Van je schuur een tiny house maken


Tiny houses zijn de laatste jaren mega populair geworden. De Tiny House Movement komt uit Amerika overwaaien en heeft een duidelijke filosofie: genoegen nemen met hetgeen dat je hebt en een leven creëren dat draait om wat werkelijk belangrijk is. Je hebt niet zoveel ruimte nodig. Met een tiny house creëer je een gezonde, milieuvriendelijke en duurzame woonsituatie. In Nederland worden tiny houses vooral gebouwd voor vakantiedoeleinden.  Steeds vaker kiezen mensen voor een sfeervolle en romantische vakantie in eigen land, in een tiny house. Knus, lekker in de natuur, maar wel alles bij de hand hebben. Tiny houses zijn duurzaam, milieuvriendelijk en betaalbaar. Je kunt stroom opwekken door middel van zonnepanelen en je kunt los gaan met een regenwatersysteem. Wil jij je af en toe even kunnen terugtrekken, maar wel dicht bij huis blijven? Dan is het ideaal om je schuur te veranderen in een tiny house!

Regel de financiering

Het bouwen van een nieuwe tiny house kost geld. Het mag dan wel een klein oppervlak betreffen, je bouwt wel een heel huis. Dat betekent dat je ook een badkamer, wc en keuken nodig hebt. Maar, misschien heb je wel een schuur die je kunt ombouwen tot een tiny house. Als het geraamte al staat, zal dat schelen in de kosten. Een nieuw tiny house kost gemiddeld €60.000 wanneer je een kant-en-klaar huisje koopt. Als je duurzame installaties of materialen wilt toevoegen aan je tiny house, komen daar nog wat kosten bij. Maar je kunt een tiny house natuurlijk ook zelf bouwen. Daar kun je je schuur voor gebruiken. Als je een beetje handig bent, kan dat je flink wat geld besparen. Zelf een tiny house bouwen kost gemiddeld €25.000. Maar wanneer je je schuur gebruikt, zal dit minder kosten. Je hoeft geen kosten te maken aan de buitenkant van het tiny house. Het voordeel van zelf bouwen, is dat je gebruik kan maken van materialen die je al eens eerder hebt gebruikt. Bijvoorbeeld houten planken, deuren of ramen. Daarmee bespaar je geld en ben je duurzaam bezig. Maak bijvoorbeeld keukenkastjes met oude houten planken. Daarnaast kan je het huis helemaal maken zoals jij dat zelf wilt. Bedenk van tevoren goed hoe veel geld je kwijt zal zijn aan jouw tiny house, en wat je eraan kan besteden. Als je een kleiner budget hebt kan geld lenen voor een verbouwing een optie zijn. Bekijk de verschillende financieringsmogelijkheden en maak een plan.

tiny house landelijk

Vergeet de vergunningen niet

Ga je in je omgebouwde schuur wonen, of ga je deze verhuren? Vraag dan voordat je begint met bouwen, een vergunning aan bij de gemeente. Gemeenten stellen dan bepaalde voorwaarden waar de tiny house aan moet voldoen. Informeer daarom altijd bij jouw gemeente naar de vergunningen.

Huur een bouwbedrijf in

Heb je twee linkerhanden of wil je de tiny house liever door een professional laten bouwen? Huur dan een bouwbedrijf in. Er zijn verschillende bouwbedrijven gespecialiseerd in het bouwen van tiny houses. Je geeft je wensen en voorkeuren door en het huisje wordt gemaakt. Je kunt het bouwbedrijf de opdracht geven om te bouwen met duurzame of gerecyclede materialen. Zo wordt de natuur zo min mogelijk belast.

schuur tiny house

Ga los met de afwerking en decoratie

Staat het tiny house? Dan kun je losgaan met de decoratie en afwerking. Een tiny house heeft natuurlijk een klein oppervlak. Het is dan ook handig om de tiny house zo ruimtebesparend mogelijk in te richten met zo min mogelijk spullen. Kies multifunctionele meubels zoals een wandkast met uitschuifbaar bed of een poef met een opbergvak. Ook is het handig om in de hoogte te gaan werken. Dit kun je doen door middel van een wandrek of wandplanken. Zo benut je de ruimte optimaal!

Wil je van de kleine ruimte één geheel maken? Kies er dan voor om de woonaccessoires in dezelfde kleurtinten te kopen. Zo past alles bij elkaar. Lichte kleuren laten de ruimte groter lijken. Lichte kleuren zijn dus ideaal voor een tiny house!

Bekijk ook:
7 Tips bij het onderhouden van jouw stacaravan
De tiny house trend
10x Schuurinrichting
Van een oude schuur tot een droomhuis!

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate