Soorten houten schuttingen


Als het gaat om tuinafscheiding en erfafscheidingen, dan zijn houten schuttingen en houten tuinschermen natuurlijk mega populair. Wil jij ook meer privacy in je tuin, en houd je van een mooie natuurlijke en warme uitstraling? Dan zijn houten schuttingen hét antwoord. Houten schuttingen zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende houtsoorten, verdeeld in hardhout en zachthout. Op deze pagina kan je er alles over lezen, inclusief de bijbehorende voordelen en nadelen. Kijk snel verder!

Wat is het verschil tussen hardhout en zachthout?
Hout kan je verdelen in twee soorten hout, namelijk hardhout en zachthout. Beide houtsoorten hebben hun eigen voordelen en nadelen. Hieronder kan je er alles over lezen:

Hardhout

Hardhout is over het algemeen afkomstig van loofbomen die op een bepaald moment in het jaar hun blad verliezen. Eiken, Teak en Iroko zijn voorbeelden van deze houtsoorten die veel worden gebruikt voor houten schuttingen. Zoals de naam al doet vermoeden, is hardhout doorgaans harder met een dichte nerf, dit maakt het zeer duurzaam en minder vatbaar voor beschadiging. Deze hardheid maakt ze ook een stuk zwaarder waardoor deze houtsoorten moeilijker te bewerken en in het geval van hekwerken moeilijker te plaatsen zijn. Het feit dat loofbomen veel meer tijd nodig hebben om te groeien plus het intensievere werk dat nodig is om het hout te produceren, maakt hardhout duurder dan zachthout. Vanuit een ontwerpaspect hebben hardhoutsoorten de neiging om donkerder van tint te zijn en worden ze vaak gekozen vanwege hun opvallende houtnerven.

Eikenhouten schuttingen

Bij eikenhout denk je wellicht eerder aan houten meubels voor binnen in huis, maar deze houtsoort wordt ook steeds vaker gebruikt in de tuin vanwege de lange levensduur. Naast eikenhouten tuinmeubels, wordt eikenhout ook gebruikt voor het maken van bijvoorbeeld veranda’s en houten schuttingen. Met een tweede duurzaamheidsklasse gaan eikenhouten schuttingen 15 – 20 jaar mee. Wat erg mooi is, is dat eikenhout na verloop van tijd een vergrijsde tint krijgt als het niet behandeld is. En na een aantal jaren krijgt een prachtige natuurlijke uitstraling.

Bankirai houten schuttingen

Bankirai hout is afkomstig van de Shorea laevis boom. Deze boom groeit voornamelijk in Zuidoost-Azië. De bomen groeien tot een lengte van 60 meter hoog. Het hardhout dat in Nederland wordt geïmporteerd, komt voornamelijk van de eilanden Sabah en Sarawak. Dit duurzame hout is zeer goed bestand tegen aantasting door schimmels en insecten. Het hout dat we in Nederland gebruiken, is in de meeste gevallen al gekanteld, geschaafd of geprofileerd. Bankirai geeft af als het vochtig wordt, waardoor het niet geschikt is voor tuinmeubelen, maar Bankirai houten schuttingen en vlonderplanken zijn wel erg populair.

Bankirai houten schuttingen

Keruing houten schuttingen

Keruing is de naam die wordt gegeven aan het hout van meer dan 70 soorten van het geslacht Dipterocarpus. Deze groep grote hardhoutsoorten is inheems in Zuidoost-Azië, waar de soorten worden geoogst uit beheerde bossen met regeneratieprogramma’s. Keruing hout is onderhoudsarm, slijtvast en ideaal voor gebruik in tuinmeubilair en schuttingen. Het grote voordeel is dat Keruing hout in meerdere kleuren verkrijgbaar is, waardoor het bij iedere soort tuin past.

Keruing houten schuttingen

Zachthout

Zachthout, ook wel naaldhout genoemd, is afkomstig van groenblijvende bomen die hun bladeren, inclusief dennen en varens, het hele jaar door behouden. Dennen, lariks en sparren zijn veel voorkomende naaldhoutsoorten die voor schuttingen worden gebruikt. Zachthout is meestal zachter (maar niet altijd), waardoor het gemakkelijker is om mee te werken, wat resulteert in lagere productiekosten. In vergelijking met loofbomen groeien groenblijvende planten sneller, waardoor ze een meer betaalbare optie voor schuttingen zijn. Naaldhout is lichter in gewicht en lichter van kleur, waardoor ze beter aanpasbaar zijn als het gaat om verschillende ontwerpen en stijlen.

Grenenhouten schuttingen

Witte of rode den is het meest gemakkelijk beschikbare hout dat wordt gebruikt voor hekken, dekken en zelfs bouwhout, omdat het snel groeit, gemakkelijk te oogsten is en redelijk sterk is. Het is een kosteneffectieve keuze, kan in bijna elk soort omheining worden verwerkt en is vrij veelzijdig. Onder druk behandeld grenen is bijzonder sterk en geschikt voor afrasteringspalen, al zijn er enkele nadelen aan het gebruik als afrastering. Het kan kromtrekken naarmate het ouder wordt, waardoor het kan draaien, barsten of splijten. Dennen die buiten worden gebruikt, moeten onder druk worden behandeld om weersinvloeden te weerstaan ​​en het zacht worden of rotten te vertragen. Grenen vereist ook routinematige coating met een sealer of regelmatig schilderen om de levensduur te verlengen. Het is een prachtig hout als het natuurlijk wordt gelaten, hoewel het het minst bestand is tegen andere veelgebruikte houtsoorten.

grenen houten schuttingen

Douglashouten schuttingen

Douglas hout is een andere overvloedige houtsoort die erg populair is voor schuttingen. Met vergelijkbare voordelen als van grenen, heeft het hout van de douglasspar een paar extra voordelen. Het is een van de sterkste naaldhoutsoorten, waardoor het de voorkeur heeft boven dennenhout. Het hoeft niet behandeld te worden, kan natuurlijk worden gelaten en zal zijn gelige uitstraling een tijdje behouden voordat het een grijze tint krijgt, die kan worden vertraagd door bewerking. Het vervormt ook niet zo veel als het droogt. douglas houten schuttingen

Vurenhouten schuttingen

Vuren hout is afkomstig van de fijnspar, die je wellicht kent als kerstboom. Hoewel vuren hout heel erg op grenen hout lijkt, zijn er wel degelijk verschillen. Zo heeft vuren minder kwasten en noesten, waardoor ze vaak als ‘mooier’ worden gezien. Als het gaat om kleur, dan is vuren lichter dan grenen, en is het gelijkmatiger. Geïmpregneerd vurenhouten schuttingen gaan gemiddeld 10 jaar mee, maar als je het verft of beitst, kan je de levensduur verder verlengen.

Cederhouten schuttingen

Ceder is de laatste van de meer populaire naaldhoutsoorten. Het is mooi en geurig, zeker een voorkeur voor hekken en dekken. Het is bestand tegen insecten en hoeft niet te worden geverfd of gebeitst. Het gebruik van schuttingspalen wordt afgeraden omdat deze kunnen rotten bij het absorberen van teveel vocht. Een probleem met de huidige voorraad cederhout zijn de huidige beperkingen op het oogsten van de oudste bomen. Als gevolg hiervan is de meest gemakkelijk beschikbare ceder jong en zacht, wat het de één van de duurste houtsoorten maakt voor schuttingen.

Hardhout is van nature duurzaam, maar zachthout gaat net zo lang mee, zo niet langer, als het op de juiste manier wordt voorbehandeld. Zowel hardhout als zachthout zullen door de jaren heen baat hebben bij voortdurende behandelingsbeschermingen om hun levensduur te verlengen.

Bekijk ook:
85x Tuin ideeën
Voortuin ideeën
20x Erfafscheidingen inspiratie

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate