Trap renoveren? Denk aan deze zes elementen!


De trap is een belangrijk onderdeel in huis. Niet alleen vanwege het functionele aspect, om verbinding te maken tussen de verschillende verdiepingen, maar vooral ook omdat de trap een decoratieve bijdrage heeft voor je interieur. In de meeste woningen bevindt de trap zich in de hal, de eerste ruimte in huis die je te zien krijgt als je binnenkomt. Er zijn ook woningen waar de trap zich bevindt in de woonkamer, waar het helemaal belangrijk is dat de trap er netjes en mooi uitziet.

Wil jij jouw trap renoveren? Dan zijn er zes elementen waar je aan moet denken: De traptreden en stootborden, de trapleuning, de verlichting en de decoratie. Meer weten? Lees snel verder!

1. Traptreden en stootborden

Als je het hebt over een traprenovatie, dan denk je natuurlijk als eerst aan de trap zelf, dus de traptreden en stootborden. Of je nou net verhuisd bent naar een nieuwbouwwoning of als je oude trap gewoon versleten is – je trap zal er heel anders uitzien als de traptreden en stootborden zijn aangepakt. Een trap renoveren kan op verschillende manieren. Zo kan je nieuwe traptredes aanbrengen met zogenaamde overzet-tredes, je kunt de trap bekleden met tapijt, vinyl, linoleum of PVC, en je zou ook je trap opnieuw kunnen verven met een kleur die je mooi vindt.

Leestip: Trapbekleding inspiratie

trap renoveren overzet-tredes

2. Trapleuning

Iets wat niet mag ontbreken bij een trap is de trapleuning. Alleen dan kan je veilig gebruik maken van je trap. Niet dat je elke keer de trapleuning moet vasthouden bij het traplopen, maar het biedt wel steun als je bijvoorbeeld een keer een misstap maakt. En een misstap is snel gemaakt, ongeacht hoe oud je bent. Een trapleuning is dus een absolute musthave bij de trap.

Trapleuningen zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren. Naast de standaard rondvormige houten trapleuningen die je in de meeste woningen tegenkomt, zijn er nog veel meer keuzes. Zo worden stalen trapleuningen bijvoorbeeld helemaal van deze tijd, vooral als je een modern of een stoer industrieel interieur hebt. Maar je kunt ook denken aan trapleuningen van touw, van steigerbuizen, messing trapleuningen, roestvrijstalen trapleuningen of leuningen die in de muur geïntegreerd zijn. Er zijn zelfs hele mooie trapleuningen waar verlichting in verwerkt is.

Leestip: 12x Soorten trapleuningen

trap renoveren trapleuning

3. Verlichting

Over verlichting gesproken – Dat heeft natuurlijk ook met veiligheid te maken. Overdag, als je natuurlijk licht hebt, is het geen probleem om geen verlichting te hebben. Maar als het donker is, moet je de traptreden wel goed kunnen zien. Zoals gezegd kan je kiezen voor trapleuning waar verlichting in verwerkt is, maar je kan ook denken aan verlichting in de traptreden. Op zoek naar iets traditioneels? Ook hanglampen of wandlampen kunnen erg mooi zijn bij de trap.

trap renoveren trapverlichting

4. Muur

Bij het renoveren van een trap, is de muur bij de trap een erg belangrijk onderdeel. De muur bij de trap heeft namelijk een grote impact op de sfeer en uitstraling van de ruimte. De meeste mensen hebben een strak gestuukte en geverfde muur. Daar is helemaal niets mis mee, maar dat is natuurlijk niet de enige mogelijkheid. Er zijn heel veel andere leuke trap ideeën, waarmee je de trap nóg leuker en mooier kunt maken. Je kunt een lambrisering verven of voor een echte traditionele lambrisering gaan, je kunt het behangen met mooi behang, of je zou het volledig met houten wandbekleding kunnen bekleden.

Wil je de muur functioneel benutten? Wat dacht je van een grote kast aan de muur boven de trap?

trap renoveren behang

5. Decoratie

Als bovenstaande vier elementen in orde zijn, dan heb je het al goed geregeld. Er ontbreekt nog één ding, waarmee je jouw traprenovatie project helemaal af kunt maken. We hebben het natuurlijk over decoratie, met name wanddecoratie. Fotolijsten met leuke persoonlijke foto’s, prints en posters zijn erg populair bij de trap. Je zou zelfs een muur collage van lijsten kunnen maken, waarmee de hele muur is bekleed.

Iets anders dan lijsten aan de muur? Wat dacht je van leuke planten, spiegels, wandkleden of een stoere racefiets aan de muur boven de trap? Kortom, er zijn genoeg leuke ideeën voor het decoreren van de trap.

trap renoveren decoratie planten

6. Trapkast

De meeste lopen schuin omhoog (behalve een wenteltrap of een spiltrap), wat betekent dat er ruimte is onder de trap. Ruimte die je heel goed kunt benutten. Dat hoeft natuurlijk niet, want bij sommige trappen, bijvoorbeeld een moderne trap met zwevende traptreden, is het juist mooi om die ruimte vrij te houden. Maar in de meeste gevallen kan het een goed idee zijn om er een trapkast te maken. Sterker zelfs, in de meeste woningen is een trapkast al standaard.

De trapkast kan je op verschillende manieren inrichten en gebruiken. De meeste mensen gebruiken de trapkast als berging of voorraadkast. Andere leuke ideeën voor de trapkast is bijvoorbeeld een werkplek of een garderobekast. Heb je kleine kinderen in huis? Dan zou is het ook een super leuk idee om een speelhuisje te maken van de trapkast.

trap renoveren trapkast

Lees ook:
Een open trap dicht maken
Netten als trap balustrade
Leuke inspiratie ideeën voor een gekleurde trap!
Luxe met een glazen balustrade

2 Comments

  1. Pingback: Een houten trap of een stalen trap: Voor welke trap kies jij? - HOMEASE

  2. Pingback: 6x Trapverlichting ideeën - HOMEASE

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate