Groot schilderij in de woonkamer


Wil je een groot schilderij in de woonkamer ophangen? Aan de muur, op een kast of gewoon op de vloer? Lees eerst dit artikel met praktische tips, leuke ideeën en de mooiste inspiratie voorbeelden waarmee je direct aan de slag kunt!

Een groot schilderij kan de perfecte toevoeging zijn voor jouw woonkamer. Het heeft het vermogen om een statement te maken, een ruimte te transformeren en de aandacht te trekken van iedereen die binnenkomt. Of je nu een liefhebber bent van moderne kunst, klassieke meesterwerken, abstracte expressie, landschappen of portretten, er is een overvloed aan mogelijkheden om je woonkamer te verfraaien met een groots schilderij dat jouw persoonlijke stijl weerspiegelt.

In dit artikel zullen we je voorzien van handige tips, creatieve ideeën en inspiratie om je te helpen bij het kiezen en plaatsen van een groot schilderij in je woonkamer. We zullen bespreken waarom je zou moeten overwegen om een groot kunstwerk in je interieur op te nemen, hoe je de juiste locatie kunt kiezen, welke stijlen en thema’s passend kunnen zijn, welk formaat het beste werkt, en hoe je harmonie kunt creëren met kleuren, texturen en materialen. Daarnaast zullen we ook ingaan op het belang van de juiste verlichting, decoratieve elementen en lijsten, en waar je kunstwerken kunt vinden die passen bij jouw smaak.

Dus, als je op zoek bent naar manieren om jouw woonkamer nieuw leven in te blazen en een echte eyecatcher toe te voegen, lees dan verder. Ontdek de mogelijkheden en laat je inspireren om grootsheid in huis te halen met een prachtig groot schilderij dat jouw persoonlijkheid en stijl tot uiting brengt.

Het schilderij "Days In The City" van HKliving voegt op een moderne manier iets toe aan jouw interieur. Het is voorzien van een trendy plexiglas frame en de print is met de hand geschilderd, waardoor elke poster uniek is. Je kunt het speels combineren met andere schilderijen. | Afmetingen H 152 x B 127 x D 4 cm | Hier verkrijgbaar voor € 574,99.
Het schilderij “Days In The City” van HKliving voegt op een moderne manier iets toe aan jouw interieur. Het is voorzien van een trendy plexiglas frame en de print is met de hand geschilderd, waardoor elke poster uniek is. Je kunt het speels combineren met andere schilderijen. | Afmetingen H 152 x B 127 x D 4 cm | Hier verkrijgbaar voor € 574,99.

Waarom kiezen voor een groot schilderij?

Een groot schilderij kan een krachtig visueel statement maken in je woonkamer en verschillende voordelen met zich meebrengen. Wanddecoratie heb je natuurljk in verschillende vormen, maar een schilderij blijft natuurlijk één van de meest klassieke vormen van kunst. Of je nu een liefhebber bent van kunst of gewoon op zoek bent naar een manier om je interieur nieuw leven in te blazen, hier zijn enkele redenen waarom je zou moeten overwegen om een groot schilderij in je woonkamer te plaatsen:

  1. Indrukwekkende focal point: Een groot schilderij trekt onmiddellijk de aandacht en fungeert als een opvallend middelpunt in de ruimte. Het creëert een gevoel van grandeur en trekt de ogen van jezelf en je gasten naar zich toe. Het kan dienen als een gespreksstarter en een bron van bewondering.
  2. Kunstzinnige expressie: Een groot schilderij is een uitstekende manier om je persoonlijkheid en stijl tot uiting te brengen. Het geeft je de mogelijkheid om een kunstwerk te kiezen dat resoneert met jouw smaak, interesses en esthetiek. Of je nu kiest voor een modern, klassiek, abstract of realistisch schilderij, het kan jouw unieke artistieke voorkeur weerspiegelen.
  3. Ruimtelijke transformatie: Een groot schilderij heeft de kracht om de sfeer en de uitstraling van de ruimte te veranderen. Het kan een kamer groter laten lijken, diepte en dimensie toevoegen, en zelfs de akoestiek verbeteren door geluidsgolven te absorberen. Door de juiste keuze te maken, kun je de gewenste ambiance creëren die past bij jouw woonstijl.
  4. Emotionele impact: Kunst heeft de kracht om emoties op te roepen en een gevoel van vreugde, verwondering, rust of inspiratie te bieden. Een groot schilderij kan een gevoel van vervoering en diepgang toevoegen aan je woonkamer, waardoor het een plek wordt waar je kunt ontspannen, tot rust kunt komen en jezelf kunt verliezen in de schoonheid van het kunstwerk.
Het schilderij Talin van Kave Home is een ode aan strakke lijnen, boeiende texturen en abstracte patronen. Met zijn minimalistische en rustgevende uitstraling komt dit kunstwerk volledig tot zijn recht in zowel de woonkamer als de slaapkamer. Het is een waarlijk artistiek pronkstuk aan de muur! | Afmetingen: H 90 x B 60 x D 4,5 cm | Hier verkrijgbaar voor € 100,00
Het schilderij Talin van Kave Home is een ode aan strakke lijnen, boeiende texturen en abstracte patronen. Met zijn minimalistische en rustgevende uitstraling komt dit kunstwerk volledig tot zijn recht in zowel de woonkamer als de slaapkamer. Het is een waarlijk artistiek pronkstuk aan de muur! | Afmetingen: H 90 x B 60 x D 4,5 cm | Hier verkrijgbaar voor € 100,00

De juiste locatie kiezen

Een groot schilderij vereist een zorgvuldige plaatsing om zijn volledige impact te kunnen tonen. Hier zijn enkele overwegingen bij het kiezen van de juiste locatie voor jouw grote schilderij in de woonkamer:

Het middelpunt van de woonkamer

Een populaire keuze is het plaatsen van het grote schilderij als het middelpunt van de woonkamer. Dit kan bijvoorbeeld boven de bank, het dressoir of de open haard zijn. Door het kunstwerk op ooghoogte te hangen, creëer je een natuurlijke focus en geef je het schilderij de prominente positie die het verdient. Dit zorgt ervoor dat het kunstwerk het eerste is wat mensen zien wanneer ze de kamer binnenkomen.

Een lege muur benutten

Heb je een lege muur in de woonkamer die schreeuwt om aandacht? Dit is het perfecte canvas voor jouw grote schilderij. Een muur zonder andere decoratieve elementen zorgt ervoor dat het kunstwerk echt opvalt en alle aandacht krijgt. Meet de beschikbare ruimte zorgvuldig op om ervoor te zorgen dat het schilderij proportioneel is ten opzichte van de muur en de rest van de kamer.

Dit Akoestisch Fotopaneel vindt zijn inspiratie in de betoverende Zen-cirkels, ook wel bekend als Enso, die symbool staan voor universele eenheid, harmonie en compleetheid. Het paneel is een eenvoudige, doch krachtige uitbeelding van de Zen-filosofie en geeft elke ruimte een ontspannen en meditatieve ambiance. | 120x180 cm | Hier verkrijgbaar voor €699,90.
Dit Akoestisch Fotopaneel vindt zijn inspiratie in de betoverende Zen-cirkels, ook wel bekend als Enso, die symbool staan voor universele eenheid, harmonie en compleetheid. Het paneel is een eenvoudige, doch krachtige uitbeelding van de Zen-filosofie en geeft elke ruimte een ontspannen en meditatieve ambiance. | 120×180 cm | Hier verkrijgbaar voor €699,90.

Overweeg de kijkhoek en lichtinval

Bij het kiezen van de locatie voor je grote schilderij is het belangrijk om rekening te houden met de kijkhoek en lichtinval in de woonkamer. Plaats het schilderij op een plek waar het vanuit verschillende hoeken goed zichtbaar is, zodat mensen het kunstwerk vanuit verschillende perspectieven kunnen bewonderen. Bovendien is het essentieel om te overwegen hoe het natuurlijke en kunstmatige licht op het schilderij zal vallen. Zorg ervoor dat er geen storende schittering of reflecties zijn die het zicht belemmeren. Verstel indien nodig de gordijnen, jaloezieën of verlichting om de optimale belichting voor het kunstwerk te creëren.

Door zorgvuldig na te denken over de locatie van je grote schilderij kun je ervoor zorgen dat het de aandacht krijgt die het verdient en een impact maakt in je woonkamer. Het kan een centraal punt van interesse worden en een bron van bewondering voor zowel jou als je gasten. In de volgende sectie zullen we ingaan op verschillende stijlen en thema’s van grote schilderijen die je kunt overwegen voor je woonkamer.

In dit prachtige HKlivingCatch My Drift schilderij komen diverse kleurschakeringen op een kunstzinnige manier naar voren. Een opvallend kenmerk is het fraaie blauwe plexiglazen frame dat perfect aansluit bij het blauw in het schilderij. | Afmetingen H 127 x B 107 x D 4 cm | Hier verkrijgbaar voor € 495,-.
In dit prachtige HKlivingCatch My Drift schilderij komen diverse kleurschakeringen op een kunstzinnige manier naar voren. Een opvallend kenmerk is het fraaie blauwe plexiglazen frame dat perfect aansluit bij het blauw in het schilderij. | Afmetingen H 127 x B 107 x D 4 cm | Hier verkrijgbaar voor € 495,-.

Het perfecte formaat kiezen

Het kiezen van het juiste formaat voor je grote schilderij is essentieel om een evenwichtige en harmonieuze uitstraling te creëren in je woonkamer. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen bij het bepalen van het perfecte formaat:

Proportioneel aanpassen aan de ruimte

Het formaat van het schilderij moet in verhouding staan tot de grootte van de ruimte. Een te klein schilderij kan verloren lijken in een grote woonkamer, terwijl een te groot schilderij de ruimte kan overweldigen. Meet de beschikbare wandruimte zorgvuldig op en houd rekening met andere decoratieve elementen in de kamer, zoals meubels en accessoires. Overweeg ook de hoogte en de indeling van de ruimte bij het bepalen van de juiste afmetingen. Over het algemeen geldt dat grotere ruimtes zich lenen voor grotere schilderijen, terwijl kleinere ruimtes beter geschikt zijn voor iets compactere werken.

Overweeg de meubelstukken en indeling

Het schilderij moet in harmonie zijn met de meubelstukken en de algehele indeling van de woonkamer. Als het schilderij boven een bank of een dressoir wordt geplaatst, zorg er dan voor dat de breedte van het schilderij niet breder is dan het meubelstuk zelf. Een algemene richtlijn is om het schilderij ongeveer twee derde van de breedte van het meubelstuk te laten beslaan voor een gebalanceerde uitstraling. Houd ook rekening met de hoogte van de meubels en zorg ervoor dat het schilderij op een visueel aantrekkelijke hoogte wordt geplaatst.

Door het formaat van je grote schilderij zorgvuldig af te stemmen op de ruimte en de indeling van je woonkamer, kun je een visueel evenwicht creëren en een samenhangend geheel vormen. Het schilderij zal op natuurlijke wijze samensmelten met de omgeving en de algehele esthetiek van de kamer versterken. In de volgende sectie zullen we ingaan op het belang van kleurenpalet en harmonie bij het kiezen van een groot schilderij voor je woonkamer.

In dit gedeelte van de woonkamer is er gekozen voor een grote lijst met het perfecte formaat.
In dit gedeelte van de woonkamer is er gekozen voor een grote lijst met het perfecte formaat.

Kleurenpalet en harmonie

Het kleurenpalet van je grote schilderij speelt een belangrijke rol in het creëren van een harmonieuze en visueel aantrekkelijke woonkamer. Hier zijn enkele tips om het juiste kleurenschema te kiezen:

Contrast creëren

Een effectieve manier om het grote schilderij te laten opvallen, is door contrast te creëren met de kleuren in de rest van de kamer. Als je een woonkamer hebt met neutrale tinten, zoals wit, beige of grijs, kun je overwegen om een schilderij te kiezen met levendige, contrasterende kleuren. Dit zorgt voor een spannend visueel contrast en maakt het kunstwerk een echte blikvanger. Omgekeerd, als de kamer al veel kleur bevat, kun je ervoor kiezen om een schilderij te selecteren dat subtielere tinten bevat die harmoniëren met de bestaande kleuren.

Aanvullen of accentueren van bestaande kleuren

Een andere benadering is om het grote schilderij te laten aansluiten bij de reeds aanwezige kleuren in de woonkamer. Je kunt ervoor kiezen om een kunstwerk te selecteren dat kleuren bevat die overeenkomen met de kussens, gordijnen, vloerkleden of andere decoratieve elementen in de kamer. Hierdoor ontstaat een gevoel van samenhang en eenheid. Als je daarentegen een specifieke kleur wilt accentueren, bijvoorbeeld een opvallende accentmuur, kun je een schilderij kiezen dat deze kleur bevat om het visuele effect te versterken.

Kleurpsychologie

Houd ook rekening met de psychologische effecten van kleuren bij het kiezen van het kleurenpalet voor je grote schilderij. Kleuren hebben het vermogen om verschillende emoties en stemmingen op te roepen. Bijvoorbeeld, warme kleuren zoals rood en oranje kunnen energie en passie uitstralen, terwijl koele kleuren zoals blauw en groen een gevoel van rust en ontspanning kunnen bevorderen. Overweeg welke sfeer je wilt creëren in je woonkamer en kies een schilderij met kleuren die overeenkomen met de gewenste ambiance.

Door bewust te zijn van het kleurenpalet van je grote schilderij kun je een harmonieus geheel creëren dat goed past bij de rest van je woonkamer. Of je nu kiest voor contrast, aanvulling of accentuering, het kleurenschema van het schilderij zal bijdragen aan de algehele esthetiek en het visuele evenwicht van de ruimte. In de volgende sectie zullen we ingaan op de impact van texturen en materialen bij het kiezen van een groot schilderij voor je woonkamer.

De vormen van deze 3D reliëf schilderij blijven ons betoveren. Dankzij het royale formaat van het werk komen de schaduwlijnen nog indrukwekkender naar voren en zorgen ze voor een verrassend effect. Een tip: hang de kunstwerken in de schijnwerpers om de schaduwen ook in het donker tot leven te laten komen. | Afmetingen: 80x120 cm | Hier verkrijgbaar voor €459,00.
De vormen van deze 3D reliëf schilderij blijven ons betoveren. Dankzij het royale formaat van het werk komen de schaduwlijnen nog indrukwekkender naar voren en zorgen ze voor een verrassend effect. Een tip: hang de kunstwerken in de schijnwerpers om de schaduwen ook in het donker tot leven te laten komen. | Afmetingen: 80×120 cm | Hier verkrijgbaar voor €459,00.

Het schilderij als focal point

Nu je het perfecte grote schilderij hebt gekozen en de locatie en het kleurenpalet hebt bepaald, is het tijd om het schilderij echt tot zijn recht te laten komen als het centrale punt van interesse in je woonkamer. Hier zijn enkele tips om het schilderij te laten schitteren:

Inrichting rondom het schilderij

Creëer een inrichting rondom het schilderij om het zijn welverdiende aandacht te geven. Plaats meubels en andere decoratieve elementen op strategische wijze, zodat ze het schilderij omlijsten en benadrukken. Denk aan het plaatsen van een bank, fauteuils of een salontafel in de buurt van het kunstwerk. Zorg ervoor dat de inrichting de esthetiek van het schilderij aanvult en versterkt, zonder te concurreren met de visuele impact ervan.

Verlichting en belichtingstechnieken

Goede verlichting is essentieel om het grote schilderij optimaal te laten stralen. Overweeg het gebruik van speciale belichtingstechnieken, zoals spots of wandlampen, om het schilderij uit te lichten en de details ervan te accentueren. Verstelbare verlichting kan helpen om de juiste hoeveelheid licht op het schilderij te richten, afhankelijk van de tijd van de dag en de gewenste sfeer. Vermijd echter direct zonlicht of fel kunstlicht dat schadelijk kan zijn voor het kunstwerk.

Complementaire decoratieve elementen

Om het schilderij nog meer in de schijnwerpers te zetten, kun je complementaire decoratieve elementen toevoegen in de nabijheid ervan. Denk aan decoratieve objecten, zoals vazen, sculpturen of planten, die qua stijl, kleur of thema overeenkomen met het schilderij. Dit zal helpen om een samenhangende en evenwichtige uitstraling te creëren in de woonkamer. Zorg ervoor dat de decoratieve elementen niet concurreren met het schilderij, maar eerder dienen als aanvulling en versterking ervan.

Door aandacht te besteden aan de inrichting, verlichting en complementaire decoratieve elementen rondom het schilderij, kun je het tot het stralende middelpunt van je woonkamer maken. Deze aandacht voor detail zal bijdragen aan de algehele esthetiek van de ruimte en de impact van het kunstwerk versterken. In de volgende sectie zullen we ingaan op het belang van een passende lijst voor je grote schilderij.

Stylist Josefin Haag heeft een groot abstract schilderij naast de bank opgehangen, gecombineerd met een rij kleine lijsten boven de bank.
Stylist Josefin Haag heeft een groot abstract schilderij naast de bank opgehangen, gecombineerd met een rij kleine lijsten boven de bank.

Bekijk ook:
10x Wanddecoratie ideeën in de woonkamer
Kleine woonkamer inrichten? 18x Tips!
15x Woonkamer decoratie

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate