Milkpaint


Heb je weleens gehoord van milkpaint? Op deze pagina kan je er alles over lezen. Waar is milkpaint van gemaakt, wat voor afwerking heeft het, waarom is het zo bijzonder, en waar kan je het kopen? Lees snel verder!

Een meubelstuk kan je heel eenvoudig opknappen en een hele andere look te geven, door het te verven. En één van de grote vragen die bij een verfproject komt kijken, is natuurlijk wat voor soort verf je gaat gebruiken. Er zijn namelijk zoveel verschillende soorten verf verkrijgbaar, die allemaal hun eigen kenmerken, voordelen en nadelen hebben. Zo kan Verf kan verschillende soorten basissen hebben, waaronder water, olie, krijt en zelfs melk? Ja, melkverf, ook dus bekend als milkpaint, is nog niet heel bekend in Nederland. Raar eigenlijk want het bestaat al superlang, en het is absoluut een soort verf die het overwegen waard is. Sterker zelfs, vaak is milkpaint het betere alternatief voor jouw project, jouw huis en jouw gezondheid. Benieuwd geworden? Op deze pagina vind je alle informatie over milkpaint!

Een stukje geschiedenis

Milkpaint is de oudst bekende verfvorm! Het dateert van vóór krijt, latex, acryl en zelfs olieverf! Het bestaat al duizenden jaren en is ontdekt in grotschilderingen en Egyptische graven. De oudst bekende vermelding van milkpaint werd in 2015 ontdekt op een oud vlekje doleriet. Het exemplaar was 49.000 jaar oud en bevatte sporen van caseïne (melkeiwit) en oker (een natuurlijk voorkomende plant die wordt gebruikt voor kleurstoffen). Het is gevonden op grotschilderingen in Australië en in oude Egyptische graven, waar het werd gebruikt om schuren en houten antiek meubilair te schilderen. En sindsdien is de populariteit van milkpaint sterk gaan groeien. Vooral het feit dat milkpaint volledig is gemaakt van natuurlijke, niet-giftige ingrediënten, zijn heel veel mensen dit soort verf gaan waarderen.

milkpaint ikea ivar kast hack verven before
Op Fusionmilkpaint.com vonden we deze leuke IKEA IVAR kast hack – Fusionmilkpaint.com
milkpaint ikea ivar kast hack verven after
De IKEA IVAR kast heeft een super mooie taupe kleur gekregen door het te verven met milkpaint – Fusionmilkpaint.com

Wat is milkpaint en waar is het van gemaakt?

Milkpaint is een milieuvriendelijke verf gemaakt van eenvoudige, 100% natuurlijke ingrediënten zoals klei, melkeiwit, kalk en pigment, en het is op waterbasis. Het is niet giftig, biologisch afbreekbaar en geeft geen schadelijke dampen af. Bovendien droogt het in minder dan 30 minuten, in tegenstelling tot de 24 uur die nodig is voor olieverf. Melkverf wordt ook in poedervorm verkocht – je hoeft het alleen maar met water te mengen om de vloeibare verf te maken. Milkpaint is dus vrij van onwelriekende, giftige vluchtige organische stoffen (VOC’s) en hoewel het een licht melkachtige geur kan geven als het nat is, heeft het geen geur als het eenmaal droog is. Vanwege de 100% natuurlijke ingrediënten is milkpaint de perfecte verf voor kindvriendelijke omgevingen en altijd veilig binnen te gebruiken.

milkpaint abbondanza
Milkpaint van Abbondanza

Wat is de afwerking van milkpaint?

De afwerking van milkpaint hangt af van het oppervlak waarvoor het wordt gebruikt. Het is bestand tegen oppervlakken waar het niet gemakkelijk in kan worden opgenomen. Het is erg aan te raden voor bijvoorbeeld het verven van ruw hout. Het dringt door als een vlek, maar ziet eruit als verf. Hierdoor blijven niet alleen de nerven en de oorspronkelijke textuur van het oppervlak behouden, maar het zal ook niet schilferen. Je kunt het omschrijven als een mooie decoratieve afwerking  met een intense kleurdiepte en een lage glans.

Vanwege de nonchalante en versleten look, kan milkpaint ook heel mooi zijn voor het opknappen en verven van vintage meubels. Omdat het op waterbasis is, en geen olie of latex bevat zoals andere verven, kan het in dunnere lagen worden geverfd. Door een bindmiddel aan de verf toe te voegen, ontstaat er een meer consistente afwerking voor een minder egale look.

milkpaint ladekast verven before
Jenni Yolo heeft haar ladekast in de hal super mooi geverfd met milkpaint – Bron: ispydiy.com
milkpaint ladekast verven before after
Het resultaat is een stoere matzwarte look! – Bron: ispydiy.com

Wat is het verschil tussen milkpaint en krijtverf?

Als je de omschrijving hierboven leest, lijkt milkpaint misschien heel erg op krijtverf. Er is natuurlijk wel een groot verschil. Dat belangrijkste verschil is de ingrediënt melk. Beide verven zijn op mineralen gebaseerd, met calciumcarbonaat als het belangrijkste mineraal. Geselecteerde pigmenten zoals oker, omber, ijzeroxide en lampzwart, evenals andere mineralen en water, vormen de rest van de verf. Maar melkverf verschilt omdat het dat biologische ingrediënt heeft: melkeiwit. Krijtverf is 100 procent anorganisch.

Melkverf wordt geleverd als een droge poederbasis met afzonderlijke droge pigmenten, die allemaal grondig met water moeten worden gemengd. Krijtverf wordt meestal compleet en volledig gemengd geleverd. Voor het aanbrengen moet de verf worden geroerd om de pigmenten opnieuw te verdelen.

Zowel melkverf als krijtverf missen de uitgesproken chemische geur die in latexverf en vooral in verf op oliebasis wordt aangetroffen. Krijtverf ruikt echter niet nadat deze is aangebracht. Melkverf heeft, dankzij de caseïne, een vage geur van vers gemaaid gras dat na het aanbrengen ongeveer een uur aanhoudt.

Moet je het oppervlak eerst schoonmaken en schuren?

Milkpaint kan je op verschillende oppervlakken gebruiken:

 • Hout;
 • Glas;
 • Metaal;
 • gemetselde muren;
 • Kunststof;
 • Gipsplaten muren.

Een groot voordeel van het gebruik van milkpaint, is dat je in tegenstelling tot ander soort verf, vaak minder voorbereiding nodig hebt. Als je onbewerkt hout wilt verven kan je zelfs direct beginnen, zonder te schuren. Vooraf afgewerkte oppervlakken, is het wel verstandig om het eerst op te schuren (met korrel 100-150). Maak het daarna schoon met een stofzuiger. Als je die nonchalante look wilt, schuur het dan lichtjes op. Voor glas en metaal reinig je de oppervlakken met een licht bevochtigde doek. Je kunt deze oppervlakken natuurlijk niet schuren, maar je kan het wel mixen met bindmiddel.

Ontwerpster Erica van Slyke van Designingvibes.com heeft haar keuken geverfd met milkpaint - Designingvibes.com
Ontwerpster Erica van Slyke van Designingvibes.com heeft haar keuken geverfd met milkpaint – Designingvibes.com
En de keuken ziet er wel als nieuw uit met een mooie grijze look! - Ontwerpster Erica van Slyke van Designingvibes.com heeft haar keuken geverfd met milkpaint - Designingvibes.com
En de keuken ziet er wel als nieuw uit met een mooie grijze look! – Ontwerpster Erica van Slyke van Designingvibes.com heeft haar keuken geverfd met milkpaint – Designingvibes.com

Handige tips

 • Combineer gelijke hoeveelheden poeder en water en voeg desgewenst bindmiddel toe. Handmatig mengen kan klonterige resultaten opleveren, dus gebruik een boormachine met een menghulpstuk of een speciale blender om snel een gladde consistentie te krijgen, iets dunner dan latexverf.
 • Eenmaal gemengd, laat de melkverf 10 tot 30 minuten staan, waardoor de pigmenten kunnen oplossen. Gebruik dan onmiddellijk.
 • Bereid het oppervlak voor. Als u houten meubels schildert, schuur dan met schuurpapier met korrel 150 tot 220. Licht schuren voor een meer verontruste look en zwaarder voor een minder gestructureerd effect. Volledig schoonvegen met een vochtige doek om vuil en stof te verwijderen.
 • Breng een eerste laag aan met een kwast met natuurlijke haren en laat deze volledig drogen (melkverf droogt snel – binnen een uur). Gebruik soepele, gelijkmatige streken. Breng een tweede laag aan (of meer, indien gewenst).
 • Voor noodsucces, verwijder voor de hand liggende vlokken met een spackle-mes. Schuur vervolgens met schuurpapier met een hoge korrel (korrel 320 tot 400), met lange, vloeiende bewegingen in één richting.
 • Breng indien gewenst sealer aan. Hoewel melkverf duurzaam is, wilt u misschien een sealer aanbrengen, of het nu was, polyurethaan of olie is (waardoor de kleur dieper wordt), om schade door morsen, slijtage en vlekken te voorkomen. Een sealer zou zeker helpen om een ​​pas geverfde look te behouden op bijvoorbeeld keukenkasten die gevoelig zijn voor krassen.
Rusto-leum laat zien hoe je een bureau kunt verven met milkpaint - Rustoleum.com
Rusto-leum laat zien hoe je een bureau kunt verven met milkpaint – Rustoleum.com
Ze hebben gekozen voor een mooie blauwe milkpaint, die super mooi staat bij de gouden deurgrepen - Rusto-leum laat zien hoe je een bureau kunt verven met milkpaint - Rustoleum.com
Ze hebben gekozen voor een mooie blauwe milkpaint, die super mooi staat bij de gouden deurgrepen – Rusto-leum laat zien hoe je een bureau kunt verven met milkpaint – Rustoleum.com

Bekijk ook:
Limewash verf
Keukenkastjes verven tips
Houten vloer schilderen

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate