Ultieme eettafel kopen gids!


Wil je een nieuwe eettafel kopen? Omdat je gaat verhuizen? Omdat je oude eettafel aan vervanging toe? Of gewoon omdat je interieurstijl is veranderd? Wat je reden ook is, zorg ervoor dat je er één neemt waar je jarenlang plezier van zult hebben. Op deze pagina vind je de ultieme gids met punten en tips waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe eettafel!

Een eettafel wordt tegenwoordig veel meer gebruikt dan om aan te eten. Het is een plek in huis om bij elkaar te komen, met je gezin of met vrienden. Een spelletje spelen, een kopje koffie drinken, huiswerk maken, thuiswerken, of gewoon gezellig kletsen met elkaar. Het kan allemaal aan de eettafel. Daarom is het belangrijk om goed na te denken wat voor soort eettafel je wilt, en dat je verschillende punten overweegt bij het kopen van een eettafel. De tafel moet niet alleen mooi zijn, het moet ook bij je interieurstijl passen. Ook het formaat is natuurlijk belangrijk. Niet alleen om ervoor te zorgen dat je er met genoeg mensen aan kunt zitten, maar ook omdat het in de ruimte moet passen. Andere punten die je ook moet overwegen, is het materiaal waar het van gemaakt is, en de vorm van de eettafel. In deze beknopte gids kan je er alles over lezen.

Prachtige ronde eethoek met ronde eettafel.
Prachtige ronde eethoek met ronde eettafel.

Formaat

De meeste mensen willen een hele grote eettafel, gewoon omdat ze het mooi en gezellig vinden. Dat spreken wij niet natuurlijk niet tegen, maar helaas is het niet in elke ruimte geschikt om te kiezen voor een grote eettafel. De ruimte waarin je de eettafel plaatst speelt hierbij dus een belangrijke rol. De tafel moet er niet alleen inpassen, maar je moet ook nog genoeg ruimte eromheen hebben, zodat je vrij en comfortabel kunt bewegen. Aan de andere kant zal een te kleine eettafel ervoor zorgen dat de ruimte uit balans is en ongemakkelijk aanvoelt.

Naast de lengte en de breedte, is het ook aan te raden om de hoogte van de tafel in de gaten te houden. Vuistregel is dat er minimaal 30 cm tussen het tafelblad en de stoel moet zitten. Standaard tafelhoogtes zijn ongeveer 73 cm tot 78 cm hoog. Deze hoogtes kunnen het beste gecombineerd worden met stoelen met een zithoogte van 44 tot 48 cm.

In dit kleine studio appartement is er gekozen voor een mooie kleine ronde eettafel.
In dit kleine studio appartement is er gekozen voor een mooie kleine ronde eettafel.

Vorm

Als je het hebt over de vorm van de eettafel, gaan de meeste mensen op zoek naar een vorm die ze mooi vinden. Hoewel dit ook belangrijk is natuurlijk, heeft de vorm meer impact dan alleen op de esthetiek. Hoe groot en wat is de vorm van de ruimte waarin de eettafel wordt geplaatst? Voor hoeveel personen moet het zijn? Moet het tegen de muur geschoven kunnen worden? Allemaal vragen die hierbij een rol spelen. Hieronder vind je de meest populaire eettafel vormen.

Rechthoekige eettafel

Rechthoekige eettafels zijn het populairst omdat de meeste eetkamers rechthoekig van vorm zijn. Uitzonderlijk voor grotere gezinnen en om etentjes te organiseren voor vrienden en familie, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een grote rechthoekige eettafel als je er de ruimte voor hebt. Je kunt er lekker veel eetkamerstoelen aan schuiven, of combineer het met een mooie en functionele eetbank. Het aanbod van rechthoekige eettafels zijn bovendien enorm.

In deze prachtige eetkamer is er gekozen voor een vintage rechthoekige eettafel van hout met daarom witte vlinderstoelen.
In deze prachtige eetkamer is er gekozen voor een vintage rechthoekige eettafel van hout met daarom witte vlinderstoelen.

Ronde eettafel

Ronde eettafels zijn geschikt voor zowel grote als kleine ruimtes. De ronde vorm zorgt ervoor dat het compacter is en hij ziet er geweldig uit in elk type interieurstijl. Ze maken etentjes ook intiemer omdat iedereen gemakkelijk met elkaar kan praten. In een kleine keuken of kleine woonkamer, zou je een kleine ronde eettafel ook tegen de muur kunnen schuiven om ruimte te besparen als je met minder dan drie personen bent. Heb je een extra eter, dan schuif je met net zoveel gemak de tafel even van de muur. Een bijkomend voordeel van een ronde eettafel is dat het erg kindvriendelijk is, omdat je niet met scherpe hoeken te maken hebt.

Leestip: 10x Ronde eethoek

Een knusse ronde eethoek met witte ronde eettafel en houten eetkamerstoelen.
Een knusse ronde eethoek met witte ronde eettafel en houten eetkamerstoelen.

Ovale eettafel

Een eettafel vorm die de laatste jaren erg populair is, is de ovale eettafel. Het ziet er niet alleen erg mooi uit, het combineert de voordelen van de rechthoekige en ronde tafels. Met de afgeronde hoeken wekt het de illusie dat het minder ruimte inneemt, terwijl je er wel met veel mensen aan kunt zitten. Je kunt kiezen voor een Deense ovale eettafel of een ovale eettafel met halve ronde vormen.

In deze ruime keuken is er gekozen voor een mooie vintage houten ovale eettafel.
In deze ruime keuken is er gekozen voor een mooie vintage houten ovale eettafel.

Vierkante eettafel

Dan heb je ook nog vierkante eettafels, die erg geschikt zijn voor kleine ruimtes. Je kunt het eenvoudig tegen de muur schuiven om ruimte te besparen in je smalle keuken of woonkamer. Wil je de mogelijkheid hebben om met meer dan vier mensen te tafelen? Kies dan voor een vierkante eettafel die je uit kunt schuiven, en binnen no time kunt transformeren tot een grotere rechthoekige eettafel.

De vierkante eettafel in deze lichte eethoek is gedecoreerd met een mooi linnen tafelkleed.
De vierkante eettafel in deze lichte eethoek is gedecoreerd met een mooi linnen tafelkleed.

Materiaal

Het materiaal van een eettafel is ook een belangrijk aspect bij je zoektocht naar de perfecte eettafel voor jou, jouw gezin en jouw huis. Het heeft niet alleen impact op de sfeer en uitstraling van de tafel, je hebt ook met praktische punten te maken, zoals duurzaamheid en onderhoud. Hieronder vind je de meest populaire materialen.

Houten eettafel

Houten eettafels zijn een klassieke optie – een duurzame en tijdloze keuze. Massief hout creëert vaak een gastvrije sfeer en past vrijwel in elke interieurstijl. Je kunt kiezen uit verschillende houtsoorten, zoals eiken, walnoot, teak of steigerhout, die elk hun eigen uitstraling hebben. Belangrijk is om een houten eettafel goed te bewerken met de juiste lak. Als een houten eettafel goed wordt onderhouden, dan hoef je nooit meer een nieuwe eettafel te kopen – tenzij je natuurlijk erop uitgekeken raakt, maar dat zal niet zo snel gebeuren bij een houten eettafel.

In deze open keuken is er gekozen voor een grote houten eettafel met houten krukjes en stoelen eromheen.
In deze open keuken is er gekozen voor een grote houten eettafel met houten krukjes en stoelen eromheen.

Glazen eettafel

Een glazen eettafel is super eenvoudig schoon te maken met een vochtige doek. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je op de tafel morst. Wel kan een glazen eettafel breken of krassen, wat deze optie een stuk minder kindvriendelijk maakt. Vanwege het transparante karakter, is het wel een goed idee om te kiezen voor glas als je te maken hebt met beperkte ruimte. Glas wekt namelijk de illusie van meer ruimte en licht.

Dit is de super mooie glazen Knoll Studio Platner eettafel!
Dit is de super mooie glazen Knoll Studio Platner eettafel!

Natuurstenen eettafel

Ben je een liefhebber van natuursteen? Wat dacht je van een natuurstenen eettafel, beschikbaar in bijvoorbeeld graniet of marmer. Een granieten of marmeren eettafel voegt een hele chique look aan elke ruimte. Ze zijn duurzaam en kunnen zowel binnen als buiten veel gebruikt worden. Nadelen is het zware gewicht, het is gevoelig voor vlekken en er kunnen ook krassen ontstaan.

De elegantie van deze ovale marmeren eettafel spat ervan af in deze schitterende eetkamer.
De elegantie van deze ovale marmeren eettafel spat ervan af in deze schitterende eetkamer.

Betonnen eettafel

Heb je een industrieel interieur? Dan is beton het materiaal die er geweldig bij past. Betonnen eettafels zijn zeer duurzaam als je het goed onderhoudt. Let er wel op dat vlekken meteen verwijderd worden om te voorkomen dat ze in de tafel gaan trekken. Wil je een minder zware optie? Kies dan voor betonlook, die bijna niet te onderscheiden zijn van massief beton.

Op Jenwoodhouse.com vonden we deze stoere DIY betonnen eettafel!
Op Jenwoodhouse.com vonden we deze stoere DIY betonnen eettafel!

Fineer eettafel

Fineer eettafels hebben een bekleding die lijkt op massief hout en is gelijmd op spaanplaat of vezelplaat. Dit type materiaal is zeer duurzaam en het oppervlak reageert beter op morsen en knoeien. Het wordt ook als milieuvriendelijk beschouwd omdat er dunnere vellen van een stam worden gebruikt.

Lichte eethoek met wit fineer tafelblad en witte stalen poten.
Lichte eethoek met wit fineer tafelblad en witte stalen poten.

Bekijk ook:
10x Eettafel met bank tegen de muur
Hanglampen boven eettafel

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate