Vrijstaand bad of inbouwbad?


Ga je voor een vrijstaand of een inbouwbad? Het is geen eenvoudige keuze. Maar geen nood, in dit artikel gaan we je helpen om een weloverwogen keuze te maken!

Keuzes! Alsof je niet genoeg beslissingen hoeft te nemen voor je de verbouwing van je badkamer. De keuze tussen vrijstaand een vrijstaand bad of inbouwbad is één van die keuzes. Een dilemma waar veel mensen mee te maken hebben bij het inrichten van hun nieuwe badkamer. Vrijstaande baden zijn super mooi en kunnen dé blikvanger zijn in je badkamer, maar is een vrijstaand bad eigenlijk wel praktisch? Vaste inbouwbaden zijn misschien praktisch, maar kunnen ze voldoende wow-factor toevoegen? Kan je geen keuze maken? Lees dan snel verder.

Wat is het verschil tussen een vrijstaand bad en een inbouwbad?

Als het om baden gaat, zijn er twee basistypen waarmee je rekening moet houden: een inbouwbad, meestal geïnstalleerd in een nis met aan drie zijden wanden, of een vrijstaand bad, waarmee je meer mogelijkheden hebt om het in de badkamer te plaatsen. Een heel populair variant van vrijstaande baden, is het bad op pootjes, die dus ook ruimte heeft onder het bad.

Zowel vrijstaande als inbouwbaden zijn verkrijgbaar in een breed scala aan afmetingen (lengte, breedte en diepte), vormen en kleuren.

vrijstaand bad op pootjes in slaapkamer
Studio DB heeft gekozen om het vrijstaand bad buiten de badkamer in de slaapkamer te plaatsen. Klik hier voor meer foto’s.

Waarom zou ik een inbouwbad willen?

Als je van plan bent vaker te douchen dan in bad te gaan, dan is een inbouwbad de beste keuze. Tenzij je natuurlijk ook een aparte douche neemt in de badkamer. Het is mogelijk om een douche boven een vrijstaand bad te installeren, maar om te voorkomen dat je gaat knoeien met water, is het ook noodzakelijk om een douchegordijn rondom het bad te hangen. Omdat een inbouwbad meestal aan drie zijden omringd is door muren, heb je dat probleem niet. Een inbouwbad neemt ook minder ruimte in de kamer in beslag en heeft een richel waar je badproducten op kunt plaatsen.

inbouwbad moderne badkamer
De ontwerpers van Oooox kozen voor een vast inbouwbad in deze moderne zwart wit badkamer. Klik hier voor meer foto’s.

Waarom zou ik een vrijstaand bad willen?

Er is geen enkele situatie die een vrijstaand bad verplicht stelt – de meeste mensen kiezen voor vrijstaande baden om een statement te maken in de badkamer. Het kan ook zijn dat ze een vintage badkamer hebben, waar een vintage vrijstaand bad op pootjes mooi in past. Vrijstaande baden zijn bovendien verkrijgbaar in heel veel verschillende stijlen. Of je nou een vintage badkamer hebt of een moderne badkamer, er is altijd wel een vrijstaand bad die erbij past. Daarnaast heb je ook meer flexibiliteit als het gaat om de positie van het bad. Je hoeft het niet perse tegen de muur te plaatsen – je kunt het ook midden in de badkamer plaatsen. Sommigen plaatsen het bad zelfs buiten de badkamer, in de slaapkamer.

vrijstaand bad luxe badkamer
Dit luxe badkamerontwerp met een prachtig vrijstaand bad is gerealiseerd door interieurontwerpers Kokoskov Nikolay en Gorokov Denis. Klik hier voor meer foto’s.

Is een vrijstaand bad of een inbouwbad comfortabeler?

Vrijstaande baden hebben de reputatie luxer te zijn, misschien omdat oudere vrijstaande baden, vaak zogenaamde soaker-baden genoemd, vaak breed en diep waren, zodat zwemmers zich gemakkelijk in het water konden onderdompelen. Tegenwoordig zijn er echter ook inbouwbaden verkrijgbaar die lekker breed en diep zijn. Dus als het om comfort gaat, dan is er niet echt een verschil tussen een vrijstaand bad of een inbouwbad.

inbouwbad houten bekleding
Het inbouwbad in de badkamer van Erin is bekleed met mooie houten bekleding. Klik hier voor meer foto’s.

Is een vrijstaand bad zwaarder dan een inbouwbad?

Je badkamervloer moet sterk genoeg zijn om niet alleen het gewicht van het bad dat je kiest te dragen, maar ook het gewicht wanneer het gevuld is met water en er iemand in zit. Maar het is meer een kwestie van materiaal dan vrijstaand versus inbouw: de meeste moderne baden zijn gemaakt van acryl of gietijzer met een porseleinen afwerking. En een gietijzeren bad, of het nu ingebouwd of vrijstaand is, nieuw of vintage, zal altijd zwaarder zijn dan een acrylbad.

vrijstaand bad badkamer betonstuc muren
Een super mooie badkamer met betonstuc muren, gouden kranen en een geweldig vrijstaand bad. Klik hier voor meer foto’s.

Verliest een vrijstaand bad sneller warmte dan een inbouwbad?

Als je lange, warme baden wilt, overweeg dan een inbouwbad, waar de isolatie die aan de muur erachter wordt toegevoegd, het water nog langer warm houdt. Een acryl bad is ook aan te raden, dat warmte langer vasthoudt dan gietijzer. Hoe dan ook, als je lekker lang wilt baden, raden we aan om warmer water te gebruiken.

 

douche in inbouwbad kleine badkamer
Het inbouwbad in combinatie met de regendouche is de juiste keuze in deze kleine badkamer. Klik hier voor meer foto’s.

Is een inbouwbad gemakkelijker schoon te maken dan een vrijstaande kuip?

Een inbouwbad is veelal omringd door muren, waardoor je slechts allen één kant en de binnenkant van het bad hoeft schoon te maken. Een vrijstaand bad daarentegen staat vrij in de ruimte. Er zijn dus vier zijden, en voor een bad op pootjes moet de onderkant nog meegerekend worden, die schoongemaakt moeten worden. Daarnaast heb je ook nog te maken met de ruimte rondom het bad. Afhankelijk van hoe het bad geplaatst is, kan het zijn dat het lastig is om bij sommige plekken te komen voor schoonmaak.

hoekig vrijstaand bad moderne badkamer
In deze moderne badkamer is het hoekige vrijstaande bad bij de glazen wand geplaatst. Klik hier voor meer foto’s.

Kan ik mijn vrijstaande bad inruilen voor een inbouwbad en vice versa?

Elk bad heeft hetzelfde basale sanitair nodig: een waterbron, een afvoer en, in de meeste baden, een overloop om overstromingen te voorkomen als je het water laat lopen. Maar voor een vrijstaand bad zijn mogelijk leidingen nodig die door de vloer omhoog komen. Als je van de ene naar de andere wilt overschakelen, raadpleeg dan een loodgieter om te zien wat mogelijk is. Het is wel zo dat met een inbouwbad kan het gemakkelijker zijn om oneffen of schuine vloeren op te vangen dan met een vrijstaand bad.

inbouwbad minimalistische badkamer
Het hoekige inbouwbad in deze minimalistische badkamer is zowel aan de binnen- als buitenkant betegeld met mozaiektegeltjes. Klik hier voor meer foto’s.

Wat is duurder: vrijstaand of inbouw?

Over het algemeen zijn vrijstaande baden duurder. Omdat inbouwbaden meestal maar één afgewerkte buitenzijde hebben, zijn ze meestal minder duur. De installatiekosten voor sanitair zijn vergelijkbaar voor beide soorten baden, maar houd er rekening mee dat de tegelrand en een glazen douchedeur (als je ervoor kiest om er een te installeren) de kosten van het inbouwbad zullen verhogen.

ovaal vrijstaand bad luxe badkamer
Een ovaal vrijstaand bad en gouden kranen – een perfecte combinatie! Klik hier voor meer foto’s.

Conclusie

Een vrijstaand bad is vooral erg populair als het gaat om design. Het is absoluut mooi. Echter heeft een vast inbouwbad meer praktische voordelen. Je zult bijvoorbeeld minder snel met water knoeien en het is eenvoudiger om het schoon te maken. Dat geldt zowel voor het bad zelf als de ruimte rondom het bad. Mocht je daar geen problemen mee hebben, bijvoorbeeld omdat je een hele grote badkamer hebt, dan is het absoluut de moeite waard om een vrijstaand bad te overwegen. Hoewel een vast inbouwbad ook zeker heel mooi kan zijn, geeft een vrijstaand bad voor de juiste badkamer tóch wel iets extra’s.

Bron: Remodelista

Bekijk ook:
Badkamertrends 2020
12x Badkamer ensuite
25x Moderne badkamer
50x Badkamers voorbeelden

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate