20x Erfafscheidingen inspiratie


Erfafscheidingen zijn een belangrijk onderdeel van je woning. Dit heeft met afbakening van je eigen terrein te maken, maar erfafscheiding is ook essentieel als het gaat om privacy of zelfs geluidsoverlast. Daarnaast hebben erfafscheidingen ook een decoratieve functie. Omdat het zowel geplaatst kan worden in de achtertuin als de voortuin, is het natuurlijk fijn als het er mooi uitziet. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden als het gaat om erfafscheidingen. Wij hebben de mooiste en leukste inspiratie voorbeelden voor je op een rijtje gezet.

1. Houten schuttingen

Als het gaat om moderne erfafscheidingen, dan zijn houten schuttingen veruit het populairst. Hoewel houten schuttingen je tuin een hele strakke uitstraling geven, hebben ze ook een mooie natuurlijke uitstraling. Houten schuttingen zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten en maten. Je hebt grenen hout, douglas hout, eiken hout, noem maar op. Daarnaast kan je kiezen uit verticale planken of horizontale planken.

In deze tuin hebben ze vaste stenen muren gecombineerd met mooie houten schuttingen met verticale planken. Klik hier om meer foto’s te zien.

Erfafscheidingen houten schuttingen

2. Zwarte schuttingen

Een ander groot voordeel van houten schuttingen als erfafscheiding in de tuin, is dat je ze ook heel eenvoudig in een andere kleur kunt verven. Zo verven heel veel mensen hun houten schuttingen zwart. Zwarte schuttingen zien er iets moderner uit en hebben een hele stoere uitstraling. Geen zin om te schilderen? Er zijn ook kant en klare zwarte schuttingen te koop.

In de mooie onderhoudsvriendelijke tuin is een mooi licht en donker contrast gecreëerd met de witte grindstenen en de zwarte schuttingen.

erfscheidingen - zwarte schuttingen

3. Trellis schuttingen

Trellis schuttingen of trellis schermen zijn erfafscheidngen met een open karakter. Ze lijken heel erg op houten schuttingen, maar het verschil is dat de kern van een trellis scherm een raamwerk is. Het raamwerk kan van houten latten zin gemaakt, maar je hebt ook raamwerken van staaldraad. Het leuke is dat je aan dat raamwerking mooie klimplanten aan kunt laten groeien. Vaak worden trellis schuttingen gecombineerd met normale houten schuttingen. Ook kunnen ze bijvoorbeeld bovenop een stenen muur geplaatst worden.

erafscheidingen inspiratie trellis schuttingen

4. Rhombus schutting

Ben je op zoek naar een luxe variant van houten schuttingen? Dan zou je kunnen denken aan Rhombus schuttingen. Rhombus wordt voornamelijk gebruikt voor gevelbekleding, maar je kunt er ook hele mooie schuttingen met een prachtige luxe uitstraling. Je herkent ze aan de houten latten die strak dicht tegen elkaar zijn gemonteerd.

Efafscheidingen - Rhombus schutting

5. Bamboe schuttingen

Bamboe schuttingen zien we steeds vaker terugkomen. En wij begrijpen wel waarom. Naast dat bamboe elke tuin een mooie en natuurlijke uitstraling geven, heeft het ook een aantal andere voordelen. Zo is bamboe super sterk en duurzaam. Wat dat betreft dat dat niet onder aan hardhouten schuttingen. En wat ook niet onbelangrijk is, is het gebruik van bamboe erg milieuvriendelijk is. Bamboe groeit namelijk super snel, waardoor de beschikbaarheid enorm is. Vandaar dat bamboe schuttingen ook erg betaalbaar zijn.

erfafscheidingen bamboe schutting

6. Wilgentenen erfafscheidingen

Met wilgentenen kan je ook hele mooie natuurlijke tuinafscheidingen maken. Je hebt wilgenschuttingen, die ter plekke in de tuin worden gevlochten. Je hebt wilgenschermen, die als kant en klare schuttingen in winkels te verkrijgen zijn. En je hebt wilgenmatten, bestaande uit verticale wilgentenen die aan elkaar geregen zijn met ijzerdraad. Alle erfafscheidingen die gemaakt zijn met wilgentenen geven je tuin een mooie natuurlijke uitstraling, zijn milieuvriendelijk en duurzaam.

wilgentenen tuinafscheidingen

7. Stenen erfafscheiding

Heb je een mooie stenen gevel? En wil je dat de erfafscheiding in de tuin daar bij past? Dan zou je ook kiezen kiezen voor een stenen erfafscheiding. Een stenen afscheiding moet gemetseld te worden, en omdat deze los staat, is een stevige fundering van groot belang. Een voordeel van een stenen muur is dat het erg sterk is. En als het eenmaal staat, dan heb je er ook geen omkijken meer naar. Wat dat betreft is een stenen erfafscheiding veel onderhoudsvriendelijker dan houten schuttingen.

erfafscheidingen inspiratie stenen muur

8. Natuurstenen

Vind je natuurstenen mooi, gekenmerkt door robuuste vormen en veel reliëf? Het is best een klus om echte natuurstenen erfafscheidingen te creëren. Daarom zijn natuurstenen strips een mooi alternatief. Dat zijn strips die je gewoon op een bestaande muur kunt plakken. Ze zien er zo levensecht uit, dat je ze bijna niet van echte natuurstenen muren kunt onderscheiden.

erfafscheidingen natuurstenen

9. Schanskorven tuinafscheiding

Heb je weleens grote stoere kooien gezien die gevuld zijn met stenen? Dat zijn schanskorven schuttingen. Vroeger werden ze gemaakt van riet, maar tegenwoordig worden schanskorven gemaakt van gelast gaas of stevig gegalvaniseerd, gecoat of roestvrij staaldraad. In landschapsarchitectuur kunnen schanskorven tuinafscheidingen een aardemuur ondersteunen, de grond stabiliseren, erosie voorkomen en meer. Je kunt kiezen uit verschillende soorten stenen in verschillende kleuren en maten waarmee je de schanskorven kunt vullen.

erfafscheidingen schanskorven

10. Cortenstaal erfafscheidingen

Cortenstaal, ook wel bekend als COR-TEN-staal, is een stoere materiaalsoort die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. Zo zijn plantenbakken van cortenstaal heel populair, net als vuurkoven van cortenstaal. Er zijn ook erfafscheidingen verkrijgbaar van cortenstaal. Het is vooral erg mooi als je het combineert met andere vormen van erfafscheidingen, zoals in je onderstaande foto kunt zien.

cortenstaal erfafscheidingen

11. Betonnen schuttingen

Op zoek naar iets straks, moderns en zelfs een beetje industrieel? Wat dacht je van betonnen schuttingen? In deze mooie moderne tuin hebben ze voor een gedeelte gekozen voor betonnen schuttingen. Moderne betonnen schuttingen met een hoog design gehalte. Het staat perfect in combinatie met het houten terras.

betonnen schuttingen

12. Betonblokken stapelen

Je kunt ook een hele stoere tuinafscheiding creëren met grote betonblokken. Deze betonblokken zijn op heel veel plekken verkrijgbaar, zoals de bekende bouwmarkten zoals Gamma, Praxis, Karwei, Intratuin of Hornbach. Wil je een ander kleur? Als je klaar bent met het stapelen van de betonblokken, kan je ze in principe in elke gewenste kleur verven.

erfafscheidingen betonblokken-stapelen

13. Wandtegels

Wandtegels vind je meestal binnen in huis, in de keuken, het toilet of in de badkamer. Maar in principe kan je de wandtegels ook in de tuin gebruiken. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je een geschikte muur hebt. Dit kan een stenen muur zijn, een muur van betonblokken of een echte betonnen muur. De wandtegels geven je tuin een hele bijzondere uitstraling. Kijk hoe mooi onderstaande tuinafscheiding is geworden die volledig met prachtige witte Marokkaanse tegels is betegeld!

erfafscheiding wandtegels

14. Visgraat tegels

Vond je bovenstaande witte tegels mooi? Dan vind je onderstaande tuinafscheiding helemaal geweldig, die helemaal met groene visgraat tegels is betegeld. Ziet het er niet geweldig uit!

tuinafscheiding wandtegels

15. Golfplaten

Wat ook heel stoer is, zijn golfplaten. Golfplaten zijn erg populair als afdak, maar ze kunnen eigenlijk voor van alles en nog wat gebruikt worden. Zo kan je het gebruiken als wandbekleding gebruiken binnen in huis. En golfplaten als erfafscheidingen in de voortuin of achtertuin kan ook heel stoer zijn.

golfplaten erfafscheidingen

16. Strakke muur als erfafscheiding

Luxe strakke muren worden steeds populairder als erfafscheidingen in de tuin, geïnspireerd door de prachtige wit gekalkte muren in vakantieoorden als Ibiza en Mykonos. Wil jij ook deze look in jouw tuin creëren? Er zijn verschillende methoden om dat te realiseren. Platoflex muren zijn daar een heel mooi voorbeeld van. Kant en klare strak gestuukte muren, die je af kunt laten werken in alle RAL kleuren. Het zijn bovendien lichtgewicht muren die verkrijgbaar zijn in verschillende breedtes, hoogtes en dikten. De maximale lengte van een Platoflex muur is zes meter. Daarnaast zijn ze eenvoudig te plaatsen, enorm onderhoudsvriendelijk, UV- en vorstbestendig.

strakke muur als erfafscheiding

17. Muur combineren met houten schutting

Vind je een strak gestuukte muur net iets te strak? Dan zou je het ook heel leuk kunnen combineren met een houten schutting. Je kunt het naast elkaar plaatsen, tegenover elkaar, of zoals in onderstaand voorbeeld een houten schutting als verlenging bovenop de muur.

erfscheidingen muur schutting combineren

18. Natuurlijke erfafscheiding

Ben jij een echte natuurliefhebber? En ben je op zoek om je tuin af te bakenen met natuurlijke erfafscheiding? De ultieme natuurlijke erfafscheiding is natuurlijk de natuur zelf, in de vorm van groene bomen en planten. Het mooiste is om grote bomen en planten op een natuurlijke manier te planten.

In deze prachtige grote groene tuin lijkt het aslof je midden in de natuur bevindt. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

natuurlijke erfafscheiding

19. Hagen

We zijn ervan bewust dat het niet in elke tuin mogelijk is om grote bomen en planten als erfafscheiding te gebruiken zoals ze dat in bovenstaande tuin hebben gedaan. Gelukkig zijn er goede alternatieven. Hagen zijn daar een goed voorbeeld van, die ook enorm gewild zijn bij liefhebbers van een natuurlijke tuinen. Er zijn twee soorten haagplanten, namelijk bladverliezende haagplanten en wintergroene haagplanten. Het belangrijkste verschil is natuurlijk dat wintergroene haagplanten bijna heel het jaar door mooi groen blijven. Vandaar dat die ook een stuk populairder zijn dan bladverliezende hagen.

Dit zijn hele populaire wintergroene hagen als erfafscheidingen:

  • Buxushaag;
  • Japanse Hulst;
  • Laurier;
  • Taxus.

erfafscheidingen hagen

20. Bamboe planten

We hebben het hierboven al gehad over bamboe schuttingen, die erg natuurlijk, duurzaam, betaalbaar en vooral erg mooi zijn. Wat ook een heel leuk idee is als je op zoek bent naar echte natuurlijke erfafscheiding, zijn bamboe planten. Levensechte grote bamboe planten die als een soort haag gebruikt kunnen worden in de tuin. Deze kunnen wel tot vijf meter hoog groeien! Het belangrijkste is daarom dat je genoeg ruimte hebt in de tuin.

erfafscheidingen bamboe planten

Bekijk ook:
10x Tuin ontwerpen voorbeelden
85x Tuin ideeën
10x Tuinverlichting inspiratie
12x Tuin luifels

1 Comment

  1. Hätte Interesse an nr 10 Cortenstahl ….. würde mich über eine Rückmeldung Seher freuen ….. bzgl einen lfm-Preis Angebot

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate