Zelf je huis verbouwen? 6x Veiligheidstips!


Ga je zelf je huis verbouwen, of ben je van plan om dat in de nabije toekomst te doen? Door alle zaken die geregeld kunnen worden, is er kans dat je de veiligheid vergeet – en dat terwijl veiligheid één van de belangrijkste aspecten zijn bij een verbouwing. Daarom hebben wij de beste tips voor je op een rijtje gezet!

Verbouwingswerkzaamheden kunnen gevaarlijke situaties opleveren, zoals valgevaar, gevaar voor verwondingen door gereedschap of materiaal, of blootstelling aan giftige stoffen. Door veiligheidsmaatregelen te nemen, kan je jezelf beschermen tegen deze gevaren. Ga je binnenkort zelf je badkamer, keuken of je complete woning verbouwen? Lees snel verder voor de beste tips.

1. Veiligheidskleding

Veiligheidskleding is belangrijk bij een verbouwing omdat het helpt om verwondingen te voorkomen die kunnen ontstaan door ongelukken of blootstelling aan gevaarlijke stoffen of situaties. Afhankelijk van wat je allemaal gaat verbouwen, en wat voor soort gereedschap en/of machines je gaat gebruiken, kan je aan verschillende soorten veiligheidskleding denken.

Gehoorbeschermers helpen om gehoorbeschadiging te voorkomen door het gebruik van luide gereedschappen. Hoge kwaliteit veiligheidsschoenen van Engelbert Strauss helpen om verwondingen aan de voeten en enkels te voorkomen door het dragen van stevige schoenen met antislipzolen. Beschermende oog- of gezichtsbedekking helpt om verwondingen aan de ogen te voorkomen door het dragen van beschermende brillen of maskers. Adembescherming zorgt voor bescherming tegen fijnstof en dampen, die vaak vrijkomen tijdens het snijden, slijpen of schuren van materialen.
En handschoenen bieden bescherming aan de handen tegen verwondingen door het gebruik van gereedschap of het werken met scherpe of ruwe materialen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat veiligheidskleding specifiek is voor de situatie waarin gewerkt wordt, het is daarom aangeraden om veiligheidskleding te kiezen die aangepast is aan de specifieke eisen van de werkzaamheden.

veiligheidskleding verbouwen huis

2. Verlichting

Goede verlichting is belangrijk tijdens een verbouwing omdat het helpt om de werkplek veilig en efficiënt te houden. Er zijn verschillende soorten verlichting die geschikt zijn voor een verbouwing:

 • LED-verlichting is energie-efficiënt, duurzaam en kan in verschillende vormen en maten worden gebruikt.
 • Tl-verlichting is een goede optie voor grote ruimtes, omdat het veel licht geeft.
 • Werklampen zijn handig voor specifieke taken of als aanvulling op de algemene verlichting.

Het is aangeraden om verlichting te kiezen die aangepast is aan de specifieke eisen van de werkzaamheden, zoals de grootte van de ruimte, de hoogte van het plafond en de soort werkzaamheden.

bouwlamp zelf huis verbouwen

3. EHBO doos

Het is belangrijk om een eerste hulp-kit bij de hand te hebben tijdens een verbouwing, omdat ongelukken altijd kunnen gebeuren en snel hulp nodig kan zijn. Een eerste hulp-kit kan helpen om verwondingen te behandelen totdat professionele hulp arriveert. Hieronder een aantal voorbeelden van wat er in een eerste hulp-kit voor een verbouwing zou moeten zitten:

 • Verbandmiddelen zoals pleisters, gaas en verbanddoek.
 • Pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen.
 • Desinfecterende middelen zoals jodium of zoutwater.
 • Scherpe snijinstrumenten zoals een schaar of een mes.
 • Een thermometer.
 • Een eerste hulp gids.

Het is ook aan te raden om de eerste hulp-kit regelmatig te controleren en te voorzien van de benodigde vervangingen en aanvullingen.

huis verbouwen ehbo doos

4. Brandblusser

Het is aan te raden om een brandblusser bij de hand te hebben tijdens een verbouwing, omdat brand altijd een risico kan vormen tijdens de werkzaamheden. Een brandblusser kan helpen om een brand te bestrijden voordat deze groter wordt en uit de hand loopt.

Er zijn verschillende soorten brandblussers, zoals poederblussers, schuimblussers, CO2-blussers, en waterspuiten. Welke brandblusser het meest geschikt is hangt af van de specifieke eisen van de werkzaamheden en de risico’s die er zijn. Het is aangeraden om te overleggen met een expert of de brandweer om de juiste brandblusser te kiezen en om te weten hoe deze te gebruiken.

veiligheidstips zelf huis verbouwen brandblusser

5. Afvalbeheer

Afvalbeheer is een belangrijk aspect van een verbouwing, omdat het helpt om de werkplek veilig en netjes te houden en om milieuverontreiniging te voorkomen. Goed afvalbeheer helpt om de werkplek netjes en opgeruimd te houden, dit vermindert het risico op ongelukken en verbetert de efficiëntie van de werkzaamheden. Het helpt om milieuverontreiniging te voorkomen door afval op een verantwoorde manier te behandelen. En het kan ook bijdragen aan een betere recycling en hergebruik van materialen.

Er zijn verschillende manieren om afval te beheren tijdens een verbouwing, hieronder een aantal voorbeelden:

 • Gebruik van aparte afvalbakken voor verschillende soorten afval, zoals hout, metaal, papier en verfresten.
 • Gebruik van een afvalcontainer voor grotere hoeveelheden afval.
 • Het scheiden van afval voor recycling of hergebruik.
 • Het inschakelen van een professioneel afvalverwerkingsbedrijf voor het verwijderen van speciaal afval zoals asbest of verontreinigd materiaal.

Het is belangrijk om te weten dat er vaak regels zijn voor afvalbeheer, die afhankelijk zijn van de locatie, de grootte van de verbouwing en de soort afval. Het is daarom aan te raden om contact op te nemen met de gemeente om te weten te komen wat de regels zijn en hoe deze toegepast moeten worden.

afvalbeheer zelf huis verbouwen

6. Ventilatie

Een goede ventilatie is belangrijk bij een verbouwing om gezonde lucht in de ruimte te houden en vocht- en schimmelproblemen te voorkomen. Er zijn verschillende manieren om ventilatie in een gebouw te verbeteren, zoals mechanische ventilatie met ventilatieboxen of ventilatiekanalen, en natuurlijke ventilatie door het openen van ramen en deuren. Het is aan te raden om met een professional te overleggen om de beste oplossing voor uw specifieke situatie te bepalen.

goede ventilatie verbouwing

Bekijk ook:
8 tips om geld te besparen op je badkamerrenovatie

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate