15x Keukeneiland


Een groot en luxe keukeneiland is de ultieme keukendroom voor heel veel mensen. Niet alleen omdat het zo mooi is, maar een keukeneiland heeft nog veel meer voordelen. Met een keukeneiland heb je bijvoorbeeld meer werkruimte in de keuken, je hebt de mogelijkheid om meer opbergruimte te creëren, en met een keukeneiland kan je van je keuken een sfeervolle ontmoetingsplek maken. Tóch is het niet altijd een goed idee, of zelfs niet mogelijk om een keukeneiland te nemen. Bijvoorbeeld als je een hele kleine of een smalle keuken hebt. En het brengt ook de nodige kosten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de extra kosten voor het aanleggen van leidingen voor het fornuis en de spoelbak.

Heb jij wel een geschikte keuken voor een keukeneiland? Laat je inspireren door onze mooie inspiratie voorbeelden, leuke ideeën en handige tips!

1. Klein keukeneiland

Heel veel mensen denken dat een keukeneiland altijd groot is. Dat is natuurlijk onzin. Keukeneilanden heb je in verschillende formaten, van heel klein tot super groot. Een belangrijke tip is om een formaat te nemen, die bij de ruimte past. Zorg ervoor dat je in ieder geval zonder problemen rondom het eiland kan lopen. In deze fijne lichte keuken, hebben ze drie elementen gecombineerd. Naast lage keukenkasten, vind je er ook een hoge kastenwand én een keukeneiland. Weliswaar een klein keukeneiland, maar dat maakt het er absoluut niet minder mooi op. Het biedt extra werkruimte én opbergruimte. Het ziet er bovendien super mooi uit, vooral dankzij de combinatie van de strakke zwarte kasten en het witte carrara marmeren werkblad. Klik hier om meer van deze keuken te zien.

Klein keukeneiland

2. L-vormig keukeneiland

Een ander misverstand is dat een keukeneiland altijd vierkant of rechthoekig is. Erin bewijst dat het ook anders kan. Zij heeft in haar super mooie woning in Malibu voor een geweldige keuken gekozen met een l-vormig keukeneiland. Dit heeft ze gecombineerd met lage keukenkasten in een hoekopstelling. Het witte marmeren werkblad vormt een stoer contrast ten op zichte van de zwarte houten kasten. Met het eiland heeft Erin twee keer zoveel werkruimte en kastruimte aan de binnenkant. Aan de buitenkant zijn verschillende leuke barkrukken geplaatst, zodat je ook gezellig aan het keukeneiland kunt zitten. Wil je meer zien van deze mooie keuken? Klik hier!

L-vormig keukeneiland

3. Groot kookeiland met bartafel

Als je een grote open keuken hebt met zeeën van ruimte, dan is het natuurlijk super mooi om een groot keukeneiland te nemen. Met een groot keukeneiland kan je niet alleen een blikvanger creëren in je interieur, het heeft ook een sociaal karakter. Je kunt het eiland namelijk combineren met een grote bartafel, waar mensen aan kunnen zitten, of gewoon omheen kunnen staan. Hieronder zien jullie de indrukwekkende keuken van professionele chefkok, die samen met zijn vrouw in een stoer loft appartement in New York woont. Zij hebben gekozen voor een strakke witte keuken met een op maat gemaakte kastenwand, een gedeelte met lage kasten en houten wandplanken aan de achterwand, én een groot kookeiland met spoelbak en bartafel. De drie zwarte barkrukken staan er super leuk bij. Klik hier om de rest van de keuken te bewonderen!

Groot kookeiland met bartafel

4. Betonnen kookeiland

De drie bovenstaande inspiratie voorbeelden hebben allemaal een witte marmeren werkblad. Maar natuurlijk kan je een kookeiland afwerken met verschillende soorten werkbladen van verschillende materialen. Hieronder zien jullie de keuken van Kelly, die een stoere familiekeuken wilde. Aan de vaste wand zijn lage strakke witte keukenkasten geplaatst, afgewerkt met een dik betonnen werkblad. Daarbij is een compact keukeneiland geplaatst, die hetzelfde betonnen werkblad heeft gekregen. Wat erg leuk is, is dat de één zijde, waar de barkrukken staan, betegeld is met leuke delfts blauwe patroontegels. De twee grote industriële hanglampen van IKEA passen er ook heel stoer bij. Hier vind je meer foto’s van de keuken.

Betonnen kookeiland

5. Groot houten kookeiland met ladekasten

Deze keuken van het Gjøvik House project vonden we in de portfolio van Deens ontwerpbureau Norm Architects. De Deense ontwerpers hebben voor deze droomwoning een droomkeuken ontworpen. Het is een open keuken, die middels een aantal brede traptreden verbonden is met de woonkamer. De keuken is erg ruim, waardoor het mogelijk was om naast een groot kastenwand ook een super groot kookeiland te plaatsen. De kastenwand kenmerkt zich zowel met strakke witte deuren als prachtige houten panelen. Het kookeiland is volledig van hetzelfde hout gemaakt. Naast de enorme hoeveelheid aan werkruimte, is er met de grote ladekasten ook heel veel opbergruimte gecreëerd in deze keuken. Klik hier om meer foto’s te zien van deze droomkeuken!

Groot houten kookeiland met ladekasten

6. Marmeren kookeiland

Keukeneilanden met marmeren werkbladen zijn dus erg populair, maar net als het keukeneiland van Kelly, waarvan het betonnen werkblad doorloopt op de zijpanelen, kan je hetzelfde doen met een marmeren blad. Onderstaande super mooie keuken is ontworpen door Blakes Londen. In een karakteristiek pand in Londen hebben zij een geweldige keuken gerealiseerd. Langs de grote muur zijn super mooie gebroken witte keukenkasten gerealiseerd met een marmeren werkblad en sierlijke paneeldeuren. Deze lopen helemaal van de voorkant naar de achterkant van de woning. Daarnaast hebben ze dus ook een kookeiland, waarvan het witte marmeren werkblad doorloopt op de zijpanelen. Hierdoor lijkt het op een groot blok. Alleen de binnenkant is ingericht met kasten en keukenapparatuur. Het fornuis en de spoelbak vind je bovenop het werkblad. Deze keuken is een mustsee! Klik hier.

marmeren kookeiland

7. Smal keukeneiland

In een hele smalle keuken is het eigenlijk niet mogelijk om een keukeneiland te nemen, maar dit betekent niet dat je keuken super breed moet zijn. In deze relatief smalle keuken bijvoorbeeld vind je ook een keukeneiland, centraal in de keuken geplaatst tussen een kastenwand en lage keukenkasten. Het eiland is hoogstens net zo breed als de vaste lage kasten, wat ongeveer 60 centimeter is. Er is genoeg plek, waardoor je er goed omheen kunt lopen en werken. De extra werkplek die daarmee is gecreëerd is natuurlijk super fijn. En het eiland heeft in dit geval ook een soort verbindende functie, die links en rechts bij elkaar betrekt. Klik hier om de rest van de keuken te bekijken!

Smal keukeneiland

8. Keukeneiland met bartafel en spoelbak

Sommigen nemen een kookeiland, anderen gebruiken het keukeneiland als extra werkbank. Architectenbureau Elizabeth Roberts uit New York heeft voor deze keuken gekozen voor een mooi keukeneiland met alleen een spoelbak. De rest van de ruimte wordt gebruikt als extra werkruimte én bartafel. Op de foto kan je goed zien dat het dunne werkblad een stuk doorloopt, waardoor je comfortabel met je benen onder de bartafel kunt zitten op de stoere krukjes. De bartafel heeft meer een sociaal karakter, waar je bijvoorbeeld op kunt zitten als er iemand aan het koken is. Daarnaast is er ook een ronde eettafel geplaatst in de keuken, waar echt gegeten kan worden. Neem een kijkje in deze mooie keuken. Klik hier.

Keukeneiland met bartafel en spoelbak

9. Grote werkbank

Er is een verschil tussen een keukeneiland en een werkbank/werktafel. Een keukeneiland is vaak een groot blok zonder poten en zit vast gemonteerd aan de vloer, terwijl een werkbank of werktafel voorzien is van poten en is los geplaatst op de vloer. Een werkbank kan je dus ook achteraf nog verplaatsen, wat een voordeel kan zijn. Hieronder zie je een heel mooi voorbeeld van een keuken met een grote werkbank. Een mooie grijze landelijke werkbank met een eikenhouten werkblad, die geplaatst is voor het creëren van meer werkruimte in de keuken. Deze werkbank is bovendien voorzien van handige ladekasten. Heb je al een bestaande keuken, dan kan je achteraf nog een werkbank erin plaatsen. IKEA heeft bijvoorbeeld een aantal mooie vrijstaande werkbanken. Deze mooie landelijke keuken is hier te bewonderen.

grote werkbank keuken

10. Kookeiland met zwart stalen frame

Sommige keukens zijn zo groot of zo breed, waardoor een kookeiland een hele logische keuze is. Dit is daar het perfecte voorbeeld van. Een super ruime en lichte open keuken die 7 – 8 meter breed is. KBH Kopenhagen Møbelsnedkeri heeft daar een perfecte keuken voor ontworpen, bestaande uit een hoog kastenwand aan de ene muur, lage kasten onder het raam, en daartussen een groot kookeiland. Een stoer kookeiland met een zwarte stalen frame, zwart werkblad en grijze kasten. De hanglamp boven het kookeiland past er super leuk bij. Neem hier een kijkje in de keuken.

Kookeiland met zwart stalen frame

11. RVS kookeiland

Roestvrijstalen keukens zien we steeds vaker voorbij komen. Het ziet er niet alleen erg mooi, stoer en industrieel uit, maar RVS heeft ook hele goede voordelen. Een heel belangrijk voordeel is dat je het heel eenvoudig kunt schoonmaken. Vandaar dat restaurants altijd RVS keukens hebben. Ook in een loft in Milaan hebben ze gekozen voor een RVS keuken, bestaande uit lage RVS kasten, een hoge RVS kastenwand én een RVS kookeiland centraal in de keuken. Ziet het er niet super stoer uit?! Vind je het ook zo stoer? Bekijk hier meer foto’s!

RVS kookeiland

12. Zwart kookeiland

Als je ‘normale’ keukenkasten combineert met een keukeneiland, dan kan het een leuk idee zijn om verschillende materialen of kleuren te gebruiken. In deze keuken hebben ze bijvoorbeeld een houten inbouwkast gecombineerd met een groot zwart kookeiland. De keuken is onderdeel van een woning, die ontworpen is door Duitse architect Thomas Bendel, die een voormalig ziekenhuis uit de 19e eeuw omgetoverd had tot een modern appartement. Het zwarte kookeiland vormt het middelpunt van heel de leefruimte. Klik hier om de rest van de keuken te zien. De mooie foto’s zijn gemaakt door fotograaf Thomas Bendel.

zwart kookeiland
Fotografie: Thomasbendel.de

13. Klein keukeneiland

Spaanse interieurarchitect Sergi Pons bewijst dat je ook in een klein appartement een keukeneiland kunt plaatsen. Voor een heel bijzonder project in super mooi karakteristiek appartement in Barcelona, heeft hij onderstaande keuken ontworpen. In plaats van keukenkasten langs de muur te laten lopen, waar veel mensen voor zouden kiezen, heeft hij de keuken dwars tegen de muur geplaatst. Hierdoor ontstond de mogelijkheid om ook een keukeneiland te plaatsen. Het is weliswaar een klein keukeneiland, maar hierdoor was het wel mogelijk om extra werkruimte én een bar in de keuken te creëren. Super nice! Klik hier om meer te zien.

Klein keukeneiland

14. Alleen een keukeneiland

Soms is het zelfs een goed idee om alleen een keukeneiland te nemen, zonder lage kasten of kastenwanden. Daar hebben Margaux en Thomas voor gekozen, die in een super klein appartement van slechts 40m2 wonen in Parijs. De keuken is ingericht langs een aantal vaste kasten, die als een soort berging en kledingkasten worden gebruikt. Het keukeneiland is echt het enige wat bij de keuken hoort. Het is een modern zwart keukeneiland met een mooi houten werkblad. De hanglampen serie boven het eiland, bestaande uit vier hanglampen, staat er erg leuk bij. Klik hier voor meer foto’s!

alleen keukeneiland

15. Schiereiland keuken

Dan heb je ook nog zoiets als een schiereiland keuken. Dat is een keukeneiland of een kookeiland, waarvan één zijde, meestal de smalle zijde, aan een muur vastzit. Hieronder zie je de super stoere keuken van Noorse ontwerper Morten Bo Jensen. In zijn woning heeft hij gekozen voor de zwarte stalen Vipp keuken, die hij zelf had ontworpen. Het is een super groot kookeiland met een fornuis, spoelbak, heel veel werkplek en ladekasten. De grote zwarte afzuigkap boven het kookeiland is ook super stoer. Klik hier om alle foto’s van deze keuken te bekijken.

Schiereiland keuken

Bekijk ook:
Kookeiland inspiratie
Woonkeuken
Leuke barkrukken

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate