Vakantiehuis in de Finse natuur met super mooi uitzicht


Is het jouw droom om in de natuur te wonen? Wonen in de natuur biedt veel voordelen. Naast dat het super zen en rustig is, kan je vaak ook genieten voor een mooi uitzicht. Vandaag willen we jullie meenemen naar IJsland, waar we gaan binnenkijken in een adembenemend mooi vakantiehuis, die perfect gelegen is op de heuvels van Selfoss.

IJsland is een land van turbulente schoonheid tussen lava, ijs, meren en bossen waar de relatie tussen mens en natuur een dagelijkse uitdaging is met een bijna epische smaak. Studio KRADS, met kantoren in IJsland en Denemarken, heeft een vakantiehuis met meerdere verdiepingen gebouwd op een beboste heuvel die noordwaarts afloopt naar het meer Þingvallavatn in het zuidwesten van het land.

Een essentieel onderdeel van een goed gebouw is een goede opdrachtgever, zeggen ze. Dit algemene principe was vooral aanwezig in het proces rond het vakantiehuis van zangeres en songwriter Tina Dickow en muzikant en componist Helgi Jónsson, die samen drie kinderen hebben. Als uitvoerende kunstenaars toonden ze een ongebruikelijk begrip van het creatieve proces en alle aspecten die daarbij komen kijken. Dit leidde tot een reis die werd gekenmerkt door een enthousiaste uitwisseling van gedachten en ideeën die verankerd waren in een gemeenschappelijk begrip van materialiteit en algemene expressie. Hierdoor ontstond een sfeer van wederzijds vertrouwen en openheid tussen architect en opdrachtgever die men zelden ervaart. Dit gevoel hebben zij overgebracht in het perfect afgewerkte huis.

Het vakantiehuis bij Þingvallavatn is zorgvuldig geplaatst op een dichtbegroeide heuvel die noordwaarts afloopt in de richting van het grote meer Þingvallavatn. Op meerdere niveaus heeft het buitenaardse landschap de vorm van het gebouw gemodelleerd.

groen sedumdak uitzicht huis zwarte gevel grote ramen

Groen dak

In dialoog met het terrein ligt de betonnen fundering van het houten huis in drie verspringende vlakken die de beweging van het landschap volgen. Op soortgelijke wijze helt het dakoppervlak, begroeid met lokaal gras en mos, deels naar en deels met de heuvel af.

zwart huis groen dak

Adembenemend mooi uitzicht top de natuurlijke omgeving

De locatie van het huis is met grote zorg gekozen om het gebouw in de omgeving te integreren en speciaal geselecteerde uitzichten op het landschap in te kaderen. Richting het noorden steekt het huis uit boven het lage struikgewas en biedt een vrij uitzicht over Þingvallavatn en de berg Skjaldbreið vanuit de hoofdkamer van het huis. In de tegenovergestelde richting komt de hoofdkamer uit op een terras op het zuidwesten dat nauw wordt omringd door bomen. Vanaf hier zijn de bergen Jórutindur en Hátindur te zien terwijl er uitzicht is vanaf het terras, door het huis en naar het meer.

Afgezien van het terras is de directe omgeving van het gebouw zo dicht begroeid dat het bijna ondoordringbaar is. Zowel in het ontwerpproces als tijdens de bouw van het huis was het landschap zo ongerept mogelijk behouden. In ruil daarvoor wordt het begroeide dak ingericht als een toegankelijk vlak. Toegang tot het dak kan van binnenuit, vanaf de slaap- en speelzolder van het huis, of van buitenaf waar de helling begint aan de voet van de geïntegreerde botenloods. Na de beklimming, staande op de top van de dakrand boven de bomen, opent het landschap zich in een prachtig en steeds veranderend panorama naar het meer en de omliggende bergen.

huis zwarte houten gevelbekleding

vakantiehuis natuur zwarte gevel

Goede hulp van familie en vrienden

Naast het ontwerp van het huis door een vriend, hebben zowel de vaders van Tina als Helgis meegeholpen met de daadwerkelijke bouw. De extra handen kwamen goed van pas, want het huis is in een periode van vier tot vijf jaar gebouwd, waarbij het stel met muziekprojecten bezig was en tegelijkertijd drie kinderen baarde.

Natuurlijk interieur en indeling

Het huis is verdeeld over verschillende niveaus en is zo georiënteerd dat het uitzicht over de omringende vegetatie naar het Thingvallavatn-meer en de Skjaldbreið-berg optimaal is. Er is gekozen voor een natuurlijk interieur met natuurlijke keuren en materialen. Strakke witte wanden zijn door het hele huis gecombineerd met een houten vloer, houten plafond en houten wandbekleding.

Daarnaast zijn de meeste meubels ook van hout, zoals de houten tafel, houten eetkamerstoelen, en de lounge chair. Zelfs de keuken is voorzien van houten kasten en houten keukeneiland.

De ingang leidt rechtstreeks naar een open keuken en eetkamer, die is voorzien van een schuin houten plafond dat het gevoel van hoogte in de ruimte accentueert. Schuifdeuren verbinden het eetgedeelte met een terras op het zuidwesten dat uitzicht biedt door nabijgelegen bomen op de bergen van Jórutindur en Hátindur.

splitlevel woning houten-vloer

houten trap en balustrade

Een verzonken lounge naast het eetgedeelte is bekleed met ramen die een panoramisch uitzicht over het meer bieden. De vloer rond de lounge biedt extra zitplaatsen en ondersteunt een rechthoekig bad dat kan worden afgedekt om een ​​dagbed te creëren.

bad met panoramisch uitzicht

woonkamer houten interieur panoramisch uitzicht

Een reeks treden naast de keuken sluit aan op een ander vloerniveau van waaruit de hoofdtrap opstijgt naar de multifunctionele zolderruimte.

Door het hele huis is een sober materiaalpalet gebruikt dat wordt gedomineerd door natuurlijke materialen, om de aandacht te vestigen op het uitzicht en een sterke verbinding met de omgeving te creëren.

Tweede huis

De familie heeft ook een huis in Reykjavík en het nieuwe huis was oorspronkelijk bedoeld als zomerhuisje. Tegenwoordig brengen ze het hele jaar door tijd door in wat hun tweede thuis is geworden. Een van de dingen die ze het leukst vinden aan de plek, zijn de grote ramen die openen naar de ongerepte natuur. De weelderige omgeving is een grote inspiratiebron voor het creatieve werk van het paar als muzikanten.

natuurlijk interieur houten vloer wanden

Fotografie: Marino Thorlacius

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate