Kunstgras op dakterras


Overweeg je om kunstgras op het dakterras aan te leggen? Leuk! Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over het aanleggen van kunstgras op het dakterras. Wat zijn de voordelen en nadelen, waar moet je op letten, en bekijk mooie inspiratie voorbeelden van dakterrassen met kunstgras!

Kunstgras wordt steeds populairder voor buitenruimtes. Niet alleen in de tuin, maar steeds meer mensen willen kunstgras op het dakterras of balkon aanleggen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je een mooi groen gazon hebt, zonder dat je het onderhoud hebt van écht gras. Hoewel het niet volledig onderhoudsvrij is, wat overigens voor de meeste ondergronden geldt, hoef je in ieder geval nooit meer gras te maaien en te besproeien.

Daarnaast zijn er heel veel andere redenen waarom je kunstgras op je dakterras wilt. Zo voelt kunstgras lekker zacht aan onder je blote voeten. Dit is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook als je kleine kinderen op het dakterras willen spelen. Tegenwoordig is kunstgras bovendien verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten. Sommige soorten zijn zelfs bijna niet te onderscheiden van écht gras.

LeestipLeuk dakterras inrichten met een laag budget

kunstgras op dakterras modern

Voordelen

Kunstgras biedt nog veel meer voordelen. Om je een beter beeld te geven, hebben we hieronder alle voordelen op het rijtje gezet van kunstgras op het dakterras:

 1. Kunstgras kan op vrijwel elke vaste ondergrond worden geïnstalleerd, inclusief beton, composiet terrasplanken of houten terrasplanken die veel worden gebruikt op dakterrassen en balkons;
 2. Kunstgras weegt niet zoveel als een écht gras, waarbij je ook altijd te maken hebt met aarde;
 3. Bij echt gras zal je altijd te maken hebben met insecten, wat uiteraard niet het geval is met kunstgras;
 4. Kwalitatief kunstgras vervaagt niet, dus het blijft er na jaren van directe blootstelling aan de zon weelderig en groen uitzien;
 5. Kunstgras draineert even goed of in sommige gevallen zelfs beter dan natuurgras, zelfs op daken. Uiteraard speelt de installatie hierin een belangrijke rol;
  kunstgras op dakterras voordelen
 6. Omdat de drainage van kunstgras goed is, kan jouw dakterras direct na regen ook betreden;
 7. Kunstgras is bestand tegen zwaar verkeer, dus het is ideaal als je vaak gebruik maakt van je dakterras;
 8. 8. Kunstgras is comfortabeler voor huisdieren en kinderen om op te spelen vergeleken met bijvoorbeeld houten vlonders of tegels;
 9. Met kunstgras kan je elk dakterras omtoveren tot een mooie, functionele buitenruimte;
 10. Kunstgras geeft je dakterras een mooie natuurlijke uitstraling;
 11. Kunstgras is bestand tegen jarenlange regen, sneeuw of hagel zonder beschadigd te raken;
 12. Als je kiest voor kunstgras in plaats van natuurlijk gras, hoef je je geen zorgen te maken over een watertoevoer naar het dak, het naar boven slepen van een of andere maaier of het gebruik van pesticiden en herbiciden;
 13. Kunstgras kan je ook heel mooi combineren met andere materialen, zoals tegels of houten vlonders;
 14. Kunstgras is gemakkelijk schoon te maken en vereist minimaal onderhoud om het er weelderig en uitnodigend uit te laten zien;
 15. Kinderen en huisdieren kunnen direct na een regenbui op het kunstgras spelen zonder dat er gemorst wordt met modder.

kunstgras op dakterras picknicktafel

Aandachtspunten

Naast dat kunstgras er heel mooi uit kan zien, biedt het dus ook heel veel praktische voordelen. Tóch zijn er een aantal punten waar je op moet letten als je kunstgras op het dakterras wilt aanleggen.

Draagvermogen van je dak

De eerste en belangrijkste overweging is het draagvermogen van je dak. Dit is meestal geen probleem bij nieuwbouw, maar als je in een ouder huis of gebouw woont, is dit iets om naar te kijken. Praat indien mogelijk met de bouwer om het gewichtsvermogen van het dak te bevestigen. Als dit niet mogelijk is, dan is het aan te raden om een bouwkundig ingenieur jouw daksysteem laten inspecteren om te bepalen hoeveel gewicht het kan dragen.

Dit is een noodzakelijke stap voordat je enig type dakterrasmateriaal installeert of je dak vult met potplanten of meubels. Je moet er zeker van zijn dat je dakterras het materiaal, de mensen, het meubilair en de accessoires aankan. Kunstgras is lichter vergeleken met veel andere materialen, dus het zou geen probleem moeten zijn, maar het is toch belangrijk om dit eerst te controleren en te bevestigen.

LeestipLuxe dakterras van loft uit New York

kunstgras op dakterras combineren met houten vlonders

Geen BBQ op het dakterras

Een ander belangrijk punt is dat het niet aan te raden is om vuurkorven of barbecueroosters direct op kunstgras te plaatsen. Dit komt omdat het kunstgras kan worden beschadigd door de hitte. Hoewel dit gerepareerd kan worden, is het altijd beter om deze problemen te voorkomen door simpelweg geen hete elementen op het kunstgras te plaatsen. Als je dus van plan bent om te barbecuen op je dakterras, dan is het een goed idee om het kunstgras te combineren met een ander soort ondergrond, zoals houten vlonders of tegels. Op die manier heb je de voordelen van kunstgras, en kan je ook profiteren van de voordelen van andere materialen.

Goede afvoer

Als je momenteel een houten vlonders op je dakterras hebt, dan moet je rekening houden met de mogelijkheid dat het hout onder het kunstgras gaat rotten. Als je de houten vlonders erop wilt laten, dan is het belangrijk om na te denken over een goede afvoer en luchtstroom om dit probleem te voorkomen.

Dakterrassen vereisen sowieso een goede afwatering, ongeacht het materiaal. Voordat je kunstgras installeert, is het belangrijk om te controleren op bestaande drainageproblemen. Als je momenteel problemen heeft met waterophoping op je dakterras of met andere drainageproblemen, moeten deze worden verholpen voordat je het kunstgras installeert. Je moet ook eventuele problemen met de afvoer bespreken met de monteur, die ervoor kan zorgen dat water goed wordt afgevoerd. Dit wordt gedeeltelijk bereikt met behulp van het aanleggen van drainagetegels onder het kunstgras, die het water naar de afvoer laten stromen.

luxe dakterras met kunstgras en vlondertegels

Professionele installatie

Kunstgras aanleggen kan je in principe heel goed zelf doen. Echter, als je geen ervaring hebt of als je weet dat je twee linkerhanden hebt, is het verstandig om dit projectje uit te laten besteden aan een specialist. Er zijn namelijk veel factoren waarmee je rekening moet houden. Wind kan bijvoorbeeld een probleem zijn op daken, waardoor je misschien meer lijm moet gebruiken om het kunstgras vast te houden. Tegelijkertijd kan te veel lijm invloed hebben op de afvoer.

Een professionele installateur kan ook aanbevelingen doen om ervoor te zorgen dat het kunstgras volledig aan jouw persoonlijke behoeften voldoet. Hij of zij zal de juiste hoeveelheid vulling in verschillende gebieden gebruiken om het gras te verzwaren en een zachter gevoel te creëren voor onder blote voeten, de juiste drainagetegels aanbevelen om de lucht- en waterstroom mogelijk te maken, en je helpen bij het kiezen van het juiste soort kunstgras voor jouw dakterras.

luxe dakterras kunstgras new york

Bekijk ook:
Kies kunstgras in de tuin
Een goedkope tuin makeover? 10x Ideeën!
85x Tuin ideeën
Keramische tuintegels
Houten vlonders op het balkon

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate