Wat is het beste materiaal voor tuinmeubelen?


Het tuinseizoen is eindelijk begonnen, en dat hebben we de afgelopen tijd goed kunnen merken. De meeste mensen hebben de tuinmeubelen dan ook al uit de schuur gehaald. En de mensen die nog helemaal geen tuinmeubelen hebben struinen het internet en tuincentra af voor een nieuwe tuinset, comfortabele tuinstoelen of een luxe loungebank. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je nieuwe tuinmeubelen wilt kopen? Waarschijnlijk ga je op zoek naar tuinmeubelen met dezelfde kenmerken die je waardeert voor meubelen binnen in het interieur, als het gaat om duurzaamheid, comfort en stijl.

Het belangrijkste verschil is echter dat tuinmeubelen buiten in de tuin staan. Je moet dus rekening houden met het weer. Daarom is het materiaal voor tuinmeubelen erg belangrijk. Wat het beste materiaal is voor tuinmeubelen is erg persoonlijk, afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren en prioriteiten. Hieronder kan je lezen over de verschillende soorten materialen voor tuinmeubelen, inclusief alle kenmerken.

Aluminium tuinmeubelen

Aluminium is het meest populaire metaal voor tuinmeubelen. Ondanks zijn lichtgewicht, is het sterk, duurzaam en kan het gemakkelijk in verschillende ingewikkelde vormen worden verwerkt. Aluminium is relatief goedkoop, onderhoudsvriendelijk en roest nooit. Hoewel het op zichzelf zeer weerbestendig is, wordt een polyester poedercoating aanbevolen. Dit elektrostatische proces verhoogt niet alleen de bescherming tegen de elementen en krassen, maar het geeft je ook de mogelijkheid om kleur aan de mix toe te voegen. Hoewel er ook geverfde aluminium tuinmeubelen te koop zijn, hecht poedercoating zich beter aan het metaal en is het veel beter bestand tegen vervaging. Net als andere metalen warmt aluminium op, dus het is het beste om zitkussens te hebben om je koel en comfortabel te houden.

Voordelen:

 • Sterk;
 • Lichtgewicht;
 • Weerbestendig;
 • Relatief goedkoop;
 • Onderhoudsvriendelijk.

Nadelen:

 • Holle buizen frames kunnen bij harde wind omwaaien;
 • Houdt warmte vast.

Deze aluminium loungeset is van het merk Hello Suns. Het heeft een aluminium frame dat afgewerkt is met FSC teakhouten planken, waardoor het een mooie luxe uitstraling heeft.

beste materiaal tuinmeubelen

Houten tuinmeubelen

Hout is is veruit het belangrijkste materiaal voor het maken van meubels. Het heeft een natuurlijke schoonheid, is over het algemeen gemakkelijk om mee te werken en is ook nog eens erg stevig.

Er zijn heel veel verschillende houtsoorten, en niet alle houtsoorten zijn even geschikt voor het maken van tuinmeubelen. Veel naaldhout, zoals onder druk behandeld dennen, ceder en sparren zijn goedkoop en worden veel gebruikt voor meubelen voor binnen in huis, maar zijn niet bestand tegen alle weersomstandigheden.

Hardhout daarentegen is veel sterker, weerbestendig en kan tientallen jaren meegaan als het op de juiste manier wordt behandeld. Aan de andere kant zijn ze vaak moeilijker te vormen en zijn ze meestal duurder dan zachthout. Daarnaast zijn er ook heel veel verschillende soorten hardhout.

Teakhouten tuinmeubelen

Teak is is één van de meest populaire houtkeuze voor tuinmeubelen. Dit houtsoort veel eigenschappen die ervoor zorgen dat het erg geschikt is voor buitengebruik. Teak is ongelooflijk sterk en vervormt niet, barst niet en het wordt niet broos zoals vele andere houtsoorten. Dit komt omdat teak het meeste water afstoot en niet uitzet of krimpt tijdens het droogproces. Het heeft een hoog natuurlijk oliegehalte, waardoor het zeer goed bestand is tegen schade door rot, bederf en insecten. Deze duurzaamheid tegen de elementen zorgt ervoor dat teak het langst meegaat – tot wel vijftig jaar! Het prachtige honingbruine uiterlijk kan worden behouden met minimale olieverf, of het kan na verloop van tijd een mooie zilvergrijze uitstraling krijgen als het niet wordt behandeld. Het is relatief gemakkelijk te onderhouden en kan worden schoongemaakt met milde zeep en water. Echter, de grote vraag, in combinatie met de beperkte beschikbaarheid, heeft de prijs van dit fijnkorrelige hardhout extreem hoog opgedreven.

Voordelen

 • Duurzaam;
 • Sterk;
 • Bestand tegen alle weersomstandigheden;
 • Geen last van scheuren of kromtrekken;
 • Onderhoudsvriendelijk.

Nadelen:

 • Relatief duur.

Hieronder zie je een mooie teak loungeset van Exotan. Een luxe loungeset die voorzien is van comfortabelen dikke kussens.

beste materiaal teakhouten tuinmeubelen

Bankirai tuinmeubelen

Bankirai, ook wel bekend als, Selangabatu / Shorea, is een roodachtig gouden houtsoort uit Zuidoost-Azië. Onder invloed van de zon, kan het mooi verkleuren naar een grijze look. Het is één van de weinige hardhoutsoorten die sterker en zwaarder is dan teak. Naast dat het erg sterk en duurzaam is, is Bankirai voral erg populair vanwege de mooie uitstraling. Er zijn twee soorten Bankirai te onderscheiden, namelijk Yellow Balau en Red Balau. Yellow Balau is kwalitatief beter en hierdoor ook een stuk duurder dan Red Balau. Dit houtsoort wordt vooral gebruikt voor houten vlonders en schuttingen, maar er worden ook tuinmeubelen mee gemaakt.

Voordelen:

 • Duurzaam;
 • Sterk;
 • Bestand tegen alle weersomstandigheden;
 • Bestand tegen eventuele aantasting door zuren en chemicaliën.

Nadelen:

 • Vrij zwaar;
 • Weinig keuze.

beste materiaal tuinmeubelen bankirai

Eucalyptus tuinmeubelen

Eucalyptus is een sterke Australische hardhout, dat snel groeit, lang mee gaat en een stuk goedkoper is dan bijvoorbeeld Teakhout. Het prijsvoordeel heeft vooral te maken met het feit dat Eucalyptus veel sneller groeit dan teak. Het natuurlijk gewassen uiterlijk heeft een rustieke uitstraling, die zich zal ontwikkelen tot een mooie zilvergrijze uitstraling. Het is weer- en rotbestendig en de olie werkt als een natuurlijk insecticide. Maar een afdichtmiddel wordt aanbevolen om de weerstand van eucalyptus tegen plagen te verbeteren en de negatieve impact van ongelijkmatig vasthouden van vocht te minimaliseren.

Voordelen:

 • Duurzaam;
 • Insecten- en rotbestendig;
 • Milieuvriendelijk;
 • Relatief goedkoop.

Nadelen:

 • Gevoelig voor boormachines;
 • Kwetsbaar voor scheuren indien het niet goed is behandeld.

beste materiaal tuinmeubelen eucalyptus tuinstoelen

Ipe tuinmeubelen

Midden- en Zuid-Amerikaanse Ipé hout heeft, in tegenstelling tot veel van zijn hardhouten tegenhangers, een diep rijk gekleurde korrel die langzamer vervaagt bij blootstelling aan verwering. Het heeft een hoog natuurlijk oliegehalte, wat helpt bij het weerstaan ​​van insecten, afbraak en verschillende vormen van schimmels. De harde, dichte structuur versterkt het tegen fysieke schade zoals deuken, kromtrekken en scheuren. Ipé wordt dan ook wel de meest duurzame hardhout soort ter wereld genoemd.

Voordelen:

 • Duurzaam;
 • Sterk;
 • Bestand tegen ongedierte en schimmels.

Nadelen:

 • Nadelen – Moeilijk om mee te werken.

beste materiaal ipe houten tuinmeubelen

Metalen tuinmeubelen

Metaal is het sterkste en meest duurzame materiaal voor tuinmeubelen. Vanwege zijn sterkte kunnen metalen frames dunner zijn en worden gevormd tot complexere ontwerpen dan andere opties, waardoor fabrikanten meer stijlflexibiliteit krijgen. Metaal is ook een goede keuze in combinatie met andere materialen die hun eigen functionele en esthetische voordelen hebben. Met speciale productietechnieken kan je metalen tuinmeubelen maken waarvoor geen bouten, schroeven of andere bevestigingsmiddelen nodig zijn, waardoor andere soorten meubels gevoeliger worden voor defecten. Metaal heeft echter ook zijn nadelen. Het warmt op in de zon, waardoor het ongemakkelijk is om aan te raken. Bepaalde metalen zijn erg zwaar en moeilijk te verplaatsen, terwijl alle metalen tot op zekere hoogte kwetsbaar zijn voor roest. Maar elk type metaal heeft zijn eigen unieke set kenmerken.

Roestvrijstalen tuinmeubelen

Deze stevige metaallegering is super sterk, waardoor het een geweldige materiaaloptie is voor grote eettafels, stoelen en banken. De hoge dichtheid helpt deuken en andere schade door veelvuldig gebruik te voorkomen. Hoewel het bij aanraking met de zomerhitte heet aanvoelt, is roestvrij staal beter bestand tegen extreme temperaturen dan de meeste metalen. Door zijn samenstelling is het vrijwel immuun voor roest en corrosie, maar een poedercoating wordt aanbevolen voor extra weerstand, vooral in kustgebieden waar zoute lucht en water aanwezig zijn.

Tuinmeubelen van roestvrij staal zijn zwaar en kantelen niet weg bij harde wind. Het is een geweldige materiaalkeuze voor hoogwaardig modern tuinmeubilair, omdat de slanke, zilverkleurige metallic afwerking een chique, eigentijdse uitstraling heeft. Hoewel het duur is, is roestvrij staal elke cent waard. Het is niet alleen relatief eenvoudig schoon te maken, maar het wordt vaak gemaakt van gerecyclede metalen, waardoor het ook een milieuvriendelijke keuze is.

Voordelen:

 • Duurzaam;
 • Sterk;
 • Bestand tegen roest;
 • Windbestendig;
 • Onderhoudsvriendelijk.

Nadelen:

 • Relatief duur;
 • Houdt warmte vast.

beste materiaal tuinmeubelen roestvrijstalen ligbed

Smeedijzeren tuinmeubelen

Door de geschiedenis heen is ijzer gebruikt voor gereedschappen, gebouwen en meubels vanwege zijn sterkte en duurzaamheid Als het op de juiste manier wordt onderhouden, kan je je hele leven gebruik maken van ijzeren tuinmeubelen. Het is één van de zwaarste metalen, waardoor het moeilijk is om meubels van smeedijzer of gietijzer te verplaatsen. Het is extreem vervormbaar wanneer het wordt verwarmd en in vorm wordt gehamerd. Hierdoor kan smeedijzer sierlijke handgemaakte ontwerpen vormen met een luxe ambachtelijke uitstraling. Gietijzer daarentegen wordt gesmolten en in vormen gegoten, maar het is zwaarder en moeilijker te hanteren dan smeedijzer.

Hoewel het lang meegaat, kunnen ijzeren frames en tafelbladen buitenshuis veel zorg vergen voor het reinigen, onderhouden en beschermen tegen roesten. Gelukkig wordt het beste hedendaagse smeedijzer behandeld met weerbestendige afwerkingen om schadelijk vocht buiten te sluiten. Bovendien heeft het metaal de neiging overeen te komen met de heersende temperatuur – het wordt erg heet in de zomer en ijskoud in de winter. Smeedijzeren tuinmeubelen zijn hard en kan oncomfortabel zijn zonder gestoffeerde leuningen.

Voordelen:

 • Duurzame;
 • Solide;
 • Stijlvolle klassieke look;
 • Waaien niet om bij harde wind.

beste materiaal tuinmeubelen gietijzer

Nadelen:

 • Roest gemakkelijk;
 • Vereist relatief veel onderhoud;
 • Niet super comfortabel zonder stoffering of kussens;
 • moeilijk te verplaatsen;
 • Houdt warmte en kou vast.

Wicker tuinmeubelen

Wicker tuinmeubelen zijn super populair, die gemaakt zijn met kunststof vervaardigde vezel. Het lijkt heel erg op rotan, met hetzelfde gevlochten uiterlijk, maar het grote verschil is dat wicker tuinmeubelen veel beter bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Omdat wicker tuinmeubelen een frame hebben van aluminium, zijn ze bovendien een stuk sterker en steviger den rotan tuinmeubelen. Aan de andere kant zijn ze vrij licht, waardoor je ze eenvoudig kunt verplaatsen als dat nodig is. Wicker tuinmeubelen kunnen gevlochten zijn met platte draden, ronde draden of half ronde draden.

Voordelen:

 • Bestand tegen alle weersomstandigheden;
 • Lichtgewicht;
 • Relatief goedkoop;
 • Onderhoudsvriendelijk.

Nadelen:

 • Mindere natuurlijke look in vergelijking met rotan.

Hieronder zie je mooie wicker tuinstoelen, gecombineerd met warme teakhouten poten.

beste materiaal tuinmeubelen wicker tuinstoelen

Kunststof

Hoewel kunststof tuinmeubelen niet de mooiste tuinmeubelen zijn, zijn ze nog steeds erg populair. Ze zijn licht en eenvoudig te stapelen, waardoor ze ideaal zijn als mobiele tuinmeubelen. Ze zijn bijvoorbeeld erg handig voor als je feestje of een BBQ organiseert in de tuin. Daarnaast zijn kunststof tuinmeubelen erg onderhoudsvriendelijk en verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten en kleuren.

Voordelen:

 • Lichtgewicht;
 • Goedkoop;
 • Stapelbaar;
 • Onderhoudsvriendelijk.

Nadelen

 • Kunststof tuinmeubelen zijn niet de mooiste tuinmeubelen;
 • Niet duurzaam;
 • Niet milieuvriendelijk.

beste materiaal tuinmeubelen kunststof tuinstoelen

Bekijk ook:
Tuinmeubelen beitsen handleiding
Houten tuinmeubels onderhouden? 3x Tips!
Comfortabele loungesets met strakke designs

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate