12x Schilderij ophangen zonder boren


Hoe kan je een schilderij ophangen zonder te boren? Dit is één van de meest gestelde vragen in de wereld van interieur inrichting en styling. Kunst aan de muur is een absolute musthave in huis. Dit kan een schilderij zijn, maar ook lijsten met posters of prints, of gewoon fotolijsten. Als je een betonnen muur of een gipsplaat muur hebt, dan is boren in de muur de meest eenvoudige manier. Heb je een houten muur, MDF of multiplex? Dan zou je ook spijkers of schroefhaakjes kunnen gebruiken.

Het grote nadeel van boren en spijkers, is dat je gaten in de muur krijgt. Hoe meer schilderijen je wilt ophangen, hoe meer gaten. Dit kan dus een ding zijn bij een muur collage maken van lijsten. Dat is in heel veel gevallen niet ideaal. Ten eerste is het geen fijn idee om gaten in je nieuwe strakke muur te boren. Daarnaast ben je misschien van plan om de opstelling van de schilderijen en lijsten regelmatig te wisselen, waardoor de gaten zichtbaar kunnen worden. En dat is het laatste wat je wilt.

Wil jij een lijst of schilderij ophangen zonder boren? Wij hebben 12 alternatieven voor je op een rijtje gezet!

1. Zelfklevende strips

Zelfklevende strips zijn een soort dubbelzijdige tape met klitteband, die je gewoon op de muur kunt plakken. Dit kan een strakke gestuukte muur zijn, een behangen muur, maar ook bijvoorbeeld op tegels in de badkamer of zelfs op een raam. Belangrijk is om eerst zowel de muur als de lijst stofvrij te maken met een doekje. Daarna plak je de zelfklevende strips aan de achterkant van de lijst. Twee strips zijn voldoende, één aan de bovenkant en één aan de onderkant. Daarna kan je de lijst op de gewenste plek op de muur plakken. De maximale draagdracht van een kleine strip is 1KG en van een grote strips is dat 2KG. De Teva zelfklevende strips zijn hier verkrijgbaar.Zelfklevende strips

Instructies:

 1. Reinig het oppervlak;
 2. Plak de strips aan de achterkant van de lijst, en druk het 5 seconden goed aan;
 3. Plak het de lijst aan de muur, en druk het 3 seconden goed aan:
 4. That’s it!

Bekijk ook onderstaande video:

2. Klevende schroeven

Naast zelfklevende strips zijn ook klevende schroeven verkrijgbaar, die super populair zijn als alternatief voor het ophangen van een schilderij zonder boren. Ze worden ook wel klevende haken of klevende spijkers genoemd. Het grote voordeel van deze klevende schroeven is dat je zware lijsten en schilderijen kunt ophangen. Dankzij speciale technologieën kan je met de klevende schroeven van Tesa maar liefst tot 10KG per schroef ophangen, zowel op gladde als ruwe ondergronden. En wat ook heel fijn is, is dat ze verstelbaar zijn. Je kunt een lijst of schilderij dus zonder teveel poespas iets hoger of langer hangen. Klik hier om de verschillende varianten te bekijken.

Klevende schroeven

Het gebruik van deze verstelbare klevende spijkers is super eenvoudig:

 1. Reinig het oppervlak;
 2. Plak de zelfklevende strips aan de muur;
 3. Plak de spijker op de strip;
 4. Stel de gewenste hoogte in door de spijker te schuiven;
 5. Hang de lijst of schilderij aan de spijker;
 6. That’s it!

Bekijk ook onderstaande video:

3. Schilderij ophangrails

Schilderij ophangrails zijn ook erg populair. Dit zijn railsystemen die je aan de bovenkant van de muur, tegen het plafond, monteert. Hieraan kan je draden hangen, waar meerdere schilderijen en lijsten aan gehangen kunnen worden.

Let op dat je twee varianten hebt. Je hebt ophangrails die je alsnog in de muur of plafond moet schroeven. Het voordeel van dit soort systemen ten op zichten ‘normaal’ boren in de muur of spijkers, is dat je slechts twee keer hoeft te boren voor het ophangen van meer dan twee schilderijen of lijsten. Wil je liever helemaal niet boren? Dan zou je ook lijm of kit kunnen gebruiken om de rails te bevestigen. Wat het grote voordeel is van ophangrails, is dat je de posities van de lijsten kunt aanpassen, door met de draden te schuiven.

Daarnaast heb je ook schilderij ophangrails die je ook aan de muur of aan het plafond kunt lijmen, zoals de ArtiTeq Contour Rail. Je zou hier de PATTEX Geen spijkers & schroeven montagekit voor kunnen gebruiken. Wat erg fijn is, is dat je deze ophangrails kunt overschilderen met dezelfde kleur als de muur, waardoor de rails nóg minder zal opvallen.

Schilderij ophangrails

Bekijk ook onderstaande video voor de ontage van het ArtiTeq Contour Rail:

4. Aan de sierlijst

Sierlijsten geven een interieur heel veel karakter, net als vele andere authentieke details. Naast dat ze erg decoratief en sierlijk zijn, kan je ze ook op een leuke manier gebruiken, waardoor je een schilderij kunt ophangen zonder te boren. Niet met een ophangsysteem, maar gewoon met een simpel touwtje of transparante visdraad met een haakje! Heb je geen sierlijsten? Misschien is het tijd om een sierlijst te maken. Dit is niet alleen een leuk idee voor karakteristieke en klassieke interieurs, je kunt ook hele mooie sierlijsten maken voor strakke moderne interieurs.

Schilderijen ophangen aan sierlijsten

5. Schilderijplank

Schilderijplanken zijn voor velen de ideale oplossing. Dit zijn smalle planken die je aan de muur kunt monteren, waar meerdere schilderijen en lijsten op geplaatst kunnen worden. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, kleuren en materialen. Hoe breder de schilderijplank, hoe meer lijsten je erop kunt plaatsen. Normaal gesproken worden deze schilderijplanken aan de muur vastgeschroefd. Maar dit zou je eigenlijk ook heel goed kunnen lijmen met dezelfde PATTEX Geen spijkers & schroeven montagekit. Deze is namelijk sterk genoeg. Hier vind je verschillende schilderijplanken van IKEA.

Schilderijplank lijmen

Bekijk ook onderstaande video:

6. Op de sidetable

Een sidetable is een smalle hoge tafel die je vaak in de hal vindt. Daar kunnen praktische spullen op geplaatst worden zoals sleutels en geld, maar bijna nooit zonder decoratie. Denk aan mooie boeken, vazen, leuke planten, noem maar op. Je zou er dus ook een schilderij of een grote lijst op kunnen plaatsen. Omdat je het niet gaat ophangen aan de muur, hoef je dus ook geen gaten te boren.

Schilderij op sidetable

7. Op de schouw

Heb je een schouw in de woonkamer, slaapkamer, badkamer of kinderkamer? Mooi, want ook dat is een goede en leuke plek om er een schilderij, een grote lijst of meerdere kleine fotolijsten op te plaatsen. Een grote spiegel op de schouw is erg populair, maar dit kunnen dus ook bovengenoemde objecten zijn. En ook hier geldt natuurlijk dat je niet hoeft te boren in de muur.

Schilderij op schouw

8. Op de kast

In tegenstelling tot een sidetable of een schouw, die niet iedereen in huis heeft, heeft iedereen natuurlijk wel een kast in huis. Dit kan de TV meubel zijn, een wandkast in de keuken of een ladekast in de slaapkamer. Al deze kasten vragen schreeuwen om op een leuke manier gedecoreerd te worden. Heb je meerdere kasten? Dan kun je alles om de zoveel tijd ook afwisselen. Doen dus!

Schilderij op kast

9. Op het keukenblad

Het komt niet zo vaak voor dat mensen een schilderij of een grote lijst op het keukenblad plaatsen. Het keukenblad wil je namelijk zoveel mogelijk vrij houden als werkruimte. Maar bestaat je keuken uit meerdere kasten, en je hebt genoeg werkplek, dan kan het heel leuk zijn om een mooie schilderij op het keukenblad te plaatsen. Plaats het tegen de muur op het keukenblad, zodat je niet in de strakke keuken achterwand hoeft te boren.

Schilderij op keukenblad

10. Op stapels boeken

Ben je een echte boekenwurm, omdat je van lezen houdt of gewoon omdat je een verzamelaar bent? In plaats van de boeken in de kast te doen, is het ook een heel leuk idee om stapels boeken te creëren op de vloer. En op die stapels boeken kan je als een soort kast of sidetable gebruiken, waar je schilderijen en lijsten op kan plaatsen. Is dat geen super leuk idee!?

Schilderij op boeken

11. Op muurtje

Heb jij weleens nagedacht om een muurtje te creëren? Achter de bank in de woonkamer of een muurtje achter het bed? Dit ziet er niet alleen super leuk uit, maar het is ook erg praktisch. Het muurtje kan je namelijk gebruiken als een soort bijzettafel of een nachtkastje, waar je spullen op kunt plaatsen. En wij vinden het vooral leuk omdat je het op een hele leuke manier kunt decoreren! Plantjes, boeken, glazen stolpen, schilderijen, fotolijstjes, noem maar op.

Schilderij op muurtje

12. Op de vloer

We zijn gek op ateliers en gallery’s, waar kunstwerken vaak gewoon op de vloer zijn geplaatst. Waarom zou je dat dat niet thuis kunnen doen? Plaats de schilderijen gewoon op de vloer tegen de muur. Onderstaand interieur bewijst dat dit super leuk kan zijn! Ze hebben het wel gecombineerd met een schilderijplank aan de muur.

Schilderij op de vloer

Bekijk ook:
TV ophangen zonder zichtbare kabels
8x Posters ophangen
Zelfklevende haakjes

6 Comments

 1. Hi, ik vind die witte lage plank van foto 8 briljant! Enig idee waar ik zoiets kan vinden? Groetjes, Jasmijn

  • Die plank lijkt een beetje op de LACK plank van Ikea (110 x 26 x 5 cm) met een max. draagvermogen van 10 kg per plank.

 2. De titel zegt: “ophangen”. Een schilderij op de kast/plank/vloer/muur/tafel/schouw/boeken neerzetten is NIET ophangen maar neerzetten.

 3. Eens! er zijn maar 3 opties met ophangen. De rest zijn geen oplossingen. Iedereen kan wel verzinnen dat je een schilderij op een kast kan plaatsen of een muur. Dit is alleen niet de oplossing die we willen of zoeken.

  Verder wel bedankt voor de zelfklevende schroeven tip. Ga die uitproberen thuis.

 4. Eens!! er zijn maar 3 opties met ophangen. De rest zijn geen oplossingen. Iedereen kan wel verzinnen dat je een schilderij op een kast kan plaatsen of een muur. Dit is alleen niet de oplossing die we willen of zoeken.

  Verder wel bedankt voor de zelfklevende schroeven tip. Ga die uitproberen thuis.

 5. Goed artikel!

  Let alleen wel op, de klevende schroeven van Tesa kunnen bij lange na geen 10KG per schroef dragen (dit is vaak slechts 1,2 of 3 KG). Tesa vermeld dit altijd duidelijk op de verpakking.

  Wist je ook dat er plakspijkers bestaan? Dit is zo ongeveer hetzelfde idee als de klevende schroeven van Tesa. Plakspijkers kunnen echter wel tot een gewicht van 5KG per plakspijkers dragen. Dat is vaak wel wenselijk bij het ophangen van een wat zwaarder schilderij.

  De plakspijkers zijn te vinden bij https://plakspijkers.nl/

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate