10x Mezzanine


Heb je een heel hoog plafond in huis? En wil je die hoogte goed benutten voor het creëren van extra woonruimte? Dan zou het bouwen van een mezzanine de perfecte oplossing kunnen zijn. Een soort tussenverdieping met een ruimtelijk en open karakter, die je op verschillende manieren kunt inrichten. Mezzanines kom je vooral heel veel tegen in industriële omgevingen zoals pakhuizen en fabrieken, vanwege hun hoge plafonds. Maar ook in woningen is het mogelijk om een mezzanine te bouwen. Sterker zelfs, wij vinden het een super leuk idee. Sommige mensen richten het in als slaapkamer, anderen als kantoor, maar in principe kan de nieuwe mezzanine vloer voor alles gebruikt worden. Om je een idee te geven wat wat er allemaal mogelijk, is hebben we een aantal hele mooie inspiratie voorbeelden gevonden van woningen met een mezzanine!

Mezzanine betekenis

Een mezzaninevloer is een tussenverdieping die is gebouwd tussen twee hoofdverdiepingen of de vloer en het plafond van een gebouw. Ze zijn ontworpen om een ​​specifiek gebied van een gebouw te bestrijken in plaats van zich over het hele vloeroppervlak uit te breiden. Mezzanines worden gebouwd om ongebruikte verticale ruimte te maximaliseren, bieden extra ruimte boven en onder en kunnen vrij van bestaande constructies worden gebouwd.

1. Thuiskantoor in Amsterdamse loft

Interieur- en designstudio Standard Studio heeft een oud schoolgebouw omgetoverd tot een hele stoere loft woning. Het gebouw kenmerkt zich met een geweldig hoog plafond, wat heel goed te zien is in de leefruimte. Daar vind je onder andere de woonkamer, de open keuken en een op maat gemaakt platform met opbergruimte. Boven dat platform is een stoere mezzanine gebouwd waarop het thuiskantoor is ingericht. De zwarte stalen trap en bijpassende balustrade passen perfect bij het industriële karakter van de loft woning. Klik hier om meer van deze woning te zien.

Mezzanine - Thuiskantoor in Amsterdamse loft

Mezzanine - Thuiskantoor in Amsterdamse loft

Mezzanine - Thuiskantoor in Amsterdamse loft

2. Modern rijtjeshuis met mezzanine indeling

Architectenbureau Elding Oscarson uit Stockholm heeft in een traditioneel straatje in een dorpje in Zweden een super modern rijtjeshuis ontworpen. De woning valt niet alleen op door de strakke witte gevel, maar ook de indeling en het interieur zijn heel erg bijzonder. Eigenlijk bestaat de indeling uit meerdere mezzanines die boven elkaar zijn gebouwd. Het zijn dus halve verdiepingen die middels witte stalen trappen met elkaar zijn verbonden. Op de begane grond vind je de keuken, op de eerste mezzanine de woonkamer en op de bovenste verdieping zijn de slaapkamer en badkamer ingericht. Klik hier om de rest van de binnenkijker te zien.

mezzanine modern rijtjeshuis

mezzanine modern rijtjeshuis

mezzanine modern rijtjeshuis

3. Slaapkamer in mini loft van 45m2

Deze mini loft woning uit Praag is ontworpen door interieurontwerper Denis Krasikov. De loft woning heeft een woonoppervlakte van slechts 45m2. Het grote voordeel is dat het plafond super hoog is. Daarom besloot de ontwerper daar goed gebruik van te maken. Hij heeft in de woonkamer een stoere stalen mezzanine laten bouwen. Bovenop de mezzanine is de slaapkamer ingericht, terwijl de ruimte onder de mezzanine gebruikt is voor de inloopkast. De slaapkamer heeft een open karakter, maar de inloopkast kan volledig afgesloten worden middels witte gordijnen. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Mezzanine Slaapkamer in mini loft van 45m2

Mezzanine Slaapkamer in mini loft van 45m2

Mezzanine Slaapkamer in mini loft van 45m2

4. AR Penthouse

Ook in deze woning is de mezzanine gebouwd in de leefruimte. Het is een project van interieurontwerper Carola Vannini, die het AR Penthouse heet ontworpen. Het gaat om de verbouwing van een heel bijzonder appartement gelegen in het centrum van Rome. Middels een super mooie met hout afgewerkte trap, heb je toegang tot de mezzanine, waar een kantoor is ingericht. Meer zien van deze woning? Klik hier.

Mezzanine AR Penthouse

Mezzanine AR Penthouse

Mezzanine AR Penthouse

5. Scandinavische mezzanine

Wonen op 23m2 klinkt onmogelijk. Daarom vinden we onderstaand appartement geweldig. Het is een klein Scandinavisch appartement van slechts 23m2. De bewoners hebben een mezzanine laten bouwen in de woonkamer, zodat er zowel een ‘aparte’ slaapkamer als een ruime inloopkast ingericht kan worden. Er is geen ruimte voor een vaste trap. In plaats daarvan kan je de slaapkamer bereikt worden middels een ladder. Klik hier om meer foto’s te zien.

scandinavische mezzanine inloopkast

scandinavische mezzanine slaapkamer

scandinavische mezzanine

6. Loft slaapkamer in Polen

In de portfolio van Homeandwood vonden we ondrstaand appartement gelegen in Polen. Het appartement is gelegen aan het Oude Marktplein in Lublin. Een perfecte sfeervolle plek voor actieve mensen. Het enige probleem van het appartement was dat het het met een woonoppervlakte van 30m2 erg klein is. Dankzij het gebruik van een mezzanine hebben ze de keuken en badkamer weten te vergroten. De mezzanine zelf is ingericht als slaapkamer. Wat heel tof is gedaan, is dat er gekozen is voor groene muren, die helemaal doorlopen tot in de slaapkamer. Zelfs het plafond is in diezelfde mooie groene kleur geschilderd. Klik hier om meer foto’s te zien.

Mezzanine loft slaapkamer Polen

Mezzanine loft slaapkamer Polen

Mezzanine loft slaapkamer Polen

7. Mezzanine boven de keuken

Lize Viljoen woont in een voormalige botenfabriek in Woodstock in Nieuw-Zeeland, die ontworpen is door architect Etienne Britz van Boukuns Architecture & Design. Het appartement was oorspronkelijk 74m2 groot, maar na het bouwen van de mezzanine heeft ze 20m2 erbij gekregen. De mezzanine werd boven de keuken gebouwd, en is ingericht als slaapkamer, inloopkast en werkruimte. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Mezzaninen boven keuken

Mezzaninen boven keuken

Mezzaninen boven keuken

8. Hoogslaper op trapkast

Deze mezzanine vinden we ook helemaal geweldig, gebouwd in een klein appartement van slechts 34m2. De mezzanine is in de woonkamer gebouwd, waardoor het mogelijk is om een slaapkamer te creëren. De mezzanine is zo groot als een bed, dus het is eigenlijk meer een hoogslaper. Er is gekozen voor een glazen balustrade, die ervoor zorgt dat je er niet af kunt vallen tijdens het slapen. Er is een stoere vaste trap gebouwd met een trapkast. Er is dus ook heel veel extra opbergruimte gecreëerd met de mezzanine. Altijd handig in een klein appartement!

Mezzanine hoogslaper op trapkast

Mezzanine hoogslaper op trapkast

Mezzanine hoogslaper op trapkast

9. Dichte mezzanine

Een mezzanine heeft normaal gesproken een open karakter. Het heeft hoogstens een balustrade, die ervoor extra veiligheid zorgt. Maar voor een modern loft appartement in Sainte Foy lès Lyon heeft Dank Architectes gekozen voor een dichte mezzanine. De mezzanine boven de open keuken is ingericht als slaapkamer. In plaats van dat het een open slaapkamer is, is het dichtgemaakt met de wand met ramen. Ideaal voor mensen die niet van open slaapkamers houden. Klik hier voor meer foto’s.

Dichte mezzanine

Dichte mezzanine

Dichte mezzanine

10. Grote mezzanine

De meeste mezzanines zijn niet zo groot, maar als je de mogelijkheid hebt voor het bouwen van een grote mezzanine in jouw huis, dan kan dat een heel goed idee zijn. Dat laat architectenbureau Cadaval & Sola-Morales zien met het ontwerp van een heel stoer appartement gelegen in Mexico City. De mezzanine loopt over de hele breedte van de woning, boven de leefruimte. Op de begane grond vind je de woonkamer en open keuken, terwijl de mezzanine ingericht is met de slaapkamer, een werkruimte en lounge, en de badkamer met toilet. Al deze ruimtes hebben een open karakter gekregen. Klik hier om de rest van de woning te bekijken.

Grote mezzanine

Grote mezzanine

Grote mezzanine

1 Comment

  1. Roos Berends Reply

    Hoi, ik wil zoiets laten offreren voor een project, heeft u een prijsindicatie?

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate