Zo kies je welke kleur muur het beste bij jouw interieur past!


Hoe kies je de kleur van je muur in je interieur? Dat is vaak de eerste, maar meteen ook de meest lastige vraag waar je mee te maken krijgt bij de inrichting van je huis. De meeste mensen gaan voor witte muren, wat heel mooi kan zijn. Maar als het alleen is omdat wit een veilige keuze is, dan is dat eigenlijk best zonde. Er zijn namelijk heel veel andere mooie muurkleuren die wellicht beter bij jou passen. Kleuren die heel mooi tot hun recht komen op die ene muur of meerdere muren in je interieur. De uitdaging is alleen om erachter te komen welke muurkleur dat nou is. Heb jij ook moeite met het kiezen van de kleur muur en muurverf in jouw interieur? Geen nood, want wij gaan je hierbij helpen. Lees snel verder!

Inzicht in het natuurlijke licht in de ruimte

Inzicht in het natuurlijke licht in de ruimte is een belangrijk uitgangspunt. Licht heeft de grootste invloed op hoe kleur wordt waargenomen in huis. De hoeveelheid licht die een ruimte krijgt, de richting van de lichtbron en de context van bestaande kleuren in de ruimte – vloerkleden en meubels – kunnen de weergave van kleuren in feite veranderen. Dit geldt vooral voor wit en neutraal, die de neiging hebben om alle andere kleuren in en rond de ruimte weer te geven. Helder, schoon natuurlijk licht zal kleur in zijn meest ware vorm laten zien, terwijl zuidelijk licht bijvoorbeeld de neiging heeft om een ​​warmere toon aan te nemen.

muur kleur kiezen interieur roze slaapkamer
In deze slaapkamer zijn de muren oud roze geverfd

Kleuren combineren, sfeer en interieurstijl

Als je een kleine ruimte groter wilt laten aanvoelen, zullen heldere kleuren meer natuurlijk licht reflecteren en de ruimte helpen openen. Daarbij is het belangrijk om ook rekening te houden met de andere kleuren die al prominent aanwezig zijn in de ruimte, zodat jouw verfkleurkeuze gecoördineerd aanvoelt. Vervolgens wil je nadenken over de sfeer die je wilt creëren. Wilt je jouw interieur gezellig laten aanvoelen? Als dat zo is, probeer dan een diepe moody kleur. Ten slotte is de stijl van je interieur en je woning vanuit het oogpunt van een ontwerper ook erg belangrijk. Een moderne ruimte leent zich goed voor heldere, koele kleuren, terwijl klassieke kleuren zich meer thuis voelen in een meer traditionele ruimte.

muur kleur kiezen interieur beige woonkamer
Woonkamer met mooie warme beige muren en een houten vloer

Kleuren testen

Als je een keuze hebt gemaakt voor bepaalde kleuren, is het vooral erg belangrijk om deze eerst goed te testen. Neem alle stalen mee naar huis, en test de stalen op verschillende tijdstippen van de dag om er zeker van te zijn dat de manier waarop de kleur eruitziet bij daglicht, ’s avonds als de zon onder is en wanneer de kunstverlichting in uw huis brandt, jou aan zal spreken. Het mooie van onze verfstalen is dat ze heel flexibel zijn. Je kunt ze overal toepassen op de muren in huis toepassen, zonder dat je te maken hebt met het geknoei van potten verf en kwasten.

muurkleur kiezen interieur taupe muren
Stijilvolle taupe muren in combinatie met witte plinten en een houten vloer

Verschillende kleuren in verschillende kamers

Een muurkleur kan mooi zijn in de ene ruimte, terwijl het een minder goed idee kan zijn in de andere ruimte. Je kunt dus gerust voor verschillende kleuren in verschillende kamers kiezen. Kies kleuren die coördineren en naadloos van de ene kamer naar de andere stromen. Verschillende tinten binnen dezelfde kleurenfamilie zien er altijd mooi uit samen. Dus in de ene kamer wil je bijvoorbeeld een medium blauwe muur, en in de kamer ernaast kies je een vergelijkbare kleur die een paar tinten lichter is. Kleuren die vergelijkbaar aanvoelen in hun niveau van kleurverzadiging, werken ook goed. Dus als je in de ene kamer een medium blauw hebt, kun je in de andere een medium grijs of groen kiezen.

muur kleur kiezen interieur blauw
Combinatie van blauwe en groene muren in hal en slaapkamer

Zachte kleuren

Als je niet zeker bent van een uitgesproken muurkleur, dan kan je altijd beginnen met zachte kleuren. Zachte kleuren kan je gebruiken als een springplank om later meer kleur toe te voegen in je interieur. Dit hoeven niet altijd wit, lichtgrijs of taupe te zijn. Luchtig blauw, roze en groen kunnen op een bepaalde manier ook neutraal zijn. Ook deze kleuren kan je heel mooi combineren met andere kleuren.

muur kleur kiezen interieur groen
Mooie woonkamer met groene muren

Witte muren

Wit is veruit dé populairste muurkleur. Tegelijkertijd is wit ook de moeilijkste kleur om goed te krijgen. Je hebt namelijk verschillende witte tinten, die verschillende effecten hebben in verschillende kamers met verschillende lichtinvallen. De populairste witte RAL kleuren wit zijn RAL 9001 Cremewit, RAL 9003 Signaarwit, RAL 9010 Zuiverwit en RAL 9016 Verkeerswit. Voor welke witte muurverf je ook kiest, het belangrijkste is om de verlichting te begrijpen en hoe je wilt dat de ruimte aanvoelt. Als je ruimte bijvoorbeeld naar het noorden is gericht, wordt het licht een stuk koeler, dus een warmer wit is misschien een goede keuze om het op te vrolijken. Een kamer op het zuiden heeft warm, zonnig licht, dus koeler wit is een goede optie om te voorkomen dat de warmte te verzadigd aanvoelt.

muur kleur kiezen interieur witte muren
Scandinavische woonkamer met koele witte muren

Voorbereiding bij het verven

Als je eenmaal de juiste kleur hebt bepaald, is het belangrijk om je voor te bereiden op de daadwerkelijke verfklus. De voorbereiding vereist vaak meer inspanning dan het verven zelf, dus wees bereid om wat meer tijd aan die stap te besteden dan je denkt. Zodra de ruimte goed is voorbereid, wordt de rest van de verfklus een fluitje van een cent. Investeer ook in hoogwaardige benodigdheden, zoals kwasten en verfrollers, en natuurlijk verf.

muur kleur kiezen slaapkamer terracotta
Mooie slaapkamer met terracotta muren en witte strook aan de bovenkant

Een handige tip is ook om een verlengstok te gebruiken. De meeste mensen denken dat ze alleen bedoeld zijn om hoge plekken op de muren te bereiken, maar als je veel muuroppervlak hebt om te verven, is een verlengstok een echte must. Het geeft je een hefboomwerking, waardoor je niet steeds hoeft te bukken om je roller te belasten, wat de belasting van je armen en rug vermindert. Met een betere hefboomwerking en minder fysieke belasting, kan je sneller en efficiënter verven.

muur kleur kiezen interieur geel
Mooie badkamer met gele muren aan de bovenkant, en witte tegels aan de onderkant

Bekijk ook:
Histor muurverf inspiratie
15x Groene muur in woonkamer
12x Groene muur
10x Oud roze muur
Zwarte muur inspiratie
Lambrisering verven doe je zo – 5 tips!

Comments

  1. Goedenavond,

    Prachtige foto’s! Ik ben op zoek naar de kleur van de muurverven van de beige muur (Stijilvolle taupe muren in combinatie met witte plinten en een houten vloer) en de groene muurkleur (Mooie woonkamer met groene muren). Is het mogelijk om de kleurnrs of RAL kleur te verkrijgen?

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate