Woontrends 2021


Als interieur- & designliefhebber wil je altijd weten wat de nieuwste woontrends zijn. Maar ook als je van plan bent om het komende jaar te verhuizen, je woning compleet te verbouwen, of je woonkamer een makeover wilt geven, is het fijn om te weten wat hot en not is. Ben je benieuwd wat de nieuwste woontrends zijn? Wij hebben de nieuwste woontrends van 2021 voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder!

2020 is op zijn zachtst gezegd een uitdagend jaar. En met zoveel verandering en onzekerheid die ons leven op dit moment beïnvloeden, kan het moeilijk zijn om zelfs maar vooruit te kijken, laat staan ​​vooruit te plannen.

De pandemie is een perfecte storm voor doe-het-zelvers.

COVID-19 heeft de manier waarop we leven drastisch veranderd, dus het is niet verwonderlijk dat het al een enorme invloed heeft op de manier waarop we onze woningen ontwerpen, decoreren en gebruiken. ‘Woontrends’ evolueren niet in een bubble. Ze zijn een directe reactie op wereldgebeurtenissen, die in 2020 ongekend zijn.’, aldus Lauren Li, interieurontwerper en oprichter van interieur- en ontwerpstudio Sisällä, die voorspelt dat we onmiddellijk reacties op de pandemie zullen ervaren, in de manier waarop we onze huizen inrichten en interieurs ontwerpen. Op Homes to Love deelt ze haar inzicht in enkele van de woontrends waarvan we meer kunnen verwachten naarmate we 2021 ingaan. Hieronder hebben we deze woontrends voor je op een rijtje gezet.

Kunst en ambacht

‘De pandemie is een perfecte storm voor doe-het-zelvers’, zegt Lauren. ‘We hebben thuis tijd om het handwerk opnieuw te leren, dat we mooi een plekje kunnen geven in ons interieur. We zullen experimenteren met keramiek, tie-dye, quilten, breien en macramé. We vinden niet alleen voldoening en trots in onze nieuw aangeleerde vaardigheden, vertrouwde ouderwetse ambachten helpen om angsten te kalmeren.’

woontrends 2021 keramiek ohmyhome

Grandmillennial stijl

Over ouderwetse ambachten gesproken – het lijkt erop dat millennials moe worden van allemaal dezelfde ruimtes, wit-op-wit interieurs en de druk om ‘modern’ te zijn, en in plaats daarvan op zoek zijn naar rust in de heropleving van traditionele stijlen. Net zoals vrouwelijke bloemenprints, gingham-prints, pofmouwen en ruches weer terug zijn op de catwalk, zo zijn Chintz, micro bloemen, rieten meubels, antiek, franjes en behang weer te zien in Vogue, dankzij een nieuwe trend die bekend staat als de Grandmillennial stijl.

woontrends 2021 rieten kast

Line art

Line art is een trend die we de afgelopen jaren al heel veel hebben gezien. Bekende kunstenaressen en illustratrices waren hiermee begonnen met de zogenaamde Face line art, zoals Mette Handberg, Christiane Spangsberg en Christophe Louis, die super mooie Face line schilderijen en prints maken. Maar nu wordt Line art ook toegepast op andere elementen in huis. Denk bijvoorbeeld aan kussens, dekbedden, dekens, gordijnen, vloerkleden, noem maar op.

View this post on Instagram

@hotelepi1959 📷 @cclaraespana

A post shared by Christiane Spangsberg (@christianespangsberg) on

Onderstaand mooie line art vloerkleed is verkrijgbaar bij Wenz.nl:

line art vloerkleed

Natuurlijke texturen

Lauren voorspelt dat we een hernieuwde waardering zullen zien voor dingen die met de hand zijn gemaakt. Het handwerk wordt gezien als een soort tegengif voor het moderne hi-tech, digitale leven. ‘We zullen veel sterke texturen zien, zoals rustiek ogend hout waar we de nerf kunnen voelen en natuursteen vol karakter’, zegt Lauren. ‘We zullen de imperfecties van authentieke natuurlijke materialen omarmen en afstand nemen van gelijkaardige materialen zoals porselein met een marmerlook en strak ogende kunstmatige oppervlakken. We willen materialen met natuurlijke texturen zoals wol, linnen, hout en steen zien en voelen. – Het tegenovergestelde van de schermen waar we tegenwoordig enorm veel naar kijken.’

woontrends 2021 rustieke houten keuken

Vrolijke kleuren

‘Gedurende deze tijd midden in een pandemie voelen we ons onzeker en eerlijk gezegd ziet het er somber uit. Het laatste wat we willen is dat onze huizen er saai en deprimerend uitzien, vooral omdat we meer tijd dan ooit thuis doorbrengen.’ Lauren voorspelt dat we woontrends zullen zien verdwijnen van kleurloze tinten grijs, zwart en wit waar we niets van voelen. ‘Meer dan ooit moeten we optimistisch zijn, dus gaan we bijvoorbeeld naar geel. Geel is een vriendelijke kleur, het is vrolijk en een beetje simpel.’ ‘Geel in onze interieurs lijkt misschien ongebruikelijk en zelfs een beetje eng, maar op de juiste manier gebruikt geeft het een vrolijke gezelligheid’, zegt Lauren. Van verfijnde okers en mosterd tot blond en warm beige en gedurfd geel, er zijn vele tinten geel die het toegankelijk maken om thuis te gebruiken.

Leestip: Okergeel in je interieur

woontrends 2021 okergeel bedlinnen

Elke dag luxe

‘Tijdens deze pandemie voelen we ons minder geneigd om lippenstift te kopen, omdat niemand ons kan zien wanneer we thuis (vast) zaten, dus we investeren in een paar kleine maar luxe huisupdates’, zegt Lauren. ‘We brengen meer tijd dan ooit thuis door en hebben onze huizen nodig om ons goed te voelen. Het ‘lippenstifteffect’ tijdens COVID is misschien een luxe geurkaars, nieuw beddengoed, mooie kussens of een luxe geurende handzeep. Deze kleine dingen voor het huis geven ons een opbeuring en vrolijken onze omgeving op. In plaats van geld uit te geven aan een grote renovatie, zijn ze een goedkope manier om thuis wat vrolijke veranderingen teweeg te brengen.’

View this post on Instagram

Fave 🤍

A post shared by OHMYHOME (@ohmyhome) on

Lokaal kopen

Lauren gelooft ook dat mensen een grotere neiging vertonen om lokaal te kopen. Ze ziet een enorme verschuiving in het denken als we lokaal willen winkelen om langdurige vertragingen bij de verzending van buitenlandse leveranciers te voorkomen. We zoeken naar lokale makers voor speciale aangepaste stukken zoals entertainmenteenheden en eettafels. Stukken gemaakt die uniek zijn voor onze behoeften en smaak.

Naast deze leuke voorspellingen van Lauren, zien we ook een aantal andere woontrends die we in 2021 steeds vaker terug zullen zien. Hier zitten trends tussen die we in 2020 al voorbij hebben zien komen, en in het nieuwe jaar door zullen trekken, maar er zitten ook een aantal hele leuke nieuwe trends tussen.

Thuiswerken

Deze trend heeft natuurlijk ook met COVD-19 te maken. Hoewel we eerder al een trend zagen dat er steeds meer mensen vanuit huis gingen werken, heeft de pandemie ervoor gezorgd dat het aantal thuiswerkers enorm is gegroeid. Wereldwijd wordt er geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te werken, indien het niet anders kan. Hierdoor profiteer je van voordelen zoals geen reistijd en files, maar ook het milieu profiteert ervan dat er veel minder auto’s op de weg zijn. Voor de thuiswerkers is het van belang om een fijne en praktische werkplek in te richten. Een apart thuiskantoortje is het meest ideaal, en mensen die geen aparte kamer hebben, zullen daar creatiever mee omgaan. Denk bijvoorbeeld aan een inklapbaar wandbureau in de slaapkamer, een trapkast of vaste kast die verbouwd wordt tot werkplek of een multifunctionele werkplek/kast.

woontrends thuiswerken werkplek inbouw bureau

Brave Ground

Elk jaar vertaalt Flexa de door kleurexperts en een team van internationale designers besproken trends naar een toonaangevende kleur die impact heeft in interieurs van over heel de wereld. Voor 2021 is Brave Ground uitgeroepen tot kleur van het jaar – een warme, natuurlijke neutrale kleur die zorgt voor bolster en balans in elke kamer.
Brave ground is een veelzijdige aardetint die je heel eenvoudig kunt combineren met andere kleuren. Het is een geweldige muurkleur, maar je kunt het ook heel leuk in je interieur gebruiken in de vorm van bijvoorbeeld een mooie bank of fauteuils, of kleinere accessoires zoals kussens en bedlinnen.

woontrends 2021 flexa kleur van het jaar brave ground trust kleuren

Statement piece

In 2021 is het helemaal hot om een statement piece in het interieur te gebruiken. Een statement piece, oftewel een pronkstuk, is een object in een kamer dat meteen opvalt. Dit kan een muur zijn, bijvoorbeeld omdat het in een opvallende muurkleur is geverfd, of omdat het een stoere bakstenen muur is waar een grote collage van lijst op gecreëerd is. Maar dit kan ook een mooie opvallende bank zijn in de woonkamer, een kunstwerk aan de muur, een mooie designer hanglamp, noem maar op. Het is een object waar mensen direct naar kijken en over praten.

woontrends statement piece woonkamer schilderij

Japandi

Je denkt misschien niet dat Japan en Scandinavië veel gemeen hebben, maar als het om interieurs gaat, lijken ze veel meer op elkaar dan je misschien denkt. Zowel de Japanse als de Scandinavische esthetiek is gericht op eenvoud, natuurlijke elementen en comfort – Het is geen verrassing dat we zien dat steeds meer ontwerpers de twee looks combineren – een woontrend die ook wel bekend staat als Japandi.

woontrends 2021 japandi interieur

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate