Hoekbank kopen? 10x Tips!


Een nieuwe hoekbank kopen is natuurlijk super leuk, maar het is ook best een investering. Sterker zelfs, een bank is één van de grotere aankopen voor in de woonkamer. Daarom is het belangrijk om er goed over na te denken. Om ervoor te zorgen dat jij blij bent met jouw nieuwe hoekbank, hebben wij de beste tips voor je op een rijtje gezet. Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe hoekbank, waar plaats je de hoekbank en op welke manier? En hoe kan je een hoekbank op een leuke manier stylen? Kijk snel verder, en raak geïnspireerd van de leuke ideeën, handige tips en mooie inspiratie voorbeelden!

Banken zijn een belangrijk onderdeel van de woonkamer en zijn voor ons een geliefde plek om te loungen, tv te kijken en om gezellig met heel het gezin bij elkaar te zitten. Zoals je weet, zijn banken verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren. Je hebt tweezitsbanken, driezitsbanken, en zelfs vijfzitsbanken. Maar hoekbanken blijven voor velen een favoriet.

Maar ook als het gaat om het kopen van een hoekbank, heb je heel veel keuzes. Zoals het woord eigenlijk al zegt, kenmerkt een hoekbank zich met een hoek. De meeste modellen zijn L-vormig, dus de ene kant is korter dan de andere. Maar het is ook mogelijk dat beide zijden even lang zijn. En zo zijn er nog veel meer andere opties waar je uit kunt kiezen en dus over na moet denken. Om te voorkomen dat je keuzestress krijgt, hebben wij de beste tips, ideeën en inspiratie voorbeelden van hoekbanken voor je op een rijtje gezet.

De ontwerpers van Spotless Architecture kozen voor een moderne grijze hoekbank met chaise longue in deze warme en knusse woonkamer. Klik hier voor meer foto's.
De ontwerpers van Spotless Architecture kozen voor een moderne grijze hoekbank met chaise longue in deze warme en knusse woonkamer. Klik hier voor meer foto’s.

Wat zijn de voordelen van een hoekbank?

Niet voor iets zijn hoekbanken zijn populair. Naast dat een hoekbank er heel mooi en leuk uit kan zijn, bieden hoekbanken verschillende praktische voordelen ten op zichte van een rechte bank:

 • Een hoekbank biedt veel zitplaatsen zonder dat er veel vloeroppervlak nodig is. Dit voordeel maakt hoekbanken niet alleen een goede keuze voor grote woonkamers, maar ook in een kleine woonkamer kan een hoekbank een heel goed idee zijn.
 • Hoekbanken passen gemakkelijk in de hoeken van de woonkamer. Dit maakt de inrichting van de zithoek in de woonkamer een stuk makkelijker.
 • Hoekbanken zijn ruimtebesparend, waardoor je de rest van de kamer voor andere doeleinden kunt gebruiken.
 • Een hoekbank kan je ook perfect gebruiken als een soort scheidingswand. Ideaal om bijvoorbeeld de zithoek en de eethoek, of de woonkamer van de keuken te scheiden

Onderstaande mooie hoekbanken zijn verkrijgbaar op de Prominent website:

hoekbank kopen prominent hoekstuk
T-505 modulaire bank van Prominent
modulaire hoekbank prominent
T-507 modulaire relaxbank van Prominent

Tips voor het kopen van een hoekbank

Zoals gezegd zijn er verschillende opties die je moet overwegen bij het kopen van een hoekbank. Welke optie het beste is voor jou en je gezin, is afhankelijk van meerdere factoren:

 • De eerste stap bij het kopen van een hoekbank is om te meten hoeveel ruimte je beschikbaar hebt in de kamer waar je de hoekbank wilt hebben. Begin met het meten van de lengte van het gebied – ook langs beide muren, vooral als je jouw de bank in de hoek van de kamer plaatst. Denk eraan om aan weerszijden ruimte te laten voor bijvoorbeeld bijzettafels of staande lampen. Meet vervolgens de diepte van de ruimte, rekening houdend met eventuele vloerkleden of tafels die voor de bank zullen komen te staan. Dan tot slot de hoogte van de ruimte, let ook op eventuele radiatoren of planken.
 • Er zijn veel verschillende stijlen hoekbanken verkrijgbaar:
  • Klassieke hoekbank – Een klassieke hoekbank kenmerkt zich met twee zijden die even lang zijn. Daarnaast zijn beide zijden van de bank voorzien van zowel een rugleuning als een armleuning.

   De grote klassieke hoekbank past perfect in de hoek van dit stoere industriële appartement. Klik hier voor meer foto's.
   De grote klassieke hoekbank past perfect in de hoek van dit stoere industriële appartement. Klik hier voor meer foto’s.
  • Hoekbank met chaise longue – Als je een compacte hoekbank wilt, dan is een chaise longue misschien precies wat je zoekt. Dit ontwerp biedt alle comfort van een hoekbank zonder dat het veel ruimte in beslag neemt. Sommige chaise longues zijn ook voorzien van opbergruimte eronder, wat handig is voor het opbergen van kleine spullen zoals dekens, tijdschriften of speelgoed. Door hun compacte ontwerpen kan je ze ook heel goed combineren met bijvoorbeeld een poef of fauteuil in een grotere ruimte, maar ze zien er ook net zo stijlvol uit als ze op zichzelf staan. Dit soort hoekbanken zijn verkrijgbaar in links- en rechtshandige uitvoeringen. Deze keuze hangt sterk af van waar het in de kamer wordt geplaatst. Als het in een hoek wordt geplaatst, is het misschien meteen duidelijk dat de ene muur meer ruimte heeft dan de andere, vooral als er een wordt onderbroken door bijvoorbeeld een open haard, een deur of ingebouwde rekken. Als dit het geval is, moet je ervoor zorgen dat de bank op de juiste manier wordt geplaatst, zodat de kortere rand tegen de kortere muur komt. In andere gevallen kan het gewoon afhangen van hoe je wilt dat de ruimte werkt; afhankelijk van waar deuren zijn geplaatst, waar de televisie staat, enzovoort. Het belangrijkste is om erover na te denken, in plaats van zomaar een keuze maakt. De meeste hoekbanken zijn verkrijgbaar in zowel een linker- of rechteroptie.

   In deze smalle woonkamer is er gekozen voor een hoekbank met chaise longue aan de linkerkant. Klik hier voor meer foto's.
   In deze smalle woonkamer is er gekozen voor een hoekbank met chaise longue aan de linkerkant. Klik hier voor meer foto’s.
  • Hoekbank met hoekstuk – Naast hoekbanken waarbij de chaise longue de hoek vormt, zijn er ook hoekbanken verkrijgbaar waarbij de hoek wordt gevormd door een hoekstuk. Dit zijn vaak grote hoekbanken, waarbij de gehele bank voorzien is van een rugleuning. Hiermee zorg je er dus voor dat iedereen comfortabel kan zitten.

   De donkere hoekbank vormt een mooi contrast in dit lichte Scandinavische interieur. Klik hier voor meer foto's.
   De donkere hoekbank vormt een mooi contrast in dit lichte Scandinavische interieur. Klik hier voor meer foto’s.
  • Modulaire hoekbank – Een manier om te voorkomen dat je je zorgen maakt over de richting waarin de bank staat, en om jezelf meer flexibiliteit te geven, is door een modulaire hoekbank te kopen, ook wel bekend als een elementenbank. Deze zijn er in verschillende vormen en maten, maar door je hoekbank te creëren uit afzonderlijke tegen elkaar geschoven stukken, heb je de mogelijkheid om de kortere zijde te maken aan welke kant je maar wilt. Je kunt zelfs de lengte van de zijkanten variëren of zelfs opsplitsen in afzonderlijke banken, of een bank en een voetensteun. Dat kan erg handig zijn bij bijvoorbeeld feestjes.U-vornige hoekbank – Bij hoekbanken denk je al snel aan een l-vormige bank. Maar je kunt ook kiezen voor een u-vormige hoekbank. Een u-vormige bank kenmerkt zich met twee hoeken, en in totaal dus drie zijden. Naast dat het plaats biedt voor veel mensen, kan je met een u-vornige bank een super knusse cocoon creëren in de zithoek van je woonkamer.

   Knusse en gezellige zithoek met een grote modulaire hoekbank. Klik hier voor meer foto's.
   Knusse en gezellige zithoek met een grote modulaire hoekbank. Klik hier voor meer foto’s.
  • Relax hoekbank – De meeste hoekbanken zijn erg comfortabel, maar voor het ultieme zit- en liggenot, is een relax hoekbank de beste keus. Relaxbanken zijn voorzien van opties die je kunt verstellen om meer ondersteuning te krijgen. Denk bijvoorbeeld een elektrisch verstelbare en hoofdsteun of een uitschuifbare voetensteun.
 • Net als alle andere soorten banken, zijn ook hoekbanken natuurlijk verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten stoffen en materialen – van puur linnen, zachte wol tot weelderig fluweel en warm leer. De stof die je kiest voor je hoekbank zal een enorme impact hebben de sfeer en uitstraling van het interieur. Naast dat het een mooie stof is, en mooi past bij de interieurstijl, is het ook belangrijk om te kijken naar praktische aspecten. Als het bijvoorbeeld gaat om een bank in de woonkamer waar familie en vrienden constant op zullen zitten, is het verstandig om te kiezen voor een slijtvaste stof.
  LeestipStoffen bank vs leren bank

  De blauwe hoekbank vormt de blikvanger in deze moderne woonkamer. Klik hier voor meer foto's.
  De blauwe hoekbank vormt de blikvanger in deze moderne woonkamer. Klik hier voor meer foto’s.
 • Er is geen regel dat bepaalt dat een hoekbank in de hoek moet staan. Het kan gemakkelijk in het midden van een kamer worden geplaatst, zodat je bijvoorbeeld ook een dressoir achter de bank tegen tegen de muur kunt zetten. En zoals gezegd kan een hoekbank ook perfect fungeren als een scheidingswand, bijvoorbeeld tussen de zithoek en de eethoek of de woonkamer en de open keuken. Hoekbanken kunnen goed in het midden van uw kamer of aan een kant worden geplaatst. Hoewel dit sterk afhangt van de grootte en vorm van je kamer, en het beste werkt als je een open ruimte hebt, helpt het om een kamer op te delen in functionele gebieden. Of je nu knus in een hoek zit of een statement maakt in het midden van een kamer, hoekbanken werken uitstekend voor grote gezinnen en huizen waar vaak veel gasten komen, maar ze werken even goed voor mensen die graag languit willen liggen.

  In deze woonkamer vol met pastelkleuren, is de roze hoekbank in het midden van de woonkamer geplaatst. Klik hier voor meer foto;s.
  In deze woonkamer vol met pastelkleuren, is de roze hoekbank in het midden van de woonkamer geplaatst. Klik hier voor meer foto’s.

Hoekbank styling tips:

 • Het kiezen van de juiste hoekbank is cruciaal voor kleine ruimtes, omdat het imposante formaat van de bank de indruk kan wekken van een krappe kamer. Voeg voor donkere kamers een staande lamp achter of naast de bank toe om de donkere hoeken op te fleuren en zet de spotlight letterlijk op je bank. Een bank met hoge poten helpt ook bij het creëren van een luchtige, warme ruimte.
 • De lengte en hoogte van je bank is een handige gids als het gaat om het kiezen van wandplanken en het ophangen van kunstwerken boven de bank. Het resultaat is een comfortabele ruimte die er ook visueel aantrekkelijk uitziet.

  In deze mooie woonkamer is een grote open boekenkast gecreëerd aan de muur achter de hoekbank. Klik hier voor meer foto's.
  In deze mooie woonkamer is een grote open boekenkast gecreëerd aan de muur achter de hoekbank. Klik hier voor meer foto’s.
 • Het hebben van een hoekbank is ook een goede gelegenheid om een salontafel in de zithoek te plaatsen. Dit brengt de verhoudingen van de bank in evenwicht, terwijl er ruimte is voor een mok thee, of als een plek om je favoriete kaars en boeken uit te stallen. Let erop dat de salontafel groot genoeg moet zijn zodat alle zittende mensen er toegang toe hebben. Als je bang bent dat een enkele grote salontafel te groot is in je woonkamer, dan kun je kiezen meerdere salontafels te combineren. Dit geeft je niet alleen de mogelijkheid om ze naar behoefte te verplaatsen – het ziet er ook leuk en gezellig uit.
 • Bij het stylen van de hoekbank met leuke accessoires draait alles om het creëren van de esthetiek die je wilt, maar soms werkt te veel van het goede niet altijd in je voordeel. Onze tip: plaats kussens links, rechts en in het midden van de hoekbank, zodat iedereen voldoende bewegingsruimte en kussens heeft. Daarnaast kan je ook een kleed gebruiken voor meer textuur of het toevoegen van een kleuraccent.

  De grijze hoekbank in deze kleine woonkamer is gestyled met bijpassende kussens en dekens. Klik hier voor meer foto's.
  De grijze hoekbank in deze kleine woonkamer is gestyled met bijpassende kussens en dekens. Klik hier voor meer foto’s.
 • Als kers op de taart om de zithoek compleet te maken, is het altijd een goed idee om te kiezen voor een groot vloerkleed. Wat voor soort vloerkleed je ook kiest – het is stijlvolle en gezellige manier om meer textuur en warmte te creëren in zowel een kleine als een grote woonkamer.

  De zithoek in deze Scandinavische woonkamer is afgemaakt met een super leuk vloerkleed. Klik hier voor meer foto's.
  De zithoek in deze Scandinavische woonkamer is afgemaakt met een super leuk vloerkleed. Klik hier voor meer foto’s.

Bekijk ook:
Bank schoonmaken
Dressoir achter de bank
10x IKEA bank
25x Fluwelen banken
60x Woonkamer ideeën
25x Moderne woonkamer

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate