Modern landelijk interieur


Wil jij een mooi, warm en modern landelijk interieur creëren in jouw huis? Om je goed op weg te helpen, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet, inclusief leuke originele ideeën en mooie inspiratie voorbeelden. Kijk snel verder!

Vroeger hadden landelijke interieurs een beetje een oubollig imago, en werd het geassocieerd met traditionele bloemen, boerderijstijl meubels, gebreide theemutsen en gevlochten manden. Nu tref je landelijke interieurs niet alleen meer op het platteland aan, maar is de moderne landelijke interieurstijl een hele populaire stijl geworden, die je in alle soorten huizen kunt toepassen, en bovendien kunt combineren met andere interieurstijlen. Niet gek ook, want wie houdt er nou niet van warmte, gezelligheid en een beetje authenticiteit in huis?! Om je te helpen met het creëren van jouw persoonlijke modern landelijk interieur, hebben we een aantal tips, leuke originele ideeën en mooie inspiratie voorbeelden van de mooiste landelijke interieurs voor je op een rijtje gezet.

Lichte neutrale kleuren

Een modern interieur in landelijke stijl is eenvoudig in hart en nieren. Je kan in een modern landelijk interieur weliswaar meer diepte toevoegen, maar het behoudt nog steeds die eenvoud die kenmerkend is voor deze ontwerpstijl. Neutrale kleuren, zoals wit, crème, bruin en taupe, vormen perfecte, eenvoudige basiskleuren in een modern landelijk interieur. Kies natuurlijke tinten en gedempte tinten om je interieur warm en gastvrij te houden.

Als je meer kleuren wilt gebruiken, kies dan voor zachte pastelkleuren die kunnen worden verwerkt in stoffering, gordijnen en vloerkleden. Saliegroen, munt, oudroze en taupe zijn allemaal goede keuzes om een neutraal pallet op te warmen. Wat erg populair is, zijn stalen onderdelen, waarmee je een landelijk interieur stoerder kunt maken. Grote stalen deuren kunnen een geweldige blikvanger vormen in je interieur, maar je kunt ook denken aan een grote spiegel met een stalen rand of een stalen kledingrek. Wil je dat het iets chiquer wordt? Gebruik dan warme tinten brons en koper. Deze materialen kan je op heel veel verschillende manieren terug laten komen – van potten en pannen tot hanglampen en vrijstaande baden.

De ontwerpers van interieurarchitecten van Rauser Architects hebben om de mooie houten planken aan de wanden en plafonds van deze moderne landelijke badkamer wit te verven. Klik hier voor meer foto's.
De ontwerpers van interieurarchitecten van Rauser Architects hebben ervoor gekozen om de mooie houten planken aan de wanden en plafonds van deze moderne landelijke badkamer wit te verven. Klik hier voor meer foto’s.

Patronen

Dat een modern landelijk interieur vooral lichte neutrale kleuren bevat, betekent niet dat je geen patronen kunt gebruiken. Sterker zelfs, met enkele speelse patronen kan je een opvallend en fris gevoel creëren in huis, afhankelijk van hoe het wordt gebruikt. Door een bloemen- of botanisch motief op een onverwachte schaal te kiezen, kan een traditioneel ontwerp origineel en nieuw aanvoelen. Deze hoeven niet overal terug te komen – het is juist leuk om iets bijzonders te creëren in een bijzondere ruimte. Zo kan je een eetkamer of een eethoek extra op laten vallen door een accentmuur met een patroonbehang te bekleden.

Geometrie is ook een populaire keuze in landelijke interieurs, van eenvoudige dubbele punthaken en herhalende vormen tot meer gedetailleerde filigraanpatronen op tegels of behang – deze hebben hun oorsprong in Spaanse of Noord-Afrikaanse ontwerpen die vaak worden gezien op encaustische tegels. Het patroon ziet er het meest opvallend en modern uit wanneer het eenvoudig wordt gebruikt, waarbij de rest van de kamer vrij eenvoudig blijft en slechts één ontwerp kenmerkt. Dit kunnen gordijnen zijn, tegels op een achterwand, of in de ritmische patronen van een encaustische vloer.

De ontwerpers van Jute heeft deze super mooie slaapkamer ontworpen, met onder andere een stalen hemelbed, een rustiek houten bankje aan het voeteneinde en een groot vloerkleed met een mooi patroon half onder het bed.
De ontwerpers van Jute hebben deze super mooie slaapkamer ontworpen, met onder andere een stalen hemelbed, een rustiek houten bankje aan het voeteneinde en een groot vloerkleed met een mooi patroon half onder het bed.

Natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen zijn onmisbaar in een modern landelijk interieur. En als het we het hebben over het gebruik van natuurlijke materialen in huis, dan mag hout natuurlijk niet ontbreken. Hout kan je op heel veel verschillende manieren in je interieur terug laten komen, zowel in de basis als in de inrichting met meubels en accessoires. Het is geweldig als je originele houten balken en/of pilaren hebt in huis, die voor een rustieke uitstraling zorgen, maar er zijn genoeg andere manieren om hout te gebruiken in de basis. Denk aan bijvoorbeeld aan mooie houten vloeren, houten lambrisering, houten wandbekleding, noem maar op. Heb je niet zo’n groot budget, dan kan het ook een goed idee zijn om een muur te behangen met houtlook behang.

De super mooie slaapkamer van TypeO Loft, waar prachtige natuurlijke materialen zijn gebruikt. Klik hier voor meer foto's.
De super mooie slaapkamer van TypeO Loft, waar prachtige natuurlijke materialen zijn gebruikt. Klik hier voor meer foto’s.

Een andere manier waarmee je een stoere landelijke look kunt creëren in je interieur, is met behulp van rustieke houten deuren. Dit kan een mooie houten schuifdeur zijn in boerderijstijl, maar ook deuren van grote kasten.

Naast hout zijn er nog veel meer andere natuurlijke materialen die perfect in een landelijk interieur passen. Denk bijvoorbeeld aan riet en rotan, die je terug kunt laten komen met gevlochten opbergmanden, stoelen en kasten. Voor een meer zachte en warme uitstraling, zou je linnen kunnen gebruiken, in de vorm van bijvoorbeeld linnen gordijnen, kussens en bedspreien. En wol mogen we natuurlijk ook niet vergeten – er zijn zoveel mooie accessoires van wol die altijd een goed idee zijn, in welke interieurstijl dan ook. Wollen vloerkleden, wollen dekens, wollens kussens, wollen wandkleden, noem maar op.

De mooie moderne landelijke keuken van Erin, met een super hoog houten plafond en houten balken. De keuken is voorzien van een eiland met bar en stoere barkrukken. Klik hier voor meer foto's.
De mooie moderne landelijke keuken van Erin, met een super hoog houten plafond en houten balken. De keuken is voorzien van een eiland met bar en stoere barkrukken. Klik hier voor meer foto’s.

Texturen en hergebruikte materialen

Interessante, ruwe en organische texturen vormen dus een fundamenteel element in een modern landelijk interieur. Krassen, stoten en deuken in bouwmaterialen zijn allemaal tekenen van ouderdom. In een strak en modern interieur is het vreselijk, maar een modern landelijk interieur zou niet compleet zijn zonder onvolkomenheden. Er wordt geleefd in een landelijk interieur!

Daarom hoef je ook niet alleen maar nieuwe spullen te kopen. Het is juist leuk om nieuwe meubels te combineren met mooie vintage spullen. Wat ook een goed idee is, is om hergebruikte materialen te gebruiken. Je kunt teruggewonnen hout heel goed gebruiken in huis. Maak er een robuuste boerderij schuifdeur van, een stoere eettafel of gebruik oude houten vloerdelen voor het leggen van jouw vloer.

Het toevoegen van lagen met verschillende texturen geeft diepte, warmte en gezelligheid aan een neutraal geheel, wat essentieel is voor het creëren van een uitnodigend huis. Zachte texturen voegen visueel belang toe, zoals linnen, wol en schapenvacht. Dekens, plaids en vloerkleden voegen diepte, comfort en kleur toe.

White & Kaki creeerde het interieur voor deze prachtige woning in Portugal. De stoere salontafel in deze woonkamer combineert een tafelblad van hergebruikt hout, met een stoer stalen onderstel.
White & Kaki creëerde het interieur voor deze prachtige woning in Portugal. De stoere salontafel in deze woonkamer combineert een tafelblad van hergebruikt hout, met een stoer stalen onderstel.

Meubels en decoratie

In traditionele Franse, Engelse en zelfs Italiaans landelijke interieurs kom je vooral hele klassieke meubels tegen. Hoewel hier en daar een mooi klassiek landelijk meubelstuk staat, is het in een modern landelijk interieur juist leuk om die te combineren met modernere meubels. Mooie meubels van staal en hout, en zoals boven aangegeven eventueel met  koper en brons. Een materiaalsoort die we nog niet hebben genoemd, en je heel mooi in een modern landelijk interieur kan gebruiken, is marmer. Niet overdreven natuurlijk, maar het kan super mooi zijn om bijvoorbeeld een houten kast af te werken met een marmeren werkblad.

In deze modern landelijke kinderkamer op zolder zijn op maat gemaakte houten bedstee bedden gecombineerd met een mooie klassiek landelijke kledingkast. Klik hier voor meer foto's.
In deze modern landelijke kinderkamer op zolder zijn op maat gemaakte houten bedstee bedden gecombineerd met een mooie klassiek landelijke kledingkast. Klik hier voor meer foto’s.

Modern landelijke interieurs zijn erg praktisch ingericht. De meeste objecten in een ruimte hebben een doel en worden niet vaak puur als decoratie gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan gevlochten manden in de woonkamer, waarmee je een open boekenkast kunt organiseren. Stapels brandhout voor de open haard. In de keuken kan je leuke voorraadpotten gebruiken op de wandplanken. Mooie koperen pannen die je aan een plafondrek hangt boven het keukeneiland. Noem maar op.

Verlichting is ook iets waar je goed over na moet denken. Naast dat het er mooi uitziet, moet het ook het juiste licht met de juiste warmte geven. Net als in andere stijlen, combineert ook landelijke verlichting verschillende soorten lampen. In de woonkamer kan je bijvoorbeeld een stoere industriële hanglamp boven de zithoek combineren met een wandlamp boven de bank, en een tafellamp op het TV meubel.

Jute heeft niet alleen een mooie slaapkamer ontworpen, ook de woonkamer mag er wezen met de met zorg uitgekozen meubels en accessoires!
Jute heeft niet alleen een mooie slaapkamer ontworpen, ook de woonkamer mag er wezen met de met zorg uitgekozen meubels en accessoires!

Planten

Of je nu op het platteland woont of midden in een bruisende stad, een vleugje natuur in huis zal bijdragen aan een authentiek modern landelijk gevoel. Groen zorgt voor karakter en persoonlijkheid in huis. En planten zijn sowieso een goed idee, die er niet alleen mooi en decoratief zijn, maar ook voor een goede luchtcirculatie in huis zorgen.

De mooie groene plant op de rustieke houten sidetabel maakt deze prachtige modern landelijke hal compleet. Ok, de stalen deur met het glas vormt hier natuurlijk wel de blikvanger!
De mooie groene plant op de rustieke houten sidetabel maakt deze prachtige modern landelijke hal compleet. Ok, de stalen deur met het glas vormt hier natuurlijk wel de blikvanger!

Heb je genoeg ruimte? Dan is een grote plant een echte aanrader. Maar ook voor de mensen die klein wonen zijn er genoeg mogelijkheden. Planten kan je namelijk op heel veel verschillende manieren een plekje in huis geven. Plaats het in een pot op een kast, wandplank of tafel. Op een plantenstandaard op de vloer. En door het in een plantenhanger aan het plafond of aan de muur te hangen, kan je heel veel ruimte besparen.

LeestipDit zijn de leukste plantenwinkels!

Bekijk ook:
De verschillen tussen landelijk wonen, wonen in de stad en in de buitenwijk

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate