Mooie kaarsen


Wil je mooie kaarsen kopen voor in huis? Goed idee, want kaarsen zien er niet alleen leuk en mooi uit in een interieur – vooral in de winter als het al snel donker wordt, maar bieden ook een aantal praktische voordelen. Op deze pagina vertellen we je er alles over, en hebben we verschillende soorten mooie kaarsen op een rijtje gezet, waar je uit kunt kiezen!

Kaarsen zijn gemaakt van was, en bevat een lont die je kunt aansteken om de was te verbranden en licht uit te stralen. Vroeger gebruikten mensen kaarsen als de enige lichtbron. Tegenwoordig zijn er veel verschillende toepassingen voor kaarsen. De belangrijkste reden om een kaarsen in huis te nemen, is omdat ze een warm en sfeervol licht geven, en worden daarom vaak als decoratie gebruikt in huis. Zo kan je het op de salontafel zetten, op een dressoir, of op de eettafel. En kaarsen zijn ook erg populair als vensterbank decoratie. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld ook geurkaarsen, waarmee je een heerlijke geur kunt creëren. Afhankelijk van wat jouw doel is, kan je kiezen voor verschillende soorten mooie kaarsen. Niet alleen voor de woonkamer, maar ook voor de slaapkamer of zelfs in de badkamer.

Wil jij mooie kaarsen kopen? Hieronder vind je verschillende soorten kaarsen op een rijtje:

1. Stompkaarsen

Stompkaarsen zijn dikke, cilindervormige kaarsen. Hoewel er ook houders voor verkrijgbaar zijn, kunnen stompkaarsen ook op zichzelf staan zonder houder – bijvoorbeeld op een bordje of een platte schaal of dienblad. Door hun relatief massieve formaat kunnen deze kaarsen uren branden (3-4, afhankelijk van hun omvang), terwijl ze er op de plaats waar ze worden geplaatst er erg en mooi uitzien.

mooie stompkaarsen in vaas
Mooie stompkaarsen in een mooie glazen vaas op een ronde eettafel.

2. Geurkaarsen

Geurkaarsen zijn mega populair, en worden over het algemeen geleverd in een meegeleverd glazen potje. Het gebruik van bepaalde kaarsen na een lange vermoeiende dag helpt mensen te kalmeren en te ontspannen. Geurkaarsen bieden veel gezondheidsvoordelen. Ze worden gebruikt om migraine en mentale spanningen te behandelen. Vandaar dat ze vaak worden gebruikt in spa’s en recreatiecentra voor aromatherapie. Ze verjongen en activeren de cellen van het lichaam. Bepaalde geurkaarsen bevatten de geur van planten- en fruitextracten die een rustgevende omgeving creëren.

Mooie geurkaars op je nachtkastje kan wonderen doen!
Mooie geurkaars op je nachtkastje kan wonderen doen!

3. Taps toelopende kaarsen

Taps toelopende kaarsen behoren tot een echte klassieker onder de kaarsen – super mooie kaarsen die een dikke onderkant hebben, en geleidelijk smaller naar boven lopen. Deze lange, slanke en elegante taps toelopende kaarsen zijn erg populair als decoratie, en worden dan ook vaak gebruikt bij romantische diners en formele, intieme bijeenkomsten. Laat je bovendien niet voor de gek houden door de lange, dunne vorm – deze kaarsen zien eruit alsof ze niet langer dan een paar uur meegaan, maar sommigen kunnen langer dan 10 uur branden. Een nadeel is dat taps toelopende kaarsen niet op zichzelf kunnen staan, waardoor een houder of kandelaar noodzakelijk zijn.

Mooie taps toelopende en rechte kaarsen zijn erg populair als vensterbank decoratie
Mooie taps toelopende en rechte kaarsen zijn erg populair als vensterbank decoratie

4. Drijfkaarsen

Drijfkaarsen zijn een mooie manier om de ruimte op een innovatieve, sfeervolle en onverwachte manier te verlichten. Dit soort kaarsen hebben een magisch effect en zijn een geweldige manier om een ruimte, zoals de woonkamer, gezellig te maken. Drijvende kaarsen, zoals de naam al zegt, zijn ontworpen om op water te drijven en wanneer je ze aansteekt en laat drijven, is het resultaat een opvallend mooie verlichting. Het kan zelfs een goed idee zijn om een grote schaal of pot te gebruiken, zodat de kaarsen met het water mee kan bewegen. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken dat er hete was op het oppervlak komt van mensen die de kaarsen omgooien, waardoor deze kaarsen een veilige optie zijn. Als je geen zin hebt om ze te laten drijven, kun je ze ook gewoon neerzetten en als gewone kaarsen gebruiken.

Ook leuk om meerdere mooie drijfkaarsen te combineren in een schaal.
Ook leuk om meerdere mooie drijfkaarsen te combineren in een schaal.

5. Waxinelichtjes

Waxinelichtjes, wie kent ze niet. Ze zijn lekker klein en vooral erg goedkoop – waxinelichtjees zijn een van de gemakkelijkste manieren om kaarslicht in huis te verwelkomen. De kleine, ronde kaarsen zijn ideaal om te verspreiden over hoge en lage oppervlakken, en ze bieden maximale impact wanneer ze in veelvouden worden geplaatst.

Waxinelichtjes en kristallen kaarshouders zijn een hele goede combinatie!
Waxinelichtjes en kristallen kaarshouders zijn een hele goede combinatie!

Soorten was

Net zoals er verschillende soorten kaarsen zijn, worden er ook verschillende soorten was gebruikt om ze te maken. Hieronder vind je een lijst met de meest gebuikte soorten was:

 • Paraffine is het meest voorkomende type was dat in kaarsen wordt gebruikt en is een bijproduct van steenkool, aardolie of olieschalie. Omdat het verschillende smeltpunten heeft, kan het worden gebruikt om alle soorten kaarsen te maken – van waxinelichtjes tot stompkaarsen. Het kan ook worden gebruikt om geurkaarsen mee te maken.
 • Sojawas is afgeleid van sojabonen en wordt, omdat het natuurlijk en niet-chemisch is afgeleid, beschouwd als een van de meer milieuvriendelijke soorten kaarsvet. Het is relatief goedkoop om te produceren en heeft een langzame brandtijd, waardoor je kaars langer meegaat.
 • Bijenwas is een volledig natuurlijke was die door honingbijen wordt gemaakt. Het kan worden gebruikt voor het maken van vele soorten kaarsen.

Gebruik van kaarsen

Mooie kaarsen zijn altijd een goed idee in huis, maar omdat je met vuur te maken hebt, is het belangrijk om op de veiligheid te letten. Hieronder vind je een aantal praktische veiligheidstips, en tips hoe je optimaal gebruik kan maken van jouw kaarsen:

 • Laat kaarsen nooit onbeheerd achter en houd ze altijd uit de buurt van brandbare materialen, kinderen en dieren;
 • Laat kaarsen altijd branden totdat het hele oppervlak gesmolten is. Dit verlengt de brandtijd en voorkomt tunneling (het uiterlijk van een buitenste ring van harde was die niet verbrandt, waardoor een oneffen oppervlak ontstaat).
 • Knip de kaarslonten regelmatig af (tot 6 mm) om zwarte roet te verwijderen en de langst mogelijke, schoonste verbranding te bereiken.
 • Houd plassen gesmolten was vrij van vuil zoals luciferuiteinden en lontgarnituren.
 • Houd kaarsen uit de buurt van overmatige tocht om te voorkomen dat ze gaan druppelen. Doof de stompkaarsen wanneer het wasbad de rand bereikt.
 • Om je kaarsenpot te beschermen, verbrand je nooit de laatste centimeter was en denk eraan om kaarsenhouders voorzichtig te behandelen, omdat ze erg heet kunnen worden.
 • Brand kaarsen niet langer dan vier uur, want de lonten kunnen een ‘paddenstoel’ gaan vormen
 • Gebruik een kaarsendover om kaarsen te doven en ervoor te zorgen dat de lonten gecentreerd blijven.
 • Als er rook ontstaat, blaas dan de kaars uit, knip de lont(en) af en steek hem opnieuw aan.
 • Plaats geen stompkaarsen rechtstreeks op meubels. Gebruik altijd een hittebestendige plaat om oppervlakken te beschermen.

Bekijk ook:
15x Woonkamer decoratie
20x Kerstdecoratie ideeën

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate