Romantische tuin


Een romantische tuin straalt natuurlijk veel romantiek uit, maar het draait vooral ook om de natuur. De natuur met prachtige planten en bloemen, en ook vooral dieren, spelen een belangrijke rol in deze tuinstijl. Houd je van de natuur, en ook van een vleugje romantiek? Laat je inspireren door onze romantische tuin ideeën, tips en inspiratie voorbeelden voor het inrichten de tuin van je dromen!

Een droomtuin is voor iedereen anders. Strakke moderne tuinen zijn tegenwoordig erg populair – tuinen met strakke muren, houten schuttingen, tuintegels en comfortabele loungebanken waar je uren op kunt chillen. Een totaal andere tuinstijl, wat nog steeds ook heel populair is, is de romantische tuin. Maar hoe creëer je eigenlijk een romantische tuin of een landelijke tuin? Waar moet je aan denken? Wat mag er absoluut niet ontbreken? En wat moet je juist vermijden? Daar gaan we het vandaag over hebben. Laat je inspireren door onze romantische tuin ideeën, met handige tips en mooie inspiratie voorbeelden van romantische tuinontwerpen.

De romantische tuinstijl vindt zijn wortels in de industriële revolutie in Europa en is direct verbonden met de empowerment van de gewone man. Toen hij in de fabrieken ging werken, wilde hij tuinen ontwerpen die hem zouden helpen het sombere leven van de werkdag te vergeten. Sommigen vinden dat een romantische tuin ook een soort ontsnappingsoord is – een plek waar je de normaliteit van het dagelijks leven kan vergeten. Romantische tuinen zijn ontworpen om de kijker mee te nemen naar een plek waar emotie prevaleert boven rede. Verrassing wacht om elke hoek. Vorm, balans en symmetrie worden in de wind geworpen en deze tuinen zijn ontworpen om direct een beroep te doen op de ziel.

In een romantische tuin draait het tegelijkertijd om de perfectie van imperfectie. De paden zijn altijd enigszins overgroeid, en er zijn geen duidelijke grenzen aanwezig. Dit allemaal klinkt een beetje filosofisch – hopelijk kunnen onderstaande romantische tuin ideeën het een en ander concreter maken.

De ontwerpers van Londongardendesigner.com hebben deze geweldige romantische tuin ontworpen.
De ontwerpers van Londongardendesigner.com hebben deze geweldige romantische tuin ontworpen.

Planten en bloemen

Het is belangrijk om met de planten te beginnen in een romantische tuin, omdat de toon van je tuin sterk afhankelijk is van de planten die je kweekt. Het kiezen van kleuren en geuren die elkaar aanvullen is een goed begin.

Besteed eerst wat tijd aan het uitzoeken van een goede structuur met enkele hagen en vormsnoei of lage muren, en laat vervolgens de beplanting de vrije loop. Ga uiteindelijk voor planten die je echt mooi vindt. Bloeiende vaste planten zijn een goede optie omdat je jouw tuin niet elk jaar opnieuw hoeft aan te planten. Hoewel de lijst lang is, zijn enkele populaire romantische planten salvia, Russische salie, lavendel, lelies, vingerhoedskruid, pioenroos, bloedend hart, viooltje, stokroos en camelia. Tulpen kunnen ook als vaste plant of eenjarige fungeren en zijn absoluut prachtig als ze in bloei komen. En natuurlijk is een romantische tuin niet compleet zonder rozen!

De ontwerpers van Gardenbuilders.co.uk hebben deze mooie moderne romantische tuin ontworpen met veel planten en bloemen.
De ontwerpers van Gardenbuilders.co.uk hebben deze mooie moderne romantische tuin ontworpen met veel planten en bloemen.

Gazons hoeven niet altijd super strak te zijn. Laat een deel van je gazon verwilderen en plant er bollen in en je ziet het in een heel ander licht. Plots steken juwelen in het gras en brengen levendige kleuren waar voorheen alleen groen was. Het is niet alleen een lust voor het oog, want het gezoem van krekels en sprinkhanen in de zomer en de zenuwachtige vlucht van vlinders zorgen voor geluid en beweging. Snijd er een kronkelend pad doorheen zodat je er doorheen kunt dwalen en jezelf kunt onderdompelen.

Decoratieve elementen

De toevoeging van een aantal eenvoudige decoratieve elementen kan een ruimte echt veranderen. Probeer elementen te vinden die de tuin en de bestaande esthetiek aanvullen:

Waterornament

Een waterornament kan zowel romantiek, textuur als hoogte toevoegen aan je tuin. De aanblik en het geluid van stromend water geven een sfeer van sereniteit en kalmte. Dit hoeft geen grote fontein of tuinvijver te zijn – kantelende regenstokken kunnen hetzelfde effect hebben.

romantische tuin waterornament

Standbeelden

Het plaatsen van een standbeeld in de tuin dat het gevoel geeft dat je voor dat gebied verlangt, kan de romantiek verhogen. Ze voegen ook textuur en een verhaallijn toe aan je buitenruimte.

Rozenboog

Rozen zijn dus een absolute musthave in de romantische tuin. En wat erg leuk is, is dat je rozen op verschillende manieren een plekje kan geven in je tuin. Dit kan gewoon in een plantenborder, maar je kunt ook een muur of een schutting laten begroeien met rozen. Wat ook perfect past in een romantische tuin, is een rozenboog!

romantische tuin rozenboog

Poort

Lopen door een poort is alsof je een nieuwe, verborgen wereld binnenstapt. Je kunt van je tuin je eigen kleine toevluchtsoord maken door een prachtige boog toe te voegen bij de ingang van verschillende gedeeltes in de tuin. Deze bogen kunnen subtiel zijn als een hangende wilg of zo gedurfd als een fysieke poort.

Vuurkorf

Een vuurkorf in de tuin zorgt niet alleen voor licht en warmte, het object zelf kan ook heel mooi in een romantisch tuinontwerp passen. Kies in plaats voor een moderne zwarte vuurkorf voor bijvoorbeeld een gietijzeren of cortenstalen vuurkorf.

Mylandscapes.co.uk koos in deze romantische tuin voor een grote vuurkorf van grote stenen.
Mylandscapes.co.uk koos in deze romantische tuin voor een grote vuurkorf van grote stenen.

Zitten

Zitplekken zijn in absolute musthave in elke tuin, ongeacht de tuinstijl. Dat geldt dus ook voor een romantische tuin. Zonder comfortabele zitplekken kan je vrijwel niet van een tuin genieten. Probeer, net als bij de toevoeging van de decoratieve elementen, het esthetische gevoel van de tuin te behouden door iets te kiezen dat goed stroomt. Dit kan een schommelbank, een stenen bank of een gedetailleerde gietijzeren loveseat zijn, afhankelijk van je ruimte. Hoe dan ook, zorg ervoor dat je het op een plek plaatst waar je echt van je tuin kunt genieten.

In deze mooie romantische tuin, ontworpen door Gardenbuilders.co.uk is een schommel onder de grote boom opgehangen.
In deze mooie romantische tuin, ontworpen door Gardenbuilders.co.uk is een schommel onder de grote boom opgehangen.

Verlichting

Zodra de zon ondergaat, is tuinverlichting één van de belangrijkste onderdelen van de tuin. Hier moet dan ook goed over nagedacht worden bij het ontwerpen van je romantische tuin. Slingerverlichting is een goedkope, eenvoudige manier om de tuin te verlichten en sfeer te creëren. Ze genereren een delicate, zachte en gelijkmatige lichtverdeling en zijn fonkelende herinneringen aan de nachtelijke hemel. Kaarslicht is ook geweldig, maar kan natuurlijk een beetje gevaarlijk zijn. Daarom kunnen lantaarns een goed idee zijn. Je kunt ook proberen om warme grondverlichting te gebruiken die hier en daar verspreid is. Vermijd harde in ieder geval felle tuinverlichting.

Jennifer heeft de slingerverlichting in haar romantische tuin helemaal zelf gemaakt! Klik hier om te zien hoe ze dit heeft gedaan.
Jennifer heeft de slingerverlichting in haar romantische tuin aan houten palen opgehangen! Klik hier om te zien hoe ze dit heeft gedaan.

Bekijk ook:
85x Tuin ideeën
Voortuin ideeën
Kleine tuin

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate