis aan en laat het goed drogen.

Stap 4 – Tweede laag primer

Schuur het meubel nog een keer op, dit keer met schuurpapier met korrel 400. Reinig het zaagsel van het meubel en het werkgebied voordat je de tweede laag primer aanbrengt. Voordat je doorgaat met de volgende stap, is het belangrijk dat de primer eerst volledig is uitgehard. Soms moet je een paar dagen tot zelfs een week wachten.

Stap 5 – Schilderen

Als de primer volledig is uitgehard, schuur je het meubel nogmaals lichtjes met schuurpapier met een gemiddelde korrel. Veeg het schuurstof weg en breng vervolgens de eerste verflaag aan. Voor de hoeken kan je een kwast gebruiken, terwijl de grote oppervlakken geschilderd kunnen worden met een verfroller. Doe dit in een dunne laag en laat een dag of twee drogen.

ikea schilderen verfroller
Bron: Anikasdiylife.com

Stap 6 – Tweede verflaag

Als de eerste verflaag goed is opgedroogd, kan je goed zien of het mooi dekkend is. Meestal is het nodig om een tweede verflaag aan te brengen. Schuur de eerste verflaag lichtjes, veeg het schuurstof weg en breng vervolgens een tweede verflaag aan. Laat het meubel opnieuw goed drogen.

ikea schilderen twee lagen
Bron: Anikasdiylife.com

Stap 7 – Monteren

Als het meubel volledig is uitgedroogd, dan kan je de eventuele deurknoppen of deurgrepen weer erop monteren. That’s it!

Bekijk ook:
10x IKEA IVAR hacks
IKEA keuken customizen
IKEA PAX
IKEA Besta kasten
Ikea Billy boekenkast hack in de woonkamer

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate