Hoekbank voor een kleine woonkamer


Is een hoekbank voor een kleine woonkamer een goed idee? Absoluut! De grootste misvatting bij het inrichten van een kleine woonkamer is dat je geen hoekbank of grote bank kunt hebben, maar met een hoekbank kan je een smalle en kleine woonkamer juist ruimtelijker en groter laten lijken en aanvoelen. Lees er alles over op deze pagina en bekijk mooie inspiratie voorbeelden!

We zijn ervan bewust dat een kleine woonkamer inrichten een een uitdaging kan zijn. Er zijn zoveel dingen om over na te denken. De indeling is één ding, maar je moet ook nadenken over de verschillende soorten meubels, die je wel of juist niet nodig hebt. En één van die meubels, die ongetwijfeld het belangrijkste element is in de woonkamer, is natuurlijk de bank. Dus laten we dit vanaf het begin meteen goed doen.

hoek bank kleine woonkamer voordeel
In deze kleine woonkamer hebben ze meerdere opstellingen en meerdere banken uitgeprobeerd. Voorheen hadden ze bijvoorbeeld gekozen voor een kleine tweepersoonsbank. Maar de hoekbank zorgt ervoor dat de kleine woonkamer juist groter lijkt!

Er zijn veel heel veel misvattingen over de inrichting van een kleine woonkamer, en het gebruik van hoekbanken is daar één van. De meeste mensen willen het liefst een grote hoekbank hebben, maar bij de zoektocht naar een bank voor een kleine woonkamer, worden hoekbanken vaak vermeden. De eerste gedachte is vaak dat het niet past of dat de kleine woonkamer nóg kleiner wordt. Maar het is eigenlijk het tegenovergestelde – de juiste hoekbank kan een kleine woonkamer juist groter, opener en uitnodigender doen aanvoelen.

hoekbank tegen de muur kleine woonkamer
Deze kleine woonkamer is heerlijk licht, zowel dankzij de lichtinval, het gebruikte lichte kleurenpallet, als de inrichting. De grote hoekbank is tegen de muur geplaatst, met de chaise lounge aan de buitenkant, waarmee de woonkamer meer wordt geopend.

Waar plaats je de hoekbank?

Het grote voordeel van een hoekbank is dat je daarmee lekker veel zitplekken creëert. De grote uitdaging is de inrichting – waar plaats je de hoekbank in een kleine woonkamer? De beste plek voor de bank verschilt per woonkamer, zeker als je te maken hebt met beperkte ruimte. Als je meerdere raam- en deuropeningen hebt, overweeg dan om de bank in de kamer te laten zweven. Als het zweven van de bank het voetverkeer door de ruimte blokkeert, moet je hem tegen een muur plaatsen – zelfs als dat betekent dat je hem onder een raam moet plaatsen.

Tip is om verschillende opstellingen te proberen totdat je de juiste plek hebt gevonden. Als je een nieuwe hoekbank koopt, teken dan de kamer uit op papier en knip de bank op papier uit op schaal, zodat je een indeling kunt maken. Op die manier zal je een beter beeld krijgen van hoe de uiteindelijke ruimte wordt en aanvoelt.

grote hoekbank bij raam kleine woonkamer
Heb je veel en grote ramen in je woonkamer? Wees niet bang om je bank bij het raam te plaatsen. In deze leuke kleine woonkamer is een grote hoekbank bij het raam geplaatst. Tip is wel om een hoekbank te vinden met een rugleuning die de ramen niet blokkeert.

Ontwerp van de bank

Wanneer je op zoek gaat naar een hoekbank voor een kleine woonkamer, speelt het ontwerp van de bank ook een belangrijke rol. Zo is het een beter idee om te kiezen voor een bank met een vaste strakke rugleuning in plaats van losse of half-vaste kussens. Kies voor lage armleuningen in plaats van hoge. En met een minder diepe zitting kan je ook heel veel ruimte besparen.

In plaats van alleen te focussen of de daadwerkelijke formaten van de bank, moet ook rekening worden houden met het visuele gewicht. Lichtgekleurde banken hebben minder visueel gewicht dan donkere. Pas ook op voor kleurcontrasten. Door een rode bank voor een witte muur te plaatsen of andersom, lijkt de bank groter. Een subtieler kleurverschil – zoals een witte bank tegen een beige muur – laat de woonkamer groter lijken. Banken met zichtbare poten zien er lichter uit dan banken zonder poten. Als je de vloer kunt zien, lijkt de hele ruimte groter. De meeste hoekbanken bij Woonenzo hebben hoge poten, en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, materialen en maten.

hoekbank scheidingswand kleine woonkamer
Dit is de kleine woonkamer van een klein appartement van nog geen 41m2. Ze hebben een grote hoekbank op maat laten maken en gebruikt als een soort scheidingswand tussen de slaapkamer en woonkamer met open keuken.

Andere meubels

De andere meubels in uw zithoek kunnen ook van invloed zijn op de manier waarop de bank in de ruimte werkt. Grote vierkante of rechthoekige salontafels hebben vaak veel ruimte nodig. Kies in plaats daarvan voor een ovale of ronde salontafel of een bijzettafel die je naast de bank plaatst in plaats van ervoor.

Een groot vloerkleed is ook een goed idee. Net zoals een grote hoekbank, lijkt een groot vloerkleed ook contra-intuïtief voor de inrichting van een kleine woonkamer, maar gebruik indien mogelijk een vloerkleed dat verder reikt dan de meubels in elke functionele ruimte. Plaats een groot vloerkleed onder de bank, salontafel en eventuele extra zitplaatsen. Hierdoor zal de blik breder trekken en de zithoek groter doen lijken. Een klein vloerkleed dat net iets groter is dan de salontafel zal meer aanvoelen als een badmat, waardoor de woonkamer visueel juist kleiner wordt.

grote hoekbank en kast kleine woonkamer
In deze kleine woonkamer hebben ze niet alleen gekozen voor een mooie grote hoekbank, maar ze hebben het ook gecombineerd met een grote wandkast met bureau!

Bekijk ook:
Kleine woonkamer inrichten? 18x Tips!
Hoekbank kopen? 10x Tips!

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate