Woontrends 2022


Bij een nieuw jaar hoort natuurlijk ook nieuwe woontrends. Ben jij een liefhebber van interieur & design? Ga je dit jaar verhuizen of ben je van plan om je woning te verbouwen, en ben je op zoek naar leuke ideeën en wooninspiratie? Bekijk hier wat de nieuwste woontrends 2022 zijn, inclusief mooie inspiratie voorbeelden en handige tips.

Het afgelopen jaar was een knotsgek jaar met veel nieuwe dingen waar we met z’n allen rekening moesten houden. Vanwege Covid-19 hadden we te maken met volledige lockdowns, waarbij alles dicht moest, zoals winkels en restaurants. Daarnaast was zoveel mogelijk thuiswerken het dringende advies van het OMT. Voor het thuiswerken had een enorm impact op hoe we ons huis inrichten. Velen begonnen met het werken aan de eettafel of keukentafel, maar al snel bleek dat dát niet zo handig is. Het is niet alleen belangrijk om een ergonomische werkplek te creëren, zodat het thuiswerken niet ten koste gaat van je lichaam – het is ook belangrijk om een duidelijke grens te hebben tussen privé en werk.

Bij woontrends 2021 konden we zien dat de natuurlijk een belangrijke rol in onze interieurs vervult, op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld een mooie natuurlijke kleuren en materialen. Zo is de Flexa kleur van het jaar Brave Ground een prachtige aardetint die voor bolster en balans zorgt in elke kamer.

En omdat we met z’n allen steeds meer beseffen dat we zuinig moeten zijn op onze planeet, was duurzaamheid het afgelopen jaar een hot topic. In plaats van massaproductie geven mensen de voorkeur aan ambacht en handwerk. En met kleine dingen creëren we voor onszelf een geluksmomentje, zoals een lekker kopje koffie, het aansteken van een Palo Santo of een luxe geurende handzeep

We verwachten dat veel van de woontrends van 2021 worden doorgetrokken naar 2022. Maar natuurlijk zijn er ook een aantal nieuwe ontwikkelingen waar we erg enthousiast over zijn. Benieuwd geworden? Kijk dan snel verder!

Thuiswerken

Het zoveel mogelijk thuiswerken gaan we voorlopig er wel in houden. Dit om zoveel mogelijke besmettingen te voorkomen, maar er zijn ook heel veel bedrijven die hebben bewezen dat thuiswerken ook gewoon een optie is. Daarmee kunnen niet alleen worden bespaard op kantoor- en reiskosten, thuiswerken betekent ook dat je geen last hebt van files. En een ander heel groot voordeel is dat het natuurlijk een stuk beter is voor het milieu. We verwachten dus dat er nog meer thuiskantoren en thuiswerkplekken gecreëerd worden, of dat nou enkel gaat om een bureau in de slaapkamer, woonkamer of logeerkamer, of dat het volledige kamers worden verbouwd tot volwaardige thuiskantoren.

Leestip: Wat mag er niet ontbreken in jouw thuiskantoor?

Dit is de super leuke eclectische thuiskantoor van Sofie en Joakim, grenzend aan de woonkamer. Klik hier voor meer foto's.
Dit is de super leuke eclectische thuiskantoor van Sofie en Joakim, grenzend aan de woonkamer. Klik hier voor meer foto’s.

Bright Skies

Vorig jaar was Brave Ground de Flexa kleur van het jaar, een mooie neutrale kleur die voor balans zorgt in huis. Dit jaar heeft Flexa een frisse blauwe kleur verkozen tot kleur van het jaar, genaamd Bright Skies. Bright Skies is een luchtig, lichtblauw dat fris, open en goed voor de ziel is. Als weerspiegeling van de grenzeloze luchten om ons heen, brengt het een vleugje van de natuurlijke wereld binnen en kan elke woonruimte tot leven komen. Creëer een echte Bright Skies interieur met deze muurkleur, of ga voor een bright skies bank als blikvanger in de woonkamer. Deze bijzondere kleur is opvallend veelzijdig!

In deze kinderkamer zijn de blauwe Bright Skies blauw geverfd. Klik hier voor meer foto's.
In deze kinderkamer zijn de blauwe Bright Skies blauw geverfd. Klik hier voor meer foto’s.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is al een tijdje een hot topic. Samen met verantwoord materiaalgebruik en de opkomst van de ‘biofilie’-trend zal deze trend zich ook doortrekken naar 2022. Met de toegenomen blootstelling van het publiek aan klimaatverandering, heeft het idee van duurzaamheid de interieurindustrie en onze huizen gevoed. Dit zal vertalen in hoe we meubels kopen; een beweging naar meubelstukken met teruggewonnen hout en accessoires met gerecycled glas en metaal.

Vintage textiel en stoffen die duurzaam zijn geproduceerd en met een langzame ethos die afstand neemt van massaproductie. Van verantwoordelijke bedrijven met duurzaamheid als kern die een focus hebben op handgemaakte artikelen die een leven lang meegaan. Ook onze meubelen zullen evolueren naar verantwoord ontwerp en fabricage. Kurk zal een grote rol spelen in deze groeiende ‘biofilie’-trend. Zowel hernieuwbaar als biologisch afbreekbaar, vindt kurk zijn weg naar verschillende ruimtes in huis, zoals de keuken of het thuiskantoor. Het is een materieel onderdeel van de ‘biofilie’-trend, waarbij we in onze huizen verbinding zoeken met de natuur en met organische materialen en planten. Het is natuurlijk inherent duurzaam en brengt warmte en textuur aan elk oppervlak of elke ruimte, maar het is ook ideaal voor isolatie, wat het geweldig maakt voor keukens.

In dit stoere thuiskantoor is een grote kurk muur gecreëerd dat als prikbord wordt gebruikt. Klik hier voor meer foto's.
In dit stoere thuiskantoor is een grote kurk muur gecreëerd dat als prikbord wordt gebruikt. Klik hier voor meer foto’s.

Natuur

Duurzaamheid en natuur horen bij elkaar. Naast dat we steeds vaker de natuur opzoeken, bijvoorbeeld door boswandelingen en strandwandelingen, willen we ook de natuur binnen in huis halen. Het leuke is dat je dat natuurlijk op verschillende manieren kunt doen.

Naast veel groen in de tuin, is dankzij de uitbouw met glazen schuifpui de natuur ook binnen in huis gehaald.
Naast veel groen in de tuin, is dankzij de uitbouw met glazen schuifpui de natuur ook binnen in huis gehaald.

Indien mogelijk kiezen mensen voor grote ramen en glazen schuifpuien, zodat binnen en buiten geïntegreerd kunnen worden. Dit zorgt er niet alleen voor dat je de tuin als een verlengde van je huis kunt gebruiken, je zal ook een mooi uitzicht creëren.

De kleur groen blijft ook helemaal hot. Groene muren, groene tegels, groene slaapkamer, noem maar op – allemaal mogelijkheden om een vleugje groen te creëren in huis.

In deze pastel woonkamer zijn de muren mintgroen geverfd. Klik hier voor meer foto's.
In deze pastel woonkamer zijn de muren mintgroen geverfd. Klik hier voor meer foto’s.

En planten zijn ook een musthave als we het hebben over natuur in huis. Combineer verschillende soorten planten die je op verschillende manieren een plekje geeft in je interieur. Wissel grote planten op de vloer af met kleine plantjes op kasten, tafels en planken. Creeer een plantenhoekje met planten met verschillende hoogtes. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen met 18x Plantenstandaards of een bankje met planten. Met 12x Hangplanten of Verticaal tuinieren kan je ook een levende groene muur creëren in huis.

Vintage en antiek

Vintage en antiek meubels en accessoires waren er altijd al, maar de afgelopen jaren kiezen steeds meer mensen ervoor om tweedehandse spullen in huis. Naast vlooienmarkten en vintage winkels, zijn er bijvoorbeeld ook verschillende nieuwe partijen gekomen waar je terecht kunt voor vintage designmeubelen. Deze woontrend is niet alleen goed voor je portemonnee, omdat tweedehandse spullen nou eenmaal goedkoper zijn, maar het is ook een stuk beter voor het milieu.

We begrijpen goed als je een bed of een matras liever niet tweedehands wilt kopen, maar er zijn genoeg andere meubels waarbij het juist heel leuk is om ze vintage te kopen. Denk bijvoorbeeld aan een vintage bruine leren chesterfield bank, een klassieke Eames Lounge chair of een mooie vintage glazen salontafel. Deze blikvangers in huis kan je overigens heel mooi combineren met nieuwe meubelen.

In deze super mooie woonkamer vind je de mooiste vintage meubelen en woonaccessoires. Klik hier voor meer foto's.
In deze super mooie woonkamer vind je de mooiste vintage meubelen en woonaccessoires. Klik hier voor meer foto’s.

Bekijk ook:
Woontrends 2021

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate