Pergola maken


Wil je een pergola maken voor jouw tuin? In deze handleiding laten we zien hoe je dat heel eenvoudig stap voor stap kunt doen. Lees snel verder!

Pergola’s zijn super populair voor in de tuin of in de voortuin. Naast dat het erg mooi en decoratief kan zijn, biedt een pergola in de tuin ook andere voordelen. Zo kan je er bijvoorbeeld een tuinoverkapping mee maken, zodat je ook als het regent in de tuin zitten. Je kunt er een schaduwplekje van maken, met een zonnedoek op het dak van de pergola. En je kunt een pergola ook mooi laten begroeien met verschillende soorten klimplanten.

De constructie van een pergola bestaat uit verticale palen waar horizontale balken op rusten. Je kunt ze bij de ingang van je tuin plaatsen, over een tuinpad, tegen je woning of gewoon ergens vrijstaand in de tuin. Afhankelijk van wat het doel is van de pergola, en ook van je persoonlijke wensen, bepaal je hoe hoe de pergola eruit komt te zien. In deze handleiding laten we zien hoe je een vrijstaande pergola kunt maken, bestaande uit zes verticale houten palen, met daarop zeven horizontale dwarspalen. Daarnaast zijn aan de twee lange zijden trellis schermen geplaatst, waar klimplanten aan kunnen groeien.

Deze handleiding pergola maken, bestaat uit twee gedeeltes. Het eerste gedeelte is verticale constructie met de verticale houten palen, en het tweede gedeelte omvat de houten dwarsbalken op het dak van de pergola en de trellis schermen aan de twee lange zijden.

Wat heb je nodig?

 • Zes verticale houten palen;
 • Twee lange houten horizontale balken;
 • Zeven houten dwarsbalken;
 • Tijdelijke steunbalken;
 • Vier trellis schermen;
 • Lange spijkers of schroeven;
 • Hamer;
 • Boormachine;
 • Grondboor;
 • Snelcement.

Verticale pergola constructie maken

Stap 1

Leg de drie rechtopstaande houten palen voor één kant van de pergola op de grond. Zaag twee stukken hout van 1,22 m en gebruik deze om de juiste afstand tussen de stijlen, de boven- en onderkant te markeren.

Pergola maken

Stap 2

Leg een dwarsbalk op zijn plaats, aan de bovenkant van de drie palen. Zorg ervoor dat er aan beide kanten van de verticale dwarsbalk 20 cm uit uitsteekt. Markeer vervolgens de omtrek van de verticale balk. Omdat het hout misschien niet identiek is, is het een goed idee om elke horizontale paal en de verticale balk met potlood te nummeren, zodat je ze opnieuw goed kunt matchen. Herhaal dit proces met de andere kant van de pergola.

Pergola maken

Stap 3

Gebruik een beitel, een zaag en een houten hamer om de openingen in de horizontale dwarsbalk te creëren, waar de drie verticale palen met de top in passen. Zorg ervoor dat het een nette, strakke pasvorm krijgt.

Pergola maken

Stap 4

Maak de profielen aan de uiteinden van de dwarsbalk. Meet vervolgens 25 mm vanaf de bovenkant en 75 mm vanaf de buitenrand. Trek een lijn tussen deze punten met een potlood en strek het vierkant uit langs de aangrenzende vlakken van het hout. Zaag vervolgens de gemarkeerde wig af – of als je wilt, kan je zelf een decoratief profiel bedenken.

Pergola maken

Stap 5

Gebruik de constructie als richtlijn om je te helpen bij het markeren van de gaten voor in de grond. Maak de uiteinden vierkant met een stuk hout en lijn ze exact parallel uit met een maat van 1,32 m. Dit geeft je de exacte positie voor het midden van elk paalgat. Markeer deze met stokken, verwijder vervolgens het hout en gebruik een grondboor om de gaten te maken in de grond met een diepte van 450 mm.

Pergola maken

Stap 6

Plaats de verticale houten palen in de openingen van de houten dwarsbalk. Boor vervolgens gaten en de dwarsbalk en zet ze vast met twee 125 mm gegalvaniseerde spijkers. Je kunt ook net zo lange schroeven gebruiken.

Pergola maken

Stap 7

Gebruik het 1,22 m lange hout om de staanders nauwkeurig in te delen en probeer het vierkant om te controleren of ze recht op de dakspant staan. Bevestig daarna de structuur met drie stukken hout.

Pergola maken

Stap 8

Plaats de constructie in de gaten in de grond en ondersteun deze met tijdelijke steunpalen. Controleer nogmaals of de palen verticaal en in lijn zijn met elkaar en of de dwarsbalk waterpas is.

Pergola maken

Stap 9

Plaats nu de andere kant van de pergola en gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat beide spanten op dezelfde hoogte zijn. Mogelijk moet je hierbij de diepte van de gaten in de grond aanpassen. Als de palen goed waterpas staan, kan je het snelcement erin gieten. Vul vervolgels de paal aan met grond.

Pergola maken

Horizontale balken en trellis schermen

Nu de verticale constructie van de pergola staat, kunnen de horizontale balken (staanders), en de trellis schermen geplaatst worden.

Stap 1

Plaats eerste de twee buitenste dwarsbalken op de constructie, en vervolgens de middelste dwarsbalk. Daarna kunnen de vier resterende dwarsbalken geplaatst worden, gelijkmatig verdeeld tussen de drie reeds geplaatste balken. Gebruik de lange gegalvaniseerde spijkers of schroeven om de balken vast te spijkeren.

Pergola maken

Stap 2

Boor de geleidegaten en spijker het eerste trellis scherm op zijn plaats met gegalvaniseerde spijkers van 65 mm. Vergeet niet om een opening te laten tussen de onderkant van het trellis scherm en de grond om rot te voorkomen.

Pergola maken

Stap 3

Daarna kunnen de overige drie trellis schermen op dezelfde manier aan de pergola vastgemaakt worden.

Pergola maken

Bekijk ook:
Een pergola in de tuin
12x Tuin luifels
85x Tuin ideeën

Bron: Diy.com

1 Comment

 1. Pingback: 10x Deurluifel - HOMEASE

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate