Een goedkope tuin makeover? 10x Ideeën!


Is jouw tuin toe aan een makeover, maar je moet wel rekening houden met kosten? Geen nood, wij hebben tien goedkope tuin ideeën voor je op een rijtje gezet, waarmee jij jouw tuin een makeover kunt geven met een laag budget!

De lente is aangebroken, en we hebben de eerste mooie dagen van het jaar al gehad. En dat smaakt alleen maar naar meer. Nu we te maken hebben met beperkte mogelijkheden om erop uit te gaan, zoeken we met z’n allen steeds vaker onze tuin op. In deze periode van het jaar gaan heel veel mensen hun tuin klaar maken voor de zomer, en de verwachting is dat er dit jaar nog meer tuinen worden verbouwd. Hoewel je een tuinverbouwing natuurlijk zo duur kunt maken als jezelf wilt, zijn er ook heel veel mogelijkheden als je wél met een laag budget te maken hebt. Om je de goed op weg te helpen, hebben we daarom een aantal goedkope tuin ideeën voor je op een rijtje gezet waar jij mee aan de slag kunt gaan.

1. Grote schoonmaak

Een rommelige en vieze tuin nodigt niet uit om er lekker in te genieten. Als je de hele winter niets aan je tuin hebt gedaan, dan is de kans groot dat het vol zit met bladeren die van de bomen zijn gevallen, onkruid tussen de tegels of je terras, en ander soort vuil dat op de één of andere manier in jouw tuin terecht is gekomen. Daarom raden we altijd om eerst aan de slag te gaan met het schoonmaken van je tuin. Een grote schoonmaakbeurt verandert je tuin enorm!goedkope tuin makeover ideeen schoonmaken

2. Tuinmeubelen opknappen

Een tuin is natuurlijk niet compleet zonder tuinmeubels. Heb je er geen, dan is het absoluut de overweging waard te investeren in een fijne loungebank en/of tuinstoelen. Heb je al mooie tuinmeubelen? Zorg er dan voor dat je het goed beschermd en onderhoud. Alleen dan zullen de meubelen lang mee gaan, wat dus ook prettig is voor je eigen portemonnee. Houten tuinmeubelen zullen na een herfst en winter er verweerd uitzien. Daarom kan het een goed idee zijn om ze opnieuw te beitsen, om het er weer als nieuw uit te laten zien. Je zou tuinmeubelen zelfs een complete makeover kunnen geven door ze in een hele andere kleur te verven!

Leestips:
Houten tuinmeubels onderhouden? 3x Tips!
Tuinmeubelen beitsen handleiding
Wat is het beste materiaal voor tuinmeubelen?

3. Nieuwe sierkussens

Een andere goedkope manier om het gevoel te geven dat je tuin een leuke opknapbeurt hebt gegeven, is door je bank te decoreren en te versieren met nieuwe sierkussens. Dit hoeven niet daadwerkelijke nieuwe sierkussens te zijn die je nieuw in de winkel moet kopen. Het kunnen bijvoorbeeld ook kussens zijn die je binnen hebt gebruikt. Door ze in de tuin te gebruiken, krijgt je tuinbank en je tuin een hele nieuwe look!

goedkope tuin makeover ideeen kussens

4. Houten vlonders verven

Net als houten tuinmeubelen, kan je houten vlonders en ook weer als nieuw uit laten zien, door het opnieuw te beitsen of te lakken. Wat ook een goed idee is, is om ze een totaal andere look te geven met behulp van een likje verf. Heb je neutrale houten vlonders? Zwarte vlonders kunnen ook heel stoer zijn. Wil je iets vrolijkers dan een normale kleur, dan zou je ook kunnen overwegen om een patroon te schilderen op je terras.

goedkope tuin makeover ideeen houten vlonders schilderen patroon

5. Schuttingen verven

Heb je houten schuttingen in je tuin? Ook die kunnen natuurlijk gebeitst of geverfd worden. Omdat schuttingen, net als de muren binnen in huis, erg aanwezig zijn, zal een likje verf de uitstraling van je hele tuin veranderen. Zwarte schuttingen zijn bijvoorbeeld super populair, die je tuin een stoere en moderne uitstraling geven. Maar ook andere kleuren kunnen verrassend mooi zijn, zoals wit, grijs, taupe, blauw, groen, noem maar op.

schuttingen verven groene schuttingen tuin

6. Grastapijt

Vind je een mooi groen gazon in je tuin mooi? Dan zijn er drie opties. Je kunt voor écht gras gaan, kunstgras of grastapijt. Écht gras is natuurlijk erg mooi, maar het nadeel is dat je het wel moet onderhouden. Heb je niet zoveel tijd of heb je geen groene vingers? Dan zijn kunstgras en grastapijt de meest onderhoudsvriendelijke opties. Deze twee lijken op elkaar, het verschil is dat grastapijt goedkoper is dan kunstgras. Dit betekent niet dat het perse slechter is in kwaliteit. Dit zal per leverancier verschillen. De kwaliteit van het grastapijt van de ene leverancier kan beter zijn dan de kwaliteit van het kunstgras dan de andere leverancier. Let hier dus goed op.goedkope tuin makeover ideeen grastapijt

7. Nieuwe planten en bloemen

Iets wat ook absoluut niet mag ontbreken in een goedkope tuin makeover, zijn nieuwe planten en bloemen. Planten en bloemen maken je tuin, zelfs als je geen groene vingers hebt en een onderhoudsvriendelijke tuin wilt. Veel mensen denken dat vrijstaande potten onderhoudsvriendelijk is, maar eigenlijk is het veel onderhoudsvriendelijker om bijvoorbeeld een plantenborder te hebben. Potten vangen namelijk stof, zand en aarderesten op, terwijl dit in een plantenborder niet opvallen. Een plantenborder met nieuwe planten en bloemen maken je tuin in één klap een stuk vrolijker en frisser!

goedkope tuin makeover ideeen nieuwe planten bloemen

8. Tuinverlichting

Tuinverlichting is om verschillende redenen een musthave in elke tuin. Met goede tuinverlichting zorg je niet alleen voor veiligheid en dat je de weg goed kunt vinden in het donker. Het doet ook heel veel met de sfeer en uitstraling van je tuin. Dat is fijn als je tot laat in de avond in de tuin zit, en met tuinverlichting heb je ook een fraaier uitzicht op de tuin. En tuinverlichting hoeft absoluut niet duur te zijn. Voor minder dan 100 euro heb je al een paar wandlampen aan je schuttingen en gezellige snoerverlichting. Heb je geen stopcontact in jouw tuin? Ook geen probleem – er zijn namelijk ook hele mooie draagbare lampen zonder snoer verkrijgbaar die je zonder teveel gedoe mee naar je tuin of balkon kunt meenemen.

goedkope tuin makeover ideeen snoerverlichting

9. Kaarsen

Met tuinverlichting heb je wel een probleem als je geen stopcontact hebt in je tuin, zou je denken? Dit zou je eenvoudig op kunnen lossen metlampen zonder snoer. Of wat nog goedkoper en budgetvriendelijker, kaarsen en lantaarns! Hiermee kan je niet alleen besparen, kaarsen en lantaarns geven je te tuin ook heel veel sfeer en gezelligheid. Plaats ze op tafel of bankje, op de vloer of hang het gezellig op aan een pergola of de schutting.

goedkope tuin makeover ideeen kaarsen

10. Spiegels

Spiegels zijn niet alleen voor in huis, er zijn ook heel veel tuinspiegels verkrijgbaar die je in je tuin kunt ophangen. Dit helpt het licht weerkaatsen als je bijvoorbeeld een schaduwrijke of donkere plek in je tuin hebt en kan de ruimte groter laten lijken, net als in huis. Heb je een spiegel die je niet meer in huis niet meer nodig hebt? Dan kan je die natuurlijk ook gewoon in je tuin gebruiken om geld te besparen.

goedkope tuin makeover ideeen spiegel

Bekijk ook:
85x Tuin ideeën
Kleine tuin
Hoe kleed je de tuin ’s avonds gezellig aan? 5 tips!

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate