Kleine woonkamer inrichten? 18x Tips!


Wil je jouw kleine woonkamer inrichten die niet alleen praktisch is ingedeeld, maar ook mooi, knus en gezellig is? Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet, inclusief inspiratie voorbeelden, en leuke meubels en accessoires die je hier goed voor kunt gebruiken. Succes!

Een kleine woonkamer inrichten kan een flinke uitdaging zijn, net zoals een smalle woonkamer. Voor velen is de woonkamer dé belangrijkste ruimte in huis. Hoe groter deze is, hoe fijner het is. Maar tóch hoeft het geen ramp te zijn als je een kleine woonkamer hebt. Ook een kleine woonkamer kan je namelijk heel leuk, fijn en praktisch inrichten. Het is een kwestie van het vinden van een balans tussen wat praktisch is en wat mooi is. Natuurlijk klinkt dat veel makkelijker dan het in werkelijkheid is. Daarom gaan wij jou helpen. Met behulp van onderstaande 18 tips, ideeën en mooie inspiratie voorbeelden, kan je jouw woonkamer inrichten tot dé fijnste ruimte in huis!

1. Kies voor een open keuken

Een open keuken biedt een aantal hele belangrijke voordelen. Het geeft je woning bijvoorbeeld een sociaal karakter, Je creëert zowel openheid als gezelligheid. Met een open keuken kan je de kinderen in de gaten houden als je aan het koken bent. En een open keuken zorgt vooral voor ruimtelijkheid. Zowel de keuken als de kleine woonkamer zal daar van profiteren.

Kleine woonkamer open keuken

Kleine woonkamer open keuken

Kleine woonkamer open keuken

Shop the look

2. Keuken bar

Een eettafel in combinatie met de eetkamerstoelen nemen best wel wat ruimte in beslag. Bespaar ruimte door te kiezen voor een keuken bar met leuke barkrukken. Met een keuken bar creëer je extra werkruimte in een kleine keuken, terwijl je het ook als een eettafel kan gebruiken om aan te eten. Het ziet er ook nog eens super tof uit.

Kleine woonkamer keuken bar

Kleine woonkamer keuken bar

Kleine woonkamer keuken bar

Shop the look

3. Meubels met opbergruimte

Opbergruimte is erg belangrijk in huis, vooral in een kleine woonkamer. Hoe meer opbergruimte je hebt, hoe georganiseerder en netter het is. Opbergruimte kan je niet alleen creëren met kasten, ook andere meubels kunnen opbergruimte hebben. Denk bijvoorbeeld aan een salontafel, bank of poef.

Kleine woonkamer salontafel met opbergruimte

Kleine woonkamer bank met opbergruimte

Kleine woonkamer salontafel met opbergruimte

Shop the look

4. Maak gebruik van de muren

In een kleine woonkamer heb je te maken met beperkte vloeroppervlakte. Een hele handige tip is om gebruik te maken van de muren. De muren kan je decoreren met leuke muurdecoratie, maar je kunt er ook opbergruimte creëren. Open wandplanken zijn altijd een goed idee, maar je kunt ook denken aan wandkasten, haken, noem maar op.

Kleine woonkamer wandplanken

Kleine woonkamer wandkast

Kleine woonkamer wandplank

Shop the look

5. Lichte muren

Hoe donkerder een ruimte, hoe kleiner het wordt. Daarom is dé meest gegeven tip van interieurontwerpers en architecten om te kiezen voor lichte muren in een kleine woonkamer. Lichte muren kunnen dus helpen om een kleine woonkamer visueel groter te laten lijken. Dit komt omdat lichte kleuren het licht reflecteren, wat de ruimte licht en ruimte geeft. Donkere kleuren absorberen het licht en maken de ruimte visueel kleiner.

Daarnaast kunnen lichte muren ook een rustgevende en uitnodigende sfeer creëren. Ze passen goed in een minimalistische stijl en kunnen de aandacht vestigen op andere elementen in de ruimte, zoals een bank of een mooie schilderij. Met witte muren kan het nooit fout gaan, maar ook lichtgrijze of taupe muren kunnen erg mooi zijn.

Kleine woonkamer lichte muren

Kleine woonkamer lichte muren

Kleine woonkamer lichte muren

Shop the look

6. Omarm lichtinval

Als je kleine woonkamer heel veel natuurlijke lichtinval hebt, moet je dit niet blokkeren met donkere gordijnen. Laat het binnenstromen om de ruimte luchtiger en opener te maken. Zelfs als je geen grote ramen en veel zonlicht hebt, kies dan voor lichtere tinten om het licht dat je hebt te maximaliseren.

Kleine woonkamer lichtinval

Kleine woonkamer lichtinval

Kleine woonkamer lichtinval

Shop the look

7. Speel met schaal

Wees niet bang om een statement te maken in een kleine woonkamer. Juist het gebruik van veel kleine objecten in kleine ruimte kunnen de kamer rommelig maken, dus blijf bij een paar grote stukken voor comfort en stijl. De bank is daar een heel mooi voorbeeld van. Veel mensen gaan voor een kleine bank, die niet eens comfortabel zit. Een grote hoekbank kan ook in een kleine woonkamer een heel goed idee zijn.

Kleine woonkamer hoekbank

Kleine woonkamer hoekbank

Kleine woonkamer grote bank

Shop the look

8. Neem een groot vloerkleed

Het nemen van een groot vloerkleed, zelfs met een gedurfd patroon, is een truc die een ruimte groter maakt. In tegenstelling tot kleinere vloerkleden, breekt de grote afmeting visueel de vloer open. Dit kan ook helpen om de ruimte te verankeren en je een goed hoofdonderdeel te geven om de rest van de ruimte te ontwerpen.

Kleine woonkamer groot vloerkleed

Kleine woonkamer groot vloerkleed

Kleine woonkamer groot vloerkleed

Shop the look

9. Kies voor een consistent kleurenpalet

Zoals we al een paar keer hebben genoemd, betekent een kleine ruimte niet dat je geen plezier kunt hebben met kleuren. Dus als je houdt van mooie kleuren houdt, ga vooral je gang. Om te voorkomen dat de kleine woonkamer niet chaotisch eruit ziet, is het wel belangrijk om een consistent kleurenpalet aan te houden.

Kleine woonkamer kleur

Kleine woonkamer kleur

Kleine woonkamer kleur

10. Bank van de muur

Weersta de drang om al je meubels tegen de muur te plaatsen. Als je ruimte achter een meubelstuk creëert, zal de ruimte er breder en ruimtelijker uitzien. Een bank hoef je dus niet perse tegen de muur te plaatsen, vooral ook niet in een kleine woonkamer.

Kleine woonkamer bank van de muur

Kleine woonkamer bank van de muur

Kleine woonkamer bank van de muur

Shop the look

11. Muurdecoratie

Wanddecoratie mag natuurlijk niet ontbreken in je kleine woonkamer, hoe klein deze ook is. Breng je muurdecoratie naar boven om het oog te misleiden en vergroot of accentueer de hoogte van de kleine woonkamer. Gebruik verticale lijnen. Hang bijvoorbeeld een grote schilderij of een collage van foto’s op een rij. Dit geeft het effect dat de ruimte hoger is.

Een grote collage van lijsten lijkt misschien te druk voor een kleine woonkamer, maar het kan de woonkamer eigenlijk zelfs groter maken als het helemaal naar het plafond loopt.

kleine woonkamer inrichten muurdecoratie

kleine woonkamer collage lijsten

Kleine woonkamer muurdecoratie

Kleine woonkamer muurdecoratie

Kleine woonkamer muurdecoratie

Shop the look

12. Verlichtingsplan

Bij het kiezen van verlichting voor een kleine woonkamer is het belangrijk om te kiezen voor verlichting die de ruimte visueel groter maakt en tegelijkertijd functioneel is. Daarnaast is het aan te raden om een verlichtingsplan te maken dat verschillende soorten verlichting combineert, inclusief algemene verlichting, taakverlichting en sfeerverlichting:

  1. Een plafondlamp kan een goede optie zijn omdat het licht van bovenaf naar beneden schijnt, wat de ruimte visueel groter maakt. Kies voor een lamp met een open ontwerp of een transparant materiaal, zodat het licht goed kan doordringen.
  2. Wandlampen nemen minder ruimte in beslag dan vloerlampen en kunnen de ruimte visueel optisch vergroten door de hoogte te benadrukken.
  3. Tafellampen kunnen een gezellige sfeer creëren en tegelijkertijd functioneel zijn als leeslamp. Kies voor een lamp met een slanke basis zodat het niet te veel ruimte inneemt.
  4. LED-stripverlichting. LED-stripverlichting is een flexibele en energiezuinige optie die je kunt gebruiken om accentverlichting te creëren. Je kunt de strip op de muur plakken of onder meubels of planken bevestigen.
  5. Verlichting in meubels. Sommige meubels, zoals boekenkasten of kasten, hebben ingebouwde verlichting. Dit kan een goede optie zijn om extra verlichting te creëren zonder dat het te veel ruimte inneemt.

Kleine woonkamer wandlamp

Kleine woonkamer wandlamp

Kleine woonkamer wandlamp

Shop the look

13. Maatwerk oplossingen

Met maatwerk oplossingen zorg je er niet alleen voor dat het volledig naar jouw smaak wordt gemaakt, het zorgt er ook voor dat je alle centimeters benut in een kleine woonkamer. Hierdoor zal de woonkamer ook een stuk rustiger en georganiseerder zijn. In de woonkamer kan je bijvoorbeeld kiezen voor een op maat gemaakte TV meubel, die je eventueel combineert met een vaste bank met opbergruimte. Je zou ook kunnen denken aan een op maat gemaakte bank, waar je maatkussens op plaatst. Een ander goed idee is een grote multifunctionele kast als TV meubel, boekenkast en pronkkast.

kleine woonkamer op maat gemaakte bank

Kleine woonkamer maatwerk kast

Kleine woonkamer maatwerk kast

14. Zwevende meubels

Zwevende meubels zijn ook een goed idee voor een kleine woonkamer. Zwevende meubels hangen aan de muur of zijn op een andere manier opgehangen, waardoor ze weinig ruimte op de vloer in beslag nemen. Dit is handig in kleinere ruimtes waar elke centimeter telt. Daarnaast geven ze de ruimte een luchtige uitstraling. Zwevende meubels geven de indruk dat ze “zweven”, wat de ruimte visueel groter maakt en een luchtige sfeer creëert.

Kleine woonkamer zwevende commode

Kleine woonkamer zwevende wandkast boven bank

Kleine woonkamer zwevende boekenkast

Shop the look

15. Maak gebruik van de vensterbank

De vensterbank kan een hele nuttige plek zijn, vooral in een kleine woonkamer. Je kunt het nuttig benutten door het effectief in te richten, bijvoorbeeld als werkplek of leeshoek. Daarnaast is een vensterbank ook dé ideale plek om er leuke decoratieve spullen op te plaatsen. Denk aan leuke planten, mooie boeken, lijsten, kaarsen, noem maar op.

LeestipVensterbank decoratie ideeën

Kleine woonkamer vensterbank

Kleine woonkamer vensterbank

Kleine woonkamer vensterbank

Shop the look

16. Naadloze vloer

Een houten vloer, vloertegels, laminaat hebben allemaal naden. Door te kiezen voor een naadloze vloer, zoals een gietvloer, microcement vloer of een betonvloer, zorg je ervoor dat de ruimte optisch groter wordt. Daarnaast bieden naadloze vloeren ook een aantal praktische voordelen. Zo is een naadloze vloer makkelijk te onderhouden. Er zijn geen naden of spleten waar vuil en vocht zich kunnen verzamelen, dus het is makkelijker om de vloer schoon te houden. Daarom kan je ook wel zeggen dat een naadloze vloer erg hygiënisch is.

Kleine woonkamer naadloze vloer

Kleine woonkamer naadloze vloer

Kleine woonkamer naadloze vloer

17. Betonstuc vloer én muren

Als je bijvoorbeeld een betonlook vloer hebt, dan kan het een goed idee zijn om die te combineren met diezelfde betonlook aan de muren. Op die manier maak je de kleine woonkamer zowel breder als langer. Je zou zelfs het plafond mee kunnen nemen om het effect nóg groter te maken. Beton cire en microcement kunnen erg duur zijn. Om kosten te besparen zou je ook kunnen kiezen voor betonlook verf.

Kleine woonkamer betonlook vloer en muur

Kleine woonkamer betonlook vloer en muur

Kleine woonkamer betonlook vloer en muur

Shop the look

18. TV aan de muur

Tegenwoordig hebben de meeste mensen een platte televisie, waar je heel veel ruimte mee bespaart ten op zichte van de ouderwetse beeldbuis TV. Deze kan je uiteraard gewoon op een TV meubel plaatsen, maar je kunt ook extra ruimte besparen door de TV aan de muur op te hangen. Een bijkomend voordeel is dat de kans op beschadigingen een stuk kleiner zijn, omdat de TV vastzit aan de muur met een muurbeugel. Een TV meubel is zelfs dan niet nodig. Wil je wel een TV meubel? Dan zou je daar weer andere leuke spullen op kunnen plaatsen. TV aan de muur ophangen zonder zichtbare kabels kan op verschillende manieren. Kleine woonkamer TV aan de muur

Kleine woonkamer TV aan de muur

Kleine woonkamer TV aan de muur

Shop the look

Bekijk ook:
Hoekbank voor een kleine woonkamer
10x Schuifdeur woonkamer
60x Woonkamer ideeën

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate