Spanish Chair


De Fredericia Spanish Chair is een prachtige lounge stoel, die ontworpen is door Deense ontwerper Børge Mogensen. De stoel werd in 1958 gelanceerd als onderdeel van een innovatieve living space tentoonstelling, waarbij alle tafels van de vloer werden gehaald om een open leefruimte te creëren. Nu is de Spanish Chair, gekenmerkt door een herkenbaar, klassiek ontwerp met de brede armleuningen, uitgegroeid tot een iconische designklassieker die niet meer weg te denken is uit de wereld van interieur & design. Ben je op zoek naar een mooie lounge chair voor in de woonkamer, leeshoek of slaapkamer? Lees hier alles over de super mooie Fredericia Spanish Chair!

Ontstaan van de Spanish Chair

Zoals de naam al doet vermoeden, ontleent het zijn aanwijzingen aan een oude Spaanse stoel Børge Mogensen tegenkwam in Spanje. In 1958 reisden Børge Mogensen en zijn gezin naar Spanje. In Andalusië werd hij verliefd op een oude stoel met een brede zitting en brede armleuningen. Eenmaal terug in Denemarken creëerde hij de Spanish Chair.

De Spanish Chair werd uiteindelijk gepresenteerd tijdens de Copenhangen Cabinetmakers ‘Guild Exhibition’ in 1950 die het thema ‘The Hunting’ had. De stoel werd gelanceerd als onderdeel van een innovatieve living space tentoonstelling waarbij alle tafels werden verwijderd voor een open leefruimte. Daarom heeft de Spanish Chair zulke brede armen, zodat ze ook een soort bijzettafel gebruikt kunnen worden.

De stoel waar Børge Mogensen in Andalusië verliefd op werd, is een traditioneel type stoel en komt veel voor in gebieden die zijn beïnvloed door de oude islamitische cultuur – van Spanje tot Noord-India. Børge Mogensen moderniseerde het ontwerp door het uitgebreide houtsnijwerk te verwijderen, om zijn eigen versie te creëren met zijn gebruikelijke geometrische precisie. Toch behield hij het belangrijkste kenmerk, namelijk de brede armleuningen die de stoel zijn onderscheidende karakter geven. De brede armleuningen dienen tevens als praktische plek om een kopje of glas te plaatsen.

groene spanish chair woonkamer

spanish chair bij raam

Hout en leer

Gedefinieerd door een sterke houten structuur met daarop een duurzaam leren zadel, is de lage en uitnodigende stoel gemaakt van een fijne selectie van natuurlijke materialen.

Met het ontwerp van de Spanish Chair bewees de Deense ontwerper dat hij geen staal of plastic hoefde te gebruiken om innovatief te zijn. Net als de Hunting Chair is deze klassieke stoel gemaakt van eikenhout en kolfleer. Gecombineerd met de opvallende witte stiksels op het leer, geeft dit de stoel een sterk, mannelijk karakter en zorgt ervoor dat de stoel mooi ouder wordt.

spanish chair combineren

Het leer is verkrijgbaar in drie tinten, terwijl het frame kan worden afgewerkt in vier kleuren, variërend van zwart gelakt eiken tot een Scandinavisch zeepbehandeld whitewash eiken.

Om de lange levensduur van de stoel te garanderen, kunnen de zitting en rugleuning na verloop van tijd worden vastgezet met behulp van verstelbare riemen en koperen gespen die aan de achterkant en onder de stoel zijn verborgen.

Afmetingen: H67 x B82,5 x D60 cm
Zithoogte: 33 cm
Gewicht: 12 kg

spanish chair kantoor

spanish chair modern interieur

Het is ironisch dat iets dat de Spanish Chair heet, synoniem zou worden met Deens design. De oorsprong van zijn naam en zijn kenmerkende esthetiek maken de stoel echter zijn reputatie waardig.

Mogensen was een voorstander van visuele rust, eenvoudige lijnen, sterke constructie en natuurlijke materialen die een extra dimensie van schoonheid toevoegen en bijdragen aan de levensduur van een ontwerp. Principes die zijn overtuiging ondersteunden dat goed meubilair nu en in de komende generaties moet worden genoten.

De Spanish Chair bereikt dat allemaal en meer. Met zijn Deense accent op functiegestuurd ontwerp, duurzaamheid en de eenvoudige, declaratieve stijl, is het een moderne klassieker die gemakkelijk in elke kamer en interieurstijl kan passen.

spanish chair wit interieur

Børge Mogensen

Het creatieve proces van Børge Mogensen (1914-1972) produceerde duurzame stukken met de mens centraal. Hij werd een zeer invloedrijke naoorlogse ontwerper en een vooraanstaand vertegenwoordiger van Danish Modern.

Het democratische ontwerp van Mogensen omvatte eenvoudige en functionele houten meubels voor zowel privé- als openbare ruimtes, met een rustige esthetiek en een sterke constructie van hoogwaardige materialen. Hij geloofde in visuele helderheid en minimale decoratie of experimenten, zoals te zien is in zijn klassieke Hunting Table and Deck Chair Set.

Als student aan de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten werd Mogensen geïnspireerd door Kaare Klint’s gebruik van menselijke proporties met visuele rust en functionalisme. Mogensen legde echter ook de nadruk op een informele interieurinrichting en het gebruik van moderne productiefaciliteiten.

spanish chair woonkamer

Mogensen voltooide zijn opleiding tot meubelmaker in 1934, gevolgd door studies in meubeldesign. Gedurende deze periode werkte hij in de studio’s van Klint en Mogens Koch totdat hij in 1942 werd aangenomen als hoofdontwerper voor de Deense meubelcoöperatie FDB, waar hij pionierde op het gebied van democratisch design.

Hij begon zijn eigen ontwerpstudio in 1950, waar hij moderne, nuttige meubels maakte van lokale, Scandinavische materialen. Zijn inspiratie kwam echter uit vele culturen en stijlen, waaronder internationaal modernisme, etnische kunst, Japans houtsnijwerk en historische werken.

Mogensen doceerde ook meubeldesign en nam deel aan tentoonstellingen en wedstrijden, zoals de internationale wedstrijd voor goedkope meubels uit 1948 in het Museum of Modern Art in New York, waaraan hij samen met zijn vriend Hans J. Wegner deelnam.

Hij ontving in 1950 de Eckersberg-medaille en in 1971 de Deense meubelprijs. In 1972 ontving hij de C.F. Hansen-medaille en benoemd tot Honorary Royal Designer for Industry bij de Royal Society of Arts in Londen.

spanish chair zithoek

Fredericia

Fredericia werd voor het eerst opgericht als de Fredericia Stolefabrik (Fredericia Stoelfabriek) in 1911 en specialiseerde zich in antiek meubilair.

In 1955 werd het wegkwijnende bedrijf overgenomen door Andreas Graversen, die de bestaande productlijn schrapte en een nieuwe creëerde met de hulp van de jonge architect Børge Mogensen.

Het bedrijf werd in 1995 overgenomen door de zoon van Graversen, Thomas Graversen. Hij leidde het bedrijf de nieuwe eeuw in met een meer vloeiende benadering van ontwerp en productie. Samen met ontwerpers als Nanna Ditzel creëerde hij een aantal internationaal erkende meubelstukken terwijl hij tegelijkertijd doorging met het produceren van de beste ontwerpen van Børge Mogensen.

twee spanish chairs naast elkaar

Bekijk ook:
Butterfly Chair
Shell Chair Stoel van Carl Hansen
Fritz Hansen Egg Chair
Eames lounge chair

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate