Keramische tuintegels


Keramische tuintegels worden steeds populairder. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun tuin te bestraten met keramische tuintegels. Het biedt verschillende voordelen ten op zichte van de traditionele betonnen tegels en natuurstenen tegels, maar heeft ook een belangrijk nadeel. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt als je keramische tegels wilt voor jouw tuin. Kijk snel verder!

Als het gaat om tuintegels, dan kan je kiezen uit verschillende soorten materialen. De populairste keuzes zijn betonnen tegels, natuurstenen tegels en keramische tegels. Vooral deze laatsten zijn de afgelopen jaren heel sterk in populariteit gestegen. Op deze pagina kan je er alles over lezen.

Keramische tegels bestaan natuurlijk al heel lang, die erg populair waren binnen in huis. Maar pas in 2016 werd het eigenlijk in Nederland voor het eerst buiten in de tuin gebruikt. Specialisten waren aanvankelijk echter erg kritisch over het formaat van 60x60x2 centimeter. Vooral de dikte van 2 centimeter zou ervoor kunnen zorgen dat een looppad of terras niet stabiel genoeg zou zijn, waardoor de keramische tegels een paar weken na het leggen schots en scheef zouden komen te liggen. Traditionele betonnen tegels en natuurstenen tegels die erg populair waren, hebben een dikte van 3-6 centimeter, en worden op een speciaal aangelegde ondergrond gelegd.

In deze luxe moderne tuin is het grootste deel bestraat met grote grijze keramische tuintegels van het Italiaanse merk Kronos.
In deze luxe moderne tuin is het grootste deel bestraat met grote grijze keramische tuintegels van het Italiaanse merk Kronos.

Er waren echter ook liefhebbers van keramische tuintegels, vooral vanwege de vele voordelen. Zo zijn keramische tuintegels super onderhoudsvriendelijk, sterk en duurzaam, waterafstotend, en er zijn oneindig veel mogelijkheden als het gaat om kleuren en ontwerpen. Dus waagden heel veel mensen erop om hun tuin aan te bestraten met keramische tuintegels. Al snel bleek dat de specialisten gelijk hadden, de tegels waren inderdaad niet stabiel genoeg.

In Nederland wordt de bestrating gelegd op een zandbed van ongeveer 20 centimeter dik, en wordt met behulp van een zware trilplaat zwaar verdicht. Hierdoor blijft het hemelwater op het zandbed staan. Doordat het hemelwater bevriest bij vorst, wordt uiteindelijk het straatwerk ontzet, waardoor het los komt te liggen.

Grote keramische tuintegels van 100x100 cm van het Italiaanse topmerk Cercom vormen de basis in deze strakke moderne tuin. Deze Infinity Sand terrastegels zijn kleurvast, onderhoudsvriendelijk en krasbestendig.
Grote keramische tuintegels van 100×100 cm van het Italiaanse topmerk Cercom vormen de basis in deze strakke moderne tuin. Deze Infinity Sand terrastegels zijn kleurvast, onderhoudsvriendelijk en krasbestendig.

Ondergrond van split

Uiteindelijk werd de oplossing in Duitsland gevonden, waar tuintegels helemaal geen gebruik wordt gemaakt van een zandbed zoals in Nederland. Bij onze Oosterburen wordt de ondergrond namelijk opgebouwd uit verschillende fracties split. Zo’n ondergrond is een stuk harder, stabieler en heeft daarnaast als voordeel dat het drainerend werkt.

Met deze kennis zijn we in Nederland aan de slag gegaan met verschillende vakspecialisten, hoveniers en stratenmakers. Om er zeker van te zijn dat het goed zou werken, is er ontzettend veel uitgeprobeerd en getest, onder alle denkbare omstandigheden. De resultaten waren zo goed, waardoor keramische tuintegels niet meer weg te denken zijn uit de wereld van tuin ontwerpen. Naast een dikte van 2 centimeter kan je tegenwoordig echter ook kiezen voor keramische terrastegels van 3 cm. Het voordeel van deze dikte, is dat de keramische tegels direct op het zendbed gelegd kunnen worden.

A. van Spelde hoveniers aan het werk in een tuin met het aanleggen van een terras met keramische tuintegels.
A. van Spelde hoveniers – www.avanspeldehoveniers.nl  aan het werk in een tuin met het aanleggen van een terras. Eerst wordt netjes een stevig ondergrond met split aangelegd zodat de keramische tuintegels stabiel blijven.

Hoe worden keramische tuintegels gemaakt?

Om te begrijpen wat keramische tegels precies zijn, en wat de voordelen en nadelen zijn, is het handig om te weten waar keramische tegels uit bestaan en hoe ze worden gemaakt. Keramische tegels bestaan uit een mengsel van klein en zand, en worden gebakken op super hoge temperaturen tussen 1000 – 1250 graden celcius. Er worden bovendien mineralen toegevoegd om ze sterker te maken. Uiteindelijk krijgen de tegels een toplaag, die het ontwerp en de kleur bepalen.

Door te kiezen voor dezelfde stoere keramische tegels voor de keuken en het terras in de tuin, wordt de tuin bij de keuken betrokken.
Door te kiezen voor dezelfde stoere keramische tegels voor de keuken en het terras in de tuin, wordt de tuin bij de keuken betrokken.

Voordelen

Dankzij de vele praktische voordelen, zijn keramische tuintegels de dag van vandaag zo populair. Deze voordelen vind je hieronder nogmaals op een rijtje:

  • Sterk, krasbestendig en duurzaam;
  • Waterafstotend;
  • Erg onderhoudsvriendelijk – eenvoudig schoon te maken;
  • Voelt comfortabel onder blote voeten;
  • Veel keuze tussen ontwerpen en kleuren.

Nadelen

Naast de voordelen, hebben keramische tuintegels echter ook twee belangrijke nadelen:

  • Keramische tuintegels zijn vergeleken met betonnen tegels over het algemeen duurder in aanschaf;
  • Het is ook arbeidsintensiever en keramische tuintegels te leggen, vooral vanwege de ondergrond van split;
  • Keramische tegels moeten worden gevoegd, wat extra kosten met zich meebrengt.
In deze moderne romantische tuin is er gekozen voor een combinatie van de keramische tegels Cerasolid Ultramoderno van 60x60x3 cm, grind en cortenstalen plantenbakken.
In deze moderne romantische tuin is er gekozen voor een combinatie van de keramische tegels Cerasolid Ultramoderno van 60x60x3 cm, grind en cortenstalen plantenbakken.

Kosten

Het grootste nadeel van keramische tegels ten op zichte van betonnen tegels zit dus vooral in de kosten. Maar wat kosten keramische tegels eigenlijk, en hoeveel kost het om je tuin te laten bestraten met keramische tegels? Net als met alle soorten tegels, zijn er ook grote prijsverschillen voor keramische tuintegels. Je moet rekening houden met een vierkante meter prijs tussen 85 tot 120 euro. Deze kosten bestaan uit de aanschaf van de tegels en arbeid.

Heb je een landelijke tuin? De De Ceramaxx French Vintage Grey tegels, super mooie keramische terrastegels met een verouderde uitstraling, doen denken aan de authentieke Franse dallen die je vaak ziet in Franse kastelen en landhuizen.
Heb je een landelijke tuin? De De Ceramaxx French Vintage Grey tegels, super mooie keramische terrastegels met een verouderde uitstraling, doen denken aan de authentieke Franse dallen die je vaak ziet in Franse kastelen en landhuizen.

Keramische tuintegels schoonmaken

Zoals aangegeven is onderhoud één van de belangrijkste voordelen keramische tuintegels, ze zijn super onderhoudsvriendelijk. Keramische tuintegels hebben een lage porositeit, waardoor vuil niet kunnen doordringen in de tegel. Het vuil blijft dus oppervlakkig. Maar hoe onderhoudsvriendelijk ze ook zijn, als je jouw tuin een aantal maanden niet hebt schoongemaakt, ontkomt je er niet om om ook je keramische tuintegels schoon te moeten maken. Vooral als er gebieden zijn waar de zon niet bij kan komen, is de kans groot dat je last hebt van groene aanslag.

Voor het schoonmaken van tuintegels, is het belangrijk dat je dat op de juiste manier doet en met de juiste schoonmaakmiddel. Het goede nieuws is, is dat je geen agressieve schoonmaakmiddel nodig hebt, wat natuurlijk fijn is voor het milieu.

Maak een mengsel van warm water en beetje biologisch schoonmaakmiddel. Gooi de mengsel over de tuintegels en gebruik een harde bezem om het vuil of de groene aanslag eraf te schrobben. Je zou eventueel ook een hogedrukspuit kunnen gebruiken. Voor het schoonmaken van betonnen tegels is dit niet aan te raden, maar een hogedrukspuit is niet schadelijk bij het schoonmaken van keramische tuintegels.

De Berg Ash keramische terrastegels blijven jarenlang als nieuw!
De Berg Ash keramische terrastegels zien er weer als nieuw uit na een eenvoudige schoonmaakbeurt!

Bekijk ook:
Terras leggen? Dat doen we even!
85x Tuin ideeën
10x Tuin ontwerpen voorbeelden

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate