Legpatroon tegels


Ben je van plan om binnenkort te tegelen of te laten tegelen in huis? Naast het uitzoeken van het soort tegels is het ook belangrijk om na te denken over het legpatroon van de tegels. Dus hoe je de tegels wilt gaan leggen. Want niet alle legpatronen zullen even goed tot z’n recht komen in alle soorten ruimtes. Dat geldt voor ruimtes zoals de badkamer en keuken, maar ook voor de hal, het toilet of gewoon in de woonkamer. Zelfs in de tuin moet je nadenken over het legpatroon van de tegels. Dit klinkt misschien als een eenvoudige taak, maar het kan een hele uitdaging zijn om dé beste legpatroon uit te kiezen voor de door jou uitgekozen tegels. Om jou hierbij te helpen, hebben we hieronder in het kort uitgelegd wat voor legpatronen er bestaan.

Legpatronen tegels

Kruisverband

Kruisverband is het meest voorkomend legpatroon. Vierkante of rechthoekige tegels die recht onder elkaar worden geplaatst. Het wordt kruisverband genoemd, vanwege de voegen die elkaar kruisen.

keukenwand-legpatroon-kruisverband

Halfsteensverband

Ook halfsteensverband is een erg populair legpatroon. Halfsteensverband komt het beste tot z’n recht bij langwerpige rechthoekige tegels. Deze tegels worden op de manier gelegd zoals bakstenen.

keuken-achterwand-legpatroon-halfsteenverband

Wildverband

Wildverband wordt ook wel Romaand verband genoemd. Wildverband lijkt heel erg op halfsteensverband. Het grote verschil is dat je met wildverband verschillende formaten tegels gebruikt.

badkamer-legpatroon-tegels-wildverband

Diagonaalverband

Voor diagonaalverband worden vierkante of rechthoekige tegels diagonaal gelegd met een hoek van 45graden, terwijl de vroegen zich kruizen op 90 graden. Dit legpatroon wordt meestal aangeraden om ruimtes breder te laten lijken. De uitdaging is vooral om de aansluitende muren netjes op elkaar aan te laten sluiten.

legpatroon-diagonaal-verband

Visgraatverband

Hoewel het visgraatverband niet heel vaak wordt gekozen, zie je dit visgraatverband steeds vaker terug aan de muren in de badkamer en keuken achterwand. De tegels worden gelegd in een visgraat patroon, waardoor de betreffende muur een echte blikvanger kan worden.

legpatroon-visgraat-verband

Kwartsteensverband

Kwartsteenverband is te vergelijken met halfsteensverband. Het verschil is dat de tegels elkaar overlopen op een kwart in plaats van op de helft.

Bron: Hornbach.nl

1 Comment

  1. Pingback: Keuken achterwand tegels tot het plafond | HOMEASE

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate