Terras leggen? Dat doen we even!


Wacht, ten eerste doe je dat natuurlijk helemaal zelf. En bovendien moet je dan wel weten met welke materialen je aan deze klus gaat beginnen.

Het is je uiteraard aan alles gelegen om van jouw eigen tuin een prachtig paradijs te maken. En dat geldt al helemaal voor de plek waar je heerlijk onderuit kunt zitten om je hele erf in je op te nemen. Die moet immers perfect in de rest van het plaatje passen, zodat je je op welk gedeelte van je grond dan ook helemaal thuis voelt. Dit bereik je onder andere door tuintegels neer te leggen die qua kleur helemaal overeenkomen met hun omgeving. Of juist het gewenste contrast creëren, uiteraard. Dat zul je eerst helemaal zelf moeten bepalen voordat je de rest van het project gaat plannen.

tuin terras modern tegels

Bovendien zijn stenen – in welk formaat dan ook – niet de enige basis voor je ondergrond. Je kunt ook voor de stabiliteit en de schitterende uitstraling van hout kiezen. Zo heb je altijd natuurtinten om je heen, ook op je terras! Ben je die zandvlakte of de grasmat waar je normaal op plaats nam met je gezin en/of je gasten inmiddels wel beu geworden? Dan is het hoog tijd om te kijken wat steen en hout voor jouw tuingeluk kunnen betekenen.

tuin inrichten terras

Zo is het bijvoorbeeld zak om te weten wat volgens jou het mooiste zal staan, maar dat zul je zelf moeten beslissen, op basis van de (gewenste) stijl van de omgeving van je terras. Door verder te lezen kom je erachter wat er allemaal komt kijken bij een tegel- dan wel plankenvloer en hoeveel onderhoud deze beide opties nodig zullen gaan hebben.

Tegels

Het grote voordeel aan een tegelvloer voor je terras is dat deze niet specifiek een rechthoekige vorm moet hebben. Natuurlijk kun je ook planken in een ronde vorm zagen, maar dat vereist heel veel specifiek meetwerk en wanneer je één foutje maakt, moet je er wel voor zorgen dat je genoeg reserve planken in huis hebt. Je zult in dat geval een behoorlijk stuk opnieuw moeten doen – of dat valt wel mee, mocht je geluk hebben.

Maar tegels zullen altijd al hun eigen kleur hebben. Daar kun je een schitterende egale vloer van aanleggen met behulp van de juiste plavuizen, of juist een mozaïek bestaande uit kleinere stenen.

tuin terras inrichten tegels

Besef echter wel dat sommige steensoorten erg vatbaar zijn voor algen en ander natuurlijk vuil. Dat betekent dat je die tegels grondig moet schoonmaken en -houden. Gelukkig heb je ook de keuze uit platte stenen die zijn voorzien van een speciale coating waar algen geen vat op hebben.

Dan is er nog het grote probleem van onkruid dat tussen de tegels door kan schieten. Haal de begroeiing weg en binnen de kortste keren is het weer terug. Kortom, weet waar je aan begint!

Vlonder

Ook al heeft onkruid de nare neiging om niet te vergaan, wil dat niet zeggen dat je het niet kunt bestrijden. Maar waarom zou je, wanneer je gewoonweg de mogelijkheid hebt om te voorkomen dat het de kop op kan steken? Je wilt immers niet je terras ontsieren met allemaal groene stengels en bladeren tussen je planken door. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een worteldoek te draperen over het oppervlak waar je vlonder boven komt te staan.

tuin terrras inrichten houten vlonders

Nog een gratis tip: kies voor drainage onder en rondom je vlonder. Zo houd je je bodem stabiel en voorkom je heel gemakkelijk dat je constructie kan verzakken!

Oh ja, onderhoud. Nou, aangezien je je vlonder opbouwt met duurzaam hout van de hoogste kwaliteit, hoef je je planken alleen maar om de zoveel tijd schoon te vegen. Voor de rest hoef jij je terras alleen maar in te richten en van het mooie weer te genieten zodra je houten ondergrond helemaal klaar is!

houten vlonder terras tuin

Bekijk ook:
85x Tuin ideeën
12x Tuin luifels
10x Tuin ontwerpen voorbeelden

1 Comment

  1. Pingback: Keramische tuintegels | HOMEASE

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate