Smalle woning van 2,5 meter met een donker interieur


Kom binnenkijken in Beira Mar House, een super smalle woning van slechts 2,5 meter breed, dat door de in Portugal gevestigde architectuur- en ontwerpstudio Paulo Martins Arquitectura & design getransformeerd is tot een kleine oase, waar luxe en comfort samenkomen.

De woning is gelegen in de wijk Beira Mar – één van de meest typische en gevestigde buurten van Aveiro aan de westkust van Portugal. Het is een historisch vissersdorpje, gekenmerkt door smalle straatjes en de befaamde grachten. Wat ook typisch is, zijn de lange en smalle kavels, waar de karakteristieke witte vissershuisjes staan.

huis portugal

Architectenbureau Paulo Martins Arquitectura kreeg de opdracht om deze typische karakteristieke woning uit deze wijk te renoveren. De woning is gebouwd op een typisch stuk land van 30 meter lang en 2,5 meter breed, met aan de achterzijde een bescheiden patio als achtertuin.

Integratie tussen binnen en buiten

Het doel was niet alleen het ontwerpen van een fijn en mooi interieurontwerp, de bewoners wilden ook optimaal van de buitenruimte kunnen genieten, met het geluid van de meeuwen, de geur van de zeebries, de kleur van de lucht en het groen van de bomen en planten. Daarom hebben de architecten binnen en buiten zo veel mogelijk bij elkaar betrokken. Niet alleen hebben ze midden in de woning een atrium gerealiseerd, maar hebben ze aan de achterzijde ook een moderne glazen schuifpui geplaatst over de hele breedte van de muur.

Beide elementen zorgen er niet alleen voor dat binnen en buiten samen vloeien, maar ze zijn ook belangrijk voor de natuurlijke lichtinval binnen in huis.

glazen schuifpui woonkamer hele breedte

De patio tuin is overigens niet de enige buitenruimte – er is ook een dakterras gerealiseerd, die je middels een moderne zwevende trap in de tuin kunt bereiken.

atrium in huis

Indeling

De Portugese architecten slaagden erin om een ​​nauwe verbinding tot stand te brengen tussen sociale functies, die werden voorgesteld op de begane grond. Aan de voorzijde vind je de eetkamer en keuken, met daartussen het toilet, de berging en de trap naar de bovenverdieping. Het atrium scheidt de keuken van de woonkamer. En vanuit de woonkamer heb je dus middels de glazen schuifpui toegang tot de patio tuin. Ook de bovenverdieping is eigenlijk een grote open ruimte, met de slaapkamer, badkamer en een soort loungekamer.

donkere keuken betonlook vloer

houten voordeur

Sfeervol donker interieur

Er is gekozen voor een donker kleurenpalet voor het interieur, waarmee een hele intieme en luxe sfeer is gecreëerd. Een strakke betonlook vloer is door heel het huis gecombineerd met donkergrijze muren. Zelfs het plafond is in dezelfde kleur geverfd. Hierdoor worden de smalle ruimtes visueel verbreed, en oogt het geheel een stuk ruimtelijker.

De donkere tinten komen ook tot uiting in de vorm van de meubels, zoals de comfortabele bank in de woonkamer, de zwarte houten keuken, de donkere eettafel en bijpassende zwarte Eames stoelen, het bed, de kledingkasten, nog maar op.

Raamdecoratie

Raamdecoratie was een belangrijk onderdeel van dit project. Op de begane grond wilden ze zoveel mogelijk licht binnen laten komen. Daar is dus niet gekozen voor jaloezieen, zoals ze dat wel hebben gedaan op de bovenverdieping. Zowel bij het atrium als de glazen schuifpui aan de achterzijde zijn geen enkele vorm van raamdecoratie opgehangen. Dat was ook niet nodig, omdat er geen enkele vorm van inkijk mogelijk is. Je had daar dus geen privacy issue.

ronde spiegel badkamer

grote schilderij vloer interieur

grijze muren plafond

betonstuc trap

betonstuc badkamer

Op de bovenverdieping, waar zowel ‘normale’ ramen als dakramen gerealiseerd zijn, was het een ander verhaal. Daar is er gekozen voor mooie zwarte houten jaloezieen, die de slaapkamer beschermd tegen zowel inkijk als lichtinval. Tegelijkertijd kan je de lichtinval heel eenvoudig controleren door de jaloezieen omhoog of omlaag te draaien.

eames chair slaapkamer

luxe slaapkamer en suite

luxe intieme slaapkamer zolder

intieme slaapkamer

Lichte tuin en dakterras

De buitenruimtes, zowel de tuin als het dakterras, vormen juist een conceptueel contrast ten op zichte van het donkere interieur. Daar is alles juist super licht geworden – van de tegels tot de wit geverfde muren. Op die manier vormt de buitenruimte een reflecterend oppervlak dat het huis overspoelt met licht, soms diffuus en zacht, soms direct en intens, als de reflectie van de verschillende gemoedstoestanden van degenen die daar wonen.

moderne trap tuin

patio tuin trap

smalle patio tuin wit

wit dakterras tropisch

Bekijk ook:
Smalle woonkamer inrichten
Witte, zwarte of grijze muren?

Fotografie: Ivo Tavares studio

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate