Beste vloerbekleding voor de slaapkamer


De vloerbekleding is super belangrijk voor de slaapkamer. Naast dat het comfortabel aan moet voelen onder je blote voeten, is het natuurlijk ook fijn als het er een beetje mooi uitziet – Het liefst natuurlijk heel mooi, passend bij de stijl die je voor ogen hebt. Om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is, hebben we de beste vloerbekleding voor de slaapkamer voor je op een rijtje gezet. Kijk snel verder!

Als je het hebt over vloerbekleding of vloerbedekking, denken heel veel mensen dat je het hebt over tapijt. Natuurlijk is tapijt een vorm van vloerbekleding. Sterker zelfs, het is één van de populairste vormen van vloerbekleding in de slaapkamer. Maar vloerbekleding is een veel breder begrip. Naast tapijt zijn er namelijk heel veel andere soorten vloerbekleding verkrijgbaar, zoals houten vloeren, vinyl, laminaat en PVC. De grote vraag is wat voor soort vloerbekleding het beste is voor de slaapkamer.

De slaapkamer is een persoonlijke ruimte waar we ons terugtrekken voor rust en ontspanning. Bij het kiezen van de beste vloer voor de slaapkamer heb je veel opties en weinig beperkingen. In de slaapkamer heb je relatief weinig verkeer, dus duurzaamheid is niet de belangrijkste overweging, zoals dat wel is in bijvoorbeeld de woonkamer en keuken. De twee belangrijkste criteria voor de slaapkamer vloer zijn comfort voor blote voeten en design. De keuze van de vloer bepaalt de toon voor de stijl van de ruimte, dus het is essentieel om wat tijd te besteden aan het nadenken over de sfeer en uitstraling die jij graag wilt creëren. Daarnaast moet budget natuurlijk ook meegenomen worden in de overweging. Hieronder hebben we de beste soorten vloeren voor je op een rijtje gezet voor de slaapkamer, inclusief bijbehorende voordelen en nadelen.

1. Tapijt

Zoals hierboven gezegd is tapijt dus één van de populairste vormen van vloerbekleding in de slaapkamer. En dat is natuurlijk niet voor niets. Tapijt voelt warm en zacht aan onder je blote voeten. Vooral in de winter is het erg aangenaam om met je blote voeten over tapijt te kunnen lopen. Daarnaast is tapijt verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren en patronen, is het een budgetvriendelijke keus, en kan het helpen om het geluid te dempen.

Vanwege bovengenoemde voordelen is tapijt voor velen de beste vloerbekleding in de slaapkamer. Waarom sommigen dan tóch voor een ander soort vloerbedekking kiest? Dat kan te maken hebben met het imago van tapijt. Sommigen vinden dat tapijt een stoffig en ouderwets imago heeft. Daarnaast heeft tapijt ook als nadeel dat het relatief moeilijk schoon te maken is. Stofzuigen kan natuurlij altijd, maar vlekken zijn een stuk moeilijker te verwijderen dan harde vloersoorten.

beste vloerbekleding slaapkamer tapijt

2. Houten vloer

Houten vloeren in de slaapkamer zijn tijdloos, mooi en passen bij vrijwel elk interieur. Een houten vloer straalt warmte, sfeer en authenticiteit uit. Daarnaast kan je kiezen uit verschillende soorten houten vloeren. Allereerst heb je keuze uit het soort hout, zoals bijvoorbeeld eiken, noten, esdoorn of grenen. Al deze houtsoorten kan je op verschillende manieren bewerken, wat ook weer resulteert in verschillende soorten kleuren en uitstralingen. En houten vloeren kan je op verschillende manieren leggen. Het meestvoorkomende legpatroon is het tijdloze planken patroon, die moeiteloos past in verschillende stijlen. Wil je jouw slaapkamer een chique, luxe of klassieke uitstraling geven? Dan zou je voor een visgraat vloer of Hongaarse punt kunnen gaan. Ook het Versailles heeft een hele chique look, gebaseerd op de Middeleeuwste patroonvloer van Lodewijk XIV in het paleis van Versailles.

De twee basissoorten houten vloeren zijn massief en bewerkt hout. Massief houten vloeren zijn van boven tot onder een massief stuk hout, terwijl parketvloeren worden vervaardigd met behulp van drie tot negen lagen verschillende houtfineersoorten.

beste vloerbekleding slaapkamer houten vloer

3. Laminaat

Laminaatvloeren zijn super populair, vooral vanwege de lage prijs. Naast dat het een stuk goedkoper is dan een houten vloer, kan je laminaat ook heel eenvoudig zelf leggen. Laminaat is echter verkrijgbaar in verschillende kwaliteitsniveaus en prijsklassen. Hoogwaardig laminaat, wat heel erg op een houten vloer kan lijken, kost natuurlijk wat meer dan budget laminaat, waarvan je duidelijker kunt zien dat het geen echt hout is. Vergeleken met een houten vloer, voelt laminaat ook een stuk kouder aan.

Een voordeel is dat laminaat ook verkrijgbaar is in verschillende kleuren en uitstralingen. Er is zelfs laminaat verkrijgbaar met een visgraat look. Laminaat is vrij goed bestand tegen dagelijkse slijtage, maar is wel gevoelig voor krassen en kan ook knikken als er water of andere vloeistoffen op komen.

beste vloerbekleding slaapkamer laminaat

4. PVC

Een soort vloer dat steeds populairder wordt is de PVC vloer. PVC staat voor Polyvinylchloride, een type kunststof dat voor deze vloer als basis wordt gebruikt. Vergeleken met laminaat en vinyl is PVC een stuk sterker en duurzamer. Daarnaast is het eenvoudig schoon te maken, staat het bekend om dat het zeer geluiddempend werkt, en PVC is warmtedoorlatend, waardoor het ook geschikt is in combinatie met vloerverwarming. PVC is bovendien verkrijgbaar in heel veel verschillende stijlen en kleuren. Houtlook PVC is bijvoorbeeld erg populair, waarvan sommigen heel lastig zijn te onderscheiden van een echte houten vloer. Ook betonlook PVC zien we steeds vaker terug, als alternatief van een betonlook gietvloer of betonlook tegels. Over het algemeen is een PVC vloer duurder dan laminaat en vinyl, maar kwalitatief is het wel beter.

Leestip: PVC vs laminaat

beste vloerbekleding slaapkamer pvc

5. Linoleum

Een ander soort vloer dat ook erg populair is voor de slaapkamer, zijn linoleum vloeren. Linoleum is een veerkrachtige vloer, die verkrijgbaar is in banen, tegels of panelen. Linoleum banen worden geleverd in rollen van twee meter breed. Als je dus een slaapkamer hebt die smaller is dan twee meter, is het mogelijk om een naadloze Linoleum vloer te leggen. Vanwege de praktische voordelen zoals duurzaamheid, betaalbaarheid en het onderhoudsvriendelijke karakter, kiezen steeds meer mensen voor een Linoleum vloer. Het is het bovendien een hele milieuvriendelijke keuze.

Bij zwaar verkeer, vooral als je er vaak met schoenen en naaldhakken overheen loopt, is het wel gevoelig voor krassen en deuken. In de slaapkamer zul je er hoogstwaarschijnlijk niet zoveel last van hebben, omdat je daar veelal met je blote voeten overheen loopt. Linoleum wordt vaak verward met Marmoleum. In feite is Marmoleum een Linoleum vloer, Marmoleum is gewoon de merknaam van Forbo Flooring Systems.

beste vloerbekleding slaapkamer linoleum

6. Vinyl

Vinyl hebben we meerdere keren genoemd. Deze vloeren staan bekend om dat ze erg betaalbaar zijn, verkrijgbaar zijn in heel veel verschillende designs, en zijn eenvoudig zelf te leggen. Net als laminaat heb je met vinyl ook te maken met kwaliteitsverschillen. Vaak wordt gedacht dat vinyl niet duurzaam is, maar een kwalitatieve vinyl vloer heeft een levensduur van 10 tot 20 jaar. Vergeleken met een houten vloer is vinyl natuurlijk wel een stuk minder duurzaam. Omdat vinyl wordt verlijmd op de ondervloer, kan je het ook niet meenemen als je gaat verhuizen.

beste vloerbekleding slaapkamer vinyl

7. Kurk

Kurkvloeren worden het meest gebruikt in keukens, dankzij de duurzaamheid en comfortabele ondersteuning bij langdurig staan. Maar kurk is ook een geschikte keuze voor gebruik in de slaapkamer, omdat het geluid absorbeert. Wanneer je met hakken op een kurkvloer stapt, maakt je schoen een inkeping in de kurk, maar zodra je jouw schoen van de vloer loslaat, hernemen de kurkdeeltjes snel hun oorspronkelijke positie. Zware meubels kunnen echter blijvende inkepingen achterlaten. Kurkvloeren zijn milieuvriendelijk, verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en behoorlijk duurzaam. Het is wel relatief duur.

beste vloerbekleding slaapkamer kurk

8. Tegels

Tegels worden zelden gebruikt in slaapkamers, want hoewel ze zeer duurzaam en mooi kunnen zijn zijn in andere ruimtes in huis, zoals de woonkamer of keuken, voelen tegels koud en hard aan. Dit betekent niet dat het niet aan te raden is om tegels te nemen als vloerbekleding in de slaapkamer. Tegels zijn bijvoorbeeld geschikt om te combineren met vloerverwarming. En in bepaalde warme landen zijn tegels zelfs erg populair in slaapkamers.

Leestip: Natuurstenen vloeren

beste vloerbekleding slaapkamer tegels

Tip: Op tapijt na, zijn alle soorten vloeren eigenlijk harde opties. Hoewel houten vloeren relatief zacht en warm aanvoelen, is het toch anders dan als je op tapijt loopt. Vind je een houten vloer, laminaat vloer, PVC of een ander soort harde vloer het mooist voor jouw slaapkamer, maar je vindt het zachte karakter van tapijt ook wel fijn, dan kan het een goed idee zijn om een groot vloerkleed of meerdere vloerkleden in de slaapkamer te plaatsen. Dit voelt niet alleen lekker zacht aan, een vloerkleed biedt nog veel meer voordelen. Zo werkt het geluiddempend, is het goed voor de akoestiek in de slaapkamer, en een vloerkleed is natuurlijk ook erg mooi om te zien. Het heeft dus vooral ook een decoratieve functie.

beste slaapkamer vloer vloerkleed

Bekijk ook:
50x Slaapkamer decoratie ideeën

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate