Met deze 5 tips wordt jouw schoorsteen weer als nieuw


Het schoonmaken van je schoorsteen is een noodzakelijke klus om schoorsteenbrand te voorkomen. De brandweer raadt dan ook aan om minimaal één keer per jaar de schoorsteen te laten vegen. Er is altijd wel een schoorsteenveger in de buurt dus stel deze klus vooral niet uit. Naast dat een schone schoorsteen veiliger is, ruikt het ook aangenamer en ziet het er sfeervol uit. Reden genoeg dus om je open haard of kachel een poetsbeurt te geven. Hierbij 5 tips om je schoorsteen te laten blinken!

1. Schoorsteenveger inhuren

Je schoorsteen vegen is een flinke klus. Naast het in huis halen van de juiste materialen en gereedschappen, moet je ook een ladder regelen, meubels beschermen tegen vuil en kleding vinden die vies mag worden. Er komt dus best nog wat kijken bij het schoonmaken van een schoorsteen. Wie echter besluit professionals in te huren hoeft hier allemaal niet aan te denken. Zij nemen het werk geheel uit handen. Naast een hoop gemak levert het je ook de zekerheid op dat je schoorsteen goed gereinigd wordt.

2. Een reinigingsblok gebruiken

Wie het schoonmaken van de haard of kachel liever niet uitbesteed kan ervoor kiezen om een reinigingsblok te gebruiken. Dit blok is eenvoudig in gebruik en ideaal voor wie niet het dak op wil. Je hoeft een reinigingsblok enkel in het midden van de haard of kachel te plaatsen en deze te laten branden. Afhankelijk van welk blok je precies koopt, duurt dit tussen de 1,5 en 2 uur. De dampen die uit het blok vrijkomen, vernietigen roest en andere afzetting. Binnen 8 tot 14 dagen vallen de resten hiervan vanzelf naar beneden.

zelf schoorsteen reinigingsblok

3. Vegen met een schoorsteenveegset

Een andere manier om je schoorsteen schoon te maken is door een schoorsteenveegset te gebruiken. Een schoorsteenset bestaat over het algemeen uit een lange draad met een staalborstel en kogel eraan. Je kunt hiermee zowel de schoorsteen van boven naar beneden vegen als van beneden naar boven. De eerste optie is het makkelijkst vanwege het neerwaartse gewicht, maar betekent wel dat je het dak op zult moeten. Tref hiervoor de benodigde veiligheidsmaatregelen, ook met het oog op je gezondheid. Sommige stoffen in roet en creosoot zijn kankerverwekkend.

zelf schoorsteen vegen set

4. Ingebrande kachelruit poetsen

Je ontkomt er niet aan: een ingebrande kachelruit. Gelukkig is het reinigen ervan geen hogere wiskunde, al bestaan er verschillende methoden voor. De een zweert bij het gebruiken van kranten met azijn, thee of as, de ander bij een speciale kachelruitenreiniger. Voor welke methode je ook kiest: wrijf na het poetsen de kachelruit droog met schoon keukenpapier om vegen te voorkomen.

5. De schouw sauzen

Een open haard met voorzetschouw kan na verloop van tijd roetaanslag gaan vertonen. Zonde, want dit geeft de open haard een smoezelig aanzicht. Roet is hardnekkig, maar wel eenvoudig weg te werken door er met speciale verf overheen te verven. Je kunt er ook voor kiezen om het aangetaste pleisterwerk of behang van de muur te halen en er een nieuw product als verf op aan te brengen. De muur moet hiervoor wel eerst droog-, vet- en stofvrij zijn en voorzien worden van een anti-roet-primer. Wie een wat meer hedendaagse schouw wil, kan ook voor het aanbrengen van steenstrips of tegels kiezen.

Bekijk ook:
Zelf gevel schoonmaken met hogedrukreiniger
Oven schoonmaken doe je zo!
Bank schoonmaken

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate