Deze zelfbouw woning is indrukwekkend uitgebreid


Heb jij en zelfbouw woning? En ben je aan het overwegen om die uit te breiden? Vandaag willen we een hele bijzondere zelfbouw woning laten zien die op een indrukkende manier is verbouwd en uitgebreid. Kijk snel verder en raak geïnspireerd!

Zelfbouw woningen zijn tegenwoordig mega populair, maar eigenlijk bestaat dit fenomeen al een tijdje. Walters Way is daar een mooi voorbeeld van, een verzameling ongebruikelijke houten zelfbouw woningen in Zuid-Londen, ontwikkeld als resultaat van een innovatief, door de gemeente gerund, zelfbouw woningbouwplan in de jaren tachtig. Ze werden gebouwd op een vervallen terrein dat werd aangeboden aan mensen op de wachtlijst voor woningen die bereid waren hun eigen huis te bouwen volgens de eenvoudige bouwmethode van de modernistische architect Segal.

zelfbouw woning zwarte gevel

Zelfbouw woning uitbreiden

De zelfbouwers die er hebben gewoond hadden zelden bouwervaring opgedaan, en voerden hun bouwwerkzaamheden ’s avonds en in het weekend ingepast. Dit werd mogelijk gemaakt omdat de constructiemethode van Segal opzettelijk eenvoudig was: gebruikmakend van een lichtgewicht houten frame en direct beschikbare materialen, in plaats van traditionele methoden. Als zodanig kunnen de huizen ook gemakkelijk worden aangepast aan de behoeften van hun bewoners en, sinds de jaren tachtig, heeft dit ertoe geleid dat veel huizen zijn uitgebreid en verbeterd door hun eigenaren.

Dat hebben ze dus gedaan met deze woning, onder leiding van architectenbureau Fraher & Findlay. De architecten kregen de opdracht om een zelfbouw woning te renoveren en uit te breiden, dat is ontworpen volgens de zelfbouwmethoden van architect Walter Segal.

De architectuurstudio ontwierp de uitbreiding om de bouwidealen van het oorspronkelijke huis te volgen, dat deel uitmaakt van een ontwikkeling van huizen die zelf zijn gebouwd volgens de Segal-methode – een modulair houtskeletbouwsysteem dat gemakkelijk op te bouwen en te ontmantelen is.

multiplex deuren keuken hal houten haken

Verbouwing en uitbouw met een budget

De bewoners hadden een beperkt budget, dus ze wilden iets ontwerpen en bouwen dat betaalbaar en toegankelijk was. De principes van bouwen met direct verkrijgbare kant-en-klare producten en de vermindering van specialistische beroepen betekenden dat de kosten beheersbaar konden worden gehouden terwijl de bewoners de kans had om de bouw te beheren met gemakkelijke toegang tot een bouwteam.

De renovatie voegde een speciale werkkamer toe, vergrootte de keuken, een lounge en verbeterde de verbinding van het huis met de tuin. Dit werd grotendeels bereikt door een dubbelhoge houten uitbouw aan de zijkant van het gelijkvloerse pand toe te voegen, waardoor het gevoel van ruimte binnen de gelijkvloerse woning werd vergroot.

industriele eettafel eetbank louis poulsen p5 hanglamp boven eetafel

De uitbreiding aan de zijkant van de woning is smal, maar biedt dubbelhoge ruimte die zich uitstrekt over de eetkamer en de keuken. Het was dus mogelijk om er een soort open woonkeuken te creëren, die naast de woonkamer is ingericht. In de eethoek is er gekozen voor een grote robuuste tafel met een houten tafelblad en een stalen onderstel, gecombineerd met een bijpassende eetbank en verschillende krukjes. Boven de tafel is de super mooie Louis Poulsen PH 5 hanglamp opgehangen.

Wat hier ook erg leuk is, is dat er ook een soort plantenhoek is ingericht. Tegen de houten trapbalustrade vind je een mix van verschillende soorten planten in verschillende potten, op de vloer, maar ook op een plantenstandaard.

Naast de eettafel is er in de keuken ook een bartafel gecreëerd, met twee stijlvolle houten barkrukken.

Thuiskantoor met toegang tot de tuin

De 1,2 meter brede aanbouw, die is afgewerkt met multiplex, bevat een trap die naar beneden leidt naar een nieuwe benedenverdieping met een knus thuiskantoor. Dit was maar een kleine uitbreiding, maar deze breedte zorgt ervoor dat het nieuwe niveau van het huis verbonden voelt met het bestaande gebouw. Het is een fijne werkruimte geworden voor beide ouders, weg van de woonruimtes en niet in de slaapkamer, wat ideaal is door de COVID situatie. Deze ruimte bevindt zich op hetzelfde niveau als de tuin van de woning en een nieuwe achterdeur geeft hier direct toegang toe.

multiplex muren trap

Op deze benedenverdieping zijn de muren geverfd met stoere limewash verf met een betonlook. Dit hebben ze gecombineerd met vloerbedekking in een natuurlijke kleurtint en hoge multiplex plinten. Het op maat gemaakte bureau is gebouwd met dezelfde multiplex platen.

thuiskantoor multiplex bureau thuiskantoor aan tuin thuiskantoor limewash muren vloerbedekking

Multiplex en metalen bekleding

Vanwege de topografie had het huis een geweldig uitzicht, maar een slechte verbinding met de achtertuin omdat het een apart niveau was – de uitbreiding verbindt de woonruimtes beter met de tuin. Het is bekleed met zwarte, geprofileerde metalen platen die worden gecombineerd met blauwe raamomlijstingen om een ​​omgekeerde versie te creëren van de originele bekleding van het huis, die blauw is met zwarte details.

De eigenaar heeft de bouw van de woning in samenwerking met het architectenbureau begeleid. Om ervoor te zorgen dat de kosten laag werden gehouden en om aan te sluiten bij de oorspronkelijke ideeën van het huis, werd voor veel van de materialen en afwerkingen gekozen omdat ze overal verkrijgbaar waren. Zo gebruikten ze kant-en-klare producten zoals multiplex en geprofileerde metalen bekleding met zichtbare verbindingsdetails, wat in lijn is met Segal ‘benadering van het gebruik van kant-en-klare materialen’. Hij gaf er de voorkeur aan om het gebruik van bepaalde materialen te vermijden zoals gips. Intern is de uitbreiding voornamelijk bekleed met multiplex om de gipsafwerking te vermijden.

open woonkeuken multiplex

Het bouwproces werd beheerd door de klant – de huizen werden oorspronkelijk met de hand gebouwd door hun eigenaren – dus hun directe betrokkenheid bij het proces gaf haar een betrokken ervaring met haar huis en ruimtes. Segal’s aanpak was alles over het gebruik van design om mensen in staat te stellen hun eigen ruimtes te maken en te creëren. Zijn aanpak was bedoeld om design toegankelijk, betaalbaar en flexibel te maken – dit zou de toekomstige benadering moeten zijn van hoe we ruimtes bouwen – kijken naar hoe ruimtes kunnen worden gecreëerd die betekenisvol zijn en waar de gebruikers een unieke en directe relatie mee hebben.

Bekijk ook:
Deze tuin ziet er geweldig uit na de uitbouw voor de woonkeuken
Prefab woning

1 Comment

  1. Pingback: 10x Eethoek met bankje - HOMEASE

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate