10x Schuurinrichting


Wil jij de perfecte schuurinrichting creëren, zodat jij niet alleen optimaal kan profiteren van je schuur, maar ook van een opgeruimde tuin? Wij hebben de beste schuurinrichting ideeën voor je op een rijtje gezet, inclusief mega handige tips en mooie inspiratie foto’s. Laat je inspireren en ga snel aan de slag met het herinrichten van jouw schuur, garage of tuinhuis!

Een schuur, garage of tuinhuis is de perfecte ruimte om spullen op te bergen die je liever niet in huis wilt opbergen, zoals fietsen en scooters, tuinmeubelen, gereedschap, tuingereedschap, de grasmaaier, de BBQ, wintersportspullen, vishengels en visnetten, en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. De valkuil waar heel veel mensen intuinen, is dat jouw schuur, garage of tuinhuis een grote rommelhok wordt, waardoor het niet alleen lastig is om bepaalde spullen te vinden die je nodig hebt, maar zelfs een uitdaging is om je fiets in en uit te rijden. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over jouw schuurinrichting, waarbij opbergruimte een essentieel onderdeel is.

Herken jij ook bovengenoemde valkuil en wil jij ook een nette en overzichtelijke schuur, die je eventueel ook kunt gebruiken als hobbyruimte of werkplaats voor DIY klussen voor huis en tuin? Bekijk onderstaande handige tips, leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden.

1. Spullen heroverwegen en weggooien of weggeven

Dit is waarschijnlijk de moeilijkste taak bij het inrichten van een schuur. Het is een grote klus op zich en je kunt er niet omheen, maar het is wel nodig – spullen heroverwegen en weggooien of weggeven als je het niet nodig hebt, a la Marie Kondo.

Dit is als een reis, waar je dingen in je leven zult herontdekken die hun nut hebben overleefd, dingen die jij of je familie niet langer willen of nodig hebben, versleten of kapot zijn. Gooi ze weg, geef ze weg of doneer ze. Verzamel spullen die nog in goede staat zijn en verkoop het bijvoorbeeld op een vlooienmarkt of op Marktplaats. Je zult niet alleen veel meer plek over hebben in de schuur, maar je kunt er ook nog eens wat geld mee verdienen, die je vervolgens weer kunt gebruiken voor jouw schuurinrichting.

Zodra dit is gebeurd, maak je een nieuw systeem om alle spullen op te bergen, zodat je ze gemakkelijker kunt zien en bereiken.

schuurinrichting tips

2. Organiseren

Het kan verleidelijk zijn om spullen terug op te stapelen in de schuur als deze schoon en klaar voor gebruik zijn. Maar wat extra tijd nemen om te plannen voordat je een schuur inricht, zal een enorm verschil maken in dit proces. Het lijkt misschien een van de meer alledaagse ideeën voor het inrichten van een schuur, maar pak een pen en papier en maak een plattegrond voor waar je al je spullen wilt opbergen. Hieronder vind je wat organisatie tips:

  • Scheiden per seizoen: Creëer gebieden voor specifieke tijden van het jaar waarin je gemakkelijk toegang moet hebben tot tuingereedschap en andere buitenbenodigdheden. Denk aan schoppen, zout en andere sneeuw-gerelateerde materialen voor de winter. Zorg ervoor dat ze in een andere plek worden bewaard dan tuingereedschap en zwembadbenodigdheden voor de zomer. Als je voor elk seizoen speciale gebieden hebt, kan je eenvoudig en zonder gedoe vinden wat je nodig hebt.
  • Sorteren op grootte – Als je in een warmer klimaat leeft waar seizoenen geen grote invloed hebben op waar je tuingereedschap en andere benodigdheden voor buiten opbergt, is het misschien de beste keuze om je spullen op maat te sorteren. Door kleinere gereedschappen zoals sleutels, schoppen en schroevendraaiers op één plek op te bergen, terwijl grotere apparatuur zoals grasmaaiers in een andere ruimte wordt bewaard, weet je precies waar alles is gebaseerd op grootte.
  • Rangschikken op functie – Afhankelijk van hoe vaak je de spullen gebruikt, is het rangschikken op functie een andere eenvoudige manier om in een handomdraai te weten waar je kunt vinden wat je nodig hebt. Berg al ke tuinbenodigdheden op aan de ene kant van de schuur, terwijl je de andere kant gebruikt om dingen zoals zwembadbenodigdheden of kinderspeelgoed op te bergen die je buiten de tuin wilt hebben.

schuurinrichting organiseren tips

3. Veiligheid

Hoe verleidelijk het ook is om bepaalde spullen op te bergen in de schuur, kan je dit soms beter vermijden. Je schuur kan een tijdbom zijn vol met dingen die een ernstig brand- of veiligheidsrisico kunnen vormen. Denk bijvoorbeeld aan blikken verf, gas en andere brandbare vloeistoffen. Een blikseminslag, een elektrische kortsluiting of een lukraak gegooide sigarettenpeuk kan leiden tot brand. Ook dierenvoer raden we af in de schuur. Het is geweldig om voedsel voor huisdieren uit de weg te houden, maar het is een verleidelijke traktatie voor wilde dieren, knaagdieren of zwerfdieren.

4. Stellingkasten of wandrekken

Het creëren van opbergruimte is de beste manier om de organisatie van je schuur te verbeteren. Vooral als je een kleine schuur hebt, zal de ruimte beter bruikbaar zijn door gereedschap en andere materialen van de vloer  te houden. Als elk item in de schuur een aangewezen plaats heeft, is de kans groter dat je het georganiseerd houdt. Stellingkasten of wandrekken zijn een absolute musthave wat ons betreft. Je maakt namelijk goed gebruik van de hoogte van de schuur en van de ruimte aan de muur. Daarnaast hoef je de spullen niet te stapelen, waardoor alle spullen goed bereikbaar zijn.

schuurinrichting wandrekken

5. Opbergboxen

Om de ruimte in de stellingkasten en wandrekken optimaal te benutten, is het aan te raden om opbergboxen te gebruiken. Hierbij is sorteren erg belangrijk, zodat je alle soortgelijke spullen bij elkaar hebt. Handig is om de opbergboxen labelen. Op die manier kan je eenvoudig zien wat de inhoud, zonder dat je de deksels eerst eraf moet halen. Dit probleem kan je ook tackelen door transparante opbergboxen te kopen. Onderstaande transparante SAMLA opbergboxen met deksel zijn verkrijgbaar bij IKEA.

schuurinrichting transparante opbergboxen ikea

6. Gereedschap met een steel opbergen

Het is gemakkelijk om gereedschap met een lange steel tegen de muur van je schuur te leunen, maar het zal niet lang duren voordat ze worden omgestoten en andere spullen omver gooien. Creëer een manier om deze de schoppen en harken op hun plaats te houden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan speciale klemmen die je aan de wand monteert, waarmee je de stelen vast kunt klemmen. Er zijn ook speciale houders verkrijgbaar, waarmee je lange gereedschap horizontaal aan de muur kunt houden. Je zou zelfs een houten palet kunnen gebruiken die je vastmaakt aan de wand van de schuur, die je als houder kunt gebruiken om bezems, harken en schoppen in te doen.

schuurinrichting gereedschap steel

7. Wandsystemen

Als je het écht netjes en afgewerkt wilt hebben, zou je ook een wandsysteem aan de wand van de schuur kunnen monteren. Deze wandsystemen hebben vaak een flexibel en modulair karakter. Je kunt zelf bepalen hoe groot het is, en je kunt er verschillende soorten haken, dragers, planken en manden aan hangen op verschillende hoogtes. Hierdoor kan je ook verschillende soorten spullen aan hangen – van bezems en schoppen tot ladders, de tuinslag en zelfs fietsen. Hieronder vind je het handige Stanley Track Wall ophangsysteem.

schuurinrichting wandsysteem

8. Gereedschapswand

Als je in het bezit bent van heel veel gereedschap, dan kan het een goed idee zijn om een grote gereedschapswand te creëren in de schuur – vooral als je de schuur ook als een werkplaats gebruikt om al je DIY klussen in voor te bereiden. Het grote voordeel is dat het overzichtelijk is, en zichtbaar is waar alle gereedschap hangt. Dit kunnen handgereedschap, zoals schroevendraaiers, sleutels en hamers, maar ook grotere gereedschappen, zoals een elektrische heggeschaar. Sommige mensen gebruiken een gaatjesbord hier voor, maar er zijn ook speciale gereedschapswanden verkrijgbaar. Hieronder zie je zelfs een combinatie van een gereedschapswand en een werkbank met opbergruimte. Op die manier heb je alles bij de hand bij elke klus. Deze Kraftmeister werkbank is hier verkrijgbaar.

schuurinrichting gereedschapswand

9. Overhead opslag

Overhead opslag is opslag aan het plafond. Er zijn speciale plafondrekken verkrijgbaar die je heel eenvoudig aan het plafond kunt monteren, waarmee je heel effectief spullen kunt opbergen. Dit is vooral handig voor het opbergen van spullen die je niet vaak nodig hebt, zoals wintersportspullen, vishengels en visnetten, of planken en buizen. Onderstaande Gearloft opslagrek is hier verkrijgbaar.

schuurinrichting overhead opslag plafondrek

10. Fietsenrek

Heb je meerdere fietsen die je in de schuur wilt opbergen? Dan is het aan te raden om een fietsenrek te nemen. Vooral met een fietsenrek aan de wand of aan het plafond, kan je heel veel ruimte besparen in de schuur. Onderstaande wandfietsenrek bevat zes haken voor maar liefst zes fietsen. Hier verkrijgbaar.

schuurinrichting fietsenrek

Bekijk ook:
85x Tuin ideeën
Voortuin ideeën
Kleine tuin
Tuingereedschap opbergen

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate