Japandi interieur


Ben je een grote liefhebber van zowel Japans en Scandinavisch design? Maak kennis met Japandi, de combinatie van Scandinavische functionaliteit en Japanse minimalisme om een gevoel van kunst, natuur en eenvoud te creëren in jouw interieur. Deze fusie creëert de perfecte mix van functie en vorm, met de nadruk op strakke lijnen, heldere ruimtes en lichte kleuren.

Wat is Japandi?

Simpel gezegd, Japandi is een hybride interieurtrend. Deze nieuwe manier van decoreren combineert de moderne flair van Scandinavisch design met de tijdloze elegantie van Japanse esthetiek om een ​​stijl te creëren met het beste van beide bewegingen.

Zowel de Japanse als de Scandinavische stijl gaat over minimalisme. Ze benadrukken het belang van het creëren van voornamelijk functionele kamers, gedefinieerd door een minimum aan essentiële elementen in plaats van een opeenstapeling van decoratieve objecten.

japandi interieur zachte papieren hanglamp japandi interieur stoel

Eenvoud is daarom de kern van de stijl in een Japandi interieur. We vinden het Japanse idee van ‘wabi-sabi’, dat bestaat uit het zoeken naar schoonheid in het onvolmaakte. En er zijn ook aspecten van ‘hygge’, de Scandinavische trend die een sfeer van warmte en comfort wil creëren.

In de Japandi-esthetiek zijn de neutrale en bleke kleuren van een Scandinavisce stijl in balans met het meer aanhoudende Japanse palet, terwijl het slanke Japanse ontwerp wordt verzacht door de eclectische en rustieke aard van de Scandi-stijl. Het resultaat is strakke lijnen, rauwe functionaliteit, een onberispelijke afwerking en veel contrast.

De Japndi stijl benadrukt respect voor vakmanschap en de oorsprong van objecten en meubels. Traditionele technieken en vakmanschap worden gebruikt om de kwaliteit van producten en de duurzaamheid te verbeteren. Dat de fabricage tijd en vaardigheid heeft gekost, mag blijken.

Hoe creëer je een Japandi interieur

Nu je weet wat de Japandi trend is, wil je natuurlijk ook weten hoe je je eigen Japandi interieur kunt creëren. Hieronder hebben we een compacte stijlgids gemaakt voor het creëren van een Japandi interieur.

japandi interieur

1. Kleurenpalet

Een Japandi interieur kenmerkt zich met een warm en neutraal kleurenpalet. In Scandinavische interieurs wordt wit vaak gebruikt als de basiskleur, maar vermengd met Japanse invloeden, vind je in een Japandi interieur vooral warme gedempte kleuren en natuurlijke tinten, zoals bruin en beige. Grijs en zwart zijn ook goed om een meer dramatische sfeer te creëren, maar niet op een overheersende manier.japandi interieur linnen bank

Japandi is het perfecte raakvlak tussen het heldere en koude kleurenschema van de Scandinavische stijl en het warme en natuurlijke van de Japanners. Koelere tinten zoals gedempt roze, blauw en groen zijn mogelijk, maar worden veelal opgewarmd met aardse details en houten elementen. Er kunnen kleuraccenten worden geïntroduceerd, maar altijd zonder te overdrijven en de minimalistische harmonie van het ontwerp te doorbreken.

2. Minimalistisch en geordend

Japandi interieurs zijn eenvoudig, functioneel en geordend. Japandi-huizen zijn opgeruimd en elk object heeft zijn eigen doel. Er is geen ruimte voor franje en nutteloze elementen.

Meubelstukken zijn zorgvuldig gekozen uitgekozen – het zijn zelf statement en gewaagde accessoires. Ze kenmerken zich met strakke en minimalistische lijnen.japandi interieur meubels

Japans meubilair is meestal laag om te voldoen aan de traditionele culturele behoefte om dichter bij de grond te voelen en te staan. Lage elementen geven ook een echt gevoel van ruimte en dus een gevoel van ‘rust’ in een interieur. Lage meubels passen perfect bij de Japandi stijl. Dus in plaats van bijvoorbeeld een hoge kast zou je kunnen kiezen voor een laag dressoir. Een goede keuze is ook een keuken zonder bovenkasten om ruimte boven het werkblad te laten.

Een andere manier om een ​​gevoel van ruimte en minimalisme te creëren; zorg voor voldoende bewegingsruimte rondom en tussen meubels.japandi interieur kleuren

Decoratie en accessoires zijn dus minimaal, bestaande uit planten, glaswerk, boeken en handgemaakt keramiek. Muurkunst wordt ook teruggebracht tot een paar statement-stukken. Een grote wandcollage zal je dus zelden terugzien in een echt Japandi interieur. Één groot abstract kunstwerk of een schilderij met een natuurlijk landschap, is voldoende om de ruimte op een harmonische manier te decoreren.

3. Materialen

De ethiek van Wabi Sabi Japan is gebaseerd op de liefde voor natuurlijke en handgemaakte imperfectie. Kies meubels van eenvoudige en natuurlijke materialen maar van hoge kwaliteit. Houten meubels en accessoires mogen dan ook absoluut niet ontbreken in een Japandi interieur. Om contrast te creëren, kan je kiezen voor een mix van licht en donker hout.

japandi interieur houten wandbekleding japandi interieur houten meubels

Combineer meubels met natuurlijke en gestructureerde stoffen, zonder motieven en patronen, zoals bijvoorbeeld linnengoed. Je kunt ook spelen door wat traditionele Japanse armaturen toe te voegen, zoals handgemaakt gelakt ‘urushi’ behang, shibori-stoffen, maar ook gedoopt en handgemaakt keramiek en mooie papieren lampen.

4. Planten

Iets wat ook een echte musthave zijn in Japandi interieur, zijn planten. De integratie van binnen en buiten is één van de basisprincipes van deze stijl. Het gebruik van planten is natuurlijk de beste manier om dit te bereiken. Ze kunnen ook helpen de soms te strakke lijnen van deze minimalistische look te verzachten en kleur toe te voegen!japandi interieur planten

En ook hier geldt dat je voor kwaliteit moet gaan in plaats van kwantiteit. Dit betekent geen willekeurige plantjes die je om de paar weken moet vervangen, maar een paar goede duurzame planten waar je jarenlang plezier van kunt hebben.

5. Combineren

Het vinden van het perfecte balans tussen een opgeruimde en minimale ruimte en een gastvrije ruimte is niet eenvoudig, maar het is de sleutel voor een perfect Japandi interieur.

japandi interieur kast

Je kunt de Scandinavische en Japanse stijl op verschillende manieren mixen en matchen. Combineer statement houten salontafels met urban stoelen en banken, en voeg vervolgens elementen toe van natuurlijke materialen zoals kurk en hout. Houd het meubilair laag, maar experimenteer met asymmetrische hoogte van meubelstukken om de eentonigheid van de indeling te doorbreken. Leg een houten vloer en gebruik warme neutrale kleuren voor de muren.

japandi interieur decoratie

Maak de ruimte vervolgens gezelliger door wat stoffen en texturen toe te voegen, zoals linnen kussens en donzige vloerkleden in effen kleur, en kies een statement wall art in neutrale tinten en een mooie plant om in het middelpunt te plaatsen.

6. Functionele accessoires

Voeg voorzichtig accessoires toe, maar niet te veel. Accessoires in Scandinavische stijl richten zich op comfort, zoals zachte tapijten, grote kussens en gezellige kleden om een ​​warme sfeer aan het interieur te geven.

Japanse accessoires zijn meestal functionele voorwerpen, gebruiksvoorwerpen zoals vazen ​​of schermen, schalen of dienbladen. De Japandi stijl combineert de twee idealiter, maar behouden een gevoel van eenvoud en minimalisme. Schoonheid moet worden geassocieerd met bruikbaarheid.japandi interieur betonstuc muur

Japandi is meer dan een interieurstijl – het is een filosofie. Het is een ontmoeting tussen Oost en West die werkt met het beste van – en ook met de verschillen tussen de Scandinavische en Japanse stijl om een echt perfecte minimalistische stijl te creëren in het interieur.

Bekijk ook:
Japanse tuin
Japans interieur
Japanse woning van beton

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate